Mától beutazhatnak Magyarországra azok az orosz turisták, akik rendelkeznek oltással – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A BreuerPress és a HetitTV hírei 2021.VII.27.-reggelén

Mától beutazhatnak Magyarországra azok az orosz turisták, akik rendelkeznek oltással – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Elindult az ellenzéki előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza: a folyamatot felügyelő országos előválasztási bizottság e-mailen várja az előválasztáson indulni kívánó miniszterelnök-jelöltek, egyéni képviselőjelöltek és jelölőszervezetek jelentkezését.

Izraelben már csaknem 200 embert ápolnak kórházban a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt a delta vírusváltozat okozta negyedik hullámában, s közülük több mint száz ember állapota súlyos.

Tunéziában a parlament működését felfüggesztő és a kormányfőt leváltó Kaisz Szaíd államfő az elnöki biztonsági szolgálat vezetőjét, Háled Jahjauit nevezte ki belügyminiszternek.

Belföldi hírek:

Mától beutazhatnak Magyarországra azok az orosz turisták, akik rendelkeznek oltással – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban. Szijjártó Péter Isztambulba utazása előtt, a reptéren adott nyilatkozatában emlékeztetett: az orosz kormány néhány héttel ezelőtti döntésének megfelelően, Oroszország újra megkezdte az üzleti és turisztikai vízumok kiadását magyar állampolgárok számára. Ennek egyetlen feltétele az, hogy a kérelmező rendelkezzen negatív PCR-teszttel. A miniszter hozzátette: a kölcsönösség elve alapján az eddigi, üzleti célú utazások mellett mától a turisztikai célú beutazást is engedélyezik orosz állampolgároknak, amennyiben megkapták az oltást.

Átadták az új, úgynevezett hibridműtőt Budapesten, a Fiumei úti baleseti központban hétfőn. A 1,2 milliárd forintból a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet baleseti központjában a legmodernebb technológiai megoldásokkal alakították ki a műtőt, kombinált képalkotó- és operációs helyiség jött így létre. A világszínvonalú műtőben a beteg mozgatása, szállítása nélkül elvégezhetők a szükséges képalkotó vizsgálatok. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az átadáson úgy fogalmazott: az elmúlt másfél év egészségügyi hírei

nagyrészt a koronavírus-járványról szóltak, de az egészségügyi fejlesztések így sem maradtak el.

Elindult az ellenzéki előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza: a folyamatot felügyelő országos előválasztási bizottság e-mailen várja az előválasztáson indulni kívánó miniszterelnök-jelöltek, egyéni képviselőjelöltek és jelölőszervezetek jelentkezését – közölte a megmérettetést szervező hat ellenzéki párt. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleménye szerint a [email protected] e-mail címen lehet jelezni az indulási szándékot. A pártok azt is közölték, az országos előválasztási iroda munkatársai a beérkező kérelmeket formai vizsgálat után terjesztik az előválasztási bizottság ülésére, hiányos kérelem esetén hiánypótlásra szólítják fel a kérelmezőket. A szükséges dokumentumokat az előválasztás honlapján, a Regisztráció menüpont alatt találják meg az érdeklődők, ahol a nyilvántartásba vételi eljárásról is részletes leírást olvashatnak – áll a közleményben.

Az Eucharisztikus Kongresszuson bizonyosságot lehet és kell tenni a Bibliáról, amiről a keresztény világban azt mondják, nincsen Újszövetség Ószövetség nélkül, ahogy Jézus sem akart semmit sem megváltoztatni az Írásból, azt kiterjeszteni kívánta, mondta Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Az Eucharisztikus Kongresszusra eljön Ferenc pápa is, aki misét fog celebrálni, előtte találkozik az ország vezetőivel, az egyházak képviselőivel. A politikus szerint ez egy rendkívül fontos esemény, mert ez erősíti meg a zsidó- keresztény értékeket, amelyeket a magyar kormány is hirdet, amikért támadások is érik. A pápa látogatása kapcsán azt jegyezte meg a képviselő, egészen példátlan, hogy az emberek milyen nyitott szívvel fogadják Ferenc pápát, már most rengetegen jelentkeztek a misére, ahogy más rendezvényekre. Hozzátette, tavaly került volna megrendezésre a kongresszus, de akkor a pandémia közbeszólt, most mindenki abban bízik, hogy kellő óvatossággal, de sikerül lebonyolítani ezt a nagy keresztény ünnepet.

Külföldi hírek:

A költségvetés elfogadása után a Biden-adminisztráció várhatóan felveti a palesztinok felé közvetítő, jeruzsálemi konzulátusának újranyitásának ügyét is – írja az Israel Hayom. A Biden-adminisztráció érdeke a Bennett-Lapid-kormány túlélése, és ebből következően várható, hogy ebben a szakaszban továbbra is kényelmes mozgásteret biztosít – véli a Fehér Házhoz közeli magas rangú amerikai tisztviselő. Az adminisztráció – az amerikai tisztviselő szerint – azt akarja, hogy a jelenlegi izraeli koalíció sértetlen maradjon, és ennek következtében valószínűleg nem fogja kihívni vagy határozott követeléseket támasztani, amíg el nem fogadja a nemzeti költségvetést. Az amerikai vágy, hogy megakadályozzák Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető visszatérését a hatalomra – tette hozzá a tisztviselő, valamint az a tény, hogy a jelenlegi koalíció baloldali pártokat és az Arab Ra’am pártot foglal

magában, a Biden-kormány kedvező megközelítésének egyik oka. A magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy úgy véli, hogy amíg az állami költségvetést nem fogadják el, az adminisztráció nem vet fel politikailag kényes kérdéseket Izraelben.

Izraelben már csaknem 200 embert ápolnak kórházban a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt a delta vírusváltozat okozta negyedik hullámában, s közülük több mint száz ember állapota súlyos. Noha egy hónap alatt 132-ről 1400 körülire nőtt, vagyis több mint megtízszereződött az ismert fertőzöttek napi száma, de ezen idő alatt a súlyos betegek száma csak megnégyszereződött. Az oltások előtt a fertőzöttek 4 százalékánál alakult ki súlyos betegség, de jelenleg ez az arány csak 1,5 százalék. Eliakim Raz, a Belinszon kórház koronavírus-osztályának főorvosa a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi hullámban a súlyos betegeknek enyhébbek a tünetei, mint a korábbi hullámoknál voltak. Több más kórházi vezető beszámolója szerint is általában idős, alapbetegségekkel küzdő páciensek váltak beoltásuk ellenére súlyos beteggé, de náluk is enyhébbek a tünetek, mint a koronavírusjárvány korábbi hullámaiban a még oltatlan betegeknél voltak.

Mivel a koronavírus-járvány tombol Izraelben és az egész világon, a Ben-Gurion repülőtér bejelentette, hogy szigorítja koronavírus-intézkedéseit. A repülőtér 1-es és 3-as termináljára tegnap éjféltől csak azok léphetnek be, akik bemutatják repülőjegyüket, indulásuk előtt legfeljebb négy órával. Kiskorúak és fogyatékossággal élők természetesen érkezhetnek kisérővel. Hétfőn mintegy 34 000 ember haladt át a Ben Gurion repülőtéren, amelyből 16 500 távozó utas volt. Mintegy 2900 utas indult az Egyesült Államokba, további 2700 Törökországba ment az Íd al-Adha-á ünnepre mintegy 2200 utazott Görögországba, és mintegy 1150 indult Ukrajnába. Az egészségügyi minisztérium főigazgatója, Nachman Ás professzor figyelmeztette a külföldre utazni szándékozó izraelieket, hogy visszatérésükkor karanténra kötelezhetik őket, és a felesleges külföldi utazások elkerülésére sürgetett.

A szerb oktatási miniszter szerint mindenki azt szeretné az országban, ha a megszokott módon kezdődhetne el szeptemberben a tanév, de ez attól is függ, hogy milyen arányú lesz akkor az átoltottság, és hogy mit javasol a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb. Branko Ruzic egy belgrádi napilap tegnapi beszámolója szerint beszélt erről. Egyelőre a nagykorú lakosság kevesebb mint felét oltották be, de augusztus végéig még nőhet az átoltottság aránya – mondta a miniszter. Arra kérte a 17-35 év közötti korosztályt, hogy minél nagyobb arányban oltassa be magát a járvány legyőzése érdekében. Az oktatási rendszer felkészült arra is, ha ismét távoktatást kellene bevezetni, de mindenki abban bízik, hogy a tanév a tantermekben kezdődik majd.

Tunéziában a parlament működését felfüggesztő és a kormányfőt leváltó Kaisz Szaíd államfő az elnöki biztonsági szolgálat vezetőjét, Háled Jahjauit nevezte ki belügyminiszternek – közölte két biztonsági forrás. Ezzel egy időben demonstráció kezdődött a törvényhozás épülete előtt, ahol a legnagyobb tunéziai politikai párt, az Újjászületés Mozgalom (En-Nahda) hívei gyűltek össze, tiltakozva az államfőnek a parlament felfüggesztéséről szóló vasárnapi döntése ellen. A hadsereg hétfőn a kormány épületéhez vonult, megakadályozva, hogy a kormány alkalmazottai belépjenek oda. A leváltott kormányfőhöz, Hisem Mesisihez közel álló, valamint két biztonsági forrás szerint a miniszterelnök az otthonában tartózkodik és nincs letartóztatva. A katari székhelyű al-Dzsazíra, pánarab televízió arról számolt be, hogy hétfőn a rendőrség megrohamozta a televízió tuniszi irodáját, és az összes alkalmazottat távozásra szólította fel.

Afganisztánban 47 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma 2021 első felében az előző év azonos időszakához képest – állapította meg jelentésében az ENSZ. A világszervezet afganisztáni missziójának (UNAMA) beszámolója szerint a háború sújtotta országban ebben az időszakban 1659 polgári személy vesztette életét, és további 3254 megsebesült. Kiemelik, hogy a civil áldozatok száma különösen májusban és júniusban emelkedett meredeken, amikor az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők megkezdték kivonulásukat, és a tálib lázadók, valamint az afgán hadsereg közötti harcok felerősödtek az egész országban. Májusban és júniusban 783 civilt öltek, és 1609-et sebesítettek meg, ami a legtöbb azóta, hogy az UNAMA 2009-ben elkezdte az adatok rendszeres rögzítését. A jelentésben az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az erőszak jelentős csillapítása nélkül 2021-ben minden korábbinál több lesz az ismert polgári halálos áldozatok száma.

Gazdaság:

A járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban, az öngondoskodás célja nem változott számottevően, továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási cél a lakásfelújítás vagy -vásárlás, illetve a gondoskodás a gyermekek jövőjéről – írta a Világgazdaság. Nyitrai Győző, az OTP Bank retail megtakarítási igazgatóságának igazgatója a lapnak elmondta, hogy a jegybanki adatok szerint az első negyedévben a lakossági megtakarítások értékpapírokban, lekötött betétekben, illetve a folyószámlán, látra szóló megtakarításokban lévő része 920 milliárd forinttal nőtt. Ez a szám kiugrónak számít, 2019 azonos időszakában a növekmény csak 478 milliárd forint volt. Hozzátette, hogy az általuk kezelt megtakarítások növekménye harmadával múlja felül a korábbi rekordnak számító 2019-es első negyedév számait. A lap kérdésére a szakember elmondta: az utóbbi évek tapasztalatai alapján a lakáscélra gyűjtők többsége különböző állampapírokban és befektetési alapokban találta meg az ideális megoldást céljai megvalósításához.

Időjárás:

Ma meg-megélénkülő olykor erős lökésekkel is kísért szél fúj. Változóan felhős idő mellett napsütés ígérkezik országszerte. Ismét csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar.

Este is csak helyenként fordulhat elő kis eső, melyre nagyobb esély az északi országrészben van. Döntően marad a gyengén felhős, nyugodt, idő.

A hőmérséklet jellemző maximuma 28 – 35 fok körül várható.