Készültség a közel keleten, itt a Ramadán és már kezdődik a készülődés a Pészahra Na meg Vasárnap választások

A B reuerPress és a HetiTV hírei 2022.04.01. reggelén 

Ma már nem az a választás tétje, hogy Magyarország „előre menjen, nem hátra”, hanem a béke vagy a háború – mondta Orbán Viktor.

 

 

A levélszavazatok azonnali megsemmisítését követelik ellenzéki pártok, miután kidobott, részben elégetett levélszavazatokat találtak Erdélyben, Marosvásárhely közelében egy illegális szemétlerakóban.

Kórházba szállítottak egy 28 éves férfit, miután palesztin támadt rá csavarhúzóval a Neve Daniel előtti buszon; a támadót egy másik utas ártalmatlanította.

 

 

 

 

 

Az európai vállalkozások továbbra is euróban vagy dollárban fizetnek az Oroszországtól vásárolt földgázért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.

Belföldi hírek:

Ma már nem az a választás tétje, hogy Magyarország „előre menjen, nem hátra”, hanem a béke vagy a háború – erről Orbán Viktor miniszterelnök az Origo internetes portálon csütörtökön megjelent interjúban beszélt. A kormányfő úgy fogalmazott: a magyarországi baloldal a békére nézve súlyos kockázatot jelent, míg a Fidesz garanciát. Kitért arra is: a választások után az „adatügyet” meg kell vizsgálni, értékelni kell nemzetbiztonsági szempontból is. A miniszterelnök szerint ez egy furcsa választás, mert menetközben változott meg a választás tétje. „Ilyet még én sem láttam” – fogalmazott. A kampány kellős közepén azonban szomszédunkban kitört egy háború. Nem olyan, mint 1999-ben a délszláv háború második köre, ami véres volt és kegyetlen, de Magyarországnál kisebb államok összecsapása volt. Most a 40 milliós Ukrajna és a 140 milliós Oroszország háborúzik, ebből ráadásul az egyik atomhatalom. Egy olyan esemény vágta félbe a kampányt, amire korábban nem volt példa – fejtette ki a kormányfő. Kitért arra is: minden baj ellenére ma azért lehet biztonságérzetünk, mert bár Oroszország atomhatalom és az ereje nem kétséges, de a NATO erősebb.

A levélszavazatok azonnali megsemmisítését követelik ellenzéki pártok, miután kidobott, részben elégetett levélszavazatokat találtak Erdélyben, Marosvásárhely

közelében egy illegális szemétlerakóban. A szavazólapok egyértelműen az ellenzéki pártoknak kedvező eredményt tartalmaztak. Az ellenzéki pártok úgy látják, ami a kommunistáknál a kékcédula volt, az ma a fidesznél a levélszavazat. Barabás richárd, a párbeszéd szóvivője, újbuda alpolgármestere csütörtökön a közösségi-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez „az aljas politikai bűntett” ne

maradjon következmény nélkül, az ellenzéki pártok a nemzeti választási bizottsághoz fordulnak, hogy vizsgálja ki az ügyet és hozzon olyan döntéseket, amely elejét veszi a további jogsértéseknek. Feljelentést tett a Nemzeti Választási Iroda is (NVI) csütörtökön a sajtóhírekben szereplő, útszélre dobott levélszavazatokkal kapcsolatban. Az NVI az MTI-hez küldött közleményében azt írta: ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, miután a sajtóban csütörtökön megjelent, hogy Marosvásárhely mellett több, már kitöltött szavazólapot dobtak ki az útszélre. További tájékoztatás várhatóan az eljárás későbbi szakaszában adható – tették hozzá.

Két százalékponttal vezet a Fidesz az ellenzék előtt az IDEA Intézet legfrissebb, március 22-28. között készített reprezentatív felmérése alapján. Ez alapján csökkent a 12 éve hatalmon levő kormánypárt előnye a legutóbbi, márciusi felméréshez képest, akkor 3 százalékpont volt ugyanis a különbség, február végén pedig 4 százalékpontot mértek a Fidesz javára. A teljes, választókorú népesség körében az ellenzék támogatottsága 39, a kormánypárté pedig 41 százalék. Érdemes megemlíteni, hogy az ellenzék listás támogatottsága utoljára az előválasztási időszakában volt ilyen magas, írja az IDEA, amely szerint az ellenzék ledolgozta az elmúlt fél évben önmaga által felhalmozott hátrányát. A Fidesz eközben hónapról hónapra, lassú, de folyamatos emelkedést mutatott a teljes népesség körében. A felmérés alapján sem a Mi Hazánk, sem a Kétfarkú Kutya Párt nem jutna be a parlamentbe, előbbi 3, utóbbi 2 százalékon áll, a bejutási küszöb pedig 5 százalék. Ez alapján az látható, hogy a nagy pártok egyre nagyobb mértékben szívják fel a korábban el nem kötelezett szavazókat.

Életének nyolcvannyolcadik évében meghalt Fülepp Klára, a rendszerváltás utáni Magyarország első miniszterelnökének a felesége. A hírt fiuk, Antall Péter jelentette be a Facebookon.1952-ben házasodtak össze Antall Józseffel. Két fiuk született, György és Péter. Antall Józsefné Fülepp Klára már nyugdíjas volt, amikor a férjét megválasztották a rendszerváltás utáni Magyarország első miniszterelnökének, olvasható a Hetek 2018-ban megjelent cikkében. Kerülte a nyilvánosságot, a Békés Megyei Hírlapban azonban fennmaradt egy 1993-as interjú, melyből kiderült, hogy nem szeretett szerepelni, nem is érzi ennek szükségességét, de belátja, hogy ő a közvélemény szemében nem egy nyugdíjas számviteli csoportvezető, hanem Magyarország első, felelős emberének a felesége.

Külföldi hírek:

Kórházba szállítottak egy 28 éves férfit, miután palesztin támadt rá csavarhúzóval a Neve Daniel előtti buszon; a támadót egy másik utas lőtte le. Egy izraeli férfi súlyosan megsebesült csütörtök reggel terrorista késelésben a Jeruzsálemtől délre fekvő Neve Daniel júdea-szamáriai település közelében — jelenti a Times of Israel. A 28 éves férfit egy másik utas, egy csavarhúzóval felfegyverkezett palesztin támadta meg. A mentősök elmondták, hogy három másik személyt a helyszínen kezeltek szorongás miatt. A 30 éves palesztin támadót a busz egyik fegyveres utasa lőtte le – erősítette meg az Izraeli Védelmi Erők. A késelés az elmúlt év egyik legsúlyosabb terrorhulláma közepette történt, amelynek során a múlt hét óta 11 ember halt meg.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a holland parlament alsóházához intézett csütörtöki videoüzenetében felszólította a törvényhozókat, hogy vágják el a kereskedelmi szálakat Oroszországgal. „Erősebb szankciókra van szükség, hogy Oroszországnak ne legyen esélye folytatni ezt a háborút Európában” – jelentette ki az ukrán elnök. „Állítsuk le a kereskedelmet Oroszországgal” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Hollandiának fel kell készülnie arra, hogy elutasítja az Oroszországból származó energiát.” Megköszönte Hollandia támogatását a konfliktusban, azonban kiemelte, hogy „több fegyverre van szükség a megszálló elűzéséhez.” Az NlTimes holland hírportál tudósítása szerint, Zelenszkij Mark Rutte kormányfő segítségét kérte Ukrajna uniós csatlakozásnak felgyorsításához. „Meggyőződésem, hogy ez erősítheti az összetartozásunkat Európában. Az uniós tagságunk Öntől függ Rutte miniszterelnök úr” – hívta fel a holland kormányfő figyelmét, aki korábban Ukrajna uniós tagsága ellen foglalt állást.

A Kijev környékéről végrehajtandó orosz csapatkivonásról szóló moszkvai bejelentés ellenére a NATO további, újabb szenvedéseket okozó támadásokra számít Ukrajnában – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben a katonai szövetség 2021-es éves beszámolójának ismertetésekor csütörtökön. Stoltenberg aláhúzta, Oroszország már korábban is hazugságokat állított szándékait és a katonai tevékenységeit illetően. A Moszkva által a héten bejelentett, Kijev körül és az ukrán fővárostól északra eső területeken végzett katonai műveletek csökkentése a hírszerzési információk szerint valójában az orosz erők átszervezését jelenti. Oroszország megpróbálja átcsoportosítani és megerősíteni katonai tevékenységét a Donbasz-régióban, miközben fenntartja az ukrán fővárosra gyakorolt nyomást – mondta. Oroszország szándékai kizárólag cselekedetei, és nem szavai alapján ítélhetők meg – tette hozzá a NATO-főtitkár.

Az európai vállalkozások továbbra is euróban vagy dollárban fizetnek az Oroszországtól vásárolt földgázért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben. Olaf Scholz az osztrák kancellárral, Karl Nehammerrel tartott tájékoztatóján az ügyben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szerdán telefonon folytatott megbeszéléséről kérdésre válaszolva elmondta: áttekintették a szerződéseket, és megállapították, hogy néha a dollárt,

rendszerint pedig az eurót rögzítették az elszámolás pénznemeként. Ezért “az orosz elnökkel folytatott megbeszélésen világossá tettem, hogy ez így is marad” – mondta Olaf Scholz. A közlemény szerint Olaf Scholz kijelentette, hogy nem fogadja el az eljárás megváltoztatását, és írásbeli tájékoztatást kér orosz partnerétől. Olaf Scholz minderről a csütörtöki tájékoztatón elmondta: tanulmányozzák majd Vlagyimir Putyin tájékoztatását, mindenesetre az orosz földgázt importáló európai cégek továbbra is az érvényes szerződéseknek megfelelően “akarnak, tudnak és fognak fizetni”.

Aláírta Joe Biden amerikai elnök kedden azt a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államokban bűncselekménynek kell tekinteni a lincselést. Az országosan érvényessé váló jogszabály értelmében a gyűlölet-bűncselekményt elkövetők akár 30 év börtönre is ítélhetők. Biden az aláíráskor azt mondta, hogy a rasszista gyűlölet „nem csupán a múlt emléke”, hanem kitart a jelenben is. „A lincselés maga volt a terror” – fogalmazott az elnök. Az aláírásnál jelen volt Kamala Harris alelnök is, az első színes bőrű nő ebben a pozícióban, aki már kaliforniai szenátorként sürgette a jogszabály elfogadását.

Gazdasági hír:

A háború miatti szankciók negatív hatásokat fejtenek ki mind az európai, mind pedig a magyar gazdaságra, ugyanakkor a tavalyi, több mint 7 százalékos gyarapodás után az idén is 3-4 százalékkal bővülhet a hazai GDP – mondta Varga Mihály a Figyelő hetilapban csütörtökön megjelent interjúban. Felidézte, hogy a korábbi növekedési prognózist újra kellett gondolni, mivel az inflációs pálya megváltozott, és az eddig félmilliós ukrán menekülthullám is rendkívüli intézkedéseket igényel. Nehéz megbecsülni a szankciók hatását a magyar gazdaság szereplőire – ismerte el. Varga Mihály rámutatott: a hiány- és adósságmértéket a koronavírus hatásai befolyásolták. A számtalan beruházásélénkítő program, a munkabér utáni támogatás, az adókönnyítések mind azt a célt szolgálták, hogy a magyar gazdaság minél kevesebb sérüléssel jöjjön ki a pandémia okozta visszaesésből, és a munkahelyek megmaradjanak – hangsúlyozta.

Időjárás:

Ma előreláthatólag kelet felé húzódik a csapadékzóna, így többnyire már kevésbé kell számítani nem jelentős, gyengülő esőre.

Este eleinte az ország déli felén, majd később északon is számítani kell újból kisebb esőre.

A hőmérséklet jellemzően 11 – 19 fok körül alakul.