Recep Tayyip Erdoğan török elnök igyekszik javítani az Izraellel régóta feszült

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.I.29.-reggelén

 

 

 

A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket.

Tettekre készülők, nem gesztusokra – nyilatkozta a kormánypártok államfőjelöltje Novák Katalin.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök igyekszik javítani az Izraellel régóta feszült kapcsolatokat, Törökország “minden területen kész lépéseket tenni Izrael irányába”.

Franciaország katonákkal és haditechnikával is kész hozzájárulni Románia biztonságának növeléséhez – hangoztatta a francia védelmi miniszter Bukarestben.

Belföldi hírek:

A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda. Az NVI azt írta, hogy azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, akik április 3-án nem tartózkodnak Magyarországon, szavazatukat valamelyik magyar külképviseleten adhatják le. A külképviseleti névjegyzékbe vételt csütörtöktől kérheti a választópolgár a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, vagyis a jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben, vagy online a magyarorszag.hu honlapon. Az NVI ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a világ számos országában továbbra is kritikus a koronavírus miatti járványhelyzet, és emiatt nem zárható ki – elsősorban Kínában -, hogy a helyi járványügyi előírások a külképviseleti szavazás megtartását befolyásolják vagy akár el is lehetetlenítik. A jelenlegi információk szerint négy kínai város – Csungking, Kuangcsou, Peking és Sanghaj – magyar külképviselete lehet érintett.

Tettekre készülők, nem gesztusokra – nyilatkozta a kormánypártok államfőjelöltje a Mandiner című hetilapnak. Novák Katalin úgy fogalmazott: „Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben”. A nemzet egységének megjelenítéséhez közös teret kell találni, ilyen a magyar nemzethez tartozás büszkesége, a családok védelme, örökségünk megóvása és gyarapítása, a tehetségek gondozása. Ezek nem világnézeti vagy pártpolitikai kategóriák – emelte ki Novák Katalin, aki azt is elmondta, hogy elődeihez hasonlóan ő is felfüggeszti párttagságát. Az államfői szereppel járó diplomáciai teendőkről szólva kifejtette: „Magyarország a szívünk közepe, és mi lehetünk Európa szívének a közepe is. Jó kapcsolatra törekszünk szomszédjainkkal, a közép-európai együttműködés

page1image1651227232

kulcsszereplője Magyarország”. Nem lesz tétlen államfő a nemzetközi térben sem – jelentette ki. Novák Katalin szerint jelenleg a társadalom számára a legnagyobb kihívás a járvány és az infláció, távlatilag pedig az a legfontosabb, hogy Magyarország magyar ország maradjon.

Ferencz Orsolya, a Fidesz józsefvárosi önkormányzati képviselője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a 8. kerület problémáiról. A politikus Józsefvárosról elmondta, hogy negatív irányba változott a városkép, a kerület mostani vezetése úgy gondolja, rombolni könnyebb, mint építeni. Tragikus a közterületek állapota, nem lehet program, hogy kevesebb szemetes van, nem figyelnek az itt élőkre, már-már úgy tűnik, nem szeretik azokat, akik felemelik a fejüket és előre néznek. A tagadás, a rombolás nem lehet egy nemzetpolitikai stratégia. Hozzátette azt is, a kerületet irányító pártok politikusai kampányukban egészen mást ígértek, mint amit megtettek később. Szó sem volt korábban például a forgalom eltereléséről. Sokkal jobb lenne a helyzet, ha lenne akár az országban, akár Józsefvárosban egy nemzeti minimum, amivel mindenki egyetért, például Magyarország szuverenitása. Úgy nem lehet elérni a nemzeti minimumot, ha például az ellenzék miniszterelnök-jelöltje társadalmi csoportokat sérteget, jelentette ki a politikus.

Az LMP frakcióvezetője szerint válságos helyzetben van a magyar felsőoktatás, és ebből a helyzetből csak a kormányváltás jelenthet kiutat. Keresztes László Lóránt azt mondta, kormányváltás esetén visszaállítják az egyetemek autonómiáját. A politikus durva kormányzati forráskivonásokról beszélt, valamint arról, hogy a „kiszervezéssel” politikai irányítás alá vonták az intézményeket. Sérelmezte, hogy nem indult központi vizsgálat azon hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint egyes hallgatók vizsga nélkül szerezhettek érdemjegyeket. A felsőoktatásért felelős miniszter, de a felsőoktatási államtitkár is hallgat ezekben az ügyekben, Palkovics László és Bódis József ezért méltatlan a feladatára – értékelt.

Külföldi hírek:

Izraeli telepesek egy csoportja kövekkel dobálta a palesztin járműveket, amelyek egy katonai ellenőrzőponton haladtak át Szamáriában, Chomes illegális előőrs közelében, közölték az Izraeli Védelmi Erők. „A helyszínen tartózkodó izraeli katonák visszaverték a lázadókat, és őrizetbe vették egyiküket az izraeli rendőrség megérkezéséig” – áll a hadsereg közleményében. Az egyik palesztin autóból készített videofelvételen több telepes látható, ahogy megtámadja a járműveket, miközben egy maroknyi katona próbálja elfogni őket. Később összecsapásra került sor több tucat telepes és az izraeli erők között Givát Ronen illegális előörs közelében. Egy határrendőr könnyebben megsérült, amikor egy telepes könnygázzal lefújta, miközben próbálta megállítani egy járőrautó gumiabroncsának kilyukasztását, közölte a rendőrség. A támadás ügyében vizsgálatot indítottak. Továbbá a rendőrség szerint a telepesek utakat is elzártak, hogy megakadályozzák az izraeli erők bejutását a területre.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök az energia-megállapodásra irányuló erőfeszítések közepette igyekszik javítani az Izraellel régóta feszült kapcsolatokat, és azt mondja, Törökország “minden területen kész lépéseket tenni Izrael irányába”. A kijelentést Erdoğan Jichák Herzog izraeli államelnök jövő hétre tervezett törökországi látogatása alkalmából tette, melyet a zsidó állammal való kapcsolatok újrakezdésének esélyeként üdvözölt. „Ez a látogatás új fejezetet nyithat a Törökország és Izrael közötti kapcsolatokban” – mondta Erdoğan a török NTV csatornának adott interjúban, hozzátéve, hogy „minden területen kész lépéseket tenni Izrael irányába” – melyet a Times of Israel idéz. A török elnök közölte, hogy Herzog február elején látogat Törökországba, de más részletekkel nem szolgált az útról. Herzog szóvivője nem kívánta kommentálni Erdoğan bejelentését, de tisztviselők névtelenségük megőrzése mellett megerősítették a látogatásról szóló tárgyalásokat.

Romániában a szavazatok több mint húsz százalékára számíthatna és így a második legfontosabb politikai erővé válna a többi párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), ha most rendeznének választásokat – derült ki egy friss felmérésből. Az INSCOP közvélemény-kutató intézet januári mérése szerint a legtöbben a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Pártra (PSD) adnák voksukat. A PSD két százalékpontot veszített tavaly őszi kormányra lépése óta, de a jelenlegi 34,3 százalékos támogatottsága még mindig csaknem öt ponttal meghaladja azt a szintet, amellyel 2020 decemberében megnyerte a választásokat. A második helyre a vírustagadó, nacionalista szólamokkal 2020-ban parlamenti képviselethez jutott AUR jött fel, amelyre most a megkérdezettek 20,6 százaléka adná voksát. Alig több mint egy évvel ezelőtt még az AUR 9 százalékos támogatottsága és parlamentbe jutása is meglepetésnek számított.

Franciaország sosem hagyja cserben szövetségeseit és barátait, katonákkal és haditechnikával is kész hozzájárulni Románia biztonságának növeléséhez – hangoztatta Florence Parly francia védelmi miniszter Bukarestben, miután találkozott román kollégájával, Vasile Dincuval.Közös sajtóértekezletükön úgy értékelte: „aggasztó” a helyzet a NATO kelet-európai térségében, és a románoknak joguk van erősíteniük biztonságukat, tekintettel az ukrajnai feszültségekre. Stratégiai partnerként Franciaország támogatást akar nyújtani ehhez, és miként Emmanuel Macron francia elnök múlt héten bejelentette, kész további „előretolt megerősített jelenlét” típusú NATO-missziók keretében szerepet vállalni európai szövetségesei, konkrétan Románia biztonságának erősítésében, amennyiben a NATO ilyen missziók megszervezéséről dönt – magyarázta a francia védelmi miniszter.

A szülőföldi magyar iskolák a magyar jövőt, a magyar közösségek fennmaradásának zálogát jelentik – jelentette ki Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a felvidéki

Nagysallón, ahol bejelentették a szervezet új iskolabuszprogramjának elindítását. A nagyrészt magyar szórványvidéken, illetve a nyelvhatáron lévő településeken idén szeptembertől beinduló iskolabuszprogram célja, hogy segítsék az alapiskolák biztonságos elérését a kisiskolások részére, és ezáltal megkönnyítsék az iskolaválasztást a felvidéki magyar szülők számára. A Rákóczi Szövetség programja 16 iskolabusszal indul Nagyszarva, Hetény, Nagysalló, Léva, Ipolyság, Ipolyvisk, Ipolynyék, Ipolybalog, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely és Nagykapos településeken. A szövetség elnöke a programbejelentő sajtótájékoztatón felidézte, hogy az idei tanévben az előző évhez képest már mintegy háromszáz kiselsőssel több gyermeket írattak be szüleik magyar iskolába a Felvidéken.

Gazdasági hír:

A magyarországi vállalatok beruházásai lehetővé teszik, hogy a tavalyi rekordév után az idei esztendő is sikeres legyen gazdaságilag – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a nyomtatott áramkörök gyártásával foglalkozó belga tulajdonosi hátterű Eurocircuits Kft. technológiafejlesztési beruházásának bejelentésén vett részt Felsőtárkányban. A 690 millió forint értékű projekthez az állam 282 millió forinttal járul hozzá a versenyképesség növelésére irányuló támogatási program keretében, s ennek nyomán 250 munkahely válik biztossá. Beszédében Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány világszerte komoly gazdasági válságot okozott, amelyben „még a leggazdagabb országok is részben vagy egészében térdre kényszerültek”. Kiemelte, hogy az erőviszonyok minden iparágban teljesen átalakultak, felborult a kereslet és a kínálat dinamikája.

Időjárás:

Ma eleinte még ki-kisüthet a na, de délutánra már országszerte borult égbolt várható.

Este a délnyugati országrész kivételével csapadék is ígérkezik eső, havas eső, hó formájában.

A hőmérséklet várhatóan -2 – 6 fok között alakul.