Az alkotmányt csak olyan többséggel lehet módosítani, ahogy azt a hatályos szabályok megengedik, az Alkotmánybíróság tagjai elmozdíthatatlanok

A HetiTV és a BreuerPress legfrissebb hírei 

Az alkotmányt csak olyan többséggel lehet módosítani, ahogy azt a hatályos szabályok megengedik, az Alkotmánybíróság tagjai elmozdíthatatlanok – hangsúlyozta a testület elnöke.

A kormány döntése értelmében nem szabad megengedni, hogy ismeretlen helyről, ismeretlen céllal érkező emberek próbáljanak átkelni – nem szabályos módon – a határon, mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Új koronavírus-hullám éri el Izraelt, és minden családnak fel kell készülnie, figyelmeztetett Naftali Bennett miniszterelnök .

Ukrajnában is megjelent a koronavírus omikron variánsa – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a közösségi-oldalán.

Belföldi hírek:

Nem lehet vita abban, hogy az alkotmányt csak olyan többséggel lehet módosítani, ahogy azt a hatályos szabályok megengedik, továbbá abban sem, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) tagjai elmozdíthatatlanok – hangsúlyozta a testület elnöke. Sulyok Tamást azzal kapcsolatban kérdezték, hogy kedden nyílt levélben reagált azokra „az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba”. Elmondta: eddig az Ab elnöke nem került olyan helyzetbe, hogy nyílt levelet kelljen intéznie a hatalmi ágak képviselőihez e tárgyban. Mint emlékeztetett, soha, senki nem vonta kétségbe, hogy csak alkotmányos eszközökkel lehet jogszabályt módosítani és bármilyen politikai jellegű cselekvést elvégezni – fogalmazott. Sulyok Tamás egyúttal rögzítette, hogy az alkotmánybíráskodás egész Európában két nagyon fontos cölöpön nyugszik: az alkotmánybírósági határozatoknak mindenkire kiterjedő hatállyal kell bírniuk, továbbá az alkotmánybírák hivatali idejük alatt nem mozdíthatók el semmiféle parlamenti többséggel.

A kormány döntése értelmében Magyarország területére csak és kizárólag a kijelölt határátkelőkön lehet bejönni, nem szabad megengedni, hogy ismeretlen helyről, ismeretlen céllal érkező emberek próbáljanak átkelni, – nem szabályos módon – a határon, mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Heti TV Pirkadat című műsorában. Felhívta a figyelmet arra, hogy az illegális migráció már nemcsak délről, hanem bizony keletről is elérte az Európai Közösség határait. Mindezekből az következik, tette hozzá, hogy csakis közös összefogással lehet eredményeket elérni. A lengyel-fehérorosz határon történtekre, a miniszter szerint a NATO-nak, így természetesen Magyarországnak is figyelemmel kell követnie az eseményeket, már a kollektív védelem elve alapján is. A katonai szervezetnek van politikai és katonai része is, ez utóbbi teljes mértékben készenlétben áll minden veszélyhelyzetre. A miniszter beszélt a hibrid hadviselésről, amit legutóbb pont a lengyel-fehérorosz határon történtek kapcsán említettek a szakértők. Ott becsapott embereket használtak fel a konfliktusban, de a hibrid hadviselésnek számos más válfaja van, ide

lehet sorolni az energiaellátással kapcsolatos visszaéléseket, valamint a kibertámadásokat is.- fogalmazott a miniszter.

Magyarország húszmillió forint gyorssegélyt küld a Fülöp-szigeteki tájfun miatt bajba került embereknek – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. Szijjártó Péter a bejegyzésben emlékeztetett: az elmúlt napokban súlyos természeti katasztrófa érte a Fülöp-szigeteket. Tájfun söpört végig az országon, sokan meghaltak, „a brutális pusztítás” tízezreket tett hajléktalanná, és a katasztrófa sújtotta településeken nincs áramszolgáltatás, nem működik az infrastruktúra sem. Alig pár nappal karácsony előtt emberek százezrei szembesülnek rettenetes nehézségekkel – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: annak érdekében, hogy könnyítsen terheiken, Magyarország gyorssegélyt küld a bajba került embereknek.

Rengeteg család azért nem fog néhány nap múlva közös karácsonyi asztalhoz ülni, mert a család egyik fele elfogadta és igaznak gondolja, hogy a másik fele konkrét hazaáruló – mondja az MSZP EP képviselője. Ujhelyi István advent utolsó vasárnapján a szeretet ünnepének küszöbén nyílt levelel írt a megosztás és a magyar családok tudatos szétszakításával szemben.

Külföldi hírek:

Izrael kormánya egymillió koronavírus elleni oltóanyaggal segíti az ENSZ által támogatott COVAX-programot. Jair Lapid külügyminiszter közölte, hogy AstraZeneca vakcinákat ajánlanak fel, melyeket a következő hetekben már át is szállítják. A politikus azt is elmondta, hogy ez a döntés része volt annak a kezdeményezésnek, hogy Izrael megerősítse kapcsolatait az afrikai országokkal. A COVAX egy globális kezdeményezés, amelynek célja, hogy koronavírus elleni oltóanyagot biztosítson azoknak a nemzeteknek, amelyek túl szegények ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben beszerezhessék őket. A gazdagabb országok vásárolták fel a világ vakcinakészletének nagy részét, ami óriási egyenlőtlenséget okoz az oltáshoz jutás terén.

Új koronavírus-hullám éri el Izraelt, és minden családnak fel kell készülnie, figyelmeztetett Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap, a heti kormányülés megnyitásakor. ,,Az omikron már az országban van, már vannak fertőzések a közösségen belül, és máris azt látjuk, hogy a fertőzési együttható nőtt” – mondta Bennett. ,,Ne bízzatok abban, hogy a szomszéd felvette az oltást és beoltatta a gyermekét. Ez rajtatok nem sokat segít. Jön a hullám. Minden családnak fel kell készülnie. Mindenkinek meg kell győződnie arról ő maga be van oltva a három adag vakcinával, és a gyermekei is be vannak oltva.” A miniszterek az ülésen további intézkedésekről tárgyalnak a változat izraeli terjedésének késleltetése érdekében, beleértve az utazási korlátozások szigorítását és a beoltottságot és a vírusból való felépülést igazoló zöld igazolvány rendszer kiterjesztését. A Haaretz hírportál szerint az ismertetett felmérések azt jósolták, hogy a héten 400-600-ra emelkedik az omikronos esetek száma Izraelben. A

Két adag nem elegendő a koronavírus elleni oltásból, három dózis viszont már kitűnő védelmet nyújt – mondta a brit egészségügyi miniszter. Sajid

Javid hozzátette: a kormány nem értelmezi betű szerint a tudományos tanácsadó testületek által felvázolt legrosszabb eseti forgatókönyveket. Javid a BBC politikai magazinműsorában elmondta: a koronavírus gyorsan terjedő omikron változata Londonban a naponta újonnan kiszűrt fertőződések 80 százalékát, a más angliai térségekben azonosított új koronavírusos esetek 60 százalékát okozza. A miniszter szerint mindenkinek óvatosan kell összeállítania karácsonyi programjait, de az egyéni döntéseken múlik, hogy az emberek részt vegyenek-e az idén karácsonyi partikon. Javid nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e újabb korlátozásokat még karácsony előtt, kijelentve: ebben a járványban semmire nincs garancia.

Az afganisztáni válsághelyzetről tanácskoztak az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) külügyminiszterei vasárnap Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban. „Ha nem lépünk azonnal, Afganisztán káoszba fog zuhanni” – mondta a kétnapos esemény megnyitóján Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök. Hozzátette: ezt menekültáradat és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet térnyerése követheti. „A káosz senkinek sem jó” – húzta alá. Az ülésen az ENSZ, nemzetközi pénzügyi intézmények, valamint az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán képviselői is részt vesznek. A tálibok többször kértek segítséget Afganisztán újjáépítéséhez és az éhezés küszöbén álló több mint 20 millió ember ellátásához. Néhány ország és szervezet igyekszik támogatást nyújtani, de az afganisztáni bankrendszer működésképtelensége nehezíti adományaik célba érését.

Ukrajnában is megjelent a koronavírus omikron variánsa – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a közösségi-oldalán. A tárcavezető tájékoztatása szerint a vírusnak ezt a veszélyes változatát egy olyan betegnél mutatták ki, aki előzőleg az Egyesült Arab Emírségekben járt és ott Covid-fertőzöttekkel érintkezett. Jelenleg folyik az azonosítása azoknak, akikkel a beteg Ukrajnában kontaktusba került – tette hozzá. Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a Világbank jóváhagyott egy 300 millió eurós hitelt Ukrajnának a gazdasági reformok elősegítésére és a koronavírus- járvány okozta veszteségek enyhítésére.

Petr Fiala kormányfő személyesen vállalt felelősséget azért, hogy Jan Lipavsky új cseh külügyminiszter tevékenységében tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot. Milos Zeman cseh államfő vasárnap a Prima News kereskedelmi hírtelevízióban ezzel indokolta döntését, hogy a korábban nyilvánosságra hozott fentartásai ellenére végül mégis a Kalózpárt jelöltjét nevezte ki a cseh diplomácia élére. „Legutóbbi találkozónkon Petr Fiala felajánlotta: személyes felősséget vállal azért, hogy (Jan) Lipavsky tiszteletben fogja tartani a kormányprogramot, ami konkrétan az Izraellel ápolt stratégiai partnerség fenntartását és a visegrádi együttműködés támogatását jelenti. Ez az a két dolog, amelyeket Lipavskynak felróttam” – jelentette ki Milos Zeman az interjúban. Az államfői hivatal korábbi közleménye szerint Zeman kifogásolta azt is, hogy Jan Lipavskynak nincs teljes egyetemi képzettsége és javasolta, hogy a következő Szudétanémet Napokat Csehországban tartsák meg. Petr Fiala biztosított arról – szögezte

le az elnök – hogy a hagyományos szudétanémet találkozóra nem kerül sor Csehországban. Zeman szerint Fiala ezt Lipavsky „őrült ötletének” minősítette.

Gazdasági hír:

Az európai uniós forrású hitelek folyósítása folyamatosan, fennakadás nélkül történik, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve az MFB Pontok hálózatának minden ügyfele hozzájut az igényelt hitelösszeghez – közölte a bank. A közlemény szerint minden európai uniós forrású hitelprogram, így a Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön, illetve az Energiahatékonysági hitelprogram esetében is folyamatos a hitelfolyósítás a szerződött ügyfeleknek, a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek is. A bank hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az MFB zavartanul folytatja a kifizetéseket az uniós hitelprogramjaiban. Az MFB közölte: szeretné megnyugtatni minden, európai uniós forrású hitelprogramban szerződött ügyfelét, hogy nincs fennakadás a hitelek folyósítása során.

Időjárás:

Ma élénk, helyenként erős északnyugati szél fúj. Általában derült időre készülhetünk. Este fokozatosan mérséklődik a szél. Marad a zömmel felhőtlen, csillagfényes idő.
A hőmérséklet várhatóan -3 – 6 fok között alakul.