Heller Ágnes gyászhónapja (slosimja) hamarosan letelik

Múlt és Jövő Alapítvány

Heller Ágnes gyászhónapja (slosimja) hamarosan letelik

Heller Ágnes gyászhónapja (slosimja) hamarosan letelik

 Majd egy hónapja, hogy itthagyott bennünket Heller Ágnes, és mi, a Múlt és Jövő közössége joggal mondhatjuk el érte az árvák kaddisát, de hitünk szerint: még sokan Magyarországon és szerte a világban, akik szellemi kisugárzása átalakulásával egy darab ideig árván érzik magukat. A slosim (héberül 30) napjai alatt sok emlékvillanást idéztünk fel a vele töltött 30 évből. Képeket, filmeket találtunk meg az archívumokban, amelyeket sok-sok híve követett, hogy osztozzanak a “kollektív emlékezetben” és gyászban
 
 

A slosim leteltével szeptember 2-án a Kelet kávézóban (1114 Budapest, Bartók Béla u. 29.) műsoros estet szervezünk Heller Ágnes emlékére.

Azon a helyen, ahol utoljára volt Heller Ágnesnek magyarországi könyvbemutatója, –  A filozófia rövid története gólyáknak lll. kötete került itt bemutatásra. Az eseményen részt vett, és értékesen szólt hozzá jó barátja Ungvári Tamás is, akit Heller Ágnes még a saját halála előtt egy héttel utolsó útjára kísért …)

A megemlékezés délután 6-órakor kor kezdődik.

Már délután 3-órától a kávéházban meg lehet vásárolni Heller Ágnes könyveit, amelyet kiadónk jelentetett meg. Nem mindegyiket, mert a gyász ránkszakadtával még nem tudtunk gondoskodni utánnyomásokról. Aki a két 90. születésnapi könyv egyikét veszi meg, ingyen választhat mellé egy korábbi, a könyvtárából hiányzó kötetet. (Hogy a lehet drágának tűnő, de a mágikus-szimbolikus 9-est tartalmazó árat ne csorbítsuk meg, de értelmesen kompenzáljuk.)Heller Ágnes létezés-váltását a könyvei olvasásával lehet már csak előmozdítani. A könyv legjobb helye a könyvtárban van. Már itt is felhívjuk a figyelmet – az az előttünk álló hónapok egyik feladata -, hogy civil kezdeményezéssel jutassunk el minél több Heller Ágnes könyvet köz- és iskolai könyvtárakba. (A közkönyvtári vásárlásokat koordináló Márai program még A filozófia rövid története gólyáknak köteteit sem vette fel listájára.)

A délután 6 órakor kezdődő esten Fekete László főkántor és Krulik Zoltán zenész működik közre. Valamint a Heller Ágnes-ünnep/90 ( Festschrift) résztvevői, akik elmondják barátjukhoz, mesterükhöz, példaképükhöz kapcsolódó emlékeiket és gondolataikat. 

Benneteket elvár és az esemény hírének megosztására kérA Múlt és Jövő közössége 

 

MJ 2019/2