Dr. Bajkai István: az Állatorvostudományi Egyetem kapcsán beszélt a felsőoktatási modellváltásról.

A modellváltás bebizonyítja, hogy az egyetemek miként tudnak az államtól jobban függetlenedve a lehető legjobban dolgozni

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Állatorvostudományi Egyetem kapcsán beszélt a felsőoktatási modellváltásról.

Az Állatorvostudományi Egyetemen is megkezdődött a tanév, az intézményt felügyelő kuratórium tagja Bajkai István, aki elmondta, a 234. tanévét kezdte meg a méltán világhírű egyetem, 1500 hallgatóval, akiknek a kétharmada külföldről érkezett, ezek az adatok is azt mutatják, ez a világ egyik legjobb műhelye. A felsőoktatási modellváltás után továbbra is az egyetem vezetése felügyeli a képzést, ugyanakkor a kuratórium dönt vagyonkezelőként a legfontosabb vagyoni és alapszabályi kérdésekben. Hozzátette azt is, a modellváltásnak köszönhetően a felsőoktatási intézmények a korábbiaknál jóval nagyobb szabadsághoz jutottak, talán ezért is volt csak egyetlen olyan egyetem, ahol ellenállásba ütköztek, pontosabban politikai performanszok kísérik a folyamatot. A politikus kiemelte, az állam vállalást tett arra vonatkozóan, hogy finanszírozza a vagyonkezelő kuratóriumokat, de ezt a vagyont csak és kizárólag a tudományos munkára, az oktatásra lehet fordítani. Az Állatorvostudományi Egyetemen is folynak majd az eddig is híres tudományos munkák. Mindezek mellett az állam 66 milliárd forintot szán majd az egyetem fejlesztésére. A politikus szerint a modellváltás bebizonyítja, hogy az egyetemek miként tudnak az államtól jobban függetlenedve a lehető legjobban dolgozni.

Bajkai István szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, akik ellenállnak a változásnak, valamilyen okból nem ismerik fel azt, hogy ténylegesen nagyobb szabadságuk lenne az új rendszerben. Mindezek mellett valamilyen politikai okból vezérelve nem szeretnének leülni tárgyalni az egyetem új vezetésével, pedig csak így folyhatna normális párbeszéd. Pedig nem lenne okuk félelemre, most az látszik, a mozgalmukat inkább a tévhitek mozgatják. Kiemelte a tiltakozások kapcsán, itt nem a filmművészet, a művészet szabadságáról van szó, hiszen a kuratóriumnak ilyen ügyekben nincs beleszólása. Ezzel a tiltakozással az a baj, hogy az alapvető bizalmat sem adják meg a vezetésnek. A művészeti képzés kapcsán a képviselő a Zeneakadémiát hozta fel példának, ahol senki nem vonta kétségbe az intézmény tevékenységét, értékeit, amire büszkének kell lenni, közben azon kell dolgozni, hogy a Zeneakadémia magasabb polcra kerüljön a világban.  Az intézmény a világ egyik legjobban felszerelt zenei műhelye, olyan hangszerekkel, eszközökkel, ami kevés helyen van a világon.

A politikus, mint a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke az Ökölvívás legjobbjai díjat adta át Baján, ezt az elismerést megkapta a már olimpiai kvótát szerző Gálos Roland, az edzői elismerést pedig az édesapja vehette át. Ez is mutatja – tette hozzá, mennyit ér a családi összetartás a sportban.

Bajkai István a koronavírus-járvány elleni személyes védekezésről elmondta, figyel arra, hogy a távolságot betartsa, maszkot hord, rendszeresen kezet mos, fertőtlenít. A vírus ellen csak úgy lehet küzdeni, amíg nincs vakcina, hogy az ember elkerüli annak lehetőségét, hogy elkapja.