Nem bujkálni, vitázni kell

Nem bujkálni, vitázni kell

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a közte és Tarlós István között kialakult nyilvános vitáról, de szóba került még az ellenzéki jelölt, Karácsony Gergely programja, az égető budapesti problémák is.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, a nevéhez köthető akciókkal nem magára, nem a pártjára szeretné felhívni a figyelmet, hanem mindig csak egy kérdésre, amire választ vár, mint például legutóbb, amikor Tarlós Istvánnal került egyfajta vitába, amikor csak azt szerette volna megtudni, lesz-e vita a jelenlegi főpolgármester és kihívója, Karácsony Gergely között. Hozzátette, ezen az eseményen is az derült ki, hogy a város első embere a bujkálás stratégiáját választotta, véleménye szerint egészen nevetséges feltételeket támasztva. Az említett eset óta már több nyilvános programját is lemondta a főpolgármester, akinek Tordai Bence szerint csak az odamondogatás szerepe jutott. Az ellenzéki politikus megjegyezte, ő maga nem bántódott meg Tarlós István szavain, hiszen csak az tudja a másikat megbántani, aki számít az embernek, aki közel van hozzá, a főpolgármester nem tartozik ebbe a kategóriába. Tordai Bence hozzáfűzte, nem őt sértette meg Tarlós István a szavaival, hanem például amikor szellemi fogyatékosnak nevezte vitapartnerét, azt szitokszóként használva, akkor sok tíz és százezer embert sértett meg.  A főpolgármester nem először használt bántó kifejezéseket, hiszen a Fővárosi közgyűlésben is megsértett már ellenzéki képviselőket, emberi mivoltukban, női mivoltukban, mindezek már eleve alkalmatlanná teszik őt a város vezetésére – emelte ki az ellenzéki politikus.

A hírek szerint Tarlós István az évközben kialakult budapesti patkányhelyzet miatt vizsgálatot rendelt el, ahol meghallgatná Karácsony Gergelyt, ezúttal, mint Zugló polgármesterét. Tordai Bence ennek kapcsán azt mondta el, a patkányinvázió is amiatt alakult ki, hogy a Fidesz a rágcsálóirtást is átjátszotta egy baráti cégnek, kitúrva azt a céget, amelyik évtizedek óta patkánymentessé tette a fővárost. Hozzátartozik, a mostani győztesről bíróság mondta ki, megtévesztéssel nyerték el a pályázatot.

A Fidesz részéről azzal vádolják Karácsony Gergelyt, hogy az, aki még a saját kerületét sem képes egyenesbe hozni, aki nem képes például Zugló parkolási gondjait megoldani, az egyáltalán nem alkalmas a főváros vezetésére. Erre Tordai Bence úgy reagált, Zuglóban az ott élők ingyenesen parkolnak, a kerületnek meg az egyéb parkolási bevételekből napi egymillió forint áramlik be a kasszájába. Mindezek mellett érdemes megnézni Karácsony Gergely zuglói tevékenységét is, példaként hozva fel az úgynevezett zuglói modellt, aminek a képviselő szerint az egész szociális szakma a csodájára jár. Ez a modell tartalmazza a garantált minimumjövedelmet, a lakhatási támogatást, hozzátéve, egy önkormányzatnak, egy valóban gondoskodó városvezetésnek ez a legfontosabb feladata. A főpolgármester-jelölt egyik kihívója ellátogatott olyan zuglói házakhoz, amelyek tragikus állapotban vannak, ezzel összefüggésben Tordai Bence azt fejtette ki, nem lehet egy ciklus alatt minden problémát megoldani, most is inkább az a kérdés, jó-e az irány, amit Karácsony Gergely elkezdett. Azt is megemlítette, hogy amíg például Tarlós István nagy nyilvánosság előtt ültette el a tízezrdeik fát Budapesten, akkor ezt 23 kerületben intézte el, 9 év alatt, miközben Karácsony Gergely egy ciklus alatt, egy kerületben kétezer fát ültetett. Ebből is látszik, a jelenlegi főpolgármester zöld programja finoman fogalmazva is nem a legtökéletesebb.

Tordai Bence arra a felvetésre, hogy nagy a különbség a fiatalabb és az idősebb korosztály politizálási szokásai között, ami meglátszott kettejük vitáján is, Tordai Bence a könnyebb megértés kapcsán visszaidézte a kettejük „párharcát”. Az ellenzéki politikus a főpolgármester sajtótájékoztatója kezdetekor az újságírók mellett állt, amikor megjelent Tarlós István, kezében egy kihangosítóval, amit minden figyelmeztetés helyett egyből az ellenzéki képviselő arcába tolta. Hozzátette, az is baj, hogy a főpolgármester közelében senkinek nem volt bátorsága szólni azért, hogy ez nem a legjobb ötlet.

Az egyik fővárosi fürdőben bevezetett szankciók kapcsán a képviselő azt mondta el, Budapest világhírű fürdőkultúrája megszenvedi az egyre nagyobb tömegű turistaáradatot, sokkal jobb lenne, ha nem a mennyiségre, hanem a minőségre alapulna az idegenforgalom, de ez nem csak a magyar fővárosban lenne hasznos, hanem a világ minden más nevezetes pontján.