A BreuerPress és a HetiTV hirei 2019.11.29. reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2019.11.29. reggelén

                    Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfón kérdésekre is válaszolt. A Heti Tv több témában is kíváncsi volt a kormány véleményére.

A Heti Tv az erzsébetvárosi polgármester sajtótájékoztatójára hivatkozott, ahol az hangzott el, hogy a Péterffy Sándor utcai kórház kikerült a felújítandó egészségügyi intézmények listájáról. Ezzel kapcsolatban a kormány véleményére is kíváncsi volt a heti Tv.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, nem érti, hiszen ilyen döntés nem született.

Másodjára szervezi meg a magyar kormány az üldözött keresztények védelme érdekében a nemzetközi konferenciáját. A Heti Tv arra volt kíváncsi, mi lehet ennek a rendezvénynek az üzenete, mikor követhetik más európai országok, az Európai Unió a Hungary Helps Programot?

A miniszter elmondta, már az, hogy ezen a második alkalommal megrendezett konferencián ilyen sokan vettek részt, ilyen magas rangú képviselettel, azt mutatja, Magyarország jó példával jár elől. Hozzátette az is, a magyar kormány először nem konferenciát szervezett, hanem elindította a Hungary Helps programot, aminek a keretében a legrászorultabbaknak segítettek, sokszor a háborús térségekben élőknek. Ma már erre a gyakorlatra hivatkoznak a világban mindenhol, különösen az Egyesült Államokban váltott ki pozitív és nagy visszhangot ez a tevékenység. Ebben a programban az újszerűség az, hogy a támogatást közvetlenül az érintettek kapják meg, legyenek azok egyházközségek, kórházfenntartók, ezért is lehetnek ezek a segélyakciók eredményesebbek, hatékonyabbak másoknál. Jelenleg 245 millió üldözött keresztény van, azaz nem lehet figyelmen kívül hagyni az ő helyzetüket.

A napokban az utcákon megjelent antiszemita plakátokkal kapcsolatban arra volt kíváncsi a Heti Tv, hogy sikerült-e már a rendőrségnek eredményt elérnie, valamint a kormány válaszát is szerette volna megtudni arról a nemzetközi felmérésről, amely szerint a magyar lakosság 42 százaléka vall valamilyen antiszemita nézetet.

Gulyás Gergely megerősítette, a magyar kormány zéró toleranciát hirdetet az antiszemitizmus kapcsán, a felmérés kapcsán pedig azt mondta, ez a lejáratás tipikus esete, ezek az adatok nem valósak. Az említett plakátokról azt mondta el a miniszter, ezt a kormány elfogadhatatlannak tartja, ezeket a cselekedeteket a leghatározottabban elítéli, a nyomozás pedig folyamatban van. A politikus hozzátette, ilyen tettek Tarlós István főpolgármestersége alatt nem történtek, ahogy az sem szerencsés, ha a baloldal a szélsőjobboldallal köt koalíciót.

Demonstráltak Horthy Budapestre történt bevonulásának 100. évfordulójára emlékezve, de Lázár János is megemlékezett az egykori kormányzóról. A Heti Tv a kormány álláspontjára volt kíváncsi ezekben az ügyekben.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, a gyülekezési jogról szóló törvény 2013-ig értéktartalom nélkül védte a gyülekezési jogot, ezen a Fidesz változtatott, azzal, hogy a gyűlöletre irányuló gyülekezés akár előre is megtiltható. Ugyanakkor az nem szerencsés, ha történelmi kérdésekben a kormány véleményt nyilvánít, ez a történészek feladata. A miniszter megjegyezte, ugyan megérti, ha sokaknak ez a vonulás visszatetsző volt, de például Lukács Györgynek nagyon sok helyen van ma szobra. Azt is tudomásul kell venni, amíg egy gyülekezés nem gyűlöletkeltő, addig ezt biztosítani kell, még akkor is, ha az ott történtekkel az állam nem is ért egyet. Ezt a liberálisnak felfogható álláspontot osztja a kormány is.

A Heti Tv ismételten felhívta a figyelmet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tapasztalható áldatlan állapotokra, kérdezve, hogy hol van ilyenkor az állam.

Gulyás Gergely megjegyezte, ez a kérdés jogos, de 2006-ban az akkori kormány eladta a reptér 75 százalékát. Az állam a szabályozórendszerekkel tud javítani az állapotokon, amihez segítséget nyújthat a repülőtér új vezetésével folytatott tárgyalások. Már vannak biztató jelek, amiknek az eredménye már a nyár elején tapasztalhatók lesznek, a hatóságok nem engedélyeznek olyan helyzetet, ami lehetetlenné tenné azt, hogy gyorsvasúttal is ki lehessen menni Ferihegyre, de más kritériumokban is meg szeretne a kormány állapodni a cégvezetéssel. A kormányzat még mindig elégedetlen a jelenlegi helyzettel, de tárgyalásokat folytatnak a javítás érdekében.

A Heti Tv szerette volna megtudni, mit lehet tudni, hogyan áll jelenleg a Budapest-Belgrád vasútvonal ügye, ahogy azt is, mennyi változást hozott edig és mi várható a magyar-kínai kapcsolatok terén?

Gulyás Gergely elmondta, a pénzügyminiszter éppen Kínában tárgyal, ami azért is fontos, mert az egész világban versenyfutás zajlik a kínai kereskedelmi kapcsolatok okán, ebben a versenyben Magyarország nem áll rosszul. A vasútvonallal kapcsolatban azt emelte ki a miniszter, hogy már a kivitelezésre is aláírt szerződések vannak, az a cél, hogy a lehető leggyorsabban épüljön meg a vasútvonal három éven belül. A Ferihegyre menő gyorsvasút megépítése pedig a következő uniós költségvetés elfogadása után a legfontosabb feladatok egyike.

 

Külföld:

 

Össze kell kapcsolni Horvátországot és Magyarországot, hogy Szlavónia és Baranya megye ismét a világ közepe, irigyelt térség lehessen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Eszéken. A kormányfő Eszéken horvát kollégájával, Andrej Plenkoviccsal átadta a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát. A megnyitón kiemelte: 80-90-100 éve Szlavónia és Baranya megye a leggazdagabb részei közé tartoztak országaiknak. „Irigyeltek bennünket”, nemcsak a kultúra, hanem a magas életszínvonal miatt is – emlékeztetett. Úgy vélte, nem lehet, hogy ha egyszer valamire képesek voltunk a történelem során, azt ne tudnánk megismételni. Hogy újra sikeres legyen ez a térség, össze kell kapcsolni országainkat, mert „ha elszigeteltek maradunk, sikertelenek leszünk” – fogalmazott. Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Horvátország végre belép a schengeni övezetbe – amit Magyarország támogat -, az utolsó akadály is elhárul, Magyarország és Horvátország között szabad lesz az átjárás a kultúra, a sport, az üzleti és politikai kapcsolatok előtt is.

 

Emmanuel Macron francia államfő jelezte, hogy kívánatosnak tartaná az európaiak bevonását a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló, hatályát vesztett orosz-amerikai INF-szerződést felváltó egyezmény tárgyalásainak bevonásába. „Nem bízhatjuk rá a biztonságunkat egy olyan kétoldalú szerződésre, amelyben egyetlen európai sem vesz részt” – mondta a francia köztársasági elnök a hivatalában, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján. „Az európai bevonása is szükséges a jövőbeni szerződésbe” – tette hozzá.

 

Ezrek fejezték ki Tel Avivban támogatásukat Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök mellett, aki ellen, állításuk szerint, az ügyészek a megdöntésére tett puccskísérlet részeként emeltek vádat. A Regavim, Im Tirzu, Yisrael Sheli és más jobboldali szervezetek mellett bár nem említették külön, de a Likud is részt vett a tüntetés szervezésében és finanszírozásában. A Likud törvényhozói és kabinet miniszterei kis kivételtől eltekintve, nem jelentek meg a rendezvényen. Bár a párt nagy erőfeszítéseket tett, hogy a hezitáló vagy éppen a tüntetést ellenző vezetőségi tagokat meggyőzze, hogy jelenjenek meg a rendezvényen, a Likud végül kedden egy nyilatkozatban közölte, hogy politikusokat nem hívtak meg az eseményre. A likudos törvényhozók korábban a média előtt különféle kifogásokkal éltek arra a kérdésre vonatkozóan, hogy miért nem vesznek részt a rendezvényen.

 

Elhunyt Dan Reisinger, ismert magyar származású  izraeli grafikus – jelentette a Háárec című újság honlapja .

Izraelben lépten-nyomon találkozni lehet munkáival, jelentős szerepet játszott az ország modern vizuális arculatának megteremtésében. Ő tervezte Izrael számos meghatározó intézményének logóját, köztük az El Al légitársaságét, a Teva gyógyszergyárét és a Habima színházét.

Reisinger a vajdasági Magyarkanizsán született 1934-ben. A holokauszt során elvesztette családja nagy részét. 1949-ben édesanyjával és nevelőapjával Izraelbe költözött.

1956-ban plakátot tervezett, amelyben a magyar forradalom menekültjeinek megsegítésére hívta fel a nyugati világot. Egy másik ismert plakátján arra szólította fel az egykori Szovjetuniót, hogy engedje külföldre vándorolni az ott élő zsidókat.

Budapesten tervei alapján készült el a Teleki téren 2016-ban a munkaszolgálatra elhurcolt áldozatok és túlélők emlékét őrző szoborkompozíció. Dan Reisinger az elesett munkaszolgálatosok emlékére készített szobortervét még 2004-ben ajánlotta fel a magyar miniszterelnöknek. A felállítását 2015 nyarán  hagyták jóvá. A Teleki téren ma álló emlékművet, amely kilenc munkaszolgálatost ábrázol, 2016-ban avatták fel.

 

Gazdaság:

 

A júniusban indult Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített állománya a szerdai adatok szerint 2845 milliárd volt, a Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, de abból már több mint 26 milliárd forint értékben vásároltak – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön, a Bajcsy-Zsilinszky úton található 5-ös számú postán. A tárcavezető a MÁP+ papír alapú változatának megvásárlását követően elmondta, hogy az hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg. A MÁP+ ötéves futamidejű papír, népszerűségének hátterében több tényező áll. Rendkívül kedvező feltételekkel került kibocsájtásra: a legmagasabb hozamot kínálja, kamatadómentes, egyszerű, átlátható, a félévente történő kamathozamok bármelyike után, bármelyik periódusban visszaváltható. Emellett könnyű az elérhetősége: bankfiókokban, kincstári fiókokban, postahivatalokban és újdonságként elindított digitális formátumokban is megvásárolható. A kamatozása pedig rövid és hosszú távon is a mai legkedvezőbb állampapír kamatozás közé tartozik – jegyezte meg.

 

Időjárás:

 

Pénteken nagyobbrészt felhős lesz az ég, de átmeneti időszakokra elvékonyodik, itt-ott fel is szakadozik a felhőtakaró a nap folyamán. Reggel, a déli és keleti országrészben eshet még eső, majd a délutáni időszakban, a Dunántúlon, valamint a középső országrészben ígérkezik időszakos eső, zápor, este pedig ismét keleten valószínűbb eső.

Éjjel feltámad az északnyugati szél, megkezdődik a hideg levegő beáramlása a térségbe. Csökken, itt-ott felszakadozik a felhőtakaró. Hajnalig csak elvétve fordul elő szitálás. Hajnalban, a délnyugati határvidéket várhatóan újabb csapadékzóna éri el. Ennek halmazállapota már vegyes lehet: eleinte havas eső, hó is hullhat, majd reggeltől inkább az eső válik ismét valószínűbbé. Az ország nagyobb része felett szakadozott felhőzet, szeles idő a valószínűbb.

A jellemző hőmérséklet átlaga péntek reggel 5 – 9, péntek délután északon 8-10, délen 10-12,

fok körül alakul.