A Fidesz-KDNP kormány fontosnak tartja a határontúli magyar közösségek, így a zsidó közösségek támogatását

A Fidesz-KDNP kormány fontosnak tartja a határontúli magyar közösségek, így a zsidó közösségek támogatását

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a zsidó közösségek támogatásáról itthon és a határokon túl.

Az államtitkár beszámolt arról a konferenciáról, amelyet immár huszadik alkalommal szervezett meg a Debreceni Zsidó Hitközség a határontúli magyarajkú zsidó közösségek számára.

Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, a kormány igyekszik a határontúli zsidó közösségek számára is támogatást nyújtani, több zsinagógát is felújítottak már, többek között kormányzati segítséggel, de a különböző zsidó kulturális napok megszervezéséhez is hozzájárulnak. Hozzátette, a határontúli magyar közösségek segítése, ebbe természetesen beletartoznak a zsidó közösségek is, a Fidesz-KDNP kormányra jellemző leginkább. Mindezek mellett az is igaz, hogy a szomszédos országok kormányaival is, ha nem is mindegyikkel, rendeződni látszanak a viszonyok.

Az államtitkár külön is beszélt azokról a zsidó eseményekről, amelyek mostanában zajlottak, zajlanak, véleménye szerint ezeknek a támogatása mindenképpen megéri és fontos, arról nem beszélve – tette hozzá, hogy a magyar zsidó közösség messze nagyobb biztonságot élvezhet, mint a nyugat-európaiak. Véleménye szerint ennek az is az oka, hogy a nyugati politikai vezetők a muszlim bevándorlók tömegében egy választási masszát látnak. Azt is kiemelte Szalay-Bobrovniczky Vince, hogy az is problémát jelent, hogy az évtizedekkel korábban Európába érkezetteket sem sikerült teljesen integrálni, ez felveti a kérdését annak, hogy akkor miként lehet a pár évvel ezelőtt tömegesen érkezetteket. A politikus szerint azoknak a magyaroknak, akik évtizedekkel ezelőtt voltak kénytelenek elhagyni szülőhazájukat, sikerült az integráció, ezért is utasítja el a kormány azokat a véleményeket, amelyek megpróbálnak például az 56-os menekültek és a mostani migránsok közé párhuzamot vonni. Most paralel társadalmak alakultak ki, annak ellenére, hogy a fogadó nemzetek pozitívan álltak a hozzájuk érkezettekhez.

Az államtitkár beszélt arról a múzeumról, amely a magyarjkú zsidó közösségnek állít emléket. Ezt a kiállítóhelyet a magyar és az izraeli kormányfő megállapodása szerint az eddigi helyszínről Herzlijára költöztetik. Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, zajlik az átköltöztetés folyamata a tervek szerint. Ugyanakkor kiemelte a mostani Magyar Évadot is, ami szintén Izraelben zajlik jelenleg, több nagyszerű programmal, az Operaház és az Operett is külön bemutatóval készül, de sor kerül több könyv bemutatására, ezek egyikét pont az államtitkár fogja bemutatni, ami a magyar-izraeli kapcsolatokat mutatja be.

Szalay-Bobrovniczky Vince, aki munkája során a kormányt képviseli a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványban, amely szervezet most egy jelentős támogatást biztosított a Holokauszt túlélők második generációjának megsegítésére. Az államtitkár szerint ez a mostani százmilliós támogatás jelentős, de egyértelmű, hogy nem mindenre lesz elegendő. A példaértékű projekt elindult, a remények szerint nagy sikerrel fog lezajlani.