A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.29- vasárnap reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.29- vasárnap reggelén 

Továbbra sincs koronavírusos megbetegedés Magyarországon, nincs olyan minta, amely azt igazolná, hogy bárki megfertőződött volna – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte:  érkezett hét minta, de egyelőre nincs pozitív eredmény.

Elmondta: 1 millió 200 ezer szájmaszk ma is rendelkezésre áll, ezeknek a gyógyszertárakba eljuttatásáról gondoskodnak, valamint napi 25 ezer maszkot készítenek. Hiány tehát nincs, de mivel sokan vásároltak maszkot az utóbbi időben, előállhat olyan helyzet, hogy nem lehet kapni néhány helyen, de az operatív törzs gondoskodik arról, hogy a lehető leggyorsabban eljuttathassák a maszkokat a gyógyszertárakba – közölte Gulyás Gergely.

A kormány az eddigi forrásokon túlmenően további 462 millió forintot biztosít soron kívül a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) a tokiói nyári olimpiára való felkészülésre – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, a kormány legutóbbi ülésén meghallgatta Kulcsár Krisztiánt, a MOB elnökét, és abból indultak ki – utalt a koronavírusra -, hogy lesz olimpia.

Kulcsár Krisztián arról tájékoztatta a kabinetet, hogy 13 érmet tart reálisnak Tokióban.

A főpolgármester felelőssége, hogy betartsa ígéretét a 3-as metró klimatizálásáról – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a Fidesz-frakció előterjesztett erről a kérdésről egy javaslatot, de a Fővárosi Közgyűlés többsége leszavazta. Ugyanakkor ha a főpolgármester a 3-as metró klimatizálására tett ígéretet a kampányban, az a minimum, hogy ezt az ígéretét valóra váltja – közölte.

Gulyás Gergely a Szabad Tér Színház ügyéről azt mondta: számukra az a megoldás elfogadható, amely Bán Teodórának is az. Van egy szakmai bizottsági javaslat, amely egyhangú volt, és a bizottság művész tagjainak hozzáértését, pártatlanságát az ellenzék részéről sem érte kritika – közölte. Hozzáfűzte: ezért a főpolgármesternek választ kell adnia, miért veszi semmibe ezt az egyértelmű véleményt.

Harmincmilliárd forintot bocsát a kormány a Belügyminisztérium (BM) rendelkezésére, hogy abból még az idén megszüntessék a börtönök 100 százalék fölötti telítettségét – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A pénzből akár ideiglenes büntetés-végrehajtási intézmények is létrehozhatók – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a mobilbörtön fogalma Magyarországon kívül is ismert. Közölte: részben ezekkel kell megoldani, hogy a jelenleg 115 százalékos telítettség lecsökkenjen.

A miniszter egyúttal örömét fejezte ki, hogy az Országgyűlés a héten elfogadta azt a törvényt, amely átmenetileg felfüggeszti az elítélteknek a kártérítések kifizetését. Egyértelművé vált ugyanis, hogy egy iparág épült fel erre, amelynek megálljt kell parancsolni – tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy ossza ki a lakosságnak az elmúlt időszakban felhalmozott maszk- és fertőtlenítőszer-készleteket. A párt frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy nincs értelme tovább késlekedni, a védőeszközöket első körben az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak kell kiosztani, majd a teljes lakosság részére. Arató Gergely – aki hangsúlyozta, hogy a DK nem akar pánikot kelteni – úgy fogalmazott: a koronavírus okozta társadalmi ijedtség következtében elfogytak a maszkok és a kézfertőtlenítők a gyógyszertárakból és a boltokból.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában a progresszív közösségek csatlakozásáról, annak üzenetéről beszélt.

A közelgő ünnepek kapcsán Heisler András megjegyezte, a zsidó lét folyamatosan az ünnepekről, az azokra való készülődésről szól, most is éppen ünnep van, hiszen új hónapot hirdetnek, ilyenkor is imádkoznak a zsinagógákban. Rövidesen beköszönt a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a Pészah, amikor nem csak a közösségekben, hanem az összes zsidó otthonban eleget kell tenni az előírásoknak.  Pészahra lesz elegendő macesz, smira macesz is, a Mazsihisz kapott ezek beszerzésére ajánlatot Izraelből, Szlovákiából, a szervezet vezetése dönt majd arról, hogy honnan szerzik majd be az ünnephez szükséges maceszt.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a szervezet legutóbbi közgyűlésén döntöttek arról, hogy a reformközösségek társult tagsági joggal csatlakoznak a Mazsihiszhez. Heisler András megjegyezte, egy hosszú folyamat eredménye vezetett ide, ő maga 2002-ben vetette fel először a reformközösségek felvételét, mint a szervezet közgyűlésének az egyik tagja. Hosszú ideig nem került elő  ez a kérdés, bár a Mazsihiszt nemzetközi oldalról sok nyomás érte, hogy lépjenek, elsősorban az Egyesült Államokból, ahol a reformközösség a legerősebb. A Mazsihisz legutóbbi két közgyűlésén került ez a téma napirendre, végül a másodikon a küldöttek többsége támogatta a reform hitközségek társult tagságát. Ennek az a következménye – tette hozzá az elnök, hogy az a tény, hogy a zsidóság nagyobb része a Mazsihiszben tömörül, az csak megerősíti a legnagyobb hazai zsidó szervezetet, így erősödik a hazai zsidóság érdekvédelme, a reformközösségek is megerősödnek.

 

Külföld:

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense nem tartja elképzelhetőnek, hogy egy év alatt átfogó szabadkereskedelmi megállapodás szülessen az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. A szakértő azt mondta, hogy négyszer tíz napot tárgyalnak majd a felek, ami szerinte arra talán elég lesz, hogy egy alapszintű kereskedelmi megállapodást írjanak alá. Bár a britek eddig azt ígérték, hogy az európai közös piachoz való hozzáférésért cserébe igazodnak majd az EU-s szabályokhoz, lehet, hogy felvállalnák a vámokat, mennyiségi korlátozásokat, és kilépnének a közös piacról – vélekedett. Hozzátette: ebben az esetben vagy csak nagyon korlátozott lesz, vagy egyáltalán nem is lesz megállapodás év végéig, és akár kereskedelmi háború is kialakulhat.

Megkezdődött Lengyelországban a NATO elmúlt 25 évének legnagyobb, amerikai részvétellel zajló európai hadgyakorlata, a Defender Europe 2020 – közölte Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter. A májusig tartó művelet keretében az Egyesült Államokból 20 ezer katona érkezik Európába, Lengyelország határát az első amerikai hadoszlop péntek este lépi át – írta meg Blaszczak a Twitter-honlapján. A lengyel védelmi tárca szerint a több európai országban – Lengyelország mellett Németországban és a három balti államban (Észtország, Lettország, Litvánia) rendezendő műveleti sorozatban 18 NATO-tagállam közel 37 ezer katonája vesz részt

A Kovászna Megyei Törvényszék ítélete értelmében nem kell kitűzni a román zászlót Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának a tornyára a város „magyar megszállás alóli felszabadítása” emlékére. Az elsőfokú ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A toronyzászló kitűzéséért a székelyföldi magyar szimbólumok és feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indított pert, arra kérve a bíróságot, hogy kötelezze Antal Árpád polgármestert a zászló kitűzésére. A pert tavaly áthelyezték a Bukaresti törvényszékre, de az megállapította illetéktelenségét, így az ügy visszakerült Sepsiszentgyörgyre. A felperes tavaly nyílt levélben kérte a védelmi minisztériumot, a belügyminisztériumot, a Kovászna megye prefektusát, a háborús veteránok szervezeteit és a székelyföldi román egyesületeket, hogy az ügy fontossága miatt lépjenek be a perbe, de egyedül maradt a felperes oldalon.

A szélsőjobboldali Otzma Jehudit párt vezetője bejelentette, hogy hajlandó kiszállni a Knesszet székekért folytatott harcból, de olyan követelésekkel állt elő, amiket gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni. Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök hónapok óta próbálja arra kényszeríteni Itamar Ben Gvirt, hogy ne induljon a március 2-i fordulón, mivel nem fog bejutni, és ezzel több tízezer jobboldali szavazat kerül a kukába. Ben Gvir ismertette követeléseit: 1. Az 1994-ben a palesztinokkal aláírt oslói megállapodások eltörlése és egy nyilatkozat, amely szerint Izrael nem egyezik bele, hogy a palesztinok számára autonómiát biztosítson Júdea és Szamária (Ciszjordánia) bármely területén 2. A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetnek folyósított katari pénzek beszüntetése, amelyet Izrael havi rendszereséggel beenged Gázába 3. A bírák kinevezésével megbízott bizottság felállításának módosítása 4. A Templom-hegy feletti jordán felügyelet megszüntetése és a Siratófal vegyesnemű imádkozást lehetővé tévő részlegének eltörlése 5. Khan al-Ahmar beduin falu kiürítése péntek délután 2-ig „Ha mindez teljesül, hajlandóak vagyunk kiszállni a versenyből”, mondta Ben Gvir.

 

Egy érdekesség:

 

Betiltanák a vadon élő állatok, továbbá a kutyák és macskák húsának fogyasztását a dél-kínai Sencsenben a koronavírus-járvány hatására. A városvezetés által javasolt szabályozás kilenc húsféle – köztük sertés, csirke, marha, nyúl és halak – fogyasztását engedélyezné. A tervezet szerint a „vadon élő állatok elfogyasztásának tiltása bevett gyakorlat a fejlett országokban és a modern társadalommal szembeni általános elvárás”. Az egészségügyi szakemberek azt gyanítják, hogy a Covid-19-nek elnevezett új koronavírus eredeti hordozói denevérek lehettek, és a vírus feltehetőleg tobzoskákról került át az emberre. A járvány kiindulópontjának sokáig a közép-kínai Hupej tartomány székhelye, Vuhan egyik hús- és halpiacát tartották. Kína januárban ideiglenesen bezárta a vadállatokat kínáló piacokat, figyelmeztetve a lakosságot, hogy a vadon élő állatok fogyasztása a közegészségügyre és a közbiztonságra is fenyegetést jelent. A központi kormány pedig most hétfőn azonnali tilalmat rendelt el a vadon élő állatok kereskedelemére és fogyasztására.

 

Országos előrejelzés: szombat reggeltől szombat éjfélig

Kezdetben gyengén felhős, napos időre számíthatunk, majd nyugat felől erősen megnövekvő fátyolfelhőzet szűri a napsütést, emellett gomolyfelhők is megjelennek. Jelentéktelen záporesőn kívül csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél élénk vagy erős lesz, de a Fertő térségében időként viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton a melegebb.

 

Rovatok: Egyéb