Rekonstruálták a Heródes-kori Szentély udvarának mozaikpadlóját Jeruzsálemben

A BreuerPress és a HetiTV  hírei 2020.12.24 reggelén

Rekonstruálták a Heródes-kori Szentély udvarának mozaikpadlóját Jeruzsálemben a megtalált mozaikdarabkák alapján. A Templomhegyről mintegy tizenöt éve kidobott építési törmelék folyamatos átszitálásával és vizsgálatával foglalkozó kutatócsoport telephelyén, a Micpe Hamasuot nevű Jeruzsálemi domboldalon létrehozta a Heródes-korában újjáépített jeruzsálemi zsidó Szentély udvarán található mozaikpadló pontos másának egy négyzetméteres modelljét – jelentették honlapjukon.

 

 

December 27-én a Dél-pesti Centrumkórházban kezdődik az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása – jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: december 26-án, ahogy minden európai uniós tagállam, Magyarország is 10 ezer oltóanyagot kap. Elmondta: kedden megérkezett a vakcina leirata, amely tartalmazza a betegek tájékoztatásához szükséges, valamint az oltási technikára vonatkozó ismereteket. Az oltóhelyeken először teljes körű felvilágosítást kap az oltakozó, majd ki kell töltenie az egészségi állapotára vonatkozó kérdőívet és egy beleegyező nyilatkozatot – ismertette. Ezután kapja meg az oltást, amely után húsz percig megfigyelés alatt tartják. A beoltottak oltásigazoló kártyát kapnak, amelyen az is szerepel, hogy mikor kell a második, a védettséget biztosító oltásra jelentkezniük.

A családok 60 százaléka élne az új otthonfelújítási kölcsön lehetőségével a Kopp Mária intézet felmérése szerint. A kutatást Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke ismertette. A KINCS elnöke szerint a felújítási kölcsön egy vissza nem térő lehetőség a családok számára és az életszínvonalukat is jelentősen tudja javítani. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az otthonfelújítási támogatásnak és az ahhoz kapcsolódó kölcsönnek gazdaságélénkítő hatása is van. Fűrész Tünde annak kapcsán beszélt erről, hogy a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn bejelentette: február 1-jétől otthonfelújítási kölcsön kaphatnak azok, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatással élni tudjanak.

Az ünnepek alatt is védik a határt a katonák és a rendőrök, Magyarország pedig jövőre is folytatja eddigi migrációs politikáját: biztosítja a határvédelmet és az ország belső biztonságát a határokon – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztosági főtanácsadója. Bakondi György közölte: a határon szolgálatot teljesítő honvédek és rendőrök becsülettel teljesítették kötelességüket, törvényesen és jogszerűen jártak el idén. „A műszaki és jogi határzár bevált” – jelentette ki. Tájékoztatása szerint a katonák és rendőrök szolgálatban lesznek az ünnepek alatt is. Ha 2015-ben a kormány nem hozza meg az ország védelméhez szükséges döntéseket, akkor Magyarország „mára állandó migrációs folyosóvá, parkoló pályává, vagy akár célországgá is válhatott volna” – mondta. A migrációs adatokról közölte: a spanyol útvonalon tavaly 32 513, idén pedig 38 912 határsértő jelent meg, a Kanári-szigeteken több mint 21 ezren. Míg Olaszországban tavaly 11 471 határsértőt regisztráltak, addig idén 33 563-at. Bakondi György szerint a számottevő növekedést az okozta, hogy jelenlegi olasz kormány „fellazította, majd eltörölte” a korábbi belügyminiszter, Matteo Salvini migrációellenes intézkedéseit. Úgy folytatta, hogy a balkáni útvonalon mintegy 140 ezer migráns tartózkodik: Görögországban 120 ezer, Szerbiában 8600, Bosznia-Hercegovinában mintegy 10 ezer. A magyar határon tavaly egész évben 16 624, idén eddig 44 090 tiltott határátlépést akadályoztak meg – ismertette.

A magyar kormány és az amerikai Lilly gyógyszergyártó megállapodást írt alá több ezer magyar Covid-19-fertőzött beteg bamlanivimab antitest-terápiával történő gyógyításáról – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemzés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – Európában első országként, december 12-én – engedélyezte a bamlanivimab nevű készítmény vészhelyzetbeli alkalmazását az enyhe és a közepesen súlyos koronavírusos betegek kezelésére olyan pozitív vírusteszttel rendelkező felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb, 40 kilogrammnál nagyobb testtömegű serdülőknél, akiknél fennáll a nagyfokú kockázata annak, hogy a Covid-19 betegség súlyos stádiumába kerüljenek. A bamlanivimab antitest-terápia jelentősen csökkentheti a koronavírus-betegség szövődményeit, így számos esetben elkerülhető a beteg kórházi kezelése, ami a betegek gyorsabb gyógyulásán túl enyhítheti az orvosokra, nővérekre és a teljes kórházi rendszerre nehezedő terhet is – írták.

A kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon gyermeket vállalni, nevelni és otthont teremteni – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára. Zsigó Róbert hozzátette: 2010-ben Magyarországon családbarát fordulat történt, azóta két és félszeresére emelkedett az az összeg, amely a költségvetésben a családok támogatására rendelkezésre áll. „Újra bevezettük a családi adókedvezményt, újra három évig jár a gyes, és a gyed extra bevezetésével a kisgyermekeket nevelő édesanyák munkaerőpiacon való elhelyezkedését is segítjük” – idézte fel. Közölte: a családvédelmi akcióterv részeként bevezették a babaváró támogatást, amelyet már több mint ezermilliárd forint értékben folyósítottak, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét, a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák pedig életük végéig személyijövedelemadó-mentességet élveznek. Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben bevezették a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amelynek azóta emelték az összegét és azok körét is, akik igénybe vehetik.

Külföld: 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Beni Gantz védelmi miniszter a növekvő számú fertőzés megfékezésére megállapodtak a következő, immár harmadik nemzeti zárlat bevezetését illetőleg. A döntés állítólag azután született, hogy az egészségügyi minisztérium vezetői, élén Juli Edelstein a tárca vezetője kijelentette, az ország belépett a vírus „harmadik hullámába”, és nincs más választás, mint teljes zárlat bevezetésére felszólítani a kormányt.

 

A legújabb felmérések szerint, a miniszterelnök és az ellenzéke sem valószínű, hogy kormányt tudna alakítani jövő márciusban A Kneszet története során először került sor arra, hogy a költségvetés jóváhagyásának elmaradása miatt írnak ki előrehozott választásokat. A két éven belüli negyedik választás időpontja pészach előtt, március 23-án lesz. A 12-es és a Kan közszolgálati adó felmérései szerint egyaránt a Netanjahu vezette Likud párt lenne a legnagyobb frakció 29, illetve 28 mandátummal, a jelenlegi 36 helyett. A Likud után a második legnagyobb frakció Gideon Szá’ár Új remény pártja, amely a Kan szerint 20, míg a 12-es csatorna felmérése alapján 18 parlamenti székre számíthatna. A harmadik legnagyobb párt az ellenzéket vezető, Jáir Lapid Jes Atid-Telem szövetsége, és azt követően a Naftali Bennet vezette Jamina. A 12-es csatorna szerint a Jes Atid 16, míg a Jamina 13 mandátumot szerezne, míg a Kan felmérése alapján a Jes Atid 13 valamint a nemzeti-vallásos Jamina 15 helyre lenne jogosult. A túlnyomórészt arab képviselőkből álló Arab Lista mindkét csatorna eredménye alapján 11 mandátumra lenne jogosult, a jelenlegi 15 helyett. A közvélemény – kutatások eredményei alapján a legutóbbi Netanjahu – Gantz egységkormányból kimaradó Jamina visszatérése a miniszterelnök vezette jobboldali – háredi tömbhöz, mindkét csatorna szerint a kormányalakításhoz nem elégendő, 58 mandátumot jelentene összesen.

Noha Netanjahunak sincs egyértelmű kormányalakításhoz szükséges háttere, a jelenlegi felmérések szerint nem tűnik egyértelműnek, hogy a miniszterelnök ellen induló ellenzéki pártok meg tudnának-e egyezni egy alternatív koalíció megalakítása és leginkább az új miniszterelnök-jelölt személye érdekében. A Meretz párt nélkül az Új Remény, a Jamina, a Jes Atid, a Jiszráel Bejtenu valamint a Kék-fehér együtt, a Kan szerint 60, a 12-es csatorna eredményei alapján 59 parlamenti széket tudna összehozni, ami szintén kevesebb, mint amennyi a kormányalakításhoz szükséges, de több annál, amennyit a miniszterelnök vezette jobboldali blokk fel tudna mutatni abban az esetben, ha Bennett is csatlakozik.

A szélsőséges Jeruzsálem frakció több ezer tagja eltorlaszolta az utakat Jeruzsálem bejárata közelében, tüntetésül egy sorozást elkerülő 20 éves jesiva hallgató letartóztatásáért. A jesiva hallgató nem jelent meg a sorozó irodában, hogy kérvényezze a kötelező katonai szolgálata elhalasztását. Az ultraortodox tüntetők akadályozták a forgalmat és a villamos közlekedést, és összecsaptak a rendőrökkel, akik megpróbálták eltávolítani őket az útról.A tisztek letartóztattak két tüntetőt a közrend megzavarásáért.

Holokauszt oktatási bizottságot hoztak létre Ohio államban, miközben az USA-ban növekszik az aggodalom a holokauszt ismeretével kapcsolatban — írja a JTA. A „Holokauszt- és Népirtás Emlékezeti és Oktatási Bizottság” küldetése, hogy “segítsen elmélyíteni az ismereteket és a megértést a világtörténelem egyik legtragikusabb eseményével kapcsolatban” — közölte a szövetségi állam szenátusa a majdnem egyhangúlag elfogadott törvény kapcsán. Múlt héten az állami képviselőház 77-7 arányban fogadta el a törvényt. A 12 tagú bizottság, amelynek vezető oktatási tisztviselők is  a tagjai “tágítani fogja a közvélemény ismereteit a holokauszttal és a népirtás emlékezetével összefüggő kérdésekről, és közoktatási programokkal támogatja az oktatást.” Felmérések szerint az amerikaiaknak egyre kevesebb ismeretük van a holokausztról.

Sikertörténetnek nevezte a koronavírus elleni vakcina gyors kifejlesztését és engedélyeztetését szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki azt is bejelentette, hogy a többi európai uniós országhoz hasonlóan Ausztriában is december 27-én kezdik meg a védőoltások beadását. „Egy nehéz év után van okunk az örömre” – kommentálta a döntést a kancellár, és a gyors kifejlesztés mellett sikerprojektnek mondta a biztonságot szem előtt tartó, mégis lendületes engedélyeztetési folyamatot és a vakcinák uniós elosztását is. Örömét és köszönetét fejezte ki mind az Európai Unió, mind a tudósok és a gyógyszergyártó cégek felé, akik együttesen járultak hozzá, hogy az oltóanyag – ha kis dózisban is – de még idén eljusson az unió országaiba. Ausztria az első körben, december 26-án mintegy 10 000 dózis oltóanyagot kap a Biontech/Pfizer német-amerikai gyógyszergyártó páros készítményéből. A kormány arról döntött, hogy az első adagokat a tartományok között egyenlő mértékben osztja el, így december 27-én nagyjából egy időben kezdődhet el az oltás az összes tartományban. Először a legmagasabb kockázati csoportba sorolt 80 éven felüli, idős-, illetve szociális otthonokban lakó önként jelentkezők kaphatják meg az oltást.

A horvát kormány elfogadta a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási tervet, amelynek keretében első körben az egészségügyi dolgozók, illetve az idős- és szociális otthonok lakói és munkatársai kapnak majd a vakcinából – közölte a helyi sajtó. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta: néhány napon belül megérkezik az országba az amerikai-német Pfizer/BioNTech vakcinájából egy kisebb szállítmány, 9000 dózis. Az oltás december 27-én kezdődik, ezt követően pedig további szállítmányokat várnak – tette hozzá. „A járvány legyőzésének sikeressége azon múlik, hány ember oltatja be magát” – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: annak érdekében, hogy az emberek megértsék a vakcina által nyújtott védelem fontosságát és előnyeit, külön információs kampányt is indítanak.

A nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvény elfogadása és az idegengyűlölet hatékony büntetése is szerepel a beiktatásra váró, Florin Citu vezette jobbközép bukaresti kormány programjában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakuló koalíciós kabinet négy évre szóló, 270 oldalas programja kétoldalas külön fejezetet szentel a kisebbségek védelmével kapcsolatos törvényalkotási és kormányzati intézkedéseknek, de a közigazgatási anyanyelvhasználatra és anyanyelvű oktatásra vonatkozó célkitűzések átszövik a dokumentum egészét, és számos más ágazati politikánál is megjelennek. A kisebbségek kölcsönös védelmére a külpolitikai fejezetnek a román-magyar kétoldalú kapcsolatokra vonatkozó szakasza is kitér.

Donald Trump amerikai elnököt Irak egykori diktátorához, Szaddám Huszeinhez hasonlította szerdán Haszan Róháni iráni elnök az állami televízióban mondott beszédében. Az adásban kijelentette: „Irán közelmúltbeli történelme során az országnak kétszer is meg kellett küzdenie két őrülttel, Trumppal és Szaddámmal”. Egyikük tényleges háborúba sodorta Iránt, a másik gazdasági háborúba – mondta. Hozzátette: „Szaddámot bűncselekményei miatt kivégezték, Trump sem fog jobb sorsra jutni. Irán végül diadalmaskodott mindkét háborúban”.

Már ötféle koronavírus elleni vakcina tart a tesztidőszak vége felé Kínában, a Sinopharm egyik oltóanyagát már jóval több mint egymillió ember meg is kapta. A kínai Sinofarm más módszerrel dolgozik, mint az eddig engedélyezett nyugati gyártók, ugyanis inaktivált – azaz az emberi szervezetben szaporodásra alkalmatlan – vírust tartalmaz. Ezek a szervezet saját immunreakcióját kiváltva alakítják ki a védettséget. Az oltóanyag hatékonysága a hírek szerint 80-90 százalék közt van. A cég két vakcinát is fejlesztett, mindkettő a klinikai tesztelések harmadik fázisában van. Ezt jórészt külföldön végzik, de már Kínában is sokaknak beadták egy nyáron indított sürgősségi program részeként. Olyan emberek kaphatják meg a tesztelés alatt álló oltóanyagokat, akiknél a fertőzés veszélye munkájuk miatt magasabb, például az egészségügyi dolgozók vagy a határőrök. A programot télen bővítik, kikötői munkások is megkaphatják a vakcinát, akik külföldről érkező csomagokkal kerülnek kapcsolatba.

Benyújtotta lemondását szerdán Ion Chicu moldovai kormányfő. Chicu, aki korábban pénzügyminiszter volt, nem fűzött magyarázatott döntéséhez. A parlament tavaly novemberben választotta meg miniszterelnöknek egy olyan kormány élére, amelyben főképpen az Igor Dodon leköszönő államfő által támogatott miniszterek kaptak helyet. December elején Maia Sandu újonnan megválasztott államfő a moldovai kormány azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások megtartását követelte. A főváros központi terén tartott megmozduláson hangoztatta, hogy a törvényhozásnak távoznia kell, ehhez pedig a legrövidebb út a kormány lemondásán át vezet. Egyben korrupcióval vádolta meg a Ion Chicu vezette kabinetet, Igor Dodon távozó államfőt pedig azzal, hogy tüzet szít, káoszt provokál és súlyosbítja a válságot az országban.

Oroszország semmi jót nem vár Joe Biden leendő amerikai elnöktől, akinek külpolitikáját az oroszelleneség fogja vezérelni – hangoztatta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. Az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: „nem várunk semmi jót, ez egyértelmű. Furcsa is lenne jót várni azoktól az emberektől, akik közül sokan oroszgyűlölettel kezdték politikai pályájukat, és hazámat keserű szavakkal illették, azt követően, hogy új feszültségek támadtak a két ország között, az Egyesült Államokat ért és Moszkvának tulajdonított kibertámadás kapcsán”. Rjabkov az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért és a hadászati fegyverzetcsökkentési tárgyalásokért felelős, ebben a feladatkörében az egyik fő orosz képviselője az Egyesült Államok külügyminisztériumával folytatott párbeszédnek.

Lelőttek három csendőrt Franciaországban, egy negyedik pedig megsérült szerdára virradóra a közép-franciaországi Clermont-Ferrand régióban. Az elkövetőt később holtan találták. A hatóságokat családon belüli erőszak miatt riasztották Saint-Just településre. A helyszínre vezényelt csendőröket akkor érték lövések, amikor megpróbáltak megmenteni egy nőt, aki egy ház tetején keresett menedéket. Az egyik csendőr belehalt sérüléseibe, míg a második a combján megsebesült, őt kórházba szállították. A lövöldöző ezután felgyújtotta házát, majd az épületet megközelítő újabb csendőrökre lőtt. Ekkor halt meg két másik ember – erősítette meg Clermont-Ferrand ügyészsége. Egy, a nyomozáshoz közeli forrás elmondta, hogy a helyszínre különleges erőket vezényeltek. A megfenyegetett nőt biztonságba helyezték, és kihallgatják. Az elkövetőt állítólag már – gyermekfelügyeleti kérdésekkel kapcsolatos esetekből – ismerte a hatóság. Gérald Darmanin francia belügyminiszter nem sokkal később tudatta, hogy az elkövetőt holtan találták. Arról nem árult el részleteket, hogy a 48 éves férfi hogyan lelte halálát.

Gazdaság:

Az idei karácsonyi  kiadásokra a lakosság harmadának nem kell külön spórolnia egy kutatás szerint, akik hitel felhasználását is tervezik, azok a bevásárlásaik költségének átlagosan 51 százalékát fedeznék belőle. Az idei ünnepekkor a tavalyival megegyező összeget, átlagosan 58 600 forintot terveznek karácsonyi ajándékokra költeni a magyarok – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített, karácsonyi költéseket vizsgáló reprezentatív kutatásból. Az ajándékokért a többség, 64 százalék érintésmentesen, bankkártyával fizet, a vásárláskor idén jelentősen nőtt a webáruházak szerepe, 52-ről 71 százalékra. Az ünnepi kiadásokra a lakosság harmadának nem kell külön spórolnia a kutatás szerint. A megkérdezettek kifejezetten erre a célra félretett pénzüket, általános megtakarításukat, vagy éppen aktuális fizetésüket használják a költségek fedezésére.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a Közös Agrárpolitika 2021-es és 2022-es évekre vonatkozó szabályait rögzítő átmeneti rendeletet. A jogszabály lehetőséget biztosít az uniós agrártámogatások és az átmeneti nemzeti támogatások jelenlegi formában történő továbbvitelére a következő két évben, valamint az Európai Helyreállítási Alapból közvetlenül a mezőgazdaságra fordítható források 2021-től történő igénybevételére – nyilatkozta Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság egy éves átmeneti időszakot javasolt az új agrártámogatási szabályok alkalmazására átállás előtt, amely nyilvánvalóan nem lett volna elegendő felkészülési idő sem a gazdálkodóknak, sem a támogatási rendszert működtető intézményrendszernek. Ez pedig óriási gondot okozott volna mind az európai, mind a magyar mezőgazdaság számára. Nagy eredmény, hogy a tagállamok egységes kiállásának köszönhetően sikerült jobb belátásra bírni az Európai Bizottságot, így két év áll rendelkezésre a 2023-ban induló új Közös Agrárpolitikára való felkészülésre.

Könnyű:

Rekonstruálták a Heródes-kori Szentély udvarának mozaikpadlóját Jeruzsálemben a megtalált mozaikdarabkák alapján. A Templomhegyről mintegy tizenöt éve kidobott építési törmelék folyamatos átszitálásával és vizsgálatával foglalkozó kutatócsoport telephelyén, a Micpe Hamasuot nevű Jeruzsálemi domboldalon létrehozta a Heródes-korában újjáépített jeruzsálemi zsidó Szentély udvarán található mozaikpadló pontos másának egy négyzetméteres modelljét – jelentették honlapjukon. A kutatók néhány évvel ezelőtt közzétettek egy jelentést a megtalált mozaikrészek matematikai modellek segítségével történő összeillesztésével a lehetséges mintázatokról, és ennek alapján a világ különböző pontjain számos helyen rekonstruálták a kétezer évvel ezelőtti padlót, de a jeruzsálemi kutatócsoport úgy véli, hogy az általuk elkészített változat mutathatja be a legjobban és legpontosabban az egykori valóságot. Nagy Heródes (i.e. 74/73-i.sz. 4.) hatalmas építkezéseiről is ismert, egyik legjelentősebb vállalkozása Jeruzsálemben a zsidó Szentély felújítása, újjáépítése volt. A Szentély méretét és arányait pontosan szabályozták a Biblia szövegei, de körülötte a rá jellemző grandiózus építkezésekkel jelentős változásokat hajtott végre. Támfalakkal vette körül, majd feltöltötte földdel, egy hatalmas terasszá alakította az épület körüli dombot, ahol jelenleg az Al-Aksza muzulmán épületegyüttese található és melynek nyugati támfala a Siratófal.