A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.15

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.15

Közel-keleti és hazai témák iránt is érdeklődött a Heti Tv a Kormányinfón

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő az aktuális Kormányinfón ismertette a kormányzat legutóbbi döntéseit, majd válaszoltak a sajtó munkatársai kérdésire, a Heti Tv több témában is faggatta a politikust.

A Heti Tv elsőként arra volt kíváncsi, hogy a tegnapi nap folyamán a történelmi egyházak által aláírt megállapodást, mely szerint ezek a felekezetek közösen indítanak egészségügyi szakképzést mennyire támogatja a kormány? Valamint azt is szerette volna megtudni, hogy az egyházak szociális tevékenysége és a hittanoktatás átszervezése az e-learning jegyében kap-e kiemelt figyelmet.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, a kormány maximális támogatását élvezik az egyházak ebben a tekintetben is, azaz az egészségügyi szakképzésük is a kormányzat bizalmát élvezik.

A Heti Tv rákérdezett arra is, hogy mit gondol a kormány Erdogan török elnök amerikai látogatásáról, ahol biztosan szóba kerül majd a közel négymillió menekült sorsa is.

A miniszter szerint akkor nem fog sorra kerülni a Törökországban lévő menekültek, migránsok továbbhaladása, ha a stabilitás biztosított náluk. Nem csak a politikai, hanem a gazdasági stabilitás. Ezt mindenképpen elősegíti, ha Törökország, az egyik legjelentősebb katonai szövetségesével, az Egyesült Államokkal jó viszonyt ápol.

Nemrégiben látott napvilágot, hogy október végén egy Törökországgal szövetséges iszlamista milícia a kurd Rodzsava kanton elleni offenzíva során súlyosan megrongálta egy keresztény templom belsejét, letörte a Mária-szobor fejét, szétszórta a szent könyveket, felborogatta a padokat.

A hír kapcsán a Heti Tv a kormány véleményét szerette volna megtudni, már csak azért is, mert közismert a Hungary Helps Program térségbeli sikere, ahogy az is, hogy a magyar-török kapcsolatok igen kiválóak.

Gulyás Gergely kijelentette, a kormány minden ilyen cselekményt maximálisan elítél, azt is lehet tudni, az ilyen jellegű vallási helyek, műemlékek védelme szempontjából nem áll jól a helyzet, példaként hozta fel a szíriai vallási és történelmi emlékhelyek sokaságát, amelyek teljesen tönkrementek, mára helyrehozhatatlanná váltak, nagyon szomorú, hogy sem a világ, sem pedig az európai közösség nem volt képes védelmet biztosítani ezeknek a helyeknek.

Az Európai Unió legutóbb megint elítélte Izraelt, miközben éppen folyamatos rakétatámadásoknak van kitéve az ország. A Heti Tv szerette volna megtudni, mit tett eddig a magyar kormány ezen nyilatkozatok ellen.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, az EU eddigi külpolitikája alapos okot adott arra, hogy  a teljes konszenzus elvét erősítsék meg.

Erdogan török elnök kijelentette, visszaviszik a származási országukba azokat az ISIS terroristákat, akik valamilyen más, többek között európai állampolgársággal rendelkeznek.

A Heti Tv szerette volna megtudni, hogy a kormány információi szerint ezek között a terroristák között vannak-e magyar állampolgárok.

Gulyás Gergely elmondta, nincs ilyen irányú információja a kormánynak.

Magyarországnak továbbra is bevándorlásellenes politikára van szüksége, magyart csak magyarral lehet pótolni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban, a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén. Orbán Viktor azt mondta, hogy egy fogyatkozó népességű ország nem ringathatja magát abba az illúzióba, hogy meg tudja oldani a népességfogyást saját erőfeszítés nélkül. A kormányfő azt mondta, hogy a kormány folytatni fogja a migrációval kapcsolatos küzdelmet, mert ez a világjelenség itt marad, Afrika éppen csak mozgolódik. Orbán Viktor közölte, a bevándorláspártiak azzal vádolják a magyarokat, hogy kőből van a szívük, azonban ki kell mondani. Magyarország jó ország, a magyarok igenis jó emberek, hajlandók is tenni a jóért, de a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni.

 

Nem ment át az Európai Bizottság tagjává váláshoz szükséges meghallgatás első fordulóján Várhelyi Olivér, az Orbán-kormány biztosjelöltje. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet egyáltalán EU-biztos, hanem azt, hogy a szóbeli meghallgatás után egy második körben, írásban is tehetnek majd fel neki kérdéseket az Európai Parlament képviselői.

A Népszava információi szerint a balliberális oldal – vagyis a szocialisták, a liberálisok, a Zöldek és a szélsőbaloldal – nem szavazták meg a jóváhagyását. A kétharmadot adó 48 EP-képviselő helyett csak 30 támogatta biztosi tagságát, mindegyikük a jobb-, a szélsőjobb, illetve az euro-szkeptikusok soraiból. A döntés értelmében a magyar biztosjelöltnek a következő lépésben a szakbizottság pótlólagos írásbeli kérdéseire kell válaszolnia. Ezután három eset lehetséges: elutasítják, igent mondanak a jelölésére vagy újabb meghallgatást kérhetnek. A meghallgatáson még úgy tűnt, Várhelyi jól szerepelt. Szakmailag meggyőző volt, igaz, nem tudta elhessegetni a gyanút, hogy új posztján nem tudja majd függetleníteni magát az Orbán-kormánytól.

 

Külföld:

Belső határainak lezárása felé halad az Európai Unió, míg a külső határai nyitva vannak – közölte az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Pócza István szerint ennek fordítva kellene lennie, a belső határellenőrzés ugyanis sérti a szabad mozgáshoz való jogot. Jelenleg nyolc helyen van határellenőrzés az EU-n belül, amelyet a bevezető országok a biztonsággal és a terrorfenyegetettséggel indokolnak – mondta. Hozzátette, hogy Németországban például belügyminiszteri szinten vetődött fel, hogy a német hatóságoknak fel kell készülniük arra, hogy az összes határt képesek legyenek lezárni. Az elemző kitért arra is: a nyugat-balkáni migrációs útvonalon az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a migrációs nyomás, egyre nagyobb tömegekben szeretnének belépni a schengeni övezetbe Magyarországon keresztül.

 

A moldovai szocialisták támogatják Igor Dodon államfő azon a javaslatát, miszerint egy kisebbségi, szakértői kormányt hozzanak létre, miután megbukott a Maia Sandu vezette kabinet – közölte a párt vezetése, az elnökkel folytatott konzultációjuk után. Igor Dodon államfő egyik gazdasági tanácsadóját, Ion Chicut javasolta a miniszterelnöki tisztségre, akinek most 15 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra. A leendő kabinetet a parlamentnek is jóvá kell hagynia. “Ezzel összefüggésben bejelentjük, hogy készek vagyunk a párbeszédre minden képviselővel és parlamenti frakcióval, hogy meghatározhassuk a szakértői kormány létrehozásának legjobb módját” – olvasható a párt állásfoglalásában. A szerdai egyeztetéseket követően a szocialisták nem tartják lehetségesnek az eddigi koalíció helyreállítását az Európa-barát Most (ACUM) pártszövetséggel – fűzte hozzá a párt.

 

Az Egyesült Államok elismerte Jeanine Ánezt Bolívia átmeneti elnökének, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter gratulált az új vezetőnek – jelentette be szerda esti közleményében az amerikai külügyminisztérium. A közleményben az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: „az Egyesült Államok üdvözli Jeanine Ánez szenátort, aki elvállalta, hogy ideiglenes államfőként Bolívia alkotmányát és az Amerika-közi Demokratikus Chartát tiszteletben tartva átvezeti nemzetét a demokratikus átmenet időszakán”. Az Amerika-közi Demokratikus Charta a közép- és dél-amerikai államokat tömörítő Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) alapvető demokratikus elveket lefektető alapszabályzata.

Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy tűzszünet van érvényben Izrael és a gázai Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszevezet között. A hadsereg a kétnapos harcokat, mely két Palesztin Iszlám Dzsihád parancsnok megölésével és a terrorszervezet infrastruktújára mért kemény csapással ért véget, Fekete öv-hadműveletnek nevezte el. A 48 órás harcok során mintegy 450 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Izraelre. A Vaskupola kb. 90 százalékos sikerrel működött, több tucat lakott területre tartó lövedéket elfogva. A rakéták mintegy 60 százaléka nyílt területen landolt. A katonaság azt állítja, hogy képességeinek csupán kis részét használva gyorsan elérte a célját a harcokban, „kemény csapást” mérve a Palesztin Iszlám Dzsihád fegyverképességeire. A hadsereg most az Izrael északi részén lévő fenyegetésre fog összpontosítani, amit Irán megbízottjai gerjesztenek. Az Irán támogatását élvező Palesztin Iszlám Dzsihád a Gázai övezet Hamász utáni második legnagyobb terrorszervezete. Az eszkalációt a terrorszervezet egyik vezető tagjának megölése váltotta ki.

 

Gazdaság:

 

Az Európai Bizottság felszólító levél elküldésével kötelezettségszegési eljárást indít Nagy-Britannia ellen, mert még mindig nem jelölte meg az új uniós bizottságba szánt biztosjelöltjét – közölte az Európai Bizottság csütörtökön. Az uniós bizottság elemezte az Egyesült Királyság november 13-án érkezett válaszát Ursula von der Leyen megválasztott európai bizottsági elnök korábban küldött, Londont az uniós szerződésből fakadó kötelezettségeire emlékeztető két levélre. Ennek alapján úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Királyság megsértette a szerződésekben foglalt kötelezettségeit.

Az Egyesült Királyságnak legkésőbb november 22-ig kell válaszolni az uniós bizottság felszólítására, illetve orvosolnia kell az elmaradást. A rövid határidőt az a tény indokolja, hogy a következő Európai Bizottságnak minél előbb hivatalba kell lépnie – írták.

Mint közölték: az Egyesült Királyság levelében azt írta: nincsen abban a helyzetben, hogy javaslatot tegyen új biztosjelölt személyére a közelgő, december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választásokra való tekintettel.

 

Időjárás:

 

Pénteken már országszerte kisüt a nap hosszabb-rövidebb időszakokra. Délelőtt eloszlanak a hajnali pára- és ködfoltok, illetve a Tiszántúl felett is elvékonyodik a felhőtakaró. Jellemzően csak szakadozott, áttetsző fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést. Délután, a Dunántúl és az északi országrész fölött összefüggőbbé válhat, kissé vastagodhat a felhőzet, míg keleten, délkeleten marad a napsütés. Az északkeleti országrész kivételével erősödő délkeleti szél támad a délutáni időszakban. Megmarad a hőmérsékletbeli különbség a hidegebb északnyugati és az enyhébb délkeleti térség között.

Este viharos délkeleti széllökésekkel kell számolni az ország nyugati és déli felén és éjjel is lehetnek erős széllökések. Általában mérsékelten, szakadozottan felhős égbolt ígérkezik. Hajnalban érheti el a nyugati határvidéket egy esősáv.

 

A jellemző hőmérséklet péntek reggel        északnyugaton 0-5, délkeleten 8-12,  péntek délután       északnyugaton 9, zömében 13-15, keleten 18, fok körül alakul.