Vlagyimir Putyin utasítást adott Oroszország nukleáris elrettentő erejének készültségbe helyezésére.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.02.28.-reggelén 

 

 

 

A háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség. Óvakodni kell az átgondolatlan lépésektől– mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Ukrán delegáció indult a fehérorosz-ukrán határon fekvő Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni.

Vlagyimir Putyin utasítást adott Oroszország nukleáris elrettentő erejének készültségbe helyezésére.

Vitalij Klicsko Kijev polgármestere szerint az ukrán fővárost bekerítették az orosz csapatok és a lakosság evakuálása nem lehetséges.

Belföldi hírek:

A háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség. Óvakodni kell az átgondolatlan lépésektől– mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délután az M1-nek adott rendkívüli interjújában. Azt is elmondta, hogy hadi eszközöket Magyarország nem tudna mások rendelkezésére bocsátani, mert nincs is olyan fegyver, amit nélkülözni tudna a magyar hadsereg. „Most nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek. Amilyen szankció lesz az unióban, azt mi támogatni fogjuk” – fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette hogy az ezzel ellentétes információk dezinformációk. A SWIFT-rendszer magyar vétóját is dezinformációnak nevezte a miniszterelnök, kiemelte, hogy az információs háborúnak a jelen helyzetben is nagy jelentősége van.

Márki-Zay Pétert a kormányoldalon azzal támadták, hogy Ukrajnába magyar katonákat akar küldeni. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Partizánnak adott interjúban erről is beszélt. Azt mondta: ő csak azt állítja, hogy a NATO álláspontját kell követni. Úgy véli, hogy most már Orbán Viktor is ezt mondja. Véleménye szerint ugyanis „a NATO az egyetlen, amelyik biztonságot adhat Magyarországnak”. A politikus Magyarországot az Oroszország fenyegette tagállamnak nevezte. Putyin óriási fenyegetés hazánk biztonságára – vélekedett, hozzátéve, hogy Orbán óriási nemzetbiztonsági kockázat.

Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen tartott sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország befogadja a bajba jutottakat és Kárpátaljára is küld segítséget. A tárcavezető kiemelte, Kárpátalja kormányzójának kérésére vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot hoztak a térség üzemanyag-ellátási krízisének enyhítésére. A magyar kormány emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket juttat a bajba jutottaknak, az első szállítmány 28 tonna élelmiszerrel már meg is érkezett – közölte Szijjártó Péter, hozzátéve: minisztériuma hétfő reggel újabb egymillió eurót bocsát a segélyszervezet rendelkezésére a következő segélyszállítmány összeállításához. A miniszter úgy fogalmazott, a háború a legrosszabb forgatókönyv, a háború elfogadhatatlan, nem jelent megoldást semmire sem, ezért véget kell vetni annak.

Eddig több mint 30 millió forint támogatás érkezett a kormány által indított Híd Kárpátaljáért elnevezésű segélyprogramba – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Záhonyban. Soltész Miklós a záhonyi határállomáson tartott rögtönzött sajtótájékoztatón felidézte: első lépésként létrehozták a 1357-es segélyvonalat, illetve az ahhoz kapcsolódó számlaszámot, amelyre már több mint 30 millió forint támogatás érkezett. A felajánlásokat a karitatív szervezetekhez juttatják el. A pénzadományok mellett elsősorban olyan szálláshelyek felajánlását várják, ahol ellátást is tudnak biztosítani családok és kisebb közösségek számára – tette hozzá. Az államtitkár köszönetet mondott a határ menti önkormányzatoknak és a rendvédelmi szervezeteknek az Ukrajnából menekülők hatékony támogatásáért.

Külföldi hírek:

Ukrajna elleni nagyszabású katonai akciót néhány nappal ezelőtt elindító Vlagyimir Putyin utasítást adott Oroszország nukleáris elrettentő erejének készültségbe helyezésére.Az orosz államfő szerint a fokozott készültség az ukrajnai invázió miatt indokolt, valamint a NATO agresszív kijelentései miatt is. Utalt arra is, hogy nemcsak gazdasági szankciókat hoznak országa ellen, hanem a britek például támogatják állampolgáraikat, ha az ukrán légióhoz akarnak csatlakozni. Németország pedig 100 milliárd euróval növelte harcászati kiadásait. Az egyelőre nem egyértelmű, pontosan mit ért Putyin a készültségbe helyezés alatt, hiszen egyes szárazföldi egységek, és az

interkontinentális ballisztikus atomrakétákkal felszerelt orosz tengeralattjárók lényegében folyamatosan készültségben vannak.

A török külügyminisztérium jelezte, hogy meg kívánja akadályozni az orosz hadihajók áthaladását a Boszporusz és a Dardanellák Fekete-tengerhez vezető szorosain. Ezek szerint Törökország korábban semleges helyzete megváltozott, korábban ugyanis a tisztviselők azt hangsúlyozták, hogy Oroszországgal és Ukrajnával is szövetségesek. A blokkolás valószínűleg számos, most is a Földközi-tengeren tartózkodó orosz hajót érint, köztük tengeralattjárókat és fregattokat, amik egy része a fekete-tengeri flottához tartozik. A blokkolás értelmében az orosz hadihajók nem tudnak áthaladni a szoroson, hogy erősítsék a meglévő erőket.

Vitalij Volodimirovics Klicsko egykori nehézsúlyú profi ökölvívó, Kijev jelenlegi polgármestere az AP hírügynökség megkeresésére közölte, hogy az ukrán fővárost bekerítették az orosz csapatok és a lakosság evakuálása nem lehetséges, mert minden kifelé vezető utat blokkolnak. Humanitárius katasztrófa szélén állunk. Most még van áram, még van víz és van fűtés a házainkban. De az élelmiszerek és gyógyszerek szállításához megsemmisült az infrastruktúra – magyarázta Klicsko.Hozzátette, az üzenetük egyértelmű: álljon ki mindenki közösen Ukrajnáért.Erősek vagyunk. Minden ukrán büszke a függetlenségére, büszke arra, hogy ukrán, és büszkék vagyunk rá, hogy saját országunk van – jelentette ki.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és közölte: Izrael kész segíteni a válság megoldását – jelentette a ynet hírportál vasárnap. A lap értesülése szerint Bennett a telefonbeszélgetés miatt 40 percre elhagyta a kormányülést. Egy politikai forrás szerint a telefonos egyeztetésen az izraeli kormányfő aggodalmának adott hangot az ukrajnai állapotok, valamint annak lehetősége miatt, hogy a harcok felerősödnek, és súlyos humanitárius helyzethez vezetnek. Putyin azt mondta, hogy készen áll a tárgyalásokra. “Izrael készen áll mindenben segítséget nyújtani a válság megoldása és a felek közelebb hozása érdekében, tekintettel különleges státuszára, amely lehetővé teszi számára, hogy mindkét fél álláspontját megértse”- hangsúlyozta Bennett. Az izraeli és az orosz vezető megállapodott a folyamatos kapcsolattartásban Oroszország és Izrael között.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy Oroszország készültségbe helyezi a nukleáris erejét – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében vasárnap,

arra reagálva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz nukleáris erők magas készültségi fokozatát rendelte el. Üzenetében Stoltenberg hangsúlyozta: Putyin döntése bizonyítja, hogy a szövetségeseknek, Észak-Amerikának és Európának össze kell tartaniuk, válaszul Oroszország „agresszív cselekedetére”. A NATO-főtitkár „szörnyű hibának” nevezte Moszkva lépését, és kijelentette: ha Oroszoroszág „folytatja agresszióját Ukrajnával szemben, súlyos árat fog fizetni ezért” az elkövetkezendő években. „Felszólítjuk Oroszországot, hogy állítsa le ezt az értelmetlen háborút” – fogalmazott.

Ukrán delegáció indult Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni – jelentette ki Jurij Voszkreszenszkij, a fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztala vezetője vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökség szerint. „Úgy értesültem, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt. Lukasenka meggyőzte Zelenszkijt arról, hogy mentse meg Ukrajna állami szuverenitását és ukrán delegáció most útnak indul Gomel felé” – írta Voszkreszenkij a Belpresszcentr telegram-csatornáján.

Százmilliárd eurós pénzügyi alapot hoz létre a német szövetségi kormány az ország védelmi képességeinek fejlesztésére, és ezen felül minden évben a hazai össztermék (GDP) két százalékát meghaladó összeget fordít védelemre – jelentette be Olaf Scholz kancellár vasárnap a szövetségi parlamentben (Bundestag). A német kormányfő az Ukrajna elleni orosz háború miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülésen aláhúzta, hogy a háború korszakforduló az európai történelemben, és ebben az új korszakban „sokkal többet kell befektetnünk országunk biztonságába, hogy megvédjük szabadságunkat és demokráciánkat”. Vlagyimir Putyin orosz elnök – aki Ukrajna lerohanásával „kiírta magát a nemzetközi közösségből” – fel akar építeni egy „orosz birodalmat”. Ezért az a fő kérdés, hogy milyen katonai képességekkel rendelkezik, „és milyen képességek szükségesek, hogy ellensúlyozzuk ezt a fenyegetést” – mondta.

Liz Truss brit külügyminiszter szerint London támogatja azt a felhívást, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldieket bíztatott nemzetközi harcoló alakulat létrehozására. Truss a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: az emberek egyéni döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e ilyen alakulathoz. Hozzátette: az ukránok nemcsak hazájuk, hanem egész Európa szabadságáért és demokráciájáért harcolnak, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök e szabadság és demokrácia ellen intézett kihívást. „Ha az emberek úgy

döntenek, hogy ezt a küzdelmet támogatják, én támogatom őket e döntésükben” – mondta a brit külügyminiszter.

Gazdasági hír:

Az orosz gáz tranzitja Európába Ukrajnán keresztül normálisan folytatódik, a csővezetéket nem rongálta meg semmilyen robbanás – közölte Ukrajna gázvezeték- üzemeltetője vasárnap. Korábban ukrán tisztviselők arról tájékoztattak, hogy orosz csapatok robbantottak fel egy gázvezetéket az északkeleti Harkiv régióban, de az nem volt világos, hogy az érintett szakasz egy tranzitvezeték vagy egy regionális elosztóhálózat része volt-e.

Időjárás:

Ma zömmel felhős időben lesz részünk. A gyorsan változó felhőzet és kevés, bujkáló napsütés mellett elszórtan kialakulhatnak vegyes halmazállapotú záporok

Este is marad a változó felhőzet, de az esti órákat követő időszakban már kevésbé valószínű csapadék előfordulása.

A hőmérséklet jellemzően -3 – 8 fok között alakul. A hőmérséklet jellemzően -3 – 8 fok között alakul.