Erzsébetváros mindenkiről igyekszik gondoskodni

Erzsébetváros mindenkiről igyekszik gondoskodni

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerület helyzetéről, a koronavírus-járvány elleni küzdelemről, a kormányzati döntésekre adott válaszokról.

A polgármester értékelte a miniszterelnök hétvégi bejelentését, mely szerint kormányrendeletben tették ingyenessé a közterületi parkolást az egész országban. Niedermüller Péter szerint ez mindenképpen egy rossz és szükségtelen döntés volt, elsősorban azért, mert ezzel a kormányzat kifejezetten arra buzdítja az embereket, hogy ne maradjanak otthon, nyugodtan induljanak meg. Mindezek mellett ez a rendelkezés bevételkiesést jelent az önkormányzatoknak, ami egy pár nappal ezelőtti bejelentés mellett még súlyosabb, hiszen határoztak arról is, hogy az idei évi gépjárműadó nem a településekhez, hanem a központi költségvetésbe folyik be. Erzsébetváros esetében ez több százmillió forintos veszteséget jelent.

Arra a kérdésre, hogy honnan fogják pótolni a kieső bevételeket, a városvezető azt mondta, jelenleg még nem ezt tudják, ma kezdenek el arról egyeztetni, hogy milyen idei tervezett projektjeiket kell feladni.  Hozzátette, persze lehet cserébe kérni valamit a kormánytól, de emlékeztetet arra, korábban már kértek egymilliárd forintot a bulinegyedben élő erzsébetvárosiak számára a lakások megfelelő szigetelésére, de válaszként csak annyi érkezett, hogy a főváros fejlesztéséért felelős miniszteri biztoshoz forduljanak. Niedermüller Péter kijelentette, nem arra van szükségük, hogy az egyik kormánytag a másikhoz küldje őket, hanem arra, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, a kormány igenis segítsenek a lakóknak.

A polgármester arról is beszélt, hogy továbbra is tervben van részükről, hogy közvetlenül az Európai Unióhoz forduljanak különböző támogatásokat kérve, de az is igaz, a mostani koronavírus-járvány és annak hatása mindent felborított az EU-ban, így minden korábbi tervezést. Úgy véli, ebben a pillanatban illuzórikus arra gondolni, hogy a következő hónapokban ilyen direkt forrásokat lehessen lehívni. Az Európai Bizottság elnöke egyenesen arról beszélt, hogy most egy új Marshall terv kell Európának, amibe nyilvánvalóan az ilyen települési kérések kevéssé fognak beleférni. Azt persze nem lehet tudni, hogy például ki finanszírozná ezt a tervet, hiszen – tette hozzá a politikus, a nagy európai nemzetgazdaságok, mint az olasz, a spanyol, a német és sokan mások is, most nagy bajban vannak.

Visszatérve a járványra, Erzsébetvárosban is igyekeznek minden rászorulón segíteni, azoknak, akik a központi kerületi segélytelefont hívják, de azoknak is, akik a kerületi szociális ellátórendszerben szerepelnek, de kap a kerület lakossági bejelentéseket is. Hozzátette, persze vannak olyan esetek, ő maga is hallott erről, hogy néhányan panaszkodnak, hogy hozzájuk nem megy ki senki az önkormányzattól, véleménye szerint előfordulhatnak ilyenek, de ezek kivételnek tekinthetők, hiszen a városvezetés minden erőfeszítésével azon van, hogy mindenkihez, aki erre igényt tart eljussanak. Az elmúlt két hétben például közel 400 bevásárlásban nyújtott a kerület segítséget, amiben önkéntesek és az önkormányzati dolgozók működnek közre. A polgármester megismételte, mindenki, aki szüksége van támogatásra, az nyugodtan keresse meg az önkormányzatot, azok is nyugodtan tegyék ezt meg, akiknek „csupán” egy jó szóra, lelki segítségre van szüksége.