Darvas István főrabbi miért kíván önállóvá válni, a döntése hátteréről is elmondta véleményét.  

A BreuerPress és a NHetiTV hírei  2020.10.14.-reggelén

A több éve meglévő krónikus betegségek karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség. A tisztifőorvos arra kérte a rendszeres gyógyszerszedőket, hogy konzultáljanak a háziorvosukkal. Müller Cecília elmondta: egyre több fertőzöttet, jelenleg 1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen. Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy százezer emberre a 40. héten 322, a 41. héten 397 fertőzött jutott. Változatlanul érvényes, hogy a sűrűn lakott területeken, a fővárosban és a nagyvárosokban nagyobb a fertőzöttek aránya, de már nincs olyan nagy különbség a sűrűn és a kevésbé sűrűn lakott települések között, a vírus bárhol előfordulhat – jelezte.

 

 

A tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazókat vagy a maszkot nem megfelelően viselőket a sofőr vagy az üzemeltető alkalmazottja köteles felszólítani a jogkövető magatartásra – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes hozzátette: ugyanez vonatkozik kereskedelmi üzlet üzemeltetőjére is, aki ha ezt elmulasztja, azzal megszegi a védelmi intézkedéseket. Ilyet hétfőn három alkalommal észleltek, ezért az üzemeltető figyelmét a rendőrök felhívták a jogkövető magatartásra, a szabályszegés tényére, és értesítették a hatáskörrel rendelkező kereskedelmi hatóságot is.

Minden évben mintegy 350-400 milliárd forint támogatást kapnak Magyarországon a civil szervezetek – mondta a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Szalay-Bobrovniczky Vince közlése szerint ennyi pénzt kapnak adományként a civil szervezetek minisztériumoktól, önkormányzatoktól és magánszervezetektől, például cégektől, vállalatoktól. „Úgyhogy azt gondolom, a civil élettel nincsen semmi gond, Brüsszelben is megnyugodhatnak” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

 

A 2022-es kormányváltás esélyét látják az MSZP fővárosi vezetői és polgármesterei abban, hogy egy évvel ezelőtt Budapesten és sokfelé az országban ellenzéki városvezetőket választottak. Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke úgy értékelt, egy évvel ezelőtt az önkormányzati választáson Budapesten és az ország más részein „a köztársaságpárti koalíció döntő győzelmet aratott”. Hozzátette: Karácsony Gergely főpolgármester vezetésével Budapest új pályára került és reményeik szerint 2022-ben az egész ország új pályára állhat, olyanra, ahol érdemi párbeszéd folyik az emberekkel és a döntések nem a fejük felett születnek. A szocialista Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint Budapest működik, de a működése veszélybe került, nemcsak a koronavírus-járvány, hanem az önkormányzati rendszer folyamatos leépítése miatt is. Igazságtalannak nevezte a kormány és a főváros közötti adóbevétel- és feladatmegosztást. Hozzátette: a budapestiek által befizetett adóból alig marad valami a Fővárosi Önkormányzatnál.

Sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozhat eredményt az az új PCR-teszt, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki – mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese. A rektorhelyettes elmondta, a PCR-tesztek a vírus örökítőanyagát (RNS) használják, hogy kimutassák a kórokozót; ehhez egy kétlépcsős eljárásra volt szükség: először kivonták az RNS-t, majd sokszorozták azt. A gyors PCR-teszt esetében egylépcsőssé válik az eljárás, és nincs szükség az RNS kivonására, amivel legalább hat órát spórolnak – tette hozzá. A teljes folyamat így körülbelül két órát vesz igénybe, és kevesebb szakemberre van szükség hozzá – hívta fel a figyelmet Szabó Attila.

Darvas István főrabbi a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt arról, hogy miért kíván önállóvá válni, a döntése hátteréről is elmondta véleményét.  

A főrabbi a saját jövőjét illetően azt mondta, jelenleg reményei vannak inkább, ami azt jelenti, bízik abban, képes egy olyan közösséget felépíteni, ami önellátó, amelyik ezt követően egy mindentől független neológ zsidó közösségként tud működni. Ami a döntését illeti, Darvas István kijelentette, nagyon szeretne önálló lenni, ez már a rabbiavatása előtt is foglalkoztatta és ez az elmúlt 15 évét végig is kísérte. Ám az, hogy miért most lépte ezt meg, azt úgy értékelte, mindehhez vezetett az a közhangulat is, ami a jelenlegi magyarországi zsidó közéletet jellemzi, ami nem teremti meg annak a lehetőségét, hogy az ember a saját feladatára koncentráljon. Hozzátette, ő maga azt gondolta korábban, amikor ezt a pályát választotta, hogy rabbiként tanítani kell, imádkozni kell, közösséget kell szervezni, az emberek örömében osztozni, a bánatukban enyhet adni. Ám az elmúlt 15 év azt bizonyította be, hogy nagyon sokszor kell olyan helyzetekben, szerepekben helytállni, ami nem egy rabbinak való, legyen szó közéleti kérdésekben való megnyilvánulásról  például, mert ezekből már elveszni látszott a szakmaiság, minden gondolatot valamilyen politikai, hitközségi politikai szemüveggel mértek. És az a baj, hogy amennyiben valaki nem politikai véleményt akar mondani, egyszerűen csak a gondolatait akarja megfogalmazni, annak most nem tud eleget tenni, csak akkor, ha rabbiként függetlenné válik.

 

Külföld:

Az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) egyértelműen nagyrabecsüléssel figyelik Magyarország és a magyar kormány teljesítményét a koronavírus-járvány elleni védekezésben, egyértelmű a szervezet véleménye arról, hogy hazánk kifejezetten jól teljesített a járvány első hulláma idején – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Tedrosz Adhanom Grebrejeszuszszal, a WHO főigazgatóval a szervezet genfi központjában. A tárcavezető szerint ugyanakkor az is világos, hogy a járvány második hulláma más típusú, az elsőnél jóval nagyobb és nehezebb kihívásokat tartogat majd az egész világ számára. Az első hullámnál a nagy nehézséget az okozta, hogy a világ teljesen felkészületlen volt egy ilyen világméretű járványra, de mostanra már volt idő, hogy az egészségügyi rendszerek felkészüljenek a következő hullámra.

Lengyelország nem engedi, hogy pénzzel zsarolják, ezért kész megvétózni az Európai Unió (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési keretét és a helyreállítási alapot – jelentette ki a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes.  Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy az EU-ban egyesek alá akarják rendelni maguknak Lengyelországot, rákényszerítve „saját értékeiket”, Kaczynski kijelentette: „néven nevezném ezeket a törekvéseket, azzal szembesülünk, hogy meg akarnak fosztani szuverenitásunktól, még a kultúra terén is”.  Arra a kérdésre, hogy Varsó megvétózza-e emiatt az EU 2021 utáni költségvetési tervezetét, valamint a koronavírus-járvány utáni gazdasági élénkítést célzó helyreállítási alap tervét, Kaczynski elmondta: „Megvétózzuk. Ha folytatódnak a fenyegetések és a zsarolás, keményen védeni fogjuk Lengyelország létérdekeit”.

 

Ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek a fehérorosz ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja, országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. „Két hónapnyi politikai válság, erőszak, illetve törvénytelenség van mögöttünk, és mi torkig vagyunk ezzel. Október 25-ével nemzeti ultimátumot hirdetünk. A rezsimnek 13 napja van arra, hogy három feltétlen követelésünket teljesítse: Lukasenkának be kell jelentenie lemondását, az utcákon zajló erőszaknak teljességgel véget kell érnie, és minden politikai foglyot szabadon kell engedni” – idézte az Interfax a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető Telegram-oldalán megjelent közleményt.

 

Elbukott a Benjámin Netanjahu kormányfő vezette kormánykoalíció elleni bizalmatlansági szavazás, mert a kezdeményezők nem tudták megszerezni a törvényhozók többségének támogatását. A miniszterelnök pártja, a Likud a voksolás után össztüzet zúdított az ellene szavazó, Naftali Bennet vezette jobboldali, Jobbra  nevű pártra, amelyhez a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi hetekben jelentős részben átpártoltak a korábbi Likud-támogatók. Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék és a Van Jövő  párt vezetője Benjámin Netanjahu menesztésére kérte a törvényhozókat pártjának „konstruktív bizalmatlansági” indítványával. Ha sikerült volna megszereznie 61 szavazatot, vagyis a 120 honatya többségének támogatását, akkor Lapíd vezetésével új kormány alakulhatott volna a jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján. Lapíd erre szólította fel Beni Ganzot, a kormánykoalícióban részes Kék-Fehér párt elnökét. Ganz azonban azt felelte, hogy nem támogatja a javaslatot, mert annak nincs esélye, ugyanis az általa vezetett Kék-Fehérrel együtt sem lenne együtt a parlamenti többség, mert a Kék-Fehérből kivált és A Föld Útja  néven önálló frakciót alkotott két képviselő nem állt melléjük.

 

Gazdaság:

 

Döntő szakaszban járnak az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi tárgyalások, most érdemi lépésekre van szükség London részről a halászat, a vitarendezési mechanizmus és a tisztességes versenyfeltételek tekintetében – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere Luxembourgban. Roth az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsülését megelőzően adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerét illetően még sok kérdés nyitott, ezek elfogadható lezárásnak elmaradása komoly nehézségeket fog okozni mindkét fél számára. Elmondta, az unió „keményen dolgozik” a megállapodáson, de készen áll a „legkárosabb” forgatókönyvre is, mégpedig arra, hogy megállapodás nélkül, vámgaranciák és kvóták nélkül kell folytatni a kereskedelmet 2021-től. „A tárgyalások döntő szakaszában, rendkívüli nyomás alatt vagyunk. Az idő fogy” – fogalmazott.

 

 

Időjárás:

 

Szerdán, várhatóan északkelet felé húzódik a csapadékos, szeles időjárást okozó ciklon. Délnyugat felől már némi javulásban bízhatunk. Megszűnnek a tartós esők, vékonyodik a felhőzet, de elszórtan előfordulhatnak továbbra is kisebb esők, záporesők. A szél délnyugatira fordul és erős marad. Főként a déli országrészben jelentős enyhülés ígérkezik. Hajnalban délnyugat felől ismét eléri térségünket egy ciklon, és annak csapadékmezeje, ezért miközben északon megszűnik a kisebb eső, addig délnyugaton ismét megered.

A hőmérséklet jellemző átlaga  szerda reggel  4 – 7, szerda délután északon  8, délen 17, csütörtök reggel 4 – 10  fok körül alakul.