A segítség fontosságára hívta fel a figyelmet a családokért felelős tárca nélküli miniszter az önkéntesség világnapján.

A BreuerPress és a HetíTV legfrissebb hírei 2021.XII06.-reggelén

 

 

 

A segítség fontosságára hívta fel a figyelmet a családokért felelős tárca nélküli miniszter az önkéntesség világnapján.

Az Európai Únió csak a nemzetállamok együttműködésén alapuló európai együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől – szögezték le az európai konzervatív pártok vezetői Varsóban.

A múlt héten Bécsben sorra kerülő iráni nukleáris tárgyalások elakadásat követően a Moszad főnöke vasárnap az Egyesült Államokba utazott.

Magyarország nemmel szavazott arra az ENSZ határozatra, amely a Templom-hegyet kizárólag muszlim szent helynek nevezi.

 

 

Belföldi hírek:

A segítség fontosságára hívta fel a figyelmet a családokért felelős tárca nélküli miniszter az önkéntesség világnapján. Novák Katalin arról számolt be, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként azért érkezett a szeretetszolgálat irodájába, hogy önkéntesen segítsen az ajándékok válogatásában, csomagolásában, pakolásában. „Hogyha tehetik, akkor igyekezzenek segíteni” – kérte a miniszter. Kiemelte, „igyekszünk megvalósítani a kívánságait azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei nem tudják megvásárolni azokat az ajándékokat karácsonyra, amelyre a gyermekeik a legjobban vágynak”. „Ezért van egy olyan kívánságlista, amit a Magyar Református Szeretetszolgálat honlapján megtalálnak, de most már – mivel nem sok idő van hátra karácsonyig – pénzadományokat vár a Magyar Református Szeretetszolgálat” – fejtette ki Novák Katalin, hozzátéve, ebből vásárolják meg azokat az ajándékokat, amelyek odakerülhetnek majd a fa alá.

A civil szervezetek értéket képviselnek, és ezt a kormány is elismeri, mondta Szalay- Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Elmondta, 2018-ban, amikor átalakult a civil támogatási rendszer, a miniszterelnökség még csak ötmilliárd forintot fordított a szektor támogatására, mára ez a szám eléri a húszmilliárdot. Hozzátette, ezek a támogatások nem szavazatvásárlási célból történnek, hanem azért, mert a kormány pontosan tudja, szükség van a civilikre, olyannyira, hogy többször is támogattak olyan szervezeteket, melyeknek az értékrendje nem egyezik a kormányéval. A politikus emlékeztetett arra is, a civil támogatás átalakult, bevezetésre került a Falusi Civil Alap, majd nem sokkal később a Városi Civil Alap, mindezek nagyon komoly segítséget jelentenek. A kormány hisz abban, tette hozzá, ha a civil szervezetek jól dolgoznak, akkor közösséget tudnak teremteni, ez a kormányzat számára is kiemelt cél.

A Magyar Országgyűlésben javuló tendenciákat lehet látni, mondta Kövér László, az országgyűlés elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Hozzátette, ez köszönhető

annak az új rendszernek, amit a Ház szabályzata rögzít. Olybá tűnik, az ellenzéki képviselők moderáltabbak lettek, ugyanakkor az is igaz, hogy a kommunikáció mai szintjén a parlamenti viták is teljesen átalakultak, azaz nem a Ház falai között zajlanak a viták, hanem a közösségi oldalakon. Kövér László azt is elmondta, bár sokan úgy vélik, nem volt jelentős lépés, de mégis fontosnak tartotta, hogy a magyar parlament épületéből a végrehajtó hatalmat kiköltöztette, így már csak a törvényhozás működik ott, azaz, egy 1848 óta zajló rossz hagyományt szakított meg. A politikus kijelentette, bár nagyon jól érzi magát a bőrében házelnökként, de arról, hogy egy esetleges győzelem után újból vállalná-e ezt a posztot, még korainak tartotta nyilatkozni. Kövér László nagy hiányérzeteként mondta el, hogy amikor a Fidesz elindult, akkor az volt a céljuk, hogy a szembenálló nagy pártoktól eltanulják a jót, de kritizálják is azt, ami rossz, ám azt később belátták, a szintézisre nincsen lehetőség. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy a szembenálló felek között legalább egy minimális egyezés legyen, legyen szó hazáról, nemzetről, családról.

Külföldi hírek:

 

Az Európai Unió szabad és egyenlő nemzetállamokból áll, őket számos szoros együttműködési terület köti össze, Európa pedig csak az ilyen együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől – szögezték le az európai konzervatív pártok vezetői a szombati varsói konferenciájukat záró közös nyilatkozatban. Az EU csak a nemzetállamok együttműködésén alapuló európai együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől, csak ilyen együttműködéssel akadályozható meg az önjelölt elit által irányított Európa romboló eszméjének megvalósítása – áll a nyilatkozatban. A konferencián 13 európai párt képviseltette magát a lengyel szervezők szerint. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke, a lengyel Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő is jelen volt.

A múlt héten Bécsben sorra kerülő iráni nukleáris tárgyalások elakadásat követően a Moszad főnöke vasárnap az Egyesült Államokba utazott. A Haaretz szerint a „rendkívül jelentősnek” minősített megbeszélések során, David Barnea az Egyesült Államok vezetését arról próbálja meggyőzni, hogy ne törekedjenek olyan átmeneti megállapodásra, amely miatt Irán nem fog visszatérni annak maradéktalan betartásához, és az izraeli álláspontnak megfelelően arra fog törekedni, hogy a Teherán elleni még szigorúbb szankciók bevezetéséhez nemzetközi támogatást szerezzen. Továbbá, a ynet híportál úgy tudja, hogy a kémfőnök, aki Naftali Bennett miniszterelnök megbízottjaként fog tárgyalásokat folytatni, hangsúlyozni fogja, hogy amennyiben végül mégis megállapodnának Teheránnal, Izrael nem fogja elfogadni azt, és a zsidó állam továbbra is erőfeszítéseket tesz az Iszlám Köztársaság nukleáris programjának meghiúsítására. Barnea múlt héten csütörtökön kijelentette, miszerint Irán soha nem fog atomfegyvert szerezni, illetve hogy Teherán és a világhatalmak közötti rossz alku „elviselhetetlen” lenne Izrael számára.

Magyarország nemmel szavazott arra az ENSZ határozatra, amely a Templom-hegyet kizárólag muszlim szent helynek nevezi, és figyelmen kívül hagyja a hely judaizmusban betöltött jelentőségét. Az Egyesült Államok, amely ellenezte a szöveget, azt mondta, hogy „valódi és komoly aggodalomra ad okot”, hogy a három vallás számára is szentnek tekintett helyről szóló szövegben „hiányzik a befogadó nyelvezet” – írja a Jerusalem Post. Az ENSZ Közgyűlése 129-11-es arányban fogadta el azt a határozatot, amely tagadja a Templom-hegy zsidó kötődését, és kizárólag muszlim nevén, al-Haram al-Sharifnak nevezi azt. A „Jeruzsálemi határozat” néven emlegetett szöveg része a Palesztin Hatóság és az arab államok azon törekvésének, hogy a zsidóság legszentebb helyét kizárólag iszlám helyszínné nevezzék át az ENSZ intézményrendszerén belül.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia, Ausztrália, Japán és több más nyugati ország közös nyilatkozatban ítélte el az Afganisztánt uraló tálibokat, amiért több jogvédő szervezet jelentése szerint önkényesen kivégezték vagy ismeretlen helyre hurcolták a korábbi afgán biztonsági szolgálatok több tagját, és követelik ezeknek az állítólagos eseteknek a gyors kivizsgálását. A közös közleményt az amerikai külügyminisztérium bocsátotta ki. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy a feltételezett bűncselekmények az emberi jogok súlyos megsértésének számítanak, és ellentétben állnak azzal, amit a tálibok ígértek augusztusi hatalomra jutásuk után: hogy megkímélik az afgán fegyveres erők korábbi tagjait. Egy hét eleji emberi jogi jelentés szerint a tálibok az afgán hadsereg, illetve rendőrség, hírszerzés 47 volt tagját végezték ki vagy tüntették el eddig. A nyugati országok szerint ezeket az eseteket azonnal és átláthatóan ki kell vizsgálni, az eredményeket nyilvánosságra kell hozni, a felelősöket pedig igazságszolgáltatás elé kell állítani.

Illegális demonstrációt tartott és újságírókra támadt az új típusú koronavírus (SARS- CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltást elutasítók egy több száz fős csoportja Berlinben. A német főváros egyik központi negyedében, Friedrichshainban a rendőrség adatai szerint nagyjából ötszázan gyűltek össze a nem engedélyezett tüntetésen. Több embert őrizetbe vettek a járványügyi előírások megsértése és a rendőrökkel szembeni ellenállás miatt. A tüntetők több újságírót is megtámadtak. Egyiküktől – aki mobiltelefonjával filmezte az illegális demonstrációt – elvették készülékét, amelyet dulakodás után sikerült visszaszereznie. A feltételezett elkövetőnek rablási kísérlet miatt kell felelnie. A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a megmozdulás idejére, szombat délutánra eredetileg Nemet mondunk az oltási kényszerre címmel szerveztek tüntetést, amelyet azonban a fertőzésvédelmi szabályok várható megsértése miatt nem engedélyeztek, a szervezők mégis igyekeztek mozgósítani támogatóikat az interneten.

Romániában is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata, miután Dél-Afrikából visszatért két betegnél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát. A két személy karanténban van és tünetmentesek. Mindketten azzal a katonai repülőgéppel jöttek haza Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazahozták a Dél-Afrikába rekedt állampolgáraikat. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már csütörtökön valószínűsítette, hogy a két személy az omikronnal fertőződött meg, de a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzések eredményei csak szombaton lettek meg. Kedden a Dél-Afrikából hazatért román állampolgárok között egy harmadiknak, egy nagybányai sportolónak is pozitív lett a koronavírus-tesztje, az ő estében még várják a szekvenciális elemzés eredményét.

Gazdasági hírek:

A fenntarthatósági expó elérte legfontosabb célkitűzését, hisz cselekvésre ösztönöz, a visszajelzések szerint ugyanis a látogatók nagy része a kiállítás hatására másként fogja szervezni mindennapjait – jelentette ki Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó lebonyolításáért felelős kormánybiztos. Hozzátette: a megkérdezett látogatók, köztük sok iskolás arról számolt be, az expón látottak után ők is tenni akarnak a környezet védelméért.

Időjárás:

Ma délutánra mindenütt megszűnik az eső, helyenként a nap is kisüthet.

Este a Dunántúl felett lecsökken a felhőzet, míg a Duna vonalától keletre marad a borongós időjárás. Helyenként előfordulhat kisebb havazás, havas eső.

A hőmérséklet jellemző átlaga -1 – 6 fok között alakul.