A Mazsihisz az aktivitásával kampányol

A Mazsihisz az aktivitásával kampányol

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszélt Izrael magyar hőseiről, Szenes Hannáról, de szó volt még az egy százalékos kampányról is.

Izrael ezen a héten emlékezik meg az elhunyt katonáiról, majd utána pedig az ország függetlenné válásáról, ezzel kapcsolatban Heisler András arról beszélt, a zsidó vallás hagyománya az, hogy minden örömünnep során sem feledkeznek meg a szomorúságról sem, így lesz a héten is a zsidó államban. Ilyenkor is megszólalnak a szirénák, az utcákon egy időre minden és mindenki megáll, mindenki emlékezik.

Izrael függetlenné válása kapcsán meg kell emlékezni azokról a magyar zsidókról, akik a II. világháború után új hazájuk felépítésében is jelentős szerepet vállaltak, a Mazsihisz elnöke megjegyezte, a saját családjában is vannak, akik 1948 óta élnek a zsidó államban. Ők többször is elmondták, az elmúlt 72 év hihetetlen küzdelmeket hozott, azt is lehet mondani, a megalakulás óta folyamatos háborúk helyszíne Izrael.

De voltak olyan hősök is, akik nem élték meg a független zsidó állam megszületését, mint például Szenes Hanna, akit a II. világháború során végeztek ki. Heisler András szerint a fiatalon kivégzett Szenes Hanna lehetne egy közös hőse Magyarországnak és Izraelnek, aki katonaként próbált segíteni Palesztinából visszajőve Magyarországra a szabadságért. Itthon civil szervezetek kezdeményezték, hogy semmisítsék meg utólag azt a bírósági ítéletet, ami alapján Szenes Hannát a kivégzőosztag elé állították, de számos emlékrendezvényt is szerveztek, ezek mindegyikét a Mazsihisz igyekszik támogatni.

A koronavírus-járvány a legnagyobb zsidó szervezet számára is sok pluszfeladatot jelent, bár az is igaz, nem szeretnének a tömeges megbetegedések időszakára készülni. A Mazsihisz most alapvetően az intézményeit igyekszik megvédeni, mellette az erejükhöz mérten pedig a zsidó közösség tagjait is. Az összes szociális és egészségügyi intézményüknél különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be, már a kormányzati döntések kihirdetése előtt, ennek is köszönhető, hogy a hétvégén lefolytatott tesztelésen nem találtak egyetlen fertőzöttet sem.

A Mazsihisz idén is kéri az állampolgárok jövedelemadójának egyházakra fordítható egy százalékát, az elmúlt években egyre többen támogatták a legnagyobb zsidó szervezetet. Heisler András szerint ez azért is fontos, mert ez a támogatás is egyfajta legitimitási mutatója az egyházaknak. Az tény, a zsidó felekezetek között létrejött egyfajta versenyhelyzet, mindenki megpróbál minél több támogatót szerezni. A Mazsihisz idén nem elsősorban reklámokkal, hanem az aktivitásával kampányol – emelte ki az elnök, például több mint száz önkéntessel dolgoznak a járvány ideje alatt, akik az időseknek nyújtanak segítséget. Hozzátette, egyelőre több önkéntesük van, mint amennyi igénylő, de a két szám már nagyon közelít egymáshoz. Heisler András nem csak a fővárosban, de vidéken is megkérdezte a helyi zsidó vezetőket, a visszajelzések alapján azt lehet mondani, a szervezet nem tud ellátatlan zsidó emberről jelenleg.

 

Az interjú a 2020. május 1-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.