Izraelben a koronavírusjárvány megfékezését jelzik az adatok, jóllehet a fertőzöttek száma továbbra is magas

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 

Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a debreceni nemzeti oltóanyaggyárban – erősítette meg az innovációs és technológiai miniszter a helyszínen, amikor elhelyezték a leendő üzem alapkövét a Debreceni Egyetem innovációs parkjában. Palkovics László azt mondta, évente több mint húszmillió, különböző technológiával készülő vakcinát gyártanak majd az üzemben. A fejlesztés hazai oltóanyagból teszi tartósan lehetővé a biztonságos ellátást, hatékony és gazdaságos védekezést biztosít majd az esetleges későbbi világjárványok, lokális járványok ellen, miközben munkahelyeket is teremt – részletezte a beruházás előnyeit a miniszter.

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE-ÁOK) 12 ezer négyzetméteres új oktatási és kutatási épületét. A beruházás a Modern városok programban, 13 milliárd forintból valósult meg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadáson közölte: a PTE 2021 és 2023 között ünnepli az egykori pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének centenáriumát, emlékeztetve arra, hogy száz esztendeje a menekült professzorokkal és diákokkal valami teljesen újat kellett létrehozni. A miniszter azt mondta, az újjáalapítás sikeres volt, hiszen a PTE a dél-dunántúli régió meghatározó szereplőjévé, tisztes múltjával, magas színvonalú oktatói, kutatói és gyógyító munkájával országos jelentőségű intézménnyé vált.

Az oltás működik, Magyarország működik, és ezen az úton kell tovább menni – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára. Orbán Balázs a Polgári Magyarországért Alapítvány által rendezett, a Somogy-megyei Kötcsén szombaton tartott Polgári Piknik elnevezésű találkozót áttekintve hangsúlyozta: „a járványok és a népvándorlások korába érkeztünk”, erre fel kell készíteni az országokat. A koronavírus-járványról szólva kiemelte, hogy az oltás működik, Magyarország működik, és ezen az úton kell tovább menni. Bebizonyosodott, hogy a koronavírus ellen nem a korlátozások bevezetése a leghatékonyabb fegyver, hanem az oltás, ezért az oltási programot kell sikerre vinni újabb és újabb akciókkal, nem pedig lezárásokban gondolkodni – mondta. Kitért arra is, hogy a magyaroknak az elmúlt évtizedekben az Európai Unió volt a „legélhetőbb keret”, ugyanakkor „óriásiak a kihívások”, vannak olyan politikai erők, brüsszeli bürokraták, baloldali liberális csoportosulások, NGO-hálózatok és médiumok is, amelyek ideológiai konfliktusokat éleznek ki, és ezek az EU összeomlásával fenyegetnek. Orbán Balázs ezzel összefüggésben említette a migrációs kihívást, a genderkérdést és a klímaváltozás elleni küzdelem anyagi terheit. Mindezek helyett arról kellene inkább beszélni, hogy az EU miért gyengül a geopolitikai térben, miért egyre kisebb az érdekérvényesítő képessége, és miért vannak versenyképességi problémái – hangoztatta. Orbán Balázs úgy fogalmazott: egyértelműen látható, hogy a legtöbb országnak az uniós tagság előny, de az eurózóna „recseg-ropog”, és erre nincs adekvát válasz Brüsszelből. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „még akkor is, hogy ha az EU szétesik, mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát, és azon fogunk dolgozni, hogy a szétesést megállítsuk és visszafordítsuk”.

Öt kontinens ezerkétszáz millió katolikusa figyel ránk a következő napokban, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A bíboros kiemelte: nemcsak a katolikusok figyelmét keltette fel a találkozó, az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy Magyarországon és a környező országokban is „van egy pozitív, ökumenikus érdeklődés” a kongresszus iránt. A többi felekezet nem a hitbéli különbséget nézi, hanem azt, hogy „egy nagy keresztény találkozóra van” alkalom Budapesten. Megjegyezte: a keleti keresztényekkel ráadásul „az eucharisztia tekintetében egyetértünk, tehát közös a hitünk”, így „valódi alapja van a közös ünneplésének”. Erdő Péter elmondta: a különböző programokra összesen több mint 200 ezren regisztráltak, de a legfontosabb eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni. A legnagyobb esemény a záró szentmise, amelyet Ferenc pápa fog vezetni, arra több mint 75 ezer hívő regisztrált, és több csoport jelezte, hogy regisztráció nélkül jön el a misére – tette hozzá.

A hitüket az ellenségesség és üldözés közepette is gyakorlók oltalmát kérte az egy hét múlva kezdődő útjához Ferenc pápa vasárnapi beszédében, amelyben a Budapesten tartott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) nyitónapját üdvözölte. Ferenc pápa a Szent Péter térre néző ablakból, délben mondott beszédében emlékeztetett, hogy jövő vasárnap Budapestre látogat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére, majd Szlovákiába utazik tovább. „Ezek az imádságnak szentelt napok lesznek Európa szívében” – mondta a katolikus egyházfő.  Köszönetet mondott a látogatását előkészítőknek, és előzetes üdvözletét küldte mindazoknak, akik várják érkezését. „Én is szívből készülők velük találkozni, és arra kérek mindenkit, hogy utamat kísérje imával” – mondta Ferenc pápa. A katolikus anyaszentegyház vezetője a szeptember 12. és 15. közötti látogatásához oltalmat kért azoktól, akik Európának a látogatástól érintett helyszínein hitüket hősiesen gyakorolták „az Evangéliumot ellenségesség és üldözés közepette is tanúsítva”.

 

 

 

Külföldi hírek:

Ron Dermer, Izrael egykori nagykövete az Egyesült Államokban, arra figyelmezettet  hogy ígéreteik ellenére az USA és a nemzetközi közösség nem fogja megakadályozni, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki – írta az Israel Hayom. „A világ minden kétséget kizáróan meg fogja engedni, hogy ez megtörténjen” – mondta Dermer. „Senki sem akarta, hogy Észak-Korea és Pakisztán atomfegyverhez jusson, de megtörtént. [Barack] Obama [volt amerikai elnök] és [Joe] Biden [jelenlegi amerikai elnök] szintén nem akarja, hogy Iránnak atomfegyvere legyen, de ez meg fog történni, ha mi [Izrael] nem állítjuk meg” – folytatta a volt nagykövet. „Az irániak Izraelt Dél-Koreává akarják változtatni, Tel-Avivot pedig Szöullá. Precíziós fegyverek hagyományos gyűrűjével akarnak körülvenni bennünket, és a terror egyensúlyát akarják megteremteni, hogy bármikor, amikor valaki rakétát lő ki Gázából – kétszer is meggondolja, mielőtt válaszol. „Az atomalku 6. évében, amikor az az elvárás, hogy a nemzetközi közösség megakadályozza őket abban, hogy atomfegyverre tegyenek szert, [Irán] hagyományos ereje akkora lesz, hogy az emberek azt fogják mondani: ‘Most már túl késő megállítani őket. El fogják pusztítani Tel-Avivot.’ Bárki, aki azt mondja, hogy az alku lejártával ugyanolyan lehetőségeink lesznek, mint most, téved. Nem lesznek lehetőségeink” – figyelmeztet Dermer az Israel Hayomban.

Izraelben a korongvírusjárvány megfékezését jelzik az adatok, jóllehet a fertőzöttek száma továbbra is magas. A koronavírus delta mutációja által dominált járványhullám csúcsán, augusztusban 750 körül volt a súlyos Covid-betegek száma. Erről a csúcsról a múlt héten 670 körülire csökkent számuk a gazdaság és a kereskedelem, valamint az oktatási rendszer szinte teljes nyitottsága mellett, és csökkenni kezdett az új fertőzöttek száma is, noha ezt a mutatót az előző napokban megemelte, hogy a tanévkezdet előtt sok diákot teszteltek. „A súlyos betegek számának további csökkenését látjuk, különösen az új súlyos esetek számában. Korábban az új fertőzöttek több mint két százaléka betegedett meg komolyan, de ez a szám jelenleg már csak 1,1 százalék” -hangsúlyozta a ynetnek Eran Szegal professzor, a Weizman tudományos kutatóintézet szakértője. A következő hetekben a csökkenő tendenciát megállíthatja, sőt átmenetileg meg is fordíthatja az iskolák megnyitása és az őszi zsidó ünnepeken szokásos tömeges családi összejövetelek, de a statisztikus-biológus professzor a hosszabb távot illetően bizakodó. „Védettségi fal épült a közeljövő zsidó ünnepeivel és az iskolakezdés veszélyeivel szemben, máris 2,6 millióan vették fel a harmadik, megerősítő oltást, és a negyedik hullámban, – vagyis július óta – újabb félmillióan először oltatták be magukat. Számításaink szerint ez elég lehet a járvány megfékezéséhez” – mondta a szakember. A hatóságok az őszi ünnepek, a hétfőn kezdődő zsidó újév előtt felhívták a lakosság figyelmét a megelőző óvintézkedésekre és a korlátozásokra. Arra kérték az izraelieket, hogy nyitott, szellőztetett helyeken rendezzék meg az ünnepi vacsorákat, és zárt helyen legfeljebb 50-en, nyitott terekben pedig maximum százan ünnepeljenek együtt.

Több mint 146 000 fővel bővült Izrael népessége az elmúlt egy évben, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy nappal az új év kezdete előtt. A lakosság száma a becslések szerint elérte a 9,391 milliót főt, ami 1,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Az elmúlt évben mintegy 172 000 csecsemő született, míg 48 000 ember halt meg. 5800 fő halt meg a koronavírus következtében az elmúlt 11,5 hónapban. Az izraeli zsidók a lakosság mintegy 74%-át teszik ki, 6,943 millió állampolgárt regisztráltak zsidóként. További 1,982 millió (21%) arab, a többiek, 466 000 (5%) más csoportok tagjai. A százalékos arány nagyjából megegyezik az előző évivel. Az átlagos várható élettartam Izraelben, amely a világon az egyik legmagasabb: 84,8 év volt a nőknél és 80,7 év a férfiaknál. További 19 676 személy vándorolt be az országba, többségük a visszatérési törvény alapján, mely állampolgárságot biztosít mindenkinek, akinek van legalább egy zsidó nagyszülője. Ez a szám nagy visszaesést mutat a két évvel ezelőtti adatokhoz képest, akkor mintegy 38 000 fő alijázott. 2020-ban az összes bevándorló 56,0%-a a volt Szovjetunióból érkezett, főleg Oroszországból és Ukrajnából, 12,2% Franciaországból és 11,7% az Egyesült Államokból. A hivatal megőrizte a népesedési előrejelzéseit, azaz a zsidó államnak 2024-ben 10 millió, 2048-ban 15 millió és 2065-ben 20 millió lakosa lesz.

Titokban találkozott a hét folyamán II. Abdalláh jordániai királlyal Jichák Hercog izraeli elnök – mondta el maga az izraeli államfő. „A héten nagyon hosszú beszélgetés erejéig találkoztam Jordánia királyával. A palotájában töltöttem egy egész estét. Kiváló találkozó volt” –  mondta Hercog az interjúban.  „Jordánia rendkívül fontos ország. Nagyon tisztelem Abdalláh királyt, aki nagy vezető és nagyon fontos szereplő a térségben” – idézte az elnököt az államfői hivatal közleménye. Hercog és II. Abdalláh a két ország kapcsolatait meghatározó kérdésekről tárgyaltak, így például energetikai ügyekről, a fenntartható fejlődésről, a klímaválságról, valamint jordániai agrártermékek izraeli importjáról a hétfőn kezdődő smita évében, melynek során Izraelben a zsidó törvények értelmében semmilyen mezőgazdasági termelést nem végeznek.

Polgárháborúba sodródhat Afganisztán Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint. „Katonai megítélésem szerint (…) a körülmények azt valószínűsítik, hogy polgárháború alakul ki” – mondta Milley tábornok a Fox News amerikai hírtelevíziónak Ramstein légi támaszpontról nyilatkozva. „Azt nem tudom, hogy a tálibok képesek lesznek-e megszilárdítani hatalmukat és kormányt felállítani” – tette hozzá. A tábornok arra figyelmeztetett, hogy ha hatalmi vákuum alakul ki, azt terrorista csoportok kihasználhatják. „A következő egy, két, három év során újraéledhet a terrorizmus a térségben. Figyelni fogunk erre” – tette hozzá Milley.

Kiűzték a radikális iszlamista tálibokat Pandzsír tartomány egyik északkeleti körzetéből az ellenállók, és súlyos veszteségeket okoztak nekik – közölte Fahim Dasti, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) egyik szóvivője. Tájékoztatása szerint sikerült teljesen megtisztítani Parján körzetet a tálibok harcosaitól, és csaknem ezer tálib esett el, sebesült meg vagy került fogságba, miután az ellenállás elvágta menekülési útvonalukat. Ezeket az állításokat azonban a dpa hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni. Bilal Karimi, az Afganisztánban hatalomra került radikálisok egyik szóvivője ugyanakkor azt közölte a Twitteren, hogy erőik bevettek a tartomány hét körzetéből ötöt. A pandzsíri völgy bejáratánál található Sutul körzet egyik lakosa szombaton arról számolt be, hogy a tálibok behatoltak falujukba és lövöldözni kezdtek a parkoló autókra. A civilek többsége ekkorra már elmenekült a hegyekbe. A szemtanú szerint a tálibok később elhagyták a települést, és nem megerősített értesülések szerint eközben rajtuk ütöttek az ellenállók.

Automata fegyverekből leadott lövések zaja hallatszott Guinea fővárosban, Conakryban az elnöki palotánál, az utcákon páncélozott járműveken és teherautókon ülő katonák járőröztek vasárnap – látható a közösségi médiában közzétett felvételeken. A hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket. Egy nevének elhallgatását kérő katonai vezető azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy a Kaloum-félszigethez – ahol a kormányzati negyed található – vezető egyetlen hidat lezárták, és állig felfegyverzett katonák veszik körül az elnöki palotát. Egy kormányzati illetékes annyit közölt, hogy Alpha Condé elnök sértetlen, de további részleteket nem árult el. Egy szemtanú a Reutersnek azt mondta, hogy a lövöldözésben egy polgári személy megsebesült. A Reuters egyik riportere szemtanúja volt, amint páncélozott járművek és teherautók két konvoja haladt a conakry-i kikötő felé. A konvojokat mentőautónak látszó fehér jármű kísérte. Condé elnökségének egy évtizede alatt jelentősen nőtt a bauxitban, vasércben, aranyban és gyémántban gazdag ország gazdasága, de kevés állampolgár részesült a fejlődés hasznából.

A brit fegyveres erők vezérkari főnöke szerint „mindenki tévedett” a várható afganisztáni fejlemények előrejelzésében. Sir Nick Carter tábornok a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: még a tálibok sem számítottak arra, „hogy a dolgok ilyen gyorsan megváltoznak”. Nick Carter a vasárnapi BBC-műsorban hangsúlyozta: a korábban felvázolt forgatókönyvek között szerepelt az afganisztáni összeomlás és az államszervezet szétforgácsolódása, és valójában „e folyamat üteme volt az, amely meglepett bennünket”.  Hozzátette: számos olyan helyzetértékelés is volt, hogy az afganisztáni kormány „nem húzza ki az év végéig”, és végül ezek bizonyultak helytállónak. A brit vezérkari főnök szerint senki nem látta előre, hogy mennyire gyenge lábakon állt az afgán kormány, és mennyire gyenge volt az afganisztáni fegyveres erők feletti kormányzati vezénylési fennhatóság.  Carter tábornok hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jelenleg nagyon nehéz megítélni a következő időszak várható fejleményeit is. Kiemelte: az afganisztáni lakosság 60 százaléka azóta született, hogy a legutóbbi tálib uralom 2001-ben véget ért, és nekik „nagyon más elképzeléseik” vannak arról, hogy miként kell kinéznie egy modern államalakulatnak.

Az olaszok mintegy 75 százaléka támogatja a védettségi igazolást és annak szélesebb körű alkalmazását a koronavírus-járvány ellen – derült ki a La Stampa című olasz napilapban ismertetett közvélemény-kutatásból. A „zöld kártyának” is nevezett védettségi igazolás Olaszországban korábban csak az egészségügyi dolgozók körében volt kötelező. Szeptember 1-től az oktatásban dolgozóknak, valamint a távolsági vonatok, autóbuszok, hajók, repülőgépek utasainak is kötelezővé tették az igazolást, amelyet csakis az indulás előtt legkésőbb 48 órával elvégzett teszt negatív eredménye válthat ki. A kötelezettség minden, 12 év feletti utasra vonatkozik. Aki tesztelés vagy védettségi igazolás nélkül utazik, négyszáz eurótól ezer euróig terjedő bírságot kaphat. A megkérdezett olaszok 76,1 százaléka helyeselte és 21,4 százalékuk ellenezte a védettségi igazolás kiterjesztését az oktatási dolgozókra, míg a megkérdezettek 75,4 százaléka támogatta, 21,9 százaléka pedig ellenezte az utazókra történő kiterjesztést.

Az Egyesült Államok csaknem húszmillió dollár értékben adományozott új fejlesztésű koronavírus elleni gyógyszereket Ukrajnának, a szállítmány már meg is érkezett – adta hírül az ukrán média az Egyesült Államok kijevi nagykövetségére hivatkozva. A diplomáciai képviseletnek a Facebookon közzétett közleménye szerint a humanitárius szállítmányt a Direct Relief kaliforniai segélyszervezet biztosította. A segélyszállítmányra vonatkozó megállapodásokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök e héten tett amerikai látogatásának keretében írták alá. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter korábban elmondta, hogy olyan gyógyszerekről van szó, amelyeket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Felügyelet (FDA) már nyilvántartásba vett, és enyhe, illetve közepesen súlyos állapotú betegek kezelésére ajánlott, különösen akkor, ha fennáll az állapotromlás veszélye.

Diplomáciai elismerést, pénzügyi támogatást és gazdasági együttműködést várnak a tálibok Németországtól – mondta az Afganisztánt uraló iszlamista mozgalom szóvivője a Welt am Sonntag című lapnak.  Zabihullah Mudzsáhid kiemelte, hogy az afgán lakosság támogatja a tálibokat. „Különben hogyan tudtuk volna tíz nap alatt meghódítani az országot?” – jegyezte meg. A szóvivő kifejtette: a hatalom megszerzése után a megbékélésre és a lakosság jóllétére kell törekedni. Ezért be kell indítani a gazdaságot és munkahelyeket kell teremteni, amihez a nemzetközi közösség és benne Németország segítsége is szükséges. Mint mondta, a tálibok „erős és hivatalos diplomáciai kapcsolatot” akarnak kiépíteni a németekkel, akik mindig is szívesen látott vendégek voltak Afganisztánban, és már a monarchia idején is sokat tettek az országért.  Később „sajnos csatlakoztak az amerikaiakhoz, de ez most már meg van bocsátva” – mondta Zabihullah Mudzsáhid.

Három, Jemenből Szaúd-Arábiára kilőtt ballisztikus rakétát és szintén három, robbanószerkezettel felszerelt drónt semmisítettek meg a szaúdi erők – közölték szaúdi illetékesek. Az El-Ihbaríja szaúdi állami televízió híradása szerint a hatóságok „szigorú” intézkedéseket hoztak a polgári lakosság védelmi érdekében. Sebesültekről, károkról nem adtak hírt. Négy nappal korábban az abhai nemzetközi repülőtér ellen intéztek dróntámadást. Akkor nyolc ember megsérült. A szaúdi hatóságok a jemeni húsz lázadókat tette felelőssé.

Gazdaság:

Tavaly májusa óta a kkv-k akár 20 nap alatt is visszakaphatják a forgalmi adót, amely a legrövidebb áfakiutalási határidő az Európai Unióban. Az intézkedés révén 2021 augusztus végéig összességében 1550 milliárd forintot kaptak vissza hamarabb a vállalkozások – közölte Izer Norbert. Gyorsabban fizet, de még jobban vigyáz a pénzre az adóhivatal, mint korábban – összegezett a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Mint mondta: augusztusban például 88 ezer vállalkozás kapta meg rövidebb idő alatt a jogszerűen visszajáró forgalmi adóját, összességében 168 milliárd forintot. Az adóhivatal differenciált kockázatelemzési rendszere a biztosíték arra, hogy míg a tisztességes vállalkozások gyorsabban kapják vissza az őket megillető adót, addig az áfacsalók nem károsíthatják meg az államkasszát – szögezte le az államtitkár. Idéntől a kockázatelemzők munkáját ráadásul még több online eszköz segíti, hiszen már minden számlára, még a lakosság részére kiállítottakra is, rálát az adóhivatal, így már az áfabevallás benyújtása előtt, a számlaadat beérkezését követően, azonnal kiszűrhetők a gyanús ügyletek – jegyezte meg.

Terítéken a vadhúsok – Ízvadászatra fel!” szlogennel egyhónapos kampányt indított az Agrármarkering Centrum a vadhúsfogyasztás ösztönzésére. A kampány szombati sajtótájékoztatóján, a Pákozdi Pagonyban rendezett 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon Kovács Zoltán a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos kiemelte, a világkiállítás és az odavezető út kiváló alkalom a vadhús népszerűsítésére. A világkiállításon is támogatják a folyamatot, a hazai vadhús forgalmazók ott lesznek a Hungexpo területén, a gasztropasszázson pedig a legkülönbözőbb formában lehet majd vadhúst fogyasztani, továbbá az OMÉK is része lesz a világkiállításnak, fókuszban a vadhússal, annak feldolgozásával és fogyasztásával. Megjegyezte, hogy egy kilogramm a vadhúsfogyasztás uniós átlaga, miközben a hazai mindössze 35-40 dekagramm, holott sok tízmilliárdos pozitívumot jelenthetne a gazdaságnak, ha ez az adat megduplázódna.