Aviv Kochavi izraeli vezérkari főnök :Az izraeli katonaság továbbra is közbe fog lépni Irán erőfeszítései ellen

Aviv Kochavi izraeli vezérkari főnök :Az izraeli katonaság továbbra is közbe fog lépni Irán erőfeszítései ellen

„Azért jöttem ide, hogy megvitassam a biztonsági helyzetet, különös tekintettel Irán szíriai megerősödésére, és köszönetet mondjak mindazoknak, akik részt vettek 10 nappal ezelőtt a bombák határ közelében történő leleplezésének pontos és sikeres erőfeszítésében, valamint a végrehajtott támadásban. iráni és szíriai célpontok ellen Szíriában.”

לראשונה מאז חשיפת זירת המטענים והתקיפה בסוריה שבאה לאחריה – ויומיים אחרי חיסול מדען הגרעין באיראן שיוחס לישראל – התייחס הערב (יום א’) הרמטכ”ל רב-אלוף אביב כוכבי למתיחות בגבול הצפון. בביקור באזור הוא אמר: „נמשיך לפעול בעוצמה ככל שיידרש נגד ההתבססות האירנית בסוריה”.אביב כוכבירא”ל אביב כוכבי בסיור בגבול הצפון(צילום: דובר צה”ל )

רא”ל כוכבי ביקר בעוצבת „הבשן” וקיים הערכת מצב עם מפקד פיקוד הצפון, אלוף אמיר ברעם, מפקד עוצבת „הבשן”, תת-אלוף רומן גופמן, ומפקדים נוספים.מצה”ל נמסר כי הרמטכ”ל סייר בגזרה ושוחח עם המפקדים והלוחמים על מוכנות הכוחות בחזית סוריה לתרחישים השונים. הוא ציין כי „אנו נמצאים בשגרה מלאה, אך ערים להתפתחויות האפשריות במרחב”. עוד אמר רא”ל כוכבי: „באתי לכאן כדי לעמוד על המצב הביטחוני בדגש על ההתבססות האיראנית בסוריה, וכדי להודות לכל מי שהיה מעורב בפעילות המדויקת והמוצלחת של חשיפת זירת המטענים לפני עשרה ימים סמוך לגבול ובתקיפה שביצענו לאחריה בסוריה נגד מטרות איראניות וסוריות”.אביב כוכביהרמטכ”ל בהערכת מצב(צילום: דובר צה”ל )הוא הוסיף ואמר כי „המסר שלנו חד: נמשיך לפעול בעוצמה ככל שיידרש נגד ההתבססות האיראנית בסוריה, ונמשיך לשמור על מוכנות מלאה נגד כל גילוי של תוקפנות כלפינו”.לפני כשבוע וחצי תקפו מטוסי קרב של חיל האוויר שמונה מטרות צבאיות של כוח קודס האיראני וצבא סוריה בתגובה להנחת מטענים בשטח ישראל בדרום רמת הגולן. לפי דיווחים של מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, עשרה בני אדם נהרגו בתקיפות, בהם שלושה קצינים בצבא סוריה וחמישה איראנים ששייכים ככל הנראה לכוח קודס. Play Video

 

Két nappal az iráni atomtudós kiiktatása után, Aviv Kochavi vezérkari főnök azt mondta, az izraeli katonaság továbbra is közbe fog lépni Irán erőfeszítései ellen Szíriában, és „tisztában van a lehetséges fejleményekkel a régióban”, de a szokásos módon folytatja tevékenységét.

„Üzenetünk egyértelmű: Szükség szerint továbbra is erőteljesen cselekedni fogunk az ellen, hogy Irán megvesse a lábát Szíriában, és továbbra is teljes készültséget tartunk fenn a minket célzó erőszak minden megnyilvánulása ellen” – mondta Kochavi vasárnap, az Északi Parancsnokságnál tett körútja során, ahol találkozott a oarancsnokság főnökével, Amir Baram vezérőrnaggyal és a Golán-határért felelős 210. Basan-hadosztály vezetőjével, Roman Gofman dandátábornokkal.

Kochavi továbbá megjegyezte, hogy az északon tapasztalható megnövekedett feszültség ellenére a hadsereg a megszokott rendben működik, bár „tisztában van a régió lehetséges fejleményeivel”, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

Mohsen Fakhrizadeh iráni atomtudóst pénteken ölték meg egy rajtaütés során Teherán közelében.

Izrael készül az esetleges iráni megtorlásokra, mivel az iráni tisztviselők és az amerikai média azt állította, hogy a zsidó állam áll a támadás mögött.

Izrael hivatalosan nem kommentálta az ügyet.

A médiának nyilatkozó szakértők különféle forgatókönyveket vízionáltak: a nukleáris program és a dúsítás felgyorsítása a nemzetközi szerződéseket elhagyva; rakéta vagy más eszköz segítségével komoly támadás indítása Izrael ellen; izraeli nagykövetségek vagy izraeli és zsidó célpontok elleni támadások az egész világon; izraeli hajók elleni támadások; vagy támadások a megbízottjain keresztül Izrael határai mentén Gázában, Libanonban és a Szíriában.

Izrael fokozta a biztonsági készültséget a nagykövetségein, miközben a zsidó közösségek szerte a világon szintén óvintézkedéseket tettek. Az izraeli hadsereg azonban nem követte a példájukat.

A vezérkari főnök vasárnap bejárta a szíriai határt, ahol a hónap elején az izraeli csapatok három gyalogsági aknát találtak, amelyeket a katonaság szerint az iráni Iszlám Forradalmi Gárda expedíciós Kuds-erőjének parancsára helyztek el szíriai operatívok.

Válaszul a meghiúsított bombatámadásra, amelyről a hadsereg úgy vélte, hogy a határon járőröző katonákat célozta, Izrael légicsapások sorozatát hajtotta végre a Szíria belsejében lévő iráni és szír célpontok ellen, megölve legalább négy szír katonát.

Kochavi megdicsérte a bombákat megtaláló és a másnapi megtorló akcióban részt vevő a csapatokat.

„Azért jöttem ide, hogy megvitassam a biztonsági helyzetet, különös tekintettel Irán szíriai megerősödésére, és köszönetet mondjak mindazoknak, akik részt vettek 10 nappal ezelőtt a bombák határ közelében történő leleplezésének pontos és sikeres erőfeszítésében, valamint a végrehajtott támadásban. iráni és szíriai célpontok ellen Szíriában.”