Itt a Kossuth Rádió és benne a Halljad Izrael!

Itt a Kossuth Rádió és benne a Halljad Izrael!

 

 

 

 

 

Üdvözlöm a kedves hallgatókat 2021. március 26-án, péntek délután fél kettőkor, avagy a zsinagógai naptár szerint 5781. Niszán hó 13. napján.

Holnap este, 27-én  az ünnep kimenetele után ülünk le az asztalhoz, hogy a legkisebb gyerek feltegye a kérdést, ami a Széder este alapja: miben különbözik ez a nap a többitől.

 

A mikrofonnál a szerkesztő műsorvezető Breuer Péter.

 

Műsorunk ezúttal nem a Magyar Rádió Kunigunda utcai központjának 1-es stúdiójából jelentkezik, hanem a László Kórházból. Nekem elhihetik, a vírus sajnos nem válogat, ezért én a saját magam példájából is azt javaslom Önöknek, vigyázzanak magukra, egymásra és mihelyst megkapják az értesítést, oltassák be magukat. Ez emberélet nagyon drága, azt mindenképpen meg kell őrizzük. 

 

És akkor nézzük a mai tartalmat:

 

A hetiszakaszról ezúttal Darvas István főrabbi beszél.

 

Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét a magyar kormány teljesítményét elismerő, a Jerusalem Postban megjelent cikkéről, valamint a pészahi készülődésről kérdezem.

 

A pészahi ünnep előtt köszönt be a sabat hagadol, a nagy szombat. Mit is jelent ez és hogyan üli meg a szédert egy haszid zsidó? A kérdésekre Szabó György válaszol, a Mazsök kuratóriumának az elnöke.

 

Új hónapot köszöntöttünk nemrég, ezért meghallgathatják Benedek István Gábor írását is a Héber hónapok sorozatban, ahol Niszán haváról tudhatnak meg többet.

 

Tartsanak velünk!