Orbán Viktor: Magyarországnak arra kell felkészülnie, hogy a menekültek száma nőni fog, egyre több embert kell majd ellátni

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.03.08. reggelén

Magyarországnak arra kell felkészülnie, hogy a menekültek száma nőni fog, egyre több embert kell majd ellátni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

Szerdán, március 9-én 16 óráig kérhetik még a felvételüket a választói névjegyzékbe a külhoni magyar állampolgárok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai repülőgépeket és az orosz olajipar bojkottját kérte hétfőn a nemzetközi közösségtől Oroszország ukrajnai offenzívája miatt.

A tervek szerint találkozik majd egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Belföldi hírek:

Magyarországnak arra kell felkészülnie, hogy a menekültek száma nőni fog, egyre több embert kell majd ellátni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök megerősítve, hogy Magyarország területéről nem lehet fegyvert szállítani Ukrajnába. A kormányfő a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését követően, a közösségi oldalára feltöltött videónyilatkozatban azt mondta: ez a háború 12. napja, értékelték a helyzetet. Közölte: megjelent az a rendelet, amely „világossá teszi, hogy Magyarország területéről fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani”. Orbán Viktor szerint figyelmeztető jel, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz. Ez azt jelenti, hogy a menekültek száma nőni fog – tette hozzá. „Nekünk arra kell felkészülni, hogy egyre több embert kell ellátnunk” – jelezte, hozzátéve, hogy meghozták azokat a döntéseket, amelyek garantálják a hatóságok és a civil szervezetek közötti együttműködés olajozottságát.

Példaértékűnek nevezte a háború elől menekülők segítését, ellátását a kormányszóvivő hétfőn Aranyosapátiban, ahol a határtérségben felállított segítségpontok végiglátogatása után megtekintette a térség legnagyobb, az adományok elhelyezésére kialakított 5000 négyzetméteres raktárát. Szentkirályi Alexandra azt mondta, a segítségpontok már megteltek adományokkal, ezért az aranyosapáti raktárba szállítják a beérkező segélyeket. A raktár logisztikai központként is működik, ahonnan a segítségpontok kérésére és igényei szerint állítják össze és viszik a helyszínre azt, amire az adott segítségponton éppen szükség van – fűzte hozzá. Nehéz a helyzet, de felemelő élmény látni, ahogy a magyarok egy emberként mozdultak meg, és segítik a háború elől menekülőket – utalt a kormányszóvivő az önkormányzatok és a civil és karitatív szervezetek együttműködésére.

Az ellenzéki pártok azt kérik, hogy az állam fizesse ki azt a pénzt, amivel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek tartozik – közölte a parlament költségvetési bizottságának DK-s elnöke. Varju László azt mondta, hogy az erről szóló javaslatot a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem tudták megvitatni a bizottság ülésén. Hozzátette, az ülésen arról is beszélni kellett volna, hogy az euró árfolyama „soha nem látott értéket ér el”. A DK alelnöke megjegyezte, hogy a kormánypártok négy év alatt a költségvetési bizottsági ülések harminc százalékán nem jelentek meg.

Az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, bevezették a robotsebészetet, családbarát szülészetet alakítottak ki, létrehoztak egy egészségfejlesztési irodát és megépül az új diagnosztikai tömb – ismertette az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte, az intézmény fejlesztésére a kormány 2,8 milliárd forintot fordított. A kórházban bevezetett robotsebészeti eljárásról elmondta, ez a sebészeti rendszer rendkívül precíz, háromdimenziós beavatkozásokat tesz lehetővé, a kórházban elsősorban az urológiai osztály használja a nagy értékű berendezést. A családbarát szülészet és az újszülött-, koraszülöttosztály kialakításával kapcsolatban azt mondta, ez a kezdeményezés a kormány legfontosabb céljai közé tartozott, tartozik, hiszen politikájának központi kérdése a családok, a gyermekek és a nemzet jövője. Kásler Miklós beszámolt arról, hogy megtörtént a kórház energetikai korszerűsítése is, valamint létrehoztak egy egészségfejlesztési irodát, amelynek feladata a térségben élők egészséges életmód felé irányítása, egészségtudatosságának erősítése.

Külföldi hírek:

Szerdán, március 9-én 16 óráig kérhetik még a felvételüket a választói névjegyzékbe azok a külhoni magyar állampolgárok, akik részt szeretnének venni az áprilisi magyarországi parlamenti választásokon – figyelmeztettek kolozsvári sajtótájékoztatójukon a Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői. Tőkés László EMNT-elnök a választási részvételt, és a nemzeti egység és összetartozás iránt elkötelezett erőkre leadott szavazatok maximalizálását szorgalmazta. „Számunkra létkérdés, hogy olyanok álljanak az ország élén, akik szívükön viselik a külhoni magyarok ügyét” – jelentette ki a politikus. A távolmaradás következményére figyelmeztetve intő példaként említette a 2004. december 5-i népszavazást, amikor nem szavaztak elegen ahhoz, hogy a népszavazás eredménye kötelezze a kormányt a külhoni magyarok kedvezményes honosítására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai repülőgépeket és az orosz olajipar bojkottját kérte hétfőn a nemzetközi közösségtől Oroszország ukrajnai offenzívája miatt. „Ha folytatódik Ukrajna orosz inváziója, és Oroszország nem adja fel Ukrajna elleni

terveit, akkor új szankciócsomagra van szükség… a béke érdekében” – jelentette ki videoüzenetében.

Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete kijelentette, hogy az izraeliek közvetítői erőfeszítései fontosabbak, mint a fegyverek. ,,Példátlan, hogy Naftali Bennett szombaton Moszkvába repült, hogy a békéről beszéljen. Nagyra értékeljük, és reméljük, hogy erőfeszítései véget vetnek a vérontásnak” mondta a nagykövet. ,,Számunkra ez most népirtás, hasonló az önök helyzetéhez az 1973-as jom kippuri háborúban. Sajnos nekünk egy sokkal erősebb ellenféllel és sokkal több áldozattal van dolgunk.” ,,Köszönjük az izraeli kormánynak az erőfeszítést, hogy közvetít köztünk és Oroszország között. Ez akkor is fontos, ha az esély kicsi. Fontosabb, mint a fegyverek”- mondta Kornicsuk, hozzátéve, hogy ,,kormányunk Jeruzsálemet az Oroszországgal folytatott tárgyalások lehetséges helyszínének tekinti”. A sajtótájékoztató egy pontján a nagykövet sisakot viselt, és panaszkodott amiatt, hogy Izrael nem küld védelmi felszerelést Ukrajnának.

A tervek szerint találkozik majd egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a törökországi Antalyában – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Moszkvában. Zaharova elmondta, hogy a találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás. Lavrov és Kuleba különtalálkozójára egy antalyai diplomáciai fórum biztosít lehetőséget csütörtökön.

Az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára. A dokumentum értelmében az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a barátságtalan országok listáján szereplő külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik majd devizatartozásukat. Emellett az orosz cégeknek a listán szereplő államok állampolgáraival és vállalataival folytatott valamennyi ügyletét a Külföldi Befektetések Ellenőrző Bizottságának kell jóváhagynia.

Vang Ji kínai külügyminiszter a kínai parlament éves ülésszakához kapcsolódóan hétfőn Pekingben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az ukrajnai háborút illetően Kína a béketárgyalások folytatását sürgeti, és a nyugalom és észszerűség megőrzésére intett a válság rendezése érdekében. Miközben Kína mind ez idáig elutasította az „invázió” megjelölést az orosz hadsereg Ukrajnában folytatott katonai hadműveleteit illetően, Vang a széles körű humanitárius válság elkerülésére szólított. A kínai külügyi tárca vezetője közölte: a kínai Vöröskereszt humanitárius segélyt fog nyújtani Ukrajnának. Vang Kína és Oroszország kapcsolatát „sziklaszilárdnak”, Oroszországot pedig Kína legfontosabb stratégiai partnerének nevezte. Elmondta: a két ország kapcsolata az egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolat a világon, és az együttműködésük jövője rendkívüli kilátásokkal kecsegtet.

Iráni tisztségviselők bírálták hétfőn, hogy Oroszország új követelésével „megzavarja” az iráni atomprogramról szóló nemzetközi tárgyalásokat, pedig annak nem szabad hatással lennie rájuk – jelentette a Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség. Moszkva új igénye előtt minden fél úgy ítélte meg, hogy a hónapok óta tartó tárgyalások már csak egy lépésre vannak a sikertől – emlékeztettek nyugati hírügynökségek. Oroszország szombaton közölte, hogy az ukrajnai háború miatt rá kivetett nyugati büntetőintézkedések megakasztották az iráni atomprogramról szóló megállapodás (JCPOA) felélesztésére irányuló bécsi tárgyalásokat, és figyelmeztette a megállapodásban részes nyugati hatalmakat, hogy a biztonságról folytatott egyeztetéseken az orosz nemzeti érdekeket is figyelembe kell venni, az Oroszország elleni szankciók nem árthatnak az orosz-iráni kereskedelmi, befektetési és katonai- műszaki együttműködésnek. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erről írásbeli garanciát követelt az Egyesült Államoktól legalább külügyminiszteri szinten. Az új megállapodás megkötésének késleltetésével, ezáltal Irán olajpiaci hozzáférésének késleltetésével Oroszország azt akarja elérni, hogy nőjön a kőolaj ára, ezáltal saját energiaipari bevétele – írta a Tasnim, de nem közölte, hogy ezt a megállapítást kitől idézi.

Gazdasági hír:

Február 21-e óta – amikor Oroszorszá elismerte a két szakadár kelet- ukrajnai köztársaság függetlenségét, ezzel utat nyitva a háborúnak – az Európai Unió összes olyan országában, amely nem tagja az eurózónának, csökkent a nemzeti valuta értéke az euróhoz képest. Azonban ez idő alatt egyik országban sem csökkent olyan mértékben a nemzeti valuta értéke, mint Magyarországon. A forint euróhoz viszonyított értéke február 21. és március 6. között több mint 8 százalékkal csökkent. A környező országok közül emellett Lengyelország és Csehország valutáját viselte meg legjobban az elmúlt időszak: a zloty 7,6 százalékkal, a cseh korona 5,3 százalékkal kevesebbet ér az euróhoz képest. Tegnap a forint történelmi mélyre sűllyedt a meghatározó valutákhoz képest, az euró árfolyama a 400 forintot is meghaladta napközben.

Időjárás:

Ma derült, napsütéses idő lesz a jellemző.
Este eleinte kevés lesz a felhő, majd beborul az ég. A hőmérséklet várhatóan -4 – 9 fok között alakul.