A magyar kormány a későbbiek során is minden alkalommal szót fog emelni a kisebbségek védelme érdekében l

Magyarország, a magyar kormány a későbbiek során is minden alkalommal szót fog emelni a kisebbségek védelme érdekében 

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlamenti frakció szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt védőoltásokról, a helyi zsidó közösségről, valamint az Európai Bizottság döntéséről.

A politikus elmondta, Debrecenben is megkapták az első oltást az egészségügyi dolgozók, mellette a város lakói közül is nagyon sokan regisztrálták magukat a vakcinára, szerencsére a városi idősotthonokban már nem kell várni, hiszen ezekben az intézményekben megkezdték az oltások beadását. Hozzátette azt is, bár megkezdődtek az oltások, de a különböző korlátozások fennmaradnak, egészen addig, amíg a szükséges átoltottságot el nem éri az ország. Amennyiben rendelkezésre áll a szükséges mennyiség az oltóanyagból, akkor akár napi félmillió embert is be tudnak oltani a szakemberek.

Debrecen városában szerencsére az egyházak is jelen vannak ebben az időszakban is, az együttműködés a felekezetekkel nagyon aktív – emelte ki Halász János, így a helyi zsidó közösséggel is. Mint elmondta, a városban is megvalósult egy igazi zsidó megújulás. Ez nem csak abba érezhető, ahogy a város vezetése és a zsidó hitközség működik együtt, hanem ott is, ahogy a városi zsidó közösség vesz részt Debrecen kulturális életében.

A képviselő kommentálta az Európai Bizottság döntését, amely elutasította az őshonos kisebbségek védelme érdekében indított aláírásgyűjtési kezdeményezést. Véleménye szerint ez a döntés egyszerűen megmagyarázhatatlan, ez minden európai elvvel megy szembe, hiába gyűjtöttek a szervezők több millió támogató aláírást. Ez az akció határokon átívelt, politikai pártállástól függetlenül támogatták az aláírásgyűjtést.  Halász János megerősítette, Magyarország, a magyar kormány a későbbiek során is minden alkalommal szót fog emelni a kisebbségek védelme érdekében.

A politikus beszámolt arról a nemzetközi kutatásról, amelynek részese a Debreceni Egyetem, ennek keretében vakcinagyártásba fogna Magyarország. Mint megjegyezte, a kutatási folyamat harmadik fázisában vannak már, ezek a jelek már biztatóak. ha elkészül a vakcina, akkor az ország önellátó lehet, igaz, kézzelfogható eredmény csak jövőre lehet. Ám addig is el kell érni, hogy a koronavírus elleni vakcina minél gyorsabban és minél nagyobb mennyiségben érkezzen be. Az önellátás, a függetlenség nem azért fontos – húzta alá a képviselő, hogy megkülönböztessük magunkat, hanem éppen magunkért, a magunk biztonságáért.

Ami a koronavírus elleni vakcinákat illeti, Halász János felhívta a figyelmet, Magyarországon az engedélyeztetési eljárások példaértékűek, alapos, hozzáértő munkát végeznek a szakemberek. csak azokkal oltanak, amik megkapják a szükséges engedélyeket, korábban is, így most is csak olyan oltásokat kapnak az emberek, amit a szakemberek elismernek. Magyarország több forrásból, így Kínából is megpróbál vakcinát szerezni, ezt egyébként több nyugat-európai ország is megtette.

A képviselő megerősítette, hogy a kormány szándékozik a debreceni reptérbe beszállni, 51 százalékot megvéve, véleménye szerint ez egy megtérülő befektetés, hiszen egy jelentős fejlődés előtt álló reptérről van szó.

Sent with ProtonMail Secure Email.

Mellékletek terület