A fenntartók felelőssége a vírus elleni küzdelem

A fenntartók felelőssége a vírus elleni küzdelem

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az idősotthonokban történt tragikus járványügyi esetekről beszélt, kiemelve a fenntartó felelősségét, de mellette szóba került a parlamenti munka.

 

A politikus a fővárosi és vidéki idősotthonokban megjelenő koronavírus kapcsán arról beszélt, ezekben az otthonokban olyan emberek élnek, akik koruknál, egészségi állapotuknál fogva fokozottabban vannak kitéve a veszélynek, meg amiatt is, hogy viszonylag sokan élnek együtt egy szűkebb térben. Mindezek a történetek a világ szinte minden pontján tapasztalhatók, ezek az esetek is a fenntartók felelősségét hangoztatják. A két budapesti esetnél így a Fővárosi Önkormányzat az, amelyiknek kötelessége meghozni a megfelelő védőintézkedéseket. A képviselő szerint ez az a hiányosság, ami felróható a jelenlegi fővárosi vezetésnek, hogy nem vettek tudomást arról, hogy ezek a helyek fokozottan vannak kitéve a veszélynek és ez emberéletekbe került. Persze az is igaz, hogy a helyzet megfelelő kezelése komoly logisztikát igényel, de mindez akkor is a fenntartó dolga, felelőssége. Bajkai István példaként hozta fel a kormány által kihirdetett kijárási korlátozást, kiemelve, hogy ez persze nem könnyű, de muszáj volt meghozni, ám ezt kellett volna, kellene alkalmazni másutt is, mint példának okáért ezekben az otthonokban.

Tudomásul kell venni – emelte ki a politikus, a koronavírus-járvány egy rendkívüli helyzetet hozott, ami rendkívüli megoldásokat igényel. Az idősotthonoknál a főváros nem ismerte ezt fel, nem gondolták végig, mit kell tenniük a vírus bekerülésének megakadályozása érdekében.

Arra a felvetésre, hogy nem kellene-e egy olyan protokoll bevezetése, ami minden otthonra alkalmazható lenne kötelezően, a képviselő úgy válaszolt, minden önkormányzatnak van önállósága, ám ha ennek kapcsán nem megfelelően jártak el, akkor erről érdemes lenne gondolkodni, persze ezt magánvéleményként hangoztatta a politikus. Ugyanakkor azt is tudni kell, rendkívüli helyzetben a kormánynak és az önkormányzatoknak van joga és kötelessége a rendkívüli döntések meghozatalára. Mindezek kommunikációval nem helyettesíthetőek és sajnos ki lehet jelenteni, a Fővárosi Önkormányzat a szó eredeti értelmében levizsgázott, elégtelent kapott.

Bajkai István külön felhívta a figyelmet, minden ellenkező híreszteléssel szemben a Parlament működik, a képviselők dolgoznak, pedig sok médium ezt próbálja híresztelni a világ számos pontján. Példának okáért a Törvényalkotás és az Igazságügyi Bizottságok is üléseznek, több jelentős törvényalkotási feladat áll a képviselők előtt. Ezek közül a Btk és a hozzá kapcsolódó szabályok módosítását emelte ki Bajkai István. Hozzátette, két nagy csoportba sorolható a módosítások indokainak köre, egyrészt az EU-s kötelezettségek, a tagállamokkal való bűnügyi együttműködések szabályrendszere miatt, mint a terrorizmus, a pénzmosás tényállásának a szigorítása. Ez egy teljesen normális ügymenet, hiszen az egyes országokban felgyülemlett tapasztalatokat átültetik minden egyes állam jogrendszerébe. Másrészt meg azokat a változtatásokat hajtják végre a képviselők, ami az egyes jogalkalmazóktól, az ombudsmantól érkeztek be. Minden büntetőjogi norma változtatása maga után vonzhatja egyes más jogszabályok módosítását is, mint például a rendőrségi törvényét.

A képviselő megjegyezte, a választási kampányban tett ígéretét a társasházi törvény módosítása kapcsán részben teljesítette, de ahhoz, hogy ebből végleges jogszabály-módosítás történjen, szükség van további egyeztetésekre még. Eddig már sikerült közös képviselőkkel, kerületi főépítészekkel beszélgetni, tárgyalni, de lakókkal is többször egyeztetett. Ebből állt össze egy javaslat, amit a Budapesti Iparkamara szakembereivel kell még egyeztetni. Bajkai István megerősítette, az ígéretét tartja, a társasházi törvény módosítására sor kerül. Persze a mostani koronavírus-járvány miatt is kellenek a társasházakban szigorítások, de például megoldást kell találni az online szavazások, közgyűlések kérdésére is. Rendelkezni kellene arról is, hogy a lakók értesüljenek a különböző pályázatokról, jelenleg ez nem kötelessége a közös képviselőknek.