Gulyás Gergely, valamint Szentkirályi Alexandra , a Heti Tv kérdéseire is válaszolt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, az immár harmadik alkalommal online módon megtartott Kormányinfón a Heti Tv kérdéseire is válaszolt.

A Heti Tv megemlítette, hogy az igazságügyi miniszter bejelentése szerint a meglévő négy mellett decembertől két új áldozatsegítő központ kezdi meg működését, Szegeden és Kecskeméten.

Ezzel kapcsolatban a heti Tv azt szerette volna megtudni, mennyire hatékonyak ezek a központok, miben tudnak segítséget nyújtani?

A kérdésre a kormányszóvivő válaszolt. Mint elmondta, az új központok valóban megkezdik a működésüket. Szentkirályi Alexandra felidézte, az igazságügyi miniszter azt is elmondta, 2020 az áldozatsegítés éve, ezért is épültek meg az új központok. Ebben az évben a hazai kapacitás szerint a központok több mint kilencezer hívást fogadtak, valamint több mint hétezer embernek nyújtottak valamilyen segítséget, a kormányhivatalok áldozatsegítő központjaiba 1700 segítségkérés futott be. A szóvivő megismételte a miniszter szavait, ha valaki nem tudja ezeket az áldozatsegítő központokat felkeresni, részükre rendelkezésre áll egy 24 órás ingyenes telefonszám.

A heti Tv ismertette, hogy Joe Biden már megismertette leendő kormányának több tagját, köztük Anthony Blinken külügyminiszter-jelöltet.

Ezért is szerette volna megtudni a Heti Tv, mit vár a kormány ettől, felvették-e már a kapcsolatot az új adminisztrációval?

Gulyás Gergely elmondta, a megválasztott elnök dönti el, kikkel akar együtt kormányozni, a magyar kormány nyilvánvalóan ezekkel a politikusokkal akar dolgozni, hiszen a NATO-ban és másutt is van egy szoros kapcsolat a két ország között. A miniszter hozzátette, a kormány reméli, hogy a két fél viszonya továbbra is jó lesz.

A Heti Tv is felhívta a figyelmet  német külügyminiszter szavaira, amely szerint lesz kompromisszumos megoldás a költségvetés és a gazdasági mentőcsomag tárgyában Európában.

A heti Tv azt kérdezte a minisztertől, a kormány mit tud erről, ki, valamint azt is, hogy miben engedhet a másiknak?

Gulyás Gergely elmondta, a Next Generation Program mentén van lehetőség arra, hogy ne egységes döntés szülessen. Ám az unió következő hétéves költségvetésében erre nincs lehetőség, azaz Magyarország nélkül nem lehet döntést hozni. A német diplomácia vezetőjének a szavai a miniszter szerint nem a jelenlegi helyzet leírását mutatta be, ez inkább egy optimista elképzelésnek nevezhető..

 

A miniszter reflektált Joe Biden illegális bevándorlókra tett kijelentésére is. Mint elmondta, az amerikai adminisztrációnak joga van rá, hogy meghatározza saját bevándorláspolitikáját és szabadon döntsön a bevándorlás kérdéseiben. Az Egyesült Államok története a sikeres integráció története, ott egészen másak a történelmi tapasztalatok. Semmilyen formában nem kívánunk más országok bevándorláspolitikájába beleszólni, tette hozzá Gulyás Gergely.

 

A miniszter elmondta, Magyarországon az új fertőzöttek száma az utóbbi napokban három- és ötezer között volt, a szám mérséklődik, vagy legalábbis konstans. A fertőzésszámra vonatkozó csütörtöki  adatok azért jóval magasabbak, mert megkezdődött a tömeges tesztelés, így a kormány rendelete értelmében egész hivatásrendeket tesztelnek. A járványhelyzet értékelése miatt hetente ülésezik a kormány, tegnap áttekintették a járványhelyzetet, valamint a gazdasági helyzetet. A miniszterek döntése értelmében az eddigi intézkedéseket elegendőnek tartják, ami azt is jelenti, hogy a jövő heti újabb kormányülésig nem lesz szigorítás.

A kormány határozott arról is, hogy a tömeges tesztelés eredményeit a jövő héten egységesen is nyilvánosságra fogják hozni. A héten bevezetett vásárlási idősávval kapcsolatban a politikus kifejtette, ez annyiban tér el a tavaszi hasonló rendelkezéstől, hogy van egy védett idősáv az idősek számára, de ők bármikor vásárolhatnak.

 

 

A Párbeszéd károsnak tartja azt az indítványt, amely állami feladattá nyilvánítaná a hulladékkezelést, majd koncessziós szerződéssel egy kiválasztott cégre bízná a feladat elvégzését. A párt elnökségi tagja azt mondta, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott javaslata alapján a kormány a teljes hulladékgazdálkodást kiárusítaná. Szabó Zsolt ezt úgy értékelte, hogy a kabinet egy újabb ágazat szétverését tervezi. Dunaújváros alpolgármestere az általa problémásnak látott pontok felsorolását azzal kezdte, hogy a jövőben egyetlen egy cég lenne jogosult a hulladékgazdálkodás elvégzésére. Az, hogy ebben mekkora a mutyi lehetősége, az már a dohánykoncesszió esetében is kiderült – közölte.

 

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, az üldözött keresztényekért felelős kormányprogram vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a keresztényüldözések elleni feladatokról, a média felelősségéről.

Az államtitkár beszélt a közelgő ünnepekről, megjegyezve, hogy a szélsőséges iszalmista támadások Közel-Keleten a nagyobb keresztény ünnepek táján csúcsosodnak ki, sajnos az előjelek azt mutatják, ez idén sem változik meg. A legutóbbi esetek szerint Európában is tartani kell a támadásoktól, a fenyegetés az valós. Mint hozzátette, ha a keresztényüldözéseket nézi az ember, akkor az látható, olyan gyilkosságok, vértanúságok történnek meg, mint amik a bibliai időkben, vagy az ókori keresztényüldözések idején voltak.  Azbej Tristan külön is beszélt még a figyelemfelhívás fontosságáról, amit a Hungary Helps rendszeresen megtesz, mint például ma a Vörös Szerdán, amikor is a modernkori keresztényüldözés mártírjaira emlékeznek, több épületet is vörös fényfestéssel ellátva.

 

Külföld:

A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki:  Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan. Orbán Viktor a közös tájékoztatón hangsúlyozta: a joguralommal összefüggő jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez. Ellenben az EU-s költségvetéshez szükséges magyar és lengyel szavazat jogilag nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen – tette hozzá. A vétóról azt mondta: neki nemcsak az európai jog által  megadott lehetősége, hanem hazafias kötelessége is megakadályoznia egy olyan döntést, amely a magyarok érdekeit rontja, sérti.

 

www.facebook.com/298090296092/videos/1576841082511444

 

Oroszország és Fehéroroszország elkötelezett a szövetségi és stratégiai kapcsolatok megerősítése, illetve a legmagasabb szinten korábban elfogadott megállapodások mellett – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Minszkben. A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.  Hangsúlyozta, országaik nyugodtan viszonyulnak ahhoz, hogy a Nyugat megpróbál beavatkozni belügyeibe, Minszknek és Moszkvának megvan minden eszköze ahhoz, hogy megvédje függetlenségét. Mint kifejtette, a „nyugati országokban dokumentumokat fogadnak el” a demokrácia előmozdításáról Oroszországban és immár Fehéroroszországban is.

 

A brit kormány a terveknek megfelelően feloldja a jövő héten a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt négyheti angliai zárlatot, de az utána életbe lépő háromfokozatú készenléti rendszer alapján Anglia nagy része a magas készültségi szint hatálya alá kerül – közölte a brit egészségügyi minisztérium.  A háromfokozatú készenléti rendszerben a legalacsonyabb, egyes szint számít közepes riasztási fokozatnak, a kettes szint magas, a hármas szint nagyon magas járványkészültséget jelent. Matt Hancock egészségügyi miniszter csütörtökön a londoni alsóházban bejelentette, hogy a jelenlegi általános angliai korlátozások december 2-án véget érnek, és utána lép életbe a korábban is alkalmazott, de több elemében megerősített háromfokozatú rendszer.

 

Az Izraeli Védelmi Erőket az elmúlt hetekben arra utasították, hogy készüljön fel annak a lehetőségére, hogy az Egyesült Államok katonai csapást mér Iránra, mielőtt Donald Trump elnök távozik hivatalából, nyilatkozták vezető izraeli tisztviselők . Az izraeli kormány azért utasította a hadsereget, hogy hajtsa végre az előkészületeket, mert a vezető izraeli politikusok „nagyon érzékeny időszakra” számítanak Joe Biden január 20-i beiktatása előtt.  A hadsereg felkészültségi intézkedései az Izraellel szembeni esetleges iráni megtorlásokhoz kapcsolódnak, közvetve vagy közvetlenül szíriai, gázai és libanoni területekről,  közölték az izraeli tisztviselők. A múlt héten a New York Times arról számolt be, hogy Trump a nemzetbiztonsági csapatának vezető tagjaival tartott találkozón felvetette az iráni  Natanzban található urándúsító létesítmény megtámadásának lehetőségét.

 

 

Gazdaság:

 

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok a világjárvány ellenére is töretlenül fejlődnek: a magyar kormány stratégiai partnere, a kínai tulajdonosi háttérrel rendelkező BorsodChem újabb nagy beruházást valósít meg Kazincbarcikán. A beruházás értéke 12 milliárd forint, ehhez a magyar kormány 1,3 milliárd forint támogatást ad, ezzel a BorsodChem 3 ezer munkahelyet véd meg a térségben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kazincbarcikán, a BorsodChem új beruházásának bejelentésén. 

 Szijjártó Péter kiemelte, a BorsodChem a magyar gazdaság egyik legfontosabb vállalata, a hazai és az európai vegyipar egyik vezető vállalatává vált, amely a világjárvány ellenére sem bocsátott el munkavállalót, sőt növelte az alkalmazotti létszámot. A Magyarországról Kínába irányuló export az idén 12 százalékkal nőtt, a két ország közötti kereskedelmi forgalom 18 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

 

www.facebook.com/107420310750528/videos/702719057315504

 

 

 

Időjárás:

 

Pénteken sem érkezik változást hozó front térségünkbe, így szinte megegyezik a várható időjárás a csütörtökivel: hajnalban, reggel sűrűbb köd, fagypont körüli hőmérséklet, napközben szürke, párás, rétegfelhős, helyenként tartósan ködös idő lesz szitálásokkal. Napsütésnek a hegyekben is kicsi az esélye. A nappali órákban is csak pár fokot emelkedik a hőmérséklet.

Éjjel fokozódik a párásság, ismét fagypont köré, helyenként az alá hűl a levegő. Elszórtan lehet szitálás, ónos szitálás.

A hőmérséklet jellemző átlaga  péntek reggel -2 – +2, péntek délután +1 – +5, szombat reggel  -1 – +2 fok körül alakul.