A nagyvilág egy keskeny híd csupán..

A BreuerPress és a HetiTV Hírei 2020.04.23-a reggelén 

A nagyvilág egy keskeny híd csupán..

 

Az operatív törzs felajánlásának köszönhetően szerdán újabb szállítmányt, 1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt kapnak a szociális intézmények – közölte. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy fertőtlenítették a Pesti úti idősotthont, ahol több szűrést is végeztek. Az intézményből 284 fertőzöttről és 28 elhunytról tudnak. Az egészségügyi intézmények országszerte növelik az ágykapacitásaikat a koronavírusos betegek fogadására, már felszabadították a férőhelyek 50 százalékát. Ténylegesen kevés helyről kellett beteget hazaküldeni, és az elbocsátás alapját kizárólag orvosszakmai döntés képezhette. Senkit nem lehet elküldeni, akit egészségkárosodás érne emiatt – hangoztatta Müller Cecília.

Szerdán két kamion és egy repülőgép érkezett védőfelszerelésekkel Magyarországra, ezek 3 millió 120 ezer maszkot, 2 millió kesztyűt és 164 lélegeztetőgépet hoztak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kifejtette: mindez a Kína és Magyarország között működő légihíd elmúlt néhány órabeli teljesítménye, ugyanis más európai repülőterekre is érkeztek szállítmányok, amelyeket aztán közúton hoztak Budapestre.  Hangsúlyozta: a védekezéshez szükséges eszközök, felszerelések kórházakba, rendelőintézetekbe kerülnek annak érdekében, hogy „azt az egészségügyi védekezést szolgálják, amellyel kapcsolatban hosszú távra kell berendezkednünk az elkövetkező hetekre-hónapokra”. A szállítások ezen a héten is folyamatosak, és minden nap lesz tájékoztatás  az érkező repülőgépek számáról és rakományukról – közölte a miniszter.

Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová megerősítette, hogy a testület dolgozik egy, valamennyi tagállamra kiterjedő elemzésen, amely azt vizsgálja, hogy milyen rendkívüli intézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány kapcsán, de a bizottság alelnöke még általánosságban sem utalt arra, hogy bármely tagállam intézkedései aggodalomra adnának okot – mondta Varga Judit. Az igazságügyi miniszter közölte, Magyarország elfogadja, hogy „uniós szinten is rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség”, de nagyon fontos, hogy azok az alapvető uniós értékek, mint a szolidaritás, az egyenlő elbánás elve, valamint a kettős mérce kizárása, érvényesüljenek, és jutalmazni, nem pedig büntetni kell azokat a tagállamokat, amelyek sikeresebbek a válság kezelésében. Magyarország nem a politikai vádaskodásban, a leckéztetésben, hanem a szolidaritásban, a valódi cselekvésben és a segítségnyújtásban hisz, és elutasítja a kettős mércét – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter.

A fővárosi közösségi közlekedésben jövő hétfőtől életbe lépő új utazási feltétel betartását elősegítendő Budapest tíz forgalmas csomópontján 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a következő napokban – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).    A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte az arcot eltakaró maszk, kendő vagy sál viselését Budapesten a közösségi közlekedési járműveken április 27-től. Mint írták, az intézkedés betartásának elősegítése érdekében, illetve hogy minden utas biztonságban érezhesse magát a tömegközlekedési járatokon, a BKK és a Főpolgármesteri Hivatal mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóközönségnek és a fővárosban közlekedőknek a következő napokban.

Az MSZP szerint a kormány koronavírus-járvánnyal összefüggő válságkezelésének az emberekről kellene szólnia és nem a „haverok zsebeinek” teletöméséről – mondta a szocialisták alelnöke. Komjáthi Imre hangsúlyozta, a járvány hatására több mint tízezren vesztették el a munkájukat április első hetében, a családok pedig kilátástalan helyzetbe kerültek, mivel kétharmaduknak nincs két hónapnál hosszabb időre elég megtakarítása. Az MSZP alelnöke úgy fogalmazott, minden elvesztett munkahely Orbán Viktor miniszterelnök lelkén szárad, mivel kormánya nem tesz megfelelő lépéseket azok megőrzésére. Kiemelte, amíg a környező országok a munkavállalók béreinek 75-80 százalékát átvállalják a vállalkozásoktól, addig Magyarországon ez csak korlátozottan, a kieső munkaidő egy részére igaz. „A magyar melós is megérdemli ugyanazt, mint a szomszédos országokban dolgozók” – tette hozzá.

 

Külföld:

Hetente több millió koronavírustesztet kellene elvégezni Németországban a szövetségi kormány egy formálódó járványügyi törvénycsomagja szerint. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény várhatóan júniusban életbe lépő módosítása szerint a 83 milliós lakosság 5,4 százalékának megfelelő 4,5 millióra kell emelni a hetente elvégzett koronavírustesztek számát, hogy Németország fokozatosan maga mögött hagyja a társadalom és a gazdaság működését fékező járványügyi vészhelyzetet. A javaslatban az is szerepel, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok védelmében megelőző jelleggel – tünetektől és fertőzésgyanútól függetlenül – szűrni kell az időseket és a betegeket gondozó és ápoló intézmények lakóit és személyzetét.A tömeges tesztelés nagyjából havi 1-1,5 milliárd euróba (355-532,5 milliárd forint) kerülhet a kormányzati számítások szerint. Szükség esetén az állatorvosi laboratóriumokat is be kell vonni a munkába.

Elkezdődött a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása Szlovákiában, ahol első lépésben a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg szerdán. Az országban az utóbbi napokban némileg lassult a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek számának növekedése. A járvány megfékezésére elrendelt korlátozások négy szakaszban történő, részleges feloldásáról szóló tervezetet hétfőn mutatta be Igor Matovic szlovák kormányfő. A központi válságstáb kedden hagyta jóvá a tervet, azzal a kikötéssel, hogy végrehajtását akkor kezdik meg, ha napi száz alatt marad az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán 45 új fertőzöttet jelentettek Szlovákiában. A korlátozások feloldásának első, szerdán megkezdett szakaszában a 300 négyzetméternél kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltató intézmények nyithattak meg. A korlátozások részleges feloldása mellett továbbra is érvényben maradnak az egészségbiztonsági előírások, például, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás.

A demokratikus folyamat a koronavírus-járvány idején sem állhat le, az elnökválasztás májusi időpontjának betartására a lengyel alkotmány kötelez, adott helyzetben a levélben szavazás a legbölcsebb megoldás – jelentette ki Mateusz Morawiecki kormányfő. A kormányfő rámutatott: a lengyel alaptörvény megszabja, egy választási cikluson belül meddig kell megtartani az államfőválasztást, adott esetben ez az időpont idei év májusára esik.  A levélben szavazás biztonságáról Morawiecki azt mondta: a szavazólapokat tartalmazó borítékokat ózonnal fertőtlenítik, a borítékokat szállító személyek, a mintegy 30 ezer szavazóurna, a szavazatokat számláló bizottságok esetében is szigorú egészségügyi szabályokat alkalmaznak majd.

 

Felvásárlási láz kezdődött az észak-koreai fővárosban, az emberek nagy mennyiségben vásároltak élelmiszert és létfontosságú cikkeket, az üzletekben heves jelenetek játszódtak le – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója személyes tapasztalatai alapján. A tudósító azt írta, hogy Phenjan bevásárlóközpontjainak bejáratai előtt százas sorok alakultak ki, amihez hasonló már évek óta nem történt az észak-koreai fővárosban. Az eladók csak kisebb csoportokban engedik be az embereket az üzletekbe, hogy ne alakuljanak ki tumultuózus jelenetek. A boltok ennek ellenére tele vannak emberekkel, a pénztárak előtt hosszú sorok keletkeztek. Leginkább a tartós élelmiszerek fogytak. Emellett nagy kereslet mutatkozott a szappanra, mosószerekre, fogkrémre és a wc-papírra. A rohamot követően láthatóan megcsappant a boltok kínálata.  A helyi termékek közül van még ugyanakkor friss paradicsom, sárgarépa, káposzta, cékla, burgonya, több fajta alma, valamint eper.

Két élelmiszert osztó katonát dobáltak meg kővel az ultraortodox Mea Searimban. A katonák nem sérültek meg, de a kövek betörték a járművük szélvédőjét. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. „A rendőrség keresik a gyanúsítottakat” nyilatkozta a rendőrség, hozzátéve, hogy kövekkel, tojásokkal és egyéb tárgyakkal dobálták a csapatokat, amikor áthajtottak közösség területén. Aviv Kochavi vezérkari főnök elítélte a történteket. „Ez egy erőszakos bűncselekmény volt, amely teljeskörű elítélést érdemel. Az a tény, hogy Mea Searim lakói erőszakosan támadtak az izraeli hadsereg katonáira, akik az önkormányzatnak segítettek az élelmiszer kiosztásában a polgárok számára, nagyon súlyos és elítélendő, alapos eljárást és önvizsgálatot követel”, mondta Kochavi. „Az izraeli hadsereg továbbra is segíteni fog a nemzeti erőfeszítésekben, amilyen mértékben kérik”.

 

Gazdaság:

Megkezdődött az első magyar, hordozható koronavírus-specifikus lélegeztetőgép szabadalmi eljárása – erősítette meg Székely Imre mérnök, ötletgazda. Elmondta, tíz nap alatt fejlesztették ki a működő prototípust, és újabb húsz nap alatt a gép műszaki hátterét – például a szervízelhetőségét – is kialakították. Beadták a klinikai tesztek engedélyezésére és a szabadalomra vonatkozó kérelmeket, és az ötletgazda szerint elképzelhető, hogy rövid időn belül elkezdhetik a sorozatgyártást. A Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem segítségével fejlesztette ki a gépet, amely a koronavírus miatt súlyos állapotba került betegeken is segíthet.  A szerkezetet könnyen és nagy mennyiségben lehet gyártani, kevés alkatrészből áll, kicsi, kompakt és egyszerűen kezelhető. Rendelkezik egy összetett szűrővel is, amely a kilélegzett levegő vírustartalmát semlegesíti, így az egészségügyi személyzetet is védi.

Időjárás:

 

Csütörtökön tovább mérséklődik, legyengül a légmozgás. Folytatódik az alapvetően napos, csapadékmentes időjárás. Kis körzetekben, főként a délutáni időszakban gyenge fátyol- és gomolyfelhősödés zavarhatja olykor a napsütést. Pár fokkal az évszakos átlag fölé várható a maximum hőmérséklet. Éjjel sem érkezik változás. Nyugodt, csillagfényes, hűvös idő várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga  szerda délután +17 – +20, csütörtök reggel +1 – +5, (az északi fagyzugokban lehet gyenge fagy), csütörtök délután +18 – +21 fok körül alakul.