A program Debrecent valóban a régió központjává teszi

A program Debrecent valóban a régió központjává teszi

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlamenti frakció szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Debrecen 2030 Program fontosabb elemeiről.

 

Debrecenben a mai nap során kerül sor arra a megállapodásra, amit a kormány a várossal köt, ebben a Debrecen 2030 program részletei szerepelnek. A politikus elmondta, ez egy jelentős fejlesztési program, amit a város dolgozott ki és szerencsére a kormány támogat egy kormányhatározat alapján.

Az elképzelések szerint jelentős infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg, aminek része lesz a Debreceni Egyetem fejlesztése, de a város közlekedésének a megújítása is. A program Debrecent valóban a régió központjává teszi, egy komoly súlyponttá Kelet-Magyarországon.

Halász János beszámolt arról is, hogy a Debreceni Egyetemen már elkezdték a munkát egy nemzeti oltóanyagközpont létrehozása érdekében, ebben az a legjelentősebb, hogy nem csak a helyi tudásra alapoznak, hanem az ismeretek összeadódnak szerte a világban, mindezt azért, hogy Magyarországon is minél hamarabb találják meg a vakcinát a koronavírus ellen.

Az egyetem kapcsán azt jegyezte meg a politikus, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet itt is kikövetelte magának a távoktatást, de az is igaz, a hallgatók úgy gondolják, az új tanévben, aminek az indulásáról, annak körülményeiről még nem lehet tudni semmit, inkább az egyetemi személyes jelenlétet részesítik előnyben. A Debreceni Egyetemen nagyon sok olyan szak van, mint az orvosképzés, ahol sok külföldi diák tanul, náluk sem lehet minden esetben a távoktatással biztosítani a megfelelő képzést. Valószínűleg a következő tanévben vegyes lesz az oktatás, lesznek személyes megjelenést igénylő órák, de leszne3k olyanok is, amelyeket interneten keresztül bonyolítanak majd le.

A város repülőterén, amikor visszaáll a rendes közlekedési rend, akkor újból fognak innen indulni járatok több országba, több városba is, például Tel-Avivba, ahová heti három járat ment a járvány előtt. A repülőtéren a Debrecen 2030 Program keretében új terminál is épül, hogy a város fogadhassa a számítások szerinti évi egymillió utast.

A városba telepítendő BMW gyár kapcsán Halász János azt mondta, a város teljesítette a vállalását, elkészítette azt a területet, ahol a gyár megépül, amit már át is adtak a cégnek. Ez is mutatja, a folyamat zajlik, a gyár megépül, az is biztos, hogy az építkezés során is igénybe veszik a magyar munkaerőt. Közben a Debreceni Egyetemen is képeznek majd szakembereket, akik a BMW munkatársai lesznek.

Az is igaz, a városban jelen van, de nagyon alacsony szinten a munkanélküliség, akiknek nem sikerült elhelyezkednie, akkor nekik a város igyekszik segítséget nyújtani.

A politikus kiemelte azt is, most ebben az évben a várost, annak környékét fontos lenne, hogy minél több m,agyar ember keresse fel, most a belföldi turizmus legyen az, amelyik a gazdaságot kisegíti.