Dr. Sásdi Antal:Ezek a változások eredményesebbé teszik a szakmai munkát.

Ezek a változások eredményesebbé teszik a szakmai munkát.

Dr. Sásdi Antal a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet igazgató főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a járványról, az intézmény jövőjéről és a gyógyítás fontosságáról.

 

A főorvos szerint a politikusoknak a kórházban tett látogatása csak politikai tőke megalkotására alkalmas, főleg úgy, ahogy az megtörtént. A látogatás után tett nyilatkozatok közel sem fedik a valóságot. Hozzátette azt is, az ápolóknak, az orvosoknak a gyógyítás a legfontosabb célja, ez járvány idején még kiemelkedőbb. Arról nem beszélve, hogy például a kórház covid osztályára még az igazgató sem megy be. Nem kell mást tenni, mint hagyni kell a kollégákat, hogy ápolják a betegeket. Egy ilyen részlegre nem azért nem mehet be látogató, mert ezt kormányrendelet írja elő, hanem azért mert a járványügyi szabályok ezt írják elő.

A szakember szerint nagyon nehéz kérdés, hogy miért nem mennek elegen például felvenni az oltást, ez elsősorban az egészségügyi rendszerbe vetett bizalom kérdése, de az is fontos, hogy a kórházi dolgozók példát mutassanak. A Péterfyben már van olyan dolgozó, aki a negyedik oltást is felvette, ez a betegek érdekében történt. Ami az oltakozást illeti, a főorvos szerint nagyon sok hír és álhír jelenik meg a járvánnyal kapcsolatban, ami megzavarhatja az emberek gondolkodását. Ahogy az is igaz, hogy nehezen tudnak különbséget tenni az emberek a fertőzés megkapása és annak súlyossága között. A hiteles szakemberek is azt mondják, a betegséget az oltás után is meg lehet kapni, de annak súlyossága egyáltalán nem mindegy. Amíg az oltottak esetében enyhe lefolyású a betegség, alig érezhető, addig az oltatlanoknál súlyos következményekkel járhat.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a járvány ellenére a felújítás zajlik a kórházban teljes erővel. Mindezek mellett egy ilyen nagy kórházat, mint a Péterfy, nem könnyű irányítani, egy jó csapat is kell hozzá, orvosok, menedzserek, szakápolók, dolgozók. Sásdi Antal azt is elmondta, a kórházban egyéb átalakítások is zajlanak, a gazdasági munkatársak egy része a Dél-Pesti Centrumkórházhoz került, míg március elsejétől a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet önállóan működik tovább. Hozzátette azt is a főigazgató, ezek a változások eredményesebbé teszik a szakmai munkát.