A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Pénteken nyomtatták ki a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés. Az októberi önkormányzati választásra a jelölteknek és jelölőszervezeteknek ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges – a település nagyságától és a választás típusától függően különböző számú – érvényes támogató aláírást. A jelölőszervezeteknek és független jelölteknek a területi választási bizottságoknál vagy a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell bejelentkezniük. A testületek eddig összesen több mint kétszázötven jelölőszervezetet – pártot és egyesületet – vettek nyilvántartásba.

Mostanra trendivé vált családosnak, nagycsaládosnak lenni. A fiatalok is egyre inkább családban képzelik el jövőjüket – mondta a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója.   Király Nóra azt mondta: amikor 2010-ben a polgári kormányzás folytatódott Magyarországon, látszott, hogy a középpontban a családok állnak, s a fő célkitűzés, hogy minél több gyermek szülessen. Ennek megfelelően évről évre nő a családok anyagi támogatása, emellett társadalmi megbecsültségük is megnőtt. A Ficsak alapítója elmondta: folyamatos az érdeklődés a februárban bejelentett családvédelmi akcióterv iránt. Júliusi indulása óta „megrohamozták” a kormányablakokat, hitelintézeteket. Augusztus végére 20 ezerre nőtt az érdeklődők száma. Legtöbben a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását igényelték – közölte Király Nóra, kiemelve: ez Európa-szerte egyedülálló támogatási forma.

Az önkormányzati választás tétje a fővárosban az, hogy a budapestiek visszaszerzik-e önrendelkezésüket saját városuk felett – jelentette ki az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje. Karácsony Gergely kiemelte: a változás arról is szól, hogy Budapest olyan szolidáris közösség legyen, amely újra része Európának.

Magyarul is szerepelnek majd a szomszédos országok vasútállomásai a MÁV utastájékoztató kijelzőin és tábláin a külföldi hivatalos elnevezések mellett – közölte a vasúttársaság.  A közlemény szerint az idegen nyelvű elnevezés használata miatt gyakran előfordul, hogy az utasok helytelenül azonosítják a településneveket, így például Oradeát tévesen Aradként értelmezik, holott az Nagyvárad román neve. A MÁV fokozatosan vezeti be a kettős írásmódot, szeptember 4-étől a nagy budapesti pályaudvarok kijelzőin és a szerelvények nyomtatott tábláin már magyarul is szerepelnek a településnevek. A kétnyelvű tájékoztatás tizenöt vasútvonal közel száz állomásának több mint 400 vizuális tájékoztató eszközét és a MÁV-START 65 járatát érinti.

 

A vallási tolerancia jegyében felekezetek közötti focibajnokságot és családi napot rendez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szeptember 1-jén Budapesten, a kőbányai Merkapt sportpályán. Immár negyedik alkalommal játszanak majd barátságos mérkőzéseket a magyar – keresztény és zsidó – felekezetek 14 év, illetve 10 év alatti képviselői, a rendezvény célja az összetartozás megtapasztalása, erősítése. A bajnoksággal párhuzamosan tartandó családi napon a résztvevők és hozzátartozóik kipróbálhatják az arcfestést, az ugrálóvárat és a különböző családi vetélkedőket. Szeptember 2-ától, húsz csapat részvételével ismét megrendezik az egész országot átfogó Tolerancia Kupát is, a harmadik alkalommal meghirdetett eseménysorozat célja, hogy a különböző felekezetekhez tartozó magyar gyerekek a sport segítségével közelebb kerüljenek egymáshoz.

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon nem csak az erzsébetvárosi Wesselényi17 (EröMűvház), de más helyszíneken is várják önöket komolyzenei programok. A Frankel Leó úti zsinagógában Banda Pál gordonkaművész ad szólóestet szeptember 4-én, este 7 órától. Banda Pál előadása a klasszikus zene kedvelői számára ritka élményt tartogat, hiszen olyan művészről van szó, aki a magyar kortárs zenészek között egyike Johann Sebastian Bach legjobb tolmácsolóinak. Bach hat csellószvitje közül a koncerten kettő (a C-dúr és a C-moll) hangzik el. A szólóesten felcsendül még Bruch Kol Nidrei műve is.

 

Külföld:

Megbízták a G7 országcsoport vezetői Emmanuel Macron francia elnököt azzal, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal, és üzeneteket adjon át a perzsa államnak, elejét véve ezáltal a feszültség további fokozódásának a térségben – közölte egy francia diplomáciai forrás a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott G7-csúcstalálkozón. A G7 vezetői egyetértésre jutottak abban, hogy az elsődleges célkitűzés továbbra is az, hogy Irán ne tehessen szert atomfegyverre, és csökkenjen a feszültség a Perzsa-öböl térségében. A G7-csoport idei elnökeként a francia államfő kapott felhatalmazást arra, hogy a tanácskozáson elhangzottak alapján tárgyalásokat folytasson az iráni hatóságokkal – közölte a forrás, aki további részleteket nem árult el.

 

Az ENSZ részéről jelezték, hogy Európában merényletek várhatók – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő. A szakértő Belgiumot és Nagy-Britanniát említette, ahol magas szintű a készültség. Ugyanakkor megjegyezte: az Európai Unió rendőrsége, az EUROPOL jelentése szerint a korábban valamely terrorszervezethez csatlakozott, Európába visszatérő harcosok nem követtek el merényletet. A legtöbb terrorcselekményt „hazai neveltetésű” merénylők követték el. Kis-Benedek József elmondta, hogy az EUROPOL 2006 óta ad ki évente jelentést az előző esztendőben történt terrortámadásokról. Európában öt típusú merényletről írnak részletesen. Ezek: dzsihadista, nacionalista (ebből van a legtöbb), jobb-, illetve baloldali indíttatású, és „tematikus”.

 

Brazília elnöke országa belügyeibe történő beavatkozással vádolta meg azokat az államokat, amelyek anyagilag segítik Brazíliát az esőerdőtüzek elleni harcban. ,”Nem jótékonyságból küldenek ide pénzt, hanem azzal a céllal, hogy megbolygassák szuverenitásunkat” – mondta Jair Bolsonaro a Facebook közösségi portálon közvetített beszédében. Nem sokkal korábban ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Brazíliának nincs elegendő forrása az erdőtüzek visszaszorítására. „Amazónia nagyobb, mint Európa. Hogyan küzdenének ekkora területen a bűnös gyújtogatók ellen?” – tette fel a kérdést újságíróknak távozásakor az elnöki palotából. Bolsonaro ezzel első ízben nyilatkozott úgy, hogy földművesek is okozhatják a tüzeket. Szerdán még NGO-kat, nem kormányzati szervezeteket vádolt gyújtogatással – bizonyítékok nélkül.

 

Észak-Korea új fejlesztésű, nagy kaliberű rakéta-sorozatvetőt tesztelt az ország vezetője, Kim Dzsong Un személyes felügyelete mellett – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség. A híradás szerint a végrehajtott teszt sikeres volt. Kim Dzsong Un hangoztatta, hogy „valóban hatalmas fegyverről” van szó. Észak-Koreának folytatnia kell a koreai stílusú stratégiai és taktikai fegyverek fejlesztését – emelte ki a phenjani vezető. Szakértők szerint az észak-koreai sorozatos rakéta- és egyéb fegyvertesztek célja, hogy Phenjan bővítse mozgásterét az atomprogramjáról folytatott tárgyalások esetleges felújítása esetére. Az egyeztetések lényegében holtpontra jutottak, miután Donald Trump amerikai elnök eredménytelen megbeszélést folytatott Kimmel februárban Vietnamban.

 

Két drón zuhant Bejrútban a Hezbollah radikális síita milícia médiaközpontjára, az egyik felrobbant. Az izraeli újságok honlapjai eleinte bejrúti források alapján izraeli drónokról írtak, de később a helyszíni felvételek alapján azt közölték, hogy a drónok iráni gyártmányúak lehettek, szemben a korábbi értesüléssel. Az épületben súlyos anyagi károkat okozó drónok az iráni irányítás alatt álló Hezbollah irodájának a tetejére zuhantak. Libanon hivatalos hírügynöksége szerint hárman megsérültek, a robbanás három órával követte a Szíriában végrehajtott izraeli légicsapást, amelynek célpontja az észak-izraeli dróntámadásra készülő, Damaszkusz mellett állomásozó iráni haderő volt. Az izraeli média, a szokásokkal ellentétben, nyíltan beszámolt a szíriai csapásról, és közölte, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök a hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállásán személyesen követte az eseményeket. Ezzel szemben a Bejrútban végrehajtott drónakcióval kapcsolatban csak a libanoni beszámolók átvételére szorítkoztak. A bejrúti jelentések eleinte arról számoltak be, hogy a Hezbollah katonái lelőtték az izraeli pilóta nélküli légi eszközöket, de később azt közölték, hogy nem vették őket célba, hanem azok maguktól robbantak fel, illetve zuhantak a Hezbollah propagandaközpontjára.

 

Gazdaság:

 

Átfogó kereskedelmi megállapodást fog kötni az Egyesült Államok az Európai Unióból kilépő Nagy-Britanniával – mondta Donald Trump amerikai elnök a G7-es országcsoport csúcstalálkozójának otthont adó Biarritzban, hozzátéve, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök „éppen a megfelelő ember” arra, hogy kiléptesse országát az unióból. „Ő az az ember, aki véleményem szerint nagyszerű miniszterelnök lesz” – mondta az amerikai elnök. Hozzátette, hogy várakozásai szerint mostantól felgyorsulhatnak a brit-amerikai kereskedelmi tárgyalások, amelyek eddig a brit fél miatt akadoztak. Boris Johnson a Trumppal elköltött munkareggelije után arról beszélt, hogy kemény kereskedelmi tárgyalásokra számít az Egyesült Államokkal, de a brit vállalatoknak hatalmas lehetőségei vannak az amerikai piacon. A brit kormányfő hozzáfűzte: Nagy-Britannia összességében inkább a „kereskedelmi békét” támogatja, szemben a jelenleg zajló kereskedelmi háborúval, és nem pártolja vámok bevezetését.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé számítani kell záporra, zivatarra. Délután a pár órás napsütés mellett országszerte zivatarok okozhatnak változékony időt. A szél napközben élénk délkeleti lesz. Hajnalban 16, 21 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 27, 33 fok között alakul. Késő este 19, 24 fok lesz. Hétfőn front nem érkezik, de folytatódik a csapadékos, változékony idő. Vérnyomás-ingadozás a légszomj nagyon gyakori panasz lesz, az idősek és a krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek. A hő-és komfortérzet alacsony. A közlekedést zivatarok nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.