Az ellenzéknek sem jogi, sem pedig politikai értelemben sincsen joga a mostani cirkuszt csinálnia

Az ellenzéknek sem jogi, sem pedig politikai értelemben sincsen joga a mostani cirkuszt csinálnia

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az ellenzéki hozzáállásáról, valamint a Parlament munkájáról is beszélt, de szóba került még az első szabadon választott Országgyűlésre való emlékezés is.

A politikus beszámolt arról, hogy a hétvégén az erzsébetvárosi Fidesz irodájának a portáljára ragasztottak ismeretlenek mindenféle szövegeket, képeket. A rendőrség kiszállt a helyszínre, kivizsgálást kezdtek, de nem lehet tudni, lesz-e eljárás belőle, minden a kár mennyiségétől függ. Az a baj – tette hozzá, hogy most, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is vannak olyanok, akik politikai akciókkal akarják felhívni a figyelmet. Ami az elkövetők személyét illeti, egyelőre ismeretlenek, de ahz is igaz, hogy az elmúlt évek munkájának köszönhetően a VII. kerület térfigyelő kamerákkal igen jól el van látva, talán a fővárosban a legjobban. Voltak korábban is atrocitások a kerületi Fidesz iroda ellen, ezek mindegyike az utcai politizálás kategóriájába esik, ami a politikus szerint egyáltalán nem tartozik bele az európai típusú politizálásba.

A Parlamentben tegnap a miniszterelnöknek kellett az azonnali kérdésekre válaszolni, Bajkai István szerint az ellenzéknél leszűrhető a parlamenti beszédstílus romlása. Az ellenzéki képviselők például már bevitték korábban az utcai politizálást az országgyűlésbe, amikor megbénították a munkát, ezzel is megakadályozva a törvényalkotást, az értelmes párbeszéd lehetőségét. Elnézést még azóta sem kértek, noha egy parlamenti képviselőnek az életével, a munkához való hozzáállásával kellene példát mutatnia. A tegnapi napon is – emelte ki a politikus – az ellenzék megint megmutatta, ők nem kívánnak példát mutatni, ez a beszédek, hozzászólások stílusában is meglátszott, azt is lehet mondani, a kommunikáció soha nem látott mélységekbe süllyedt. Mint kifejtette, az ellenzéknek sem jogi, sem pedig politikai értelemben sincsen joga a mostani cirkuszt csinálnia, a bizottságokban, a plenáris ülésen is megvannak a jogaik, csak követni kellene a szabályszerűséget. Az elfogadhatatlan, hogy ehelyett hangosak akarnak lenni, elvégre a Parlament a törvényalkotás része, a demokratikus berendezkedés alapja. Aki ezt akadályozza, az valójában pont a demokratikus működést akadályozza.

Az ellenzéki vélemények szerint azért is van szükségük figyelemfelhívó akciókra, mert az ötleteiket, javaslataikat a többség azonnal lesöpri az asztalról. Bajkai István szerint egyrészt ez egyáltalán nem igaz, másrészt pedig az is a parlamentarizmus, a demokratikus működés része, hogy elfogadják azt is, hogy éppen nem nyeri el a többség tetszését egy indítvány. Ez a politika része, amit el kellene fogadni, ám ezt az ellenzék ezt nem teszi meg. Például voltak olyan képviselők, akik az eskü szövegét is nem úgy mondták, ahogy az elő van írva.

A Népjóléti Bizottság mai ülésén meghallgatják az országos tisztifőorvost, az Operatív törzs irányítóit, ez is természetes része a demokráciának, egy parlamenti bizottság, ha úgy kívánja, akkor meg kell jelenni az állami vezetőknek, be kell számolni a munkájukról.

Bajkai István már korábban is rendezett jótékonysági rendezvényeket, amelynek bevételéből az erzsébetvárosi nehéz sorsú embereket, gyerekeket, családokat támogatták, most is egy korábbi rendezvény bevételéből a családok átmeneti szállásán élő gyerekeknek vásároltak olyan eszközöket, amivel a távtanulásban tudnak részt venni. Ez emberi kötelessége mindenkinek, főleg azoknak, akik valóban megtehetik.

A Parlament május 2-án emlékezik meg az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának 30. évfordulójáról, amivel kapcsolatban született egy politikai nyilatkozat is, ám sajnálatos módon az ellenzék ezt sem kívánta támogatni, sem a Törvényalkotási Bizottságban, sem pedig a plenáris ülésen. Pedig ez a nyilatkozat tartalmazza azt az elismerést, ami a magyar népet, a magyar embereket illeti, akik annyi mindennel járultak hozzá, hogy megalakulhatott az első szabadon választott Országgyűlés, ez a demokrácia nagy ünnepe volt.