A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A kormány stratégiai partnerként és szövetségesként tekint fogyatékossággal  élőket képviselő szervezetekre – jelentette ki a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. A sérült gyermekek napja elnevezésű ingyenes fővárosi rendezvény megtartásáért létrejött összefogásról szóló sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt elmondta, hogy Magyarországon több mint 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal, és közéleti munkájukat ezen a területen is a párbeszédre alapozzák. Itt kifejezetten érvényesül a „semmit rólunk nélkülünk” elv – tette hozzá. Közös célkitűzés az, hogy a fogyatékossággal élő emberek az oktatásban és a munkaerőpiacon, valamint a társadalmi eseményeken ugyanúgy részt tudjanak venni, mint az ép emberek – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. Elmondta, a fogyatékossággal élők érdekvédelmi szervezeteinek költségvetési támogatása a 2010-es 522 millió forintról 2019-re 1,1 milliárd forintra nőtt.

 

Útszéli zsarolásnak tartja és a leghatározottabban visszautasítja Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje, hogy a kormány azzal próbálja megfélemlíteni a fővárosiakat, hogy ha nem a jelenlegi főpolgármester, Tarlós István nyer az októberi önkormányzati választáson, akkor érvényét veszíti a Budapest-megállapodás. Karácsony Gergely a XIII. kerületi Visegrádi utcai Egészségközpont előtt felidézte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban arról beszélt, hogy a tavalyi év végén a kormány és a főváros között született megállapodását Orbán Viktor magánemberként kötötte meg és ha nem a Fidesz jelöltje nyer, akkor semmissé válik. Az ellenzéki jelölt közölte, arra biztatja a budapestieket, hogy ne engedjenek a zsarolásnak. Hozzátette: a kormánynak nem azért kell támogatnia Budapestet, mert főváros a Fideszre szavaz, hanem azért, mert az a nemzet fővárosa.

 

Vitára szólította fel a kormánypártok polgármester-jelöltjeit Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. A politikus elmondta: Szombathelyen pártja petíciót indít, hogy minél többen fejezhessék ki igényüket egy jelölti vita iránt.  Ungár Péter demokratikus alapértéknek nevezte a választást megelőző vitákat. Szerinte mind a fővárosban, mind annak kerületeiben és a megyei jogú városokban is ütköztetni kell a jelöltek álláspontját. Miután Tarlós István főpolgármester nyitottságot mutatott erre, az LMP politikusa elfogadhatatlannak nevezte, hogy például Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere elzárkózik ettől, holott szerinte lenne mit megvitatnia kihívójával, Baranyi Krisztinával.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség  államtitkára, az üldözött keresztényekért felelős kormányprogram vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar segélyakciókról, a magyar kormány álláspontjáról.

A nemzetközi politikában most Törökországra kell figyelni, ahol az ott tartózkodó szíriai menekülteket akarják útra engedni. Arra a kérdésre, hogy ezek az emberek vissza tudnak-e ma menni hazájukba, az államtitkár kifejtette, Szíriának csupán egyes régiói vannak olyan állapotban, hogy oda visszatérhessenek a menekültek. A magyar kormány ezeknek a területeknek támogatást nyújt, legyen szó lakóépületek építéséről, a sérültek ellátásáról. Ebben a munkában a helyi egyházakkal működik együtt Magyarország. Azbej Tristan hozzátette, látszik az is, ezeknek az erőfeszítéseknek van értelme, hiszen több tízezer ember helyben maradásához, visszatéréséhez járulnak hozzá, a kormányzat szerint csak ez lehet a helyes út, nem pedig az európai irányú migráció segítése.

A politikus beszélt arról is, hogy a magyar kormány ebben a térségben is kiemelten támogatja a keresztény egyházakat, szervezeteket, őket azért kell támogatni – tette hozzá, mert a kereszténység jelenleg a világon a legüldözöttebb vallási csoport, a Közel-Keleten is népirtásnak voltak kitéve a keresztény közösségek. Sajnos a nyugati világ ezeket az embereket valahogy magukra hagyta, így ezt Magyarország vállalta fel. Ugyanakkor azt is tudni kell – emelte ki a politikus, ha a kormányzat csak a keresztényeket támogatná, az egyáltalán nem lenne keresztényi cselekedet, az egyetemes emberi értékek, a humanitárius alapelvek szerint Magyarország mindenkit próbál támogatni, akiket tudnak az erőforrásaikhoz mérten.

 

KÜLFÖLD:

 

Angela Merkel német kancellár a klímavédelemre fordított kiadások növelése mellett foglalt állást a költségvetés általános parlamenti vitáján.  „Ha elő akarjuk mozdítani a klímavédelmet, az pénzbe fog kerülni, de ez a pénz jó helyre megy” – mondta. Ráadásul még több pénzbe kerül, ha nem veszünk tudomást róla – hangsúlyozta. „A semmittevés nem alternatíva” – mutatott rá. Merkel szerint jó kiindulási pont a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása mennyiségi adókkal, és egyúttal a környezetbarátabb megoldások támogatása. A kancellár a megújuló energiaforrások széles körű kiépítése mellett érvelt. Angela Merkel beszédében az Európai Unión (EU) belüli hatékonyabb együttműködés szükségességét is kiemelte. Itt az ideje, hogy az EU új erőre tegyen szert – húzta alá.

 

Három héttel az osztrák parlamenti választások előtt bemutatta pártja migrációról, integrációról és biztonságról szóló intézkedéstervét Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője. Sajtójelentések szerint az ÖVP választási programjának részét képező dokumentumában leszögezik, hogy Ausztria keresztény-zsidó ország, ahol a tömeges bevándorlás kezdete óta jelentős változások következtek be. Ezért többek között „szeretnék megőrizni az osztrák identitást”. A párt tervei között szerepel a politikai iszlám betiltása is. A szeptember 29-én esedékes előrehozott választásokon győzelemre esélyes ÖVP kormányra kerülése esetén kevesebb támogatást kapnak majd azok a családok, amelyeknek gyermekei nem járnak iskolába. A tanulók 14 éves koráig kiterjesztenék a fejkendőviselési tilalmat, és szigorítanák a bevándorlók munkavállalására vonatkozó szabályokat. Ha például egy Bécsben élő menedékkérő Tirolból kap állásajánlatot, köteles lesz elfogadni.

 

Moszkva nem táplál illúziókat Washingtonhoz fűződő viszonyának javulásával kapcsolatban John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó leváltását követően – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.A diplomata szerint Moszkvában már hozzászoktak ahhoz, hogy az amerikai végrehajtó hatalom különböző szintjein számos betöltetlen munkakör van. Sajnálkozását kifejezve úgy vélte, hogy ez a hiátus nem járult hozzá a kapcsolatok normalizálódásához. Mint mondta, Moszkvának nincsenek illúziói és különösebb reményei Bolton távozásával kapcsolatban sem. „Nem személyügyi döntések, nem is a kapcsolatok javulásáról szóló, az elmúlt évek során nem egyszer elhangzott kijelentések, hanem kizárólag a konkrét lépések alapján fogjuk majd értékelni azt, hogy mi változik az amerikai külpolitikában” – mondta Rjabkov.

 

Nagy méretű rakéta-sorozatvetőt tesztelt Észak-Korea – jelentette az ország állami hírügynöksége (KCNA), a kísérlet eredményességére azonban nem tért ki. A híradás szerint a műveletet személyesen felügyelte a kelet-ázsiai állam vezetője, Kim Dzsong Un, aki elmondta, hogy a kísérlet végre igazolta a fegyver harckészültségét, röppályának jellemzőit, találati és önvezérlési pontosságát. Hozzátette ugyanakkor, hogy az eszközzel további kísérleteket kell még végrehajtani. A dél-koreai egyesített vezérkar tájékoztatása szerint a fegyverből két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki. A lövedékeket a Dél-Phjongan tartományból indították, 330 kilométert tettek meg, 50-60 kilométeres magasságot értek el és végül a Japán-tengerbe csapódtak.

 

Kedd éjszaka két Gázai övezetből kilőtt rakéta aktiválta a szirénákat Askelonban és Asdodban. A Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogta mindkét lövedéket. Izraeli elemzők szerint a gázai terroristák szándékosan irányították a rakétákat a két déli izraeli városra, tudván, hogy Netanjahu és más politikusok a kampány rendezvények miatt ott tartózkodnak. Netanjahu Facebookon élőben közvetítette az eseményt, és épp beszédet készült tartani Asdodban, amikor megszólaltak a szirénák. A riadót követően visszatért a pódiumra. A rivális Kék-Fehér párt rendezvényét Askelonban szintén megszakította a riadó. A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy 46 éves asdodi nő sokkot kapott a támadás következtében. Az események tükrében Askelon polgármestere elrendelte az óvóhelyek megnyitását az egész városban. A támadásra reagálva izraeli vadászgépek megtorlócsapásokat indítottak a Gázai övezetben.

 

GAZDASÁG:

 

Sikeres a munkaerőpiaci reformprogram, a munkaadók és a foglalkoztatási szolgálatok szorosabb együttműködésére épülő kezdeményezéssel 33 ezer álláskereső jutott munkához és mintegy 90 százalékuk ma is dolgozik – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Marczinkó Zoltán István hangsúlyozta: a cél az, hogy a jövő március végén záruló reformprogram összesen 50 ezer olyan embert juttasson munkához, akiket három hónapnál tovább foglalkoztatnak.  Karakó László, a PM munkaerőpiaci reform végrehajtásának előmozdításáért felelős miniszteri biztosa hozzátette, jó esély van arra, hogy a programba bevont álláskeresők száma 20-25 százalékkal több lesz a tervezettnél.

 

IDŐJÁRÁS:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, zivatar. Délután sok napsütés várható kevés gomolyfelhővel, számottevő csapadék nélkül. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul. Késő este 16, 21 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front térségünkbe. A reggeli időszakban felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, de ezek a panaszok a délelőtt folyamán megszűnnek. A délelőtti gyors melegedés vérnyomás-ingadozást okoz, délután migrénes panaszok is felléphetnek. A hő-és komfortérzeten az időnként megélénkülő szél ront. A közlekedést élénk széllökések nehezítik és alacsony napálláskor a napsütés is zavaró lehet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.