Naftali Bennett izraeli miniszterelnök távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.02.14-reggelén

Orbán Viktor miniszterelnök nem célzott évértékelő beszédében Magyarország kilépésére az Európai Unióból.

 

 

                                     A „Kínát sértő” utcanevek megváltoztatására kéri Baranyi Krisztinát a magyarországi kínai közösség.

 

 

                                     Naftali Bennett izraeli miniszterelnök távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket.

 

                                                            

 

 

Egy ukrán elemzőintézet szakértői elemzésükben arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszországnak aligha érné meg megszállni az ukrán fővárost, Kijevet.

 

 

Belföldi hírek:

 

Orbán Viktor miniszterelnök nem célzott évértékelő beszédében Magyarország kilépésére az Európai Unióból, ahogy azt a dpa német hírügynökség híradásának címében állította – szögezte le Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az államtitkárság honlapjára írt nyilatkozatában, amelyet közösségi-oldalán is közzétett. „Jóllehet a miniszterelnök kitért a Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában lévő kihívásokra, nyilvánvalóan nem mondta azt, amit a dpa német hírügynökség címe állít” – szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy a legjobb bizonyíték erre magának a miniszterelnöknek a beszéde, amelyből több helyen idézett is. „A legfontosabb az, hogy együtt akarunk-e maradni. Különösen itt, Európában, mert az Európai Uniónak csak akkor van jövője, ha az egyre növekvő kulturális elidegenedés ellenére is együtt tudunk maradni. A magunk részéről mi egyben akarjuk tartani az Európai Uniót. Ezért többször is tettünk tolerancia-ajánlatot Brüsszelnek és Berlinnek is” – idézte Kovács Zoltán a miniszterelnök szavait.

Idén új szolgáltatást indítottunk el, amellyel a kormány tovább csökkenti az emberek adminisztratív terheit – írta közösségi oldalán a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. György István hozzátette: az e-bejelentővel a közműátírás és megváltozott adatok bejelentése néhány kattintással, egyetlen online felületen is elintézhető az e-bejelento.gov.hu oldalon, vagy személyesen az ország bármelyik kormányablakában. Nem szükséges tehát külön-külön felkeresni a közműcégeket, ezt az e-bejelentő elvégzi ön helyett – tette hozzá, arra buzdítva az embereket, hogy éljenek a díjmentes, egyszerű és gyors ügyintézési lehetőséggel az e-bejelentő szolgáltatáson keresztül. Posztjához feltöltött videójában emlékeztetett arra, hogy a korábban megkezdett közigazgatásfejlesztési és bürokráciacsökkentési

page1image3398110048

program, amely számos fejlesztést hozott az elmúlt években, egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

Az ellenzék szerint a Fidesz a jogszabályokat kijátszva használná fel a tatabányaiak ivóvízét a komáromi ipari park működtetéséhez – mondták a DK és az LMP politikusai. Konczer Erik, a DK politikusa, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje Komárom-Esztergom megye 1-es számú választókörzetében hangsúlyozta, a kormányoldal Komárom város megnövekedett ivóvízigényére hivatkozva kívánja megcsapolni a tatai karsztvizeket, holott a valóságban a vízre a komáromi ipari parknak van szüksége és nem az ott élőknek. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja és országgyűlési képviselőjelöltje arra kérte a választókat, hogy támogassák az ellenzék jelöltjeit, amennyiben elkötelezettek az ivóvízforrások védelme iránt.

A „Kínát sértő” utcanevek megváltoztatására kéri Baranyi Krisztinát a magyarországi kínai közösség. A Magyarországon élő kínaiak nevében írt levelet 16 kereskedelmi kamara és egyesület vezetője Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek, hogy változtassa meg azoknak az utcáknak a neveit, amelyeket a Fudan Egyetem tervezett campusa miatt kereszteltek át. Baranyi Krisztina hosszú válaszlevélben reagált a most megkapott kínaiaktól érkező kérvényre, melyben kifejti, miért hagyják úgy az utcaneveket, ahogy azokat tavaly beiktatták.

Külföldi hírek:

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket, és elrendelte, hogy szerdáig evakuáljanak minél több jelentkezőt. Az Ukrajna elleni orosz inváziótól tartva a miniszterelnök – noha vallásos zsidóként szombaton csak emberéletek védelmében, különösen fontos célból végez munkát – helyzetértékelést tartott szombaton annak érdekében, hogy felgyorsítsák az izraeliek evakuálását. Szombat este szigorították az ukrajnai utazási figyelmeztetést is, és Bennett felszólította az izraelieket, hogy haladéktalanul hagyják el az országot. Izraelben úgy vélik, hogy várhatóan szerda reggelig lesz lehetséges a légiközlekedés zavartalan fenntartása Ukrajnában, és ezért megkezdték az Odesszába és Kijevbe tartó izraeli járatok sűrítését, hogy a határidőig minél többen elhagyhassák az országot – hangzott el a katonai rádióban vasárnap. Az El Al izraeli légitársaság bejelentette, hogy újabb repülőgéppel növelték a hétfői Tel-Aviv és Kijev közti forgalmat, és szükségletek esetén további járatokat rendelnek erre a vonalra. Az izraeli miniszterelnöki hivatal utasította a minisztereket, hogy minimalizálják az interjúkat, és ha mégis megszólalnak Ukrajnával kapcsolatban, akkor csak az izraeliek kimenekítéséről beszéljenek, ne mondják el véleményüket vagy ismereteiket az orosz-ukrán feszültségről.

Nancy Pelosi amerikai házelnök szerdán Izraelbe látogat. A vezető demokrata politikusnak nem ez lesz az első útja Izraelbe – írja a The Times of Israel. A demokrata törvényhozó a tervek szerint szerdán látogatást tesz a Knesszetben, ahol

hivatalos ceremónia keretében köszöntik. Pelosinak nem ez az első látogatása a zsidó államban. Legutóbb 2018-ban, az ország 70. függetlenségi napja előtt vezetett egy demokrata képviselői küldöttséget Izraelbe. Az az út egy jordániai látogatást is magában foglalt. Pelosi Izrael elkötelezett támogatójának számít, szoros kapcsolatot ápol az amerikai zsidó közösséggel. A sajtónak tett megjegyzéseiben a Jair Lapid külügyminiszterrel tavaly októberi washingtoni látogatása során folytatott találkozója előtt Pelosi azt mondta, hogy „Izrael támogatása mindig is kétpárti támogatást élvezett az Egyesült Államok kongresszusában, és ez továbbra is így lesz”.

Az Egyesült Államok által a tálib hatalomátvételt követően befagyasztott afganisztáni vagyon visszaadását sürgette Hamid Karzai volt afgán elnök. „Igazságtalan és tisztességtelen dolog Afganisztán pénzét visszatartani. Az a pénz az afgán népet illeti… Arra kérem tehát Joe Biden elnököt, adja vissza az afgánoknak” – fogalmazott Karzai újságírók előtt. A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele után a nemzetközi közösség felfüggesztette Afganisztán támogatását, és befagyasztotta az ország külföldi – főleg amerikai – bankokban lévő vagyonát, mintegy 9,5 milliárd dollárt. Emiatt az ország gazdaságilag katasztrofális állapotba került, a 38 milliós lakosság több mint felét éhínség fenyegeti. Biden pénteken írta alá azt rendeletet, amely az Egyesült Államokban befagyasztott 7 milliárd dolláros afganisztáni vagyonból 3,5 milliárd dollárt afgán segélyezésre szabadít fel. A rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzintézetek számára, hogy megkönnyítsék a humanitárius csoportok hozzáférését a pénzhez, amelyet aztán közvetlenül az afgán népnek adnák át.

A Védelmi Stratégiák Központja nevű ukrán elemzőintézet szakértői elemzésükben arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszországnak aligha érné meg megszállni az ukrán fővárost, Kijevet. A központ szakértői elemzésükben – amelyből az UNIAN hírügynökség idézett – megállapították, hogy Oroszország fő célja Ukrajna teljes ellenőrzése, ami könnyebbnek tűnik, ha a fővárost elfoglalják. „Valóban, a Fehéroroszország területén lévő orosz katonai alakulatok, továbbá Oroszországban az ukrán határ közelébe vont csapatok együttesen veszélyt jelentenek Ukrajna északi régióira, beleértve a fővárost, Kijevet. Ezeknek az erőknek és eszközöknek a mennyisége elméletileg elegendő Kijev megszállásához, de csak elméletileg. Kifejtették, hogy az ukrán főváros elfoglalása Ukrajna teljes körű inváziójának nem éppen „költségvetésbarát” változata. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a repülőterek, pályaudvarok, hidak ellenőrzés alá vonásához az orosz fegyveres erők taktikai légideszant csapatait kell bevetni. Ezen túlmenően az ilyen akcióknak nincs értelme az általános fegyveres erők áthelyezése nélkül a terület megszállásának további fenntartása érdekében.

A dél-koreai, az amerikai és a japán külügyminiszter felszólította Phenjant, hagyjon fel a térségben végzett destabilizációs tevékenységével, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, valamint tartsa tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT)

vonatkozó határozatait. „Elítéljük az észak-koreai rakétakilövéseket és Észak-Korea törvénytelen rakétafejlesztési programját, amelyek egyértelműen megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait” – szögezte le Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hawaii Honoluluban, Jui Jong Csung dél-koreai és Hajasi Josimasza japán hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatóján. A találkozót nem sokkal az után rendezték, hogy Észak-Korea januárban hét rakétakísérletből álló tesztsorozatot hajtott végre, amire 2017 óta nem volt példa. A sajtótájékoztatón Jui Jong Csung szintén bírálta a phenjani műveleteket, és felszólította Észak-Koreát, szüntesse be őket.

Gazdasági hír:

További három hónappal meghosszabbítja a benzinárstopot a kormány – írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Emlékeztettek: a járvány és a drasztikusan emelkedő világpiaci energiaárak miatt egész Európában nő az üzemanyagok és élelmiszerek ára. Az intézkedés eredetileg három hónapra szólt, azonban a világpiaci folyamatokat figyelembe véve a kormány az üzemanyagok hatósági árának fenntartása mellett döntött – írták. Az üzemanyagköltségek azonban jelentősen befolyásolják a gazdaság működését, az egyéb termékek árait, többszörösen terhelik tehát a családokat és vállalkozásokat – mutattak rá. Hozzátették: az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg.

Időjárás:

Ma is többnyire olykor erős lökésekkel kísért szél lesz a jellemző. Folytatódik a napos, helyenként fátyolfelhős időjárás.

Este átvonulhat egy szórványos, gyenge vagy mérsékelt esőket adó csapadékmező. A hőmérséklet várhatóan -4 – 13 fok között alakul.