A BreuerPress és a HetiTV reggelihírei 2019.11.18

A BreuerPress és a HetiTV reggelihírei 2019.11.18

Az Országgyűlés  hatnapos üléssel folytatja munkáját. Az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.  A parlament ezt követően szavaz arról, hogy november végén távozhat az Országos Bírósági Hivatal (OBH) éléről a közelmúltban alkotmánybíróvá választott Handó Tünde. Az interpellációkra ezúttal is két óra áll rendelkezésre, az azonnali kérdések pedig hatvan percben hangozhatnak el.  Kedden szavazások szerepelnek a napirend elején. A képviselők elfogadhatják a tavalyi költségvetés zárszámadását, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2018-as beszámolóját, valamint az új szakképzési törvényt. A határozathozatalok után tizenöt javaslat általános vitáját bonyolítják le. Több nemzetközi szerződés mellett terítékre kerülnek a társasági és osztalékadóról szóló, valamint egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításai. Szerdán újabb kilenc javaslatról tárgyal a Ház. Ekkor kezdődik vita az  Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő törvényváltoztatásokról, valamint a házszabály módosításáról.

Lázár János szombaton Kenderesre látogatott, és virágot vitt Horthy Miklós sírjára – jelentette be a fideszes képviselő egy Facebookra feltöltött videóban. A politikus lágy zongorakíséret mellett arról beszél, hogy Horthy száz évvel ezelőtt „bajtársaival és szövetségeseivel megmentette Magyarországot”.  Hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk – jelentette ki Lázár.   Nem ő volt az egyetlen a Fideszből, aki ma megemlékezett az egykori kormányzóról és ellentengernagyról. Budapest tetemre hívásának századig évfordulóján Boldog István is köszönetet mondott Horthy-nak, a Mi Hazánk Mozgalom pedig fáklyás menetet tartott Budán. Utóbbiról Karácsony Gergely azt mondta, hogy undorodik a Fidesz fiókpártjának eseményétől.  Horthy Miklósra bevonulásának 100. évfordulójára emlékezett a Mi Hazánk mozgalom 500 tagja is Budapesten, fáklyás felvonulásukat antifasiszta ellentüntetők fogadták. 1919. november 16-án vonult be Horthy Miklós az általa szervezett nemzeti hadsereg élén Budapestre.

 

Hétfőn egyeztet a Normafán áthelyezendő parkolóról és a fogaskerekű meghosszabbításáról Karácsony Gergely főpolgármester és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere. A hegyvidéki önkormányzat tájékoztatása szerint a helyhatóság továbbra is nyitott minden olyan józan, tárgyszerű vélemény meghallgatására, amely a terület rendbetételéről szól.

Támogatja az MSZP a főpolgármester kezdeményezését a szabad városok szövetségének megteremtésére – jelentette ki a szocialisták választmányi elnöke. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: pártja minden eszközzel hozzájárul az ellenzéki együttműködéshez. Hozzátette: fokozódó harcra számítanak a 2022-os parlamenti választásig, továbbá arra készülnek, hogy a demokratikus ellenállás az utcákra és az ellenzéki vezetésű városokra helyeződik át.

 

A nyugdíjasoknak kézbesített rezsiutalványok mintegy 60 százalékát váltották be a postákon eddig majdnem 14 milliárd forint összértékben – közölte a Magyar Posta. A nagyjából 4,5 millió utalvány 22 százalékát szeptemberben, 33 százalékát októberben, 6 százalékát pedig novemberben használták fel az ügyfelek.

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat Extra című műsorában beszélt a civil szervezetekkel kapcsolatos munkájáról, a hazai civil szféra nagyságáról.

A magyar civil szervezetekkel kapcsolatos munkájával kapcsolatban az államtitkár elmondta, neki az a szerencséje, hogy a civil szervezetek nem függenek a kormánytól és  tőle, hanem az általa vezetett államtitkárság egyfajta kapcsolódási pontként üzemel, amit akár egy szolgáltató egységként is fel lehet fogni. Meg kell mutatni a civileknek, hol vannak lehetőségeik, hol tudnak forráshoz jutni, ez a szolgáltatás. Az országban működik 20 civil iroda ennek érdekében, ezekkel együtt próbálja a kormány a civil társadalmat segíteni, összefogni, de semmiképpen sem irányítani.

Arra a kérdésre, hogy menyire van befolyással a civil társadalomra az, hogy az önkormányzati választáson számos politikus civilként lépett fel, Szalay-Bobrovniczky Vince kifejtette, úgy érzi, ez nem egy valós dolog, akik politikusként civilnek mondják magukat, azok festik magukat. Meg lehet ezzel egy ideig vezetni az embereket, hiszen egy önkormányzati választásnál a civilebb megközelítés szimpatikus lehet a választóknak.

Külföld:

 

Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy „mi vagyunk Európa jövője”, és „készen is állunk erre a küldetésre” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Prágában a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen. A prágai Nemzeti Múzeumban tartott rendezvényen a kormányfő beszédében kiemelte: mi közép-európaiak 30 éve megmutattuk, hogy „hazánkért és Európáért nemcsak meghalni, de élni és dolgozni is tudunk”. Már nemcsak sorsunk, de céljaink is közösek, „a közép-európai országok együttműködése a közép-európai emberek szívébe van írva”, ezért az előttünk álló évek Közép-Európa, a V4 sikereiről fognak szólni – vélekedett. A miniszterelnök felidézte: a nyolcvanas években a magyar fiataloknak a cseh és a lengyel antikommunista ellenállás volt a példa, amelynek segítségével a magyarok is hozzákezdtek a kommunista rendszer lebontásához.

Prágában negyedmillió tüntető követelte a miniszterelnök lemondását. Andrej Babiš Csehország második leggazdagabb embere. Az ellenzék, a civil szféra és a sajtó egy része azzal gyanúsítja, hogy visszaél politikai tisztségével és pozícióját személyes vagyonának gyarapodására használja.

Párizsban a rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a sárgamellényes tüntetéssorozat egyéves évfordulójának alkalmából megrendezett megmozdulásokon. A hatóságok több mint 30 tüntetőt állítottak elő. Az úgynevezett sárgamellényes mozgalom tavaly november 17. óta tüntet szombatonként Emmanuel Macron francia elnök és centrista kormányának reformintézkedései ellen.

A kormányzó brit Konzervatív Párt  tervei szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni átmeneti időszak lejártával minden újonnan érkező bevándorlóknak előre kell fizetnie a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) igénybevételéért. A bevándorlási szabályok módosítási programja alapján, ha a konzervatívok megnyerik a december 12-ére kiírt előrehozott választásokat, 2021 januárjától – amikor a jelenlegi tervek szerint a Brexit utáni átmeneti időszak véget ér – a tartós letelepedés céljából Nagy-Britanniába érkezőknek egységesen 625 fontot (245 ezer forintot) kell letétbe helyezniük az NHS használatáért.  Ez az EU-tagállamokból 2021 januárja után érkezőkre is vonatkozik. Boris Johnson miniszterelnök a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a jövőbeni betelepülőknek „már az első naptól” hozzá kell járulniuk az NHS költségeihez.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közölte, hogy elhalasztja november végére tervezett közös légi hadgyakorlatát, amelynek megrendezését Észak-Korea provokatívnak tartja. A bejelentés a thaiföldi fővárosban, Bangkokban hangzott el, ahol Mark Esper amerikai védelmi miniszter és dél-koreai partnere az ázsiai védelmi miniszterek tanácskozásán vesz részt.    Esper pénteken még a dél-koreai fővárosban tárgyalt, a helyi tisztviselőkkel, amelynek befejezését követően azonban nem említették, hogy azon szó lett volna a Vigilant Ace fedőnevű hadgyakorlat elhalasztásáról. Most Bangkokban az amerikai védelmi tárca vezetője azt mondta, hogy a halasztásra nem Észak-Koreának tett engedményként kell tekinteni, hanem a béke megteremtése érdekében tett jóhiszemű törekvésként.

Tüntetések kezdődtek több iráni városban, miután bejelentették, hogy jelentősen emelkedik a benzin ára. Az emeléssel egy liter benzin átszámítva 107 forintba kerül az eddigi 72 helyett. Haszan Róháni elnök szerint a benzinár-emelkedésből származó bevételeket az anyagi nehézségekkel küszködő lakosok megsegítésére szánják.

 

Benjamin Netanjahu figyelmeztetett annak lehetőségére, hogy a Kék-Fehért vezető Beni Gánc kisebbségi kormányt fog létrehozni az arab törvényhozók támogatásával. „Olyan vészhelyzettel állunk szemben, amely példátlan Izrael Állam történetében.” „Van egy megállapodás a Kék-Fehér vezetői között, hogy kisebbségi kormányt hoznak létre az Egyesült Listával. Biztosra tudjuk, hogy ezt a döntést hozták,” állította a miniszterelnök a Likud törvényhozókkal tartott rendkívüli megbeszélésen. „Egy [újabb] választás katasztrófa lenne, de az arab pártoktól függő kormány felállítása még nagyobb katasztrófa. Ez történelmi veszélyt jelent Izrael biztonságára. Súlyos csapást fog mérni Izrael biztonságára.” Netanjahu azt is elmondta minisztereinek, hogy egy ilyen kormány az izraeli arab törvényhozókra fog támaszkodni, akiket azzal vádolt, hogy “a Palesztin Iszlám Dzsihád és a Hamász támogatói”.

Gazdaság:

 

Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója a világ leggazdagabb embere – derül ki a Bloomberg hírügynökség Bloomberg Billionaires Indexéből. A mutató naponta frissül, rendre a New York-i tőzsde zárása után. Bill Gates több mint két év után került a lista élére, ahol eddig Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója állt. A legutóbbi, pénteki állapot szerint Bill Gates vagyona 110 milliárd dollár, míg az Amazon alapítójáé 109 milliárd dollár. Szakértők szerint Bill Gates-et az lökte az élre, hogy 10 évre szóló 10 milliárd dolláros megállapodást kötött az amerikai védelmi minisztériummal. Az ügylet kárvallottja épp Jeff Bezos, miután elemzők arra számítottak, hogy az Amazon lesz a befutó.

 

Időjárás:

 

Hétfő reggel a Dunántúl nyugati, délnyugati térségében esős, borongós, a Dunától keletre, csapadékmentes, de alapvetően felhős, a Tiszántúlon szakadozottabban felhős idő várható. Napközben egy szórványosan esőket, záporokat is adó felhősáv keresztezi az országot. Délelőtt a nyugati országrészben valószínűbb belőle elszórtan eső, keleten még a szakadozott felhőzet mellett kisüthet a nap. Délután keleten is felhősödés és egy-egy futó zápor ígérkezik, miközben a Dunántúl felett csökkenni kezd, szakadozik a felhőzet. Éjszaka átmenetileg országszerte lecsökken a felhőzet, majd a hajnali óráktól ismét felhősödésre van kilátás. Gyenge, a Duna vonalában, hajnalban kissé élénkebb délies szél fúj. Fokozódik a párásság, ködfoltok is képződhetnek.

A jellemző  hőmérséklet hétfő regge 7-13,hétfő délután11-17,fok körül alakul.