The StopAntisemitism.org nevezetű oldal Ilhan Omar demokrata párti képviselőt választotta meg 2019 antiszemita személyiségének.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.01.08-reggelén 

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek és még idén novemberben várható egy újabb 20 százalékos béremelés – mondta el az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó kiemelte, ez az emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása, ami mutatja a kormány elkötelezettségét az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért és ágazatban tartásáért. Az államtitkár felidézte az ütemezett szakdolgozói béremelési program korábbi állomásait: 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban. Az idei januári 14 százalékos béremelés után még egy 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ebben az évben novemberben, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz – ismertette a részleteket.

A kórházi szféra korábban és mostanában is sorozatosan megsérti a gazdálkodásról és a közpénzek kezeléséről szóló előírásokat, emiatt nem lehet tudni, mi mennyibe kerül egy-egy kórháznál. Átláthatatlan, hogy valójában mennyi finanszírozást igényel az intézmények működtetése – mondta a Magyar Nemzetnek az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László közölte: a szabálytalanságok miatt azt sem lehet megmondani, hogy pontosan miből termelődött 2019-ben a több tíz milliárd forintos kórházi adósság. Úgy vélte: ezek miatt indokolt és időszerű, hogy a kormány decemberben az egészségügy finanszírozásának átalakítását határozta el. Mint mondta, az Állami Számvevőszéknek törvényben meghatározott feladata, hogy támogassa a közpénzügyek javítását. Ennek érdekében a jelentéseik mellett tavaly 32 nyilvános elemzést is készítettek, ezek közül több is az egészségügy területét értékelte. Az ÁSZ elemzői egyebek mellett arra a következtetésre jutottak, hogy szükséges nemcsak az egészségügy finanszírozásának, de az ellátórendszer struktúrájának az átalakítása is.

Az LMP az atomenergia betiltása és a megújuló energiaforrásokra történő átállás érdekében kezdeményez további népszavazásokat – közölte az ellenzéki párt országos elnökségének titkára. Kanász-Nagy Máté azt mondta, a paksi atomerőmű jelenlegi blokkjainak 2037-ig van működési engedélyük, az LMP szerint onnantól nem szabad tovább működtetni az erőművet, az erőműbővítést pedig nem szabad megvalósítani. Hozzátette: Paks 2. „az évszázad legrosszabb üzlete”, az ugyanis rendkívül gazdaságtalan, minden magyar háztartásra óriási terhet ró, növeli orosz függőséget és az atomerőmű működése sem biztonságos. Elmondta, népszavazásokat kezdeményeznek, hogy teljesen atomenergia-mentessé tegyék Magyarországot. Referendummal tiltanák meg, hogy 2037 decembere után atomerőművek üzemeltetési engedélyt kapjanak az országban – ismertette.

Molnár Tibor független jelöltet támogatja a Fidesz a február 16-ai dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson – jelentette be a nagyobbik kormánypárt választókerületi elnöke Iváncsán. Dorkota Lajos közölte: az időközi választásra a Fidesz olyan civil jelölt támogatását tervezte, aki békét és nyugalmat teremt a térségben, és „azt a rombolást, amit az elmúlt két-három hónapban végeztek a jobbikosok, megszünteti”. Hozzátette: a térségben az elmúlt két évben nem volt olyan parlamenti képviselő, aki felkereste volna a térség polgármestereit, és megkérdezte volna őket problémáikról. Kiemelte: a Fidesz azért támogatja Molnár Tibort, mert a térség polgármestereinek többsége felsorakozott mögötte, helyi – ott született és ott is él -, így ismeri a térség problémáit. Vele szemben a Jobbik jelöltje „budapesti, ő turistaként gondol a térségre” – mondta Dorkota Lajos.

Műveleti területen a Magyar Honvédség folyamatosan elemzi a helyzetet az iráni-amerikai viszály nyomán, így az iraki missziót érintően is minden eshetőségre fel van készülve, hogy azonnal reagálhasson – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor megjegyezte, evakuálásra is fel vannak készülve. E tekintetben most jobb helyzetben van a Magyar Honvédség, hiszen vannak saját csapatszállító gépeik. A miniszter kiemelte, most még nagyobb figyelmet kell fordítani a katonák biztonságára. Elmondta, a magyar katonák közül Irakban néhányan részt vesznek a NATO kiképzési, tanácsadási missziójában. Emellett nagyobb számban képviseltetik magukat a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni nagykoalíció missziójában.

A nemzetiségeknek nyújtott támogatásoknak a szülőföldön való megmaradást és a nemzetiségi közösségek megerősítését kell szolgálniuk – hangoztatta a szlovének lakta Rába-vidéken található Apátistvánfalván az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. A térségbe szánt idei kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós közölte: ebben az évben 90 millió forint többlettámogatást nyújtanak az Országos Szlovén Önkormányzatnak az általuk legfontosabbnak tartott fejlesztésekhez, folytatják az óvoda- és iskolaépítési programot, így a felsőszölnöki iskola után rövidesen bővülhet az apátistvánfalvai kéttannyelvű általános iskola, valamint segíteni kívánják az apátisvánfalvai katolikus templom külső, majd belső felújítását is.

Februárban törvénymódosítást kezdeményez a petárdázás bűncselekménnyé nyilvánítása érdekében Budai Gyula. A korábban ügyészként és büntető ügyvédként is dolgozó fideszes országgyűlési képviselő elmondta: a tervezet benyújtása előtt társadalmi vitát kezdeményez a kérdésben. Az emberek és az állatok testi épségét is veszélyezteti a petárdázás szilveszterkor – indokolta javaslatát Budai Gyula. „Lassan már nem lehet kimenni Budapesten a Nagykörútra, vagy egyéb helyekre este nyolc órától anélkül, hogy a testi épsége veszélybe kerüljön azáltal, hogy néhány őrült össze-vissza dobálja a petárdát, lövi a tűzijátékot – fogalmazott. – Azt gondolom, hogy kereteket kell szabni, és hiába számít jelenleg a petárdázás szabálysértésnek, ez nem megfelelő visszatartó erő az emberek számára.” Bűncselekménnyé kell nyilvánítani a petárdázást – tette hozzá Budai Gyula. A képviselő ugyanakkor az önkormányzatoknak továbbra is meghagyná azt a jogi lehetőséget, hogy – ha akarnak – helyben tűzijátékot tartsanak.

Külföld:

The StopAntisemitism.org nevezetű oldal Ilhan Omar demokrata párti képviselőt választotta meg 2019 antiszemita személyiségének. Az Israel Hayom összeállítása szerint többek között azért is érdemelte ki a demokrata képviselőnő ezt a címet, mert egyik felszólalásában azzal vádolta meg az Egyesült Államokban élő zsidókat, hogy úgynevezett kettős lojalitásuk van, valamint, hogy Izrael hipnotizálja az egész világot. Omartól egyébként 2019-ben Izrael megtagadta azt, hogy az ország területére lépjen.

„Halál Izraelre!” – harsogták több ezren az iráni Kerman városában, a Kudsz Erők nevű egység kivégzett parancsnokának szülővárosában. A zsúfolásig megtelt városközpontban immáron sokadik állomásán ravatalozták fel a lokális milíciákat és Izrael-ellenes terrorszervezeteket — például Hezbollah és Hamász — támogató Szulejmánit. A The Times of Israel beszámolója szerint a négy napja kivégzett Kaszim Szulejmánit gyászoló tömegek azután fogalmazták meg a zsidó állam megsemmisítését óhajtó vágyaikat, hogy az ikonként rajongott hadvezér temetése napján az Iráni Forradalmi Gárda vezetője fenyegető hanggal tüzelte fel őket. A The Times of Israel írása vezető izraeli katonai szakértőket idézve azt állítja, nagyon kicsi az esélye annak, hogy Szulejmáni kivégzésének egyenes következménye lenne egy rövid időn belüli pusztító támadás Izrael ellen. Ehhez talán az is kellett, hogy az első hivatalos izraeli katonai vezetői nyilatkozatban, még tegnap, Herzi Halevi az IDF déli parancsnokságának főparancsnoka határozottan fogalmazzon: „Itt nem mi vagyunk a főszereplők. (…) Szulejmáni amerikai érdekeket sértett és kiemelkedő veszélyt jelentett az amerikaiakra a régióban. A kivégzésre úgy kell tekintenünk, mint Amerika és Irán közötti küzdelemre, Irakkal kapcsolatos érdekek miatt. Ez a történet.” Halevi erről az izraeli médiának nyilatkozott azután, hogy egy miniszterelnöki kabinetgyűlés után kérdezték. A főparancsnok ugyanakkor hangsúlyozta: „Izrael készen áll egy nagyon jelentős reakcióra” abban az esetben, ha Irán palesztin terrorista szövetségesein keresztül próbálná merényletekkel veszélyeztetni a zsidó állam polgárait. Iránban kész tényként kezelik, hogy a Szulejmáni-akció közös amerikai-izraeli hírszerzési munka eredménye volt.

A szefárd főrabbi kemény kritikákkal szembesült a politikai spektrum minden oldaláról, miután a Jedioth Ahronot híroldal közzétett egy részletet a múlt héten mondott beszédéből, melyben a volt Szovjetunióból érkező bevándorlókat „vallásgyűlölőknek” nevezte. „Gojok százezerei vagy tízezrei érkeztek Izraelbe a visszatérés törvénye alapján. Sok-sok nem-zsidó él itt, köztük néhány kommunista, vallásellenes és vallágyűlölő. Egyáltalán nem zsidók, gojok. Aztán olyan pártokra szavaznak, amelyek az ultraortodoxok és a vallás ellen bujtogatnak.” Avigdor Liberman, a túlnyomórészt szekuláris és orosz bevándorlók szavazatára támaszkodó Jiszráel Beitenu párt vezetője a főrabbi lemondását követelte, beszédét „antiszemitának és rasszistának” nevezve, és reményét fejezte ki, hogy valaki olyan lép majd a helyére, aki nem „választják szét és osztják meg” a népet. „Néhány nappal ezelőtt az izraeli főrabbi a szekukáris közvéleményt gúnyolta, amikor azt tanácsolta nekik, hogy menjenek Asdodba és egyenek sertéshúst. És ma felbujt a volt Szovjetunióból érkező bevándorlók ellen, akik dolgoznak, szolgálnak a hadseregben, tartalékos szolgálatot végeznek, adót fizetnek és támogatják az államot.” Liberman később kijelentette, hogy Joszef nem Izrael főrabbija hanem fő felbujtója. Az ultraortodox Sasz párt ugyanakkor védelmébe vette Joszef főrabbit.

Eva Mozes Korról elnevezett oktatási napot tartanak január 27-én az amerikai Indiana államban. Az Erdélyben született holokauszt-túlélő emléke előtt a közép-nyugati állam kormányzója tiszteleg Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából. Eva Mozes Korról pár évvel ezelőtt dokumentumfilmet készítők, akik a különleges asszony szellemiségét és tanítását próbálják megosztani a világgal. A tavaly nyáron 85 éves korában Lengyelországban egy zarándokút alatt elhunyt Kor több szempontból is példaértékű örökséget hagyott maga után. Azon kevesek egyike volt, aki túlélte Josef Mengele brutális orvosi kísérleteit Auschwitzban. A román kommunisták elől alijázó Eva közel egy évtizedig törzsőrmesterként szolgálta az izraeli hadsereget, amerikai emigránsként ingatlanközvetítő volt, majd múzeumalapító lett. Óriási megbotránkozást okozott számos zsidó szervezet tagjának azzal, hogy évekkel ezelőtt megbocsátott a náci bűnösöknek. Többek között legutoljára 2015-ben „Auschwitz könyvelőjének”, Oscar Gröningnek, akit egy német bíróságon át is ölelt. Az általa alapított amerikai holokauszt-múzeumot egyfajta megbocsájtási-kiengesztelési gyógyközpontként is vezette, ez volt Indiana állam egyetlen ilyen intézménye.

Richard Burgon, a párt árnyékkormányának igazságügy minisztere szeretne bekerülni a Munkáspárt vezetőségébe – derül ki a Times of Israel cikkéből.  Róla tavaly került elő egy 2014-es felvétel, ami még azelőtt készült, hogy parlamenti képviselőnek választották volna. Ezen arról beszél, hogy a „palesztinok ellenségei nem a zsidók, hanem a cionisták, akik a béke ellenségei és egyben a palesztinok ellenségei”. A baloldali politikus arról is beszélt, hogy „hangosan és büszkén ki kell állniuk a szabad Palesztina mellett”. Richard Burgon tagadta, hogy így fogalmazott volna, amikor 2018-ban szembesítették korábbi mondataival egy BBC-interjúban. Később azt mondta, hogy nem fogalmazott elég árnyaltan és „nem tett különbséget azokkal kapcsolatban, akik a békés megoldást keresik a nemzetközi joggal összhangban”. A felvételen elhangzottak miatt zsidó szervezetek is tiltakoztak.

Irán arányos választ fog adni arra, hogy az Egyesült Államok meggyilkolta Kászim Szulejmánit, a Forradalmi Gárda elitegységét vezető tábornokot – figyelmeztetett az iszlám köztársaság külügyminisztere. Mohamed Dzsavád Zaríf a CNN hírtelevíziónak adott interjújában állami terrorizmusnak nevezte a múlt heti, Irakban végrehajtott amerikai légicsapásokat, amelyekben többek között Szulejmáni is életét vesztette.  Hozzátette, a művelet fegyveres támadásnak számít országa ellen, amelyre Teherán arányos választ fog adni.

Az Iszlám Állam terrorszervezet Németországba visszatért tagjainak több mint fele rendelkezik harci tapasztalattal – derül ki a német kormány tájékoztatójából, amelyet az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali ellenzéki párt megkeresésére adott ki. A biztonsági szolgálatok 67 visszatért személy esetében jutottak olyan értesülésekhez, hogy Szíriában vagy Irakban tevékenyen részt vettek harci cselekményekben vagy kiképzést kaptak. A német kormány közölte azt is, hogy 2019 november közepéig bezáróan a biztonsági szolgálatok összesen 122 olyan visszatérőről tudtak, akik kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal. Ötvenheten kizárólag német állampolgárok, további 24 személy pedig egy másik ország útlevelével is rendelkezik. Hozzátette: a német hatóságok igyekeznek megakadályozni az országból kiutazott, német állampolgársággal nem rendelkező iszlamisták visszatérését.

A mexikói kormány mintegy 50 százalékkal felfelé módosította és több mint 61 ezerre tette az eltűntként nyilvántartásba vett személyek számát, hozzátéve, hogy túlnyomó többségük az országot 2006 és 2012 között sújtó heves drogháború áldozata. Az egy éve hatalmon lévő baloldali elnök, Andrés Manuel López Obrador hivatala tavaly júniusban még 40 ezerre becsülte az eltűnt állampolgárok számát. „A hivatalos számadat jelenleg 61 637” – közölte egy sajtóértekezleten Karla Quintana, az eltűntek országos nyilvántartásának (RNPED) vezetője. Hozzátette, hogy több mint negyedük (25,7 százaléka) nő. A keresett személyek 97,4 százaléka 2006 óta tűnt el a latin-amerikai országban, amikor Felipe Calredón akkori elnök elrendelte a hadsereg bevetését a kábítószer-kereskedőkkel szembeni harcba. Lépése azonban a drogkartellek osztódásához vezetett, ami még véresebbé tette a befolyási övezetekért vívott háborúikat, s a hatóságok ellenük vívott harcát is.

Miniszterelnökké választotta Pedro Sánchezt a spanyol parlament. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, eddigi ügyvezető kormányfőt 167 képviselő támogatta, 165-en voksoltak ellene, 18-an pedig tartózkodtak. Pedro Sánchez várhatóan szerdán teszi le miniszterelnöki esküjét VI. Fülöp spanyol király jelenlétében, és megnevezi kormányának tagjait, amely Spanyolország első koalíciós kormánya lesz a PSOE és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali pártszövetség együttműködésével.

Az osztrákok azt várják, hogy olyan kormányuk legyen, amely nyugodtan és lelkiismeretesen tevékenykedik az országért – mondta Alexander Van der Bellen államfő a Hofburgban, mielőtt beiktatta volna hivatalukba az új kormány tagjait. Az államfő arra intette az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek által alkotott kormánykoalíció tagjait, hogy bánjanak óvatosan a hatalommal, az ugyanis „csupán eszköz arra, hogy szolgálják a hazájukat”. Van der Bellen arról is beszélt: a kormány tagjaitól azt várja, hogy keressék a párbeszédet más pártokkal is.

Gazdaság:

A kiskereskedelmi forgalom novemberi élénkülése jó előjel a tavalyi negyedik negyedévi GDP-növekedést tekintve – állapították meg elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentését kommentálva. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a kiskereskedelmi üzletek forgalmában a tavalyi év második legerősebb hónapja volt a november. A jelentősen élénkülő kiskereskedelmi forgalom  alátámasztja azt a várakozást, hogy a tavalyi negyedik negyedévben is erős maradhatott a fogyasztás és így a GDP-növekedés is. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a kiskereskedelmi forgalom minden várakozást felülmúló novemberi növekedése gyorsulást mutat a negyedik negyedévben, ami erős támasza maradhat GDP-növekedés fenntartásának. A forgalom novemberi gyorsulását a bérnövekedés mellett a fekete péntek akciók is támogathatták. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint viszont nincs meglepetés a kiskereskedelemben, a forgalom régóta stabil – 6 százalék körüli – növekedést mutat. A tavalyi év egészében 6 százalék körüli növekedést érhetett el a kiskereskedelem, amely az idén is emelkedőn marad.

Nem számít jelentős változásra 2019-hez képest az autók és kishaszongépjárművek piacán a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), viszont a tisztán elektromos hajtású autók eladása alacsony darabszám mellett 40 százalékkal bővülhet idén – mondta a szervezet ügyvezető elnöke. Erdélyi Péter 155 ezerre becsülte az idén forgalomba álló új autók számát. A tiszta elektromos gépkocsik értékesítése ezen belül elérheti a 2500-at – tette hozzá. Várakozása szerint a tavalyival csaknem azonos, 26 ezer körüli  új kishaszongépjárművet adhatnak el az idén. A Datahouse múlt héten közölt adatai szerint Magyarországon tavaly csaknem 158 ezer új autót és 16 ezernél kicsivel több kishaszongépjárművet regisztráltak. Mindkettő 15-16 százalékos bővülés 2018-hoz képest. A használt gépkocsik piacának bővülése ugyanakkor megállt, a nem egészen 156,5 ezres tavalyi darabszám éves összevetésben 2 százalékos visszaesést jelent.

Könnyű:

A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a „vérereik életkorából” nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint. A Barts, a londoni Orvostudományi Egyetem és a University College London kutatói 138 olyan embert követtek, akik a londoni maratonra készültek és korábban nem futottak még a 42,2 kilométeres távon – írta a BBC hírportálja a Journal of the American College of Cardiology szaklap cikke alapján. Hat hónap edzés után az ereik rugalmasabbá váltak, ami csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát. Az alanyok vérnyomása annyival csökkent, mintha gyógyszert írtak volna fel nekik. Azok profitáltak a legtöbbet a sportolásból, akik a legkevésbé voltak edzettek előtte. A tanulmányt finanszírozó Brit Szív Alapítvány (BHF) szerint ennél kevesebb aerob mozgás valószínűleg hasonló eredménnyel jár. A tanulmányban résztvevők átlagosan 4,5 és 5,5 óra közötti idő alatt teljesítették a távot. Előfordul, hogy nem diagnosztizált szívbetegség miatt hal meg a versenyen a maraton teljesítésére vállalkozó sportoló, ám ez nagyon ritka. Charlotte Manisty, a kutatás vezetője elmondta, hogy akinek szívbetegsége vagy más egészségi problémája van, annak először az orvosát kell felkeresnie.