Az egyházak az élet minden területén jelen vannak.

Az egyházak az élet minden területén jelen vannak.

 

Soltész Miklós, a miniszterelnökség egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az egyházak szerepéről, jelentőségéről.

 

A politikus legelőször a Scheiber Sándor díjról beszélt, amellyel kapcsolatban kifejtette, a jövő héten átadásra kerülő elismerés azért is fontos, mert a díjazottra évről évre a zsidó felekezetek tesznek javaslatot, hiszen ők tudják, ki az a személy, aki munkájával kiérdemli ezt a fontos díjat.

A politikus az orosz-ukrán háború kapcsán az egyházak szerepéről is beszélt. Mint kifejtette, a magyarországi felekezetek elképesztően komoly feladatokat vállalnak a menekültek ellátásában. Ez azért is jelentős, mert mint megemlítette, többször is volt alkalma találkozni Ukrajnából menekült családokkal, asszonyokkal, gyermekekkel, akik elmondták, az első nagy megkönnyebbülés számukra az volt, amikor átlépték a magyar határt, a második pedig az, amikor lelki támaszt is kaptak. Mindezekben a magyarországi egyházak komoly szerepet vállaltak és vállalnak a mai napig is. Soltész Miklós kifejtette, a magyarországi egyházak az élet minden területén jelen vannak, nemcsak a menekültek ellátásában, segítésében, hiszen komoly feladatokat vállalnak át az államtól. Legyen szó oktatásról, szociális és egészségügyi ellátásról. Ezeket a tevékenységeket, – ahogy az egyházak működését is – az államnak el kell ismernie anyagilag is, tette hozzá. Ezért is fontos, hogy a polgári kormány mindezeket megteszi, és ezt a későbbiek során is folytatni kívánja, bár az ellenzék folyamatosan ezt mondja, hogy ezek a támogatások túlságosan sokba kerülnek, az egyházakat el kell magukat tartaniuk. Az államtitkár szerint az államnak igenis kötelessége segítenie az egyházak működését, határon innen és határon túl egyaránt.

Soltész Miklós hozzátette, pont a háborús helyzet, a menekültek támogatása, segítése mutatja azt meg, hogy a magyarországi egyházak milyen jelentős szerepet játszanak a mindennapokban.

A politikus elmondta, reményei szerint április 3. után továbbra is jelentős támogatást tud majd biztosítani a polgári kormány az egyházaknak. De mindehhez szükség van arra is, hogy azok maradjanak kormányon, akik nemcsak a magyar emberek, hanem az egyházak érdekeit is képviselik.