Benjamin Netanjahu miniszterelnök  és Beni Gantz védelmi miniszter  ismét összeütközésbe került ezúttal az országszerte zajló tüntetések kapcsán.

A BreuerPress és a HetiTV – hírei 2020.08.03.-reggelén

A koronavírussal fertőzöttek száma 500-600 fő körül stagnál Magyarországon – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető elmondta, a néhány hete bevezetett intézkedések, mint például a határon belépők szigorúbb ellenőrzése vagy a külföldi országok kategóriákba sorolása, helyesek és beváltak. Emlékeztetett, hogy a kormány heti rendszerességgel dönt – az Operatív Törzs javaslata alapján – az esetleges módosításokról, így a külföldi országok besorolásának megváltoztatásáról is. „De most úgy láttuk, hogy ha nem hozza be senki külföldről a vírust, akkor Magyarországon a jelenlegi szabályok fenntartása mellett – amelyek beváltak – a fertőzésszám megmaradhat az európai összehasonlításban is alacsonynak mondható szinten” – fogalmazott Gulyás Gergely.   Elmondta azt is, 5,3 milliárd forintot különített el a kormány, hogy segítse a zeneiparban dolgozókat, akiket nehezen érint a fesztiválszezon elmaradása. Hozzátette, a kormány megérti ezeknek az embereknek a csalódottságát, de most a biztonság és az emberi élet védelme a legfontosabb.  A támogatás pontos részleteit hamarosan nyilvánosságra hozza a Magyar Turisztikai Ügynökség – tájékoztatott a miniszter.  A foglalkoztatási adatokról szólva közölte, úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság kellően erős ahhoz, hogy a kormány állja azt az ígéretét, ahány munkahelyet megszüntet a vírus, annyit teremtenek újra. Hozzátette, a tavaly júniusi adatokkal összehasonlítva most 38 ezerrel dolgoznak kevesebben, de még így is több embernek van munkája, mint amennyinek idén januárban volt.

A második világháború alatt meggyilkolt romákra emlékezett az Országos Roma Önkormányzat a roma holokauszt emléknapján Budapesten. Agócs János, a szervezet elnöke beszédében arra emlékeztetett, hogy az áldozatok egyszerű roma emberek voltak, édesanyák, édesapák és gyermekek. Kitartásukat mutatja, hogy a holokauszt áldozatai közül egyedül a romáknál nem tudták a családokat szétválasztani a gyilkosok – tette hozzá. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a kormány feladatának tekinti, hogy a roma holokausztról szóló ismereteket erősítse, betemesse a társadalom különböző csoportjai közötti árkokat, és hidakat építsen közöttük.

 

Emlékezni kell azokra, akik a rasszizmus áldozatai lettek, hiszen csak így lehet megakadályozni, hogy a gyűlölet újra és újra utat törjön magának – hangsúlyozta a főpolgármester a roma holokauszt emléknapján Facebook-oldalán. Karácsony Gergely azt írta: augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, ezért szombat délutántól vasárnap estig húsz országban tartottak megemlékezést, ahol olyan emberek nevét olvasták fel, akiket erőszakkal elhurcoltak és a haláltáborokban megöltek. A vészkorszak idején a koncentrációs táborokban több mint 12 ezer  magyarországi romát gyilkoltak meg. Magyarországon 12 ezer ember nevét olvassák fel, „azok neveit, akiket csupán származásuk miatt gyilkoltak meg” – írta a főpolgármester.

Csatlakozzon Magyarország az európai egészségügyi unióhoz, továbbá a kormány hozza nyilvánosságra a magyar egészségügyről készülő átfogó tanulmányt és vitassa azt meg szakmai szervezetekkel – sürgette Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP) képviselő (MSZP). Az EP-képviselő ismertetése szerint a formálódó európai egészségügyi unió rögzíti többek között azokat az egységes európai egészségügyi minimumfeltételeket, amelyeket mindenkinek biztosítani kell, mivel a hozzáférés az alapvető egészségügyi ellátáshoz emberi jog. Ujhelyi István elmondta, hogy a kormány a magyar egészségügy helyzetéről egy neves nemzetközi tanácsadó cégtől rendelt tanulmányt, amelynek augusztus 7-ig kell elkészülnie. A szocialista politikus felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a dokumentumot és „valódi szakmai szervezetek” bevonásával vitassa azt meg, továbbá végezzen el úgynevezett stressztesztet, világítsa át a magyar egészségügyet.

 

Külföld:

Októberre ígérte a tömeges és ingyenes koronavírus elleni oltás oroszországi megkezdését Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva. Közölte, hogy befejeződött a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet  által kifejlesztett első orosz oltóanyag klinikai tesztelése, és folyamatban van a hivatalos jóváhagyás. Murasko hangsúlyozta, hogy elsőként az orvosokat és a tanárokat fogják beoltani, de a dátumot nem nevezte meg. Az Interfax hírügynökség egy korábban közölt értesülése szerint a vakcina bejegyzése augusztus 10-12. környékén történhet meg és 15-től kerülhet „polgári forgalomba”. Oroszországban a novoszibirszki Vektor kutatóközpont is megkezdte saját oltóanyagának klinikai tesztelését. Ezt a vakcinát a tervek szerint novembertől fogják majd gyártani. Elsőként ezzel is a rizikócsoportokhoz tartozó szakmák művelőit szándékoznak beoltani. Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet  vezetője a Rosszija 1 csatornának nyilatkozva azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy az embereken kipróbált vakcina „abszolút biztonságos és feltétlenül hatásos”. Elmondása szerint Oroszországban „nagyon szigorú” ellenőrzésnek vetik alá a vakcinát és a beoltás után „minden bőrpirosodást” számontartanak.

 

Ukrajna azt fontolgatja, hogy pályázatot nyújt be egy nyári vagy egy téli olimpia rendezési jogának elnyeréséért – írta a karpat.com kárpátaljai portál. Az elképzelésről Vadim Gutcajt sportminiszter nyilatkozott, kiemelve, hogy az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökeként már dolgozik a terv megvalósításán Szerhij Bubka, a rúdugrás olimpiai és világbajnoka. A rendezést támogatja az ország vezetése, amely szeretné meghívni látogatásra Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, hogy megbizonyosodhasson róla: Ukrajna kész és képes házigazdája lenni az ötkarikás játékoknak.

Megkezdődik hétfőn a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának megtisztítása és restaurálása a tavalyi tűzvész után – jelentették be illetékesek. A munka a billentyűzet elbontásával veszi kezdetét, majd teljesen darabokra szedik az orgonát – közölte a székesegyház rekonstrukciójáért felelős intézmény. A nyolcezer orgonasíp és a többi rész lebontása egészen az év végéig eltart. A megtisztítás és a felújítás 2021 és 2024 között folyik – tették hozzá. A fő orgona a székesegyház egyik kincse, lebontása fontos lépés a székesegyház újjászületésében. Az orgonának 2024 áprilisában ismét meg kell szólalnia – hangsúlyozta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame rekonstrukciójáért felelős különmegbízott.

Már az első naptól elkezdi Trump külpolitikai és diplomáciai lépéseinek a visszafordítását Joe Biden, a legesélyesebb demokrata elnökjelölt, amennyiben megnyeri a novemberi választást. Erről maga a volt alelnök beszélt – írja a The Times of Israel az AP hírügynökség összeállítása alapján. Teljes irányváltást hozhat Washington külpolitikájában, ha Joe Biden költözhet a Fehér Házba négy hónap múlva. A Közel-Kelettől kezdve, Ázsián át, Latin-Amerikáig és Afrikáig, valamint különösen Európát érintve, minden fontos kérdésben változás jöhet, mint például a kereskedelem, terrorizmus elleni küzdelem, fegyverkezés, bevándorlás területén. A várható demokrata elnökjelölt és tanácsadói már belengették a változtatások cunamiját abban, hogy hogyan tekint saját magára az Egyesült Államok a nemzetközi közösségben. Korábban az amerikai külpolitika nem változott érdemben, amikor a republikánusok és a demokraták egymásnak adták át a stafétát. Ez azonban Trumppal megváltozott. Az „Amerika az első” politikát bevezetve gyanakodva néztek addigi szövetségeseikre, miközben békülékeny hangot ütöttek meg Észak-Koreával és Oroszországgal.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök  és Beni Gantz védelmi miniszter  ismét összeütközésbe került ezúttal az országszerte zajló tüntetések kapcsán. A miniszterelnök az ellene demonstrálókat a demokrácia lábbal tiprásával vádolta, miközben Gantz hangsúlyozta, hogy az embereknek joguk van demonstrálni, és meg kell védeni őket.   „Ezeket a tüntetéseket egy médiamobilizálás táplálja, nem emlékszem korábban ilyenre. Ösztönzik őket, engedik, hogy megbénítsák a környékeket és blokkolják az utakat, éles ellentétben azzal, ami a múltban elfogadásra került” -mondta Netanjahu. Gantz azonban hangsúlyozta, hogy a demonstrációhoz való jog „a demokrácia lételeme”, és elítélte a tiltakozókkal szembeni erőszakot. „A tiltakozás joga a demokrácia lételeme. Kormányként felelősségünk a tüntetések engedélyezése és a tüntetők védelme, akiket tegnap sajnos megtámadtak.  Ismételten felszólítok mindenkit, hogy tartózkodjon az erőszaktól, és hogy az izraeli rendőrség a törvény és a tüntetők védelmének biztosítása érdekében szükséges minimális erővel járjon el.” – nyilatkozta  Benny  Gantz.

 

Gazdaság:

 

Hosszú távon tervez az amerikai piaccal a kínai videómegosztó TikTok, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök a fiatalok között népszerű videós közösségi alkalmazás betiltását helyezte kilátásba. A Microsoft vásárolhatja meg a kínai TikTok amerikai részlegét a cég kínai tulajdonosától, miután Donald Trump bejelentette, hogy betiltja az elsősorban a fiatalok között népszerű videós közösségi alkalmazást. A kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában lévő TikToknak egymilliárd felhasználója van szerte a világon, az Egyesült Államokban pedig mintegy 80 millió. Az amerikai elnök szombaton jelentette be, hogy betiltják a videómegosztót az Egyesült Államokban. Trump világossá tette, hogy nem lenne ínyére egy olyan megoldás sem, ha a TikTokot úgy választanák le a kínai anyacégről, hogy egy amerikai vállalat tulajdonába kerülne. A Reuters hírügynökség beszámolója alapján pedig éppen ez a forgatókönyv valósulhat meg. Forrásaik szerint a ByteDance teljes tulajdonrészétől megválna az amerikai részlegben, míg korábban arról szóltak a hírek, hogy valamekkora részesedést megtart. A vevő pedig nem más, mint a Microsoft lehet.

 

Időjárás:

 

Hétfőn napközben az ország északnyugati negyedét megközelíti egy hidegfront. Ott változóan felhős égre, időszakosabb napsütésre, változékonyabb időjárásra van kilátás. A délután második felétől elszórtan, de egyre többfelé kialakulhat zápor, zivatargóc is a térségben. Az ország nagyobb részén még napos, gyengén felhős, száraz idő lesz jellemző. D-i széllel meleg, fülledt levegő érkezik.   Estére várhatóan eléri a nyugati országrészt a hidegfront. Eleinte a Dunántúlon, később a középső területeken is sokfelé alakulhatnak ki zivatarok, miközben megélénkül az ÉNY-i szél. A Dunántúlon helyenként felhőszakadás is előfordulhat!    A jellemző hőmérséklet átlaga  hétfő reggel  14 – 18, hétfő délután   északon 27 – 30, délen 33 – 36, kedd reggel északnyugaton 16, délkeleten 21, kedd délután északnyugaton 23, délkeleten 33      fok körül alakul.