Washington jeruzsálemi nagykövete, David Friedman mandátuma lejárt.

Izrael amerikai leköszönő nagykövete, Ron Dermer szerencsét kívánt utódjának, Gilad Erdannak.

Sok szerencsét, Gilad! Bízom benne, hogy új washingtoni nagykövetünk tovább erősíti az Amerika és Izrael közötti szövetséget, és ehhez a legjobb sikert kívánom – tette a leköszönő nagykövet.

Dermer egy másik bejegyzés kapcsán hozzátette, hogy nagy megtiszteltetés volt hazáját 7 éven át képviselni Washingtonban valamint hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolat soha nem volt erősebb, és bízik abban, hogy mindez tovább fog folytatódni.

Joe Biden amerikai elnök beiktatása után Washington jeruzsálemi nagykövete, David Friedman mandátuma lejárt.

Az utolsó nap és a nagykövetként Jeruzsálemben eltöltött évek emlékére ellátogatott a Siratófalhoz.

Diplomáciai küldetésemet úgy fejezem be, ahogyan elkezdtem. A Kotelnél imádkoztam a családomért, az Egyesült Államokért, Izraelért és megszakíthatatlan kötelékükért.

David Friedman egy Twitter bejegyzésben korábban már elbúcsúzott,

Mindössze 6 nap múlva hozzáadom a „nyugdíjas” szót a nagykövet címemhez. Miközben visszavonulok a poszttól, nem vonulok vissza az USA és Izrael közötti kapcsolat a civil életben való előmozdításának felelősségétől és örömétől. Isten áldjon meg mindannyiunkat!

A személyes jellegű búcsúzáson kívül David Friedman hivatalos közleményben üdvözölte az Egyesült Államok új elnökét, Joe Bident.

Szeretnék gratulálni Biden megválasztott elnöknek és adminisztrációjának. Alázatosan felajánlok minden segítséget az átmeneti időszak idejére. Tudom, hogy Amerika megszakíthatatlan köteléke Izraellel fennmarad – ez nemzetünk alapvető értéke.

Hálás vagyok a izraelieknek is, az amerikai nép iránti szolidaritási üzenetekért és a demokratikus intézményeink erejébe vetett bizalomért. Isten áldja meg az Amerikai Egyesült Államokat, Izrael Államot és örök köteléküket.