A BreuerPress és a HETITV hírei

A BreuerPress és a HETITV hírei

Senki nem darálta be az MTA-t Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Magyar Hírlapnak nyilatkozó elnöke szerint, aki ugyanakkor úgy látja, szigorítani és egyértelműsíteni kell az elvárásokat a kutatókkal szemben. Tudom, méhkaptárba dugtam a fejem, ám az, hogy a tudományban eddig nem túl nagy eredményeket felmutató, annál nagyobb öntudattal rendelkező emberek kvázi halállal fenyegetnek, inkább csak növeli a munkakedvemet – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Maróth Miklós akadémikus, akit öt évre nevezett ki az MTA-ról leválasztott kutatóintézeteket tömörítő Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító testület elnökének Orbán Viktor miniszterelnök Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján. Maróth a lap kérdésére válaszul kifejtette: a kormányzatban tudatosult, hogy a magyar tudomány vezető szerepe megingott a térségben. Elkezdtünk lecsúszni. Ezzel párosult az a felismerés, hogy az Akadémia állami támogatásán lényegesen, nominálisan nem módosítottak a rendszerváltoztatás óta. Jellemzően egyébként a baloldali kormányok inkább elvettek belőle, a polgári kabinetek pedig hozzáadtak.

  1. Nietzsche-díjjal ismerik el Heller Ágnes életművét. Nemzetközi Friedrich Nietzsche-díjjal tisztelegnek Németországban Heller Ágnes filozófus életműve előtt – közölte  a naumburgi központú Friedrich Nietzsche Alapítvány. Közleményük szerint a díj odaítéléséről határozó testület még június elején, Heller Ágnes halála előtt hat héttel döntött úgy, hogy az idén neki adják át az elismerést. Kiemelték, hogy Heller Ágnes volt az egyik legnagyobb hatású kortárs gondolkodó. A díj odaítéléséről Naumburg és a svájci Bázel önkormányzata, a svájci Elisabeth Jenny Alapítvány, a Friedrich Nietzsche Alapítvány és a szintén naumburgi központú Nietzsche Társaság képviselőiből álló zsűri dönt. Minden második évben adják ki, eddig Martin Walser világhírű német író és Wolfram Groddeck svájci irodalomtudós kapta meg. Heller Ágnes július 19-én, kilencvenéves korában hunyt el. A Széchenyi-díjas filozófust, akadémikust július 29-én helyezték végső nyugalomra a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben.

Szerdán kezdik kézbesíteni a mintegy 8 millió választópolgárnak az októberi önkormányzati választás értesítőjét. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy benne vannak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékben, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. Az értesítőket a Magyar Posta kézbesíti. A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb augusztus 23-áig postázzák az értesítőt. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 13-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

 

Az LMP elvárja a kormánytól, hogy állapítsa meg Magyarországon a klímavészhelyzetet – mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Schmuck Erzsébet az elmúlt hetek szélsőséges időjárási viszonyai, valamint a helyi, országos és globális szinten júliusban megdőlt hőmérsékleti rekordok kapcsán sürgős cselekvésre és az LMP javaslatainak befogadására szólította fel a kormányt. Elmondta: az LMP azt szeretné elérni, hogy 2030-ra ne 40, hanem minimum 50 százalékos szén-dioxid-kibocsátás csökkentést vállaljon Magyarország. Az LMP arra bátorítja a kormányt, hogy a szeptemberi New York-i klímacsúcson „határozott, és ha kell radikális” vállalásokat tegyen meg, olyanokat, amelyek a magyar emberek érdekét szolgálják – tette hozzá.

A 15. Maccabi Európa Játékok záróünnepsége a Játékok központi helyszínén, a Ludovika Campuson augusztus 6-án kedden, este 8 órakor kezdődik. A ceremónia eredeti tervezett helyszíne a Hajógyári-sziget lett volna, a Játékok szervezői azonban biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy az eseményt a központi helyszínen, a Ludovika Campuson rendezik. A záróünnepségen a Játékokon induló 42 ország több mint 2300 sportolója, valamint a csapatok 700 akkreditált sportszakembere, vezetője, és a 15. Maccabi Európa Játékok lebonyolítását segítő több mint 500 önkéntes vesz részt. Ekkor adják át a Játékok legjobb sportolójának járó Ken Gradon-díjat, a legnagyszerűbb munkát végző önkéntesnek járó díjat, valamint a Játékok Fair Play-díját. A rövid, hivatalos program keretében Motti Tichauer, az Európai Maccabi Konföderáció elnöke és Deutsch Tamás, a Játékok Védnöki Testületének vezetője mond beszédet, majd ünnepélyesen levonják a 15. Maccabi Európa Játékok zászlaját.  Az ünnepségre komponált különleges légtáncbemutató után DJ-k indítják a Maccabi bulit.

 

Külföld:

 

Újabb fegyveres támadás történt az Egyesült Államokban: az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy bárban; a lövöldözésben tíz ember meghalt a támadóval együtt, és legalább 16 embert szállítottak kórházba sebesülésekkel. Több sebesült állapota válságos. Az incidens helyi idő szerint szombat éjfél után egy órával történt az amerikai város Oregon nevű kerületében, ahol sok éjszakai szórakozóhely, bár, művészeti galéria és bolt van. A lövöldözés a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen történt. A rendőrség megerősítette, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök lőtték le a támadót. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy volt a támadónak egy tettestársa is, de Matt Carper rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Puskát használt, és több tárat lőtt ki.

 

Ferenc pápa imával emlékezett meg a Szent Péter-téren az Egyesült Államokban egymást követő fegyveres támadások áldozatairól. Az Angelust (Úrangyala-imádság) követő beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az El Pasóban és Daytonban történt fegyveres támadások fegyvertelen embereket vettek célba. Arra kérte a Szent Péter-téren jelen levőket és a szavait a médián követő hívőket, hogy vele együtt imádkozzanak a halálos áldozatokért, a sebesültekért és családtagjaikért.

 

Mark Esper új amerikai védelmi miniszter kijelentette: szeretné, ha az Egyesült Államok viszonylag rövid időn belül szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat telepítene az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. Az Egyesült Államok pénteken lépett ki hivatalosan a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról 1987-ben megkötött orosz-amerikai (INF-)szerződésből, mert szerinte Oroszország megsértette azt.  Esper szombati bejelentése valószínűleg kiváltja majd az aggodalmat amiatt, hogy fegyverkezési verseny alakul ki a térségben, valamint Washington ezzel a tervével tovább növeli a feszültséget Kínával. Az új amerikai védelmi miniszter pénteken bejelentette: az Egyesült Államok felgyorsítja a hagyományos föld-levegő rakéták újabb verzióinak kifejlesztését.

 

Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt a Perzsa-öbölben egy idegen tartályhajót, amely üzemanyagot csempészett egyes arab országokba – közölte az iráni állami televízió. A híradásban nem nevezték meg, hogy mely ország hajóját foglalták le. Az hangzott el, hogy a hajó 700 ezer liter üzemanyagot szállított, és hét, különböző nemzetiségű matrózt vettek őrizetbe fedélzetén egy bírósági illetékes utasítása alapján. A tankert a Perzsa-öböl északi részén, Fárszi-sziget közelében tartóztatták fel július 31-én. Az IRNA iráni állami hírügynökség úgy értesült, hogy a tartályhajót Busehr kikötőjébe irányították, és szállítmányát átadták az olajtermékek szétosztásával foglalkozó állami vállalatnak. Nem ez az első hajó, amelyet az iráni hatóságok lefoglaltak. Július 14-én a panamai zászló alatt hajózó Riaht, 19-én pedig a Stena Impero brit olajszállítót is feltartóztatták.

 

A londoni székhelyű al-Quds al-Arabi újság jelentése szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemrégiben találkozót kért II. Abdullah jordán királytól, de kérését elutasították. Abdullah állítólag a két fél közötti telefonbeszélgetés lehetőségére is nemet mondott. A jelentésben idézett jordán tisztviselő szerint a kikosarazásra „a Jordánia és Izrael közötti komplikált kapcsolatok fényében” került sor, tekintettel a közelgő izraeli választásokra és Donald Trump amerikai elnök stagnáló béketervére. Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal névtelenül nyilatkozó tisztviselője tagadta a jelentés állításait. A cikk szerint Jordánia továbbá nem érdekelt az arab vezetők számára rendezett Camp David-i konferencián való részvételben, amit állítólag az Egyesült Államok a közel jövőben kíván megejteni azzal a céllal, hogy Trump bemutassa izraeli-palesztin béketerve politikai részét.

 

Gazdaság:

 

A kínai turisták 149 millió utazást tettek és 130 milliárd dollárt költöttek el külföldön 2018-ban a China Tourism Academy kimutatása alapján. Az utazások száma tavaly 14,7 százalékkal, az elköltött összeg pedig 13 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az ENSZ turisztikai világszervezete, a World Tourism Organization számításai szerint a turisztikai célú külföldi utazások száma 2030-ra globális szinten meghaladja majd az 1,8 milliárdot. Kína számít a világ leggyorsabban növekvő turisztikai piacának és kulcsfontosságú szerepet tölt be a nemzetközi turizmus mint gazdasági ágazat fejlődésében. Kínában a belföldi turizmus is rohamléptekkel fejlődik, az idei első fél évben az ágazat 2,78 ezer milliárd jüan (402 milliárd dollár) forgalmat termelt, 13,5 százalékkal többet, mint 2018 első felében. A China Tourism Academy prognózisa szerint a belföldi turizmus idei teljes évi forgalma 5,6 ezer milliárd jüan lesz, 10 százalékkal magasabb a tavalyinál.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt napos időre készülhetünk, csapadék nem lesz. Délután nyugat felől megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadék nem valószínű. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 12, 19 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul. Késő este 17, 24 fok lesz. Hétfőn a frontmentes idő ellenére ismét a vérnyomásproblémák és a keringési zavarok erősödésére lehet számítani, emellett fejfájás és ingadozó komfortérzet is jelentkezhet. Gyakori lehet a légszomj és a nyugtalanság is. Az érzett hőmérséklet többször ingadozhat a nap folyamán. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.