Ha egy párt ezzel a kis nehézséggel nem képes megbirkózni, akkor hogyan akar később kormányozni?

Ha egy párt ezzel a kis nehézséggel nem képes megbirkózni, akkor hogyan akar később kormányozni?

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a társelnöki rendszerről, a roma társadalom integrációjáról, problémáiról.

A politikus Hiller István azon kijelentésére, mely szerint az MSZP-nek sem ártana, ha társelnökök vezetnék a pártot, egy férfi és egy nő úgy felelt, ez az ötlet azt mutatja meg, hogy férfiakra és nőkre a politikában is egyformán szükség van. Az igaz – tette hozzá, ez a módszer nehezebb, mert meg kell osztani a munkát, kulturáltan kell rendezni a személyközi viszonyokat. Lehet, hogy ez nehézséget okoz, de ha egy párt ezzel a kis nehézséggel nem képes megbirkózni, akkor hogyan akar később kormányozni, ennél jóval nagyobb nehézségekkel szembenézni – jegyezte meg a volt pártelnök. A társelnöki rendszernek vannak vezetéstechnikai kihívásai, de ezzel a felállással a szocialisták azt üzenik a világnak, vannak náluk alkalmas nők a vezetői posztokra.

Lendvai Ildikó elmondta azt is, a hétvégén elmegy a Kossuth térre tüntetni, ahol a kormány azon lépése ellen tiltakoznak, amelyet a gyöngyöspatai romák kártérítésével kapcsolatban lépett meg. Arra a kérdésre, hogy a mostani feszültség a többségi társadalom és a roma közösség tagjai között az csak és kizárólag a jelenlegi kormány számlájára írható, azt tette hozzá, nem a mostani kormány hibája csak a romák integrációjának az összes nehézsége. Ahogy az is igaz, a szocialista kormányok sem oldották meg ezt a problémát. Ugyanakkor – szögezte le, a 2010 előtti kormányok mindegyike arra ügyelt, hogy ne szítsa a feszültségeket. A kormány hozzáállását a politikus erkölcsileg és politikailag veszélyesnek tartja, már azzal is, hogy a miniszterelnök a kártérítés kapcsán óvatlanul azt üzente, érvényes bírósági ítéletet – amit lehet szeretni, nem szeretni – szabad végre nem hajtani. Ezzel a kormányfő rájátszott már meglévő indulatokra, amelyek akár rokonságban lehetnek a rasszizmussal is és ez a legnagyobb veszély. Lendvai Ildikó hozzátette, mindenki mondhat egy-egy rossz mondatot, de ilyenkor ezt helyre kell tenni egy idő után, sajnos Orbán Viktor ezt nem tette meg, nem mondta el, hogy bírósági ítéletet végrehajtani kötelező. Sőt, mellette már azt is mondták, mindent a majdani nemzeti konzultáció végeredményétől tesznek függővé, amikor lehet tudni, ha úgy tesznek fel kérdést, akkor egy ilyen konzultáció tetézheti a bűnt.

Mellékletek terület