A holokauszt áldozataira emlékeztek Csepelen

A holokauszt áldozataira emlékeztek Csepelen

Több budapesti temetőben is megemlékezéseket tartottak a holokauszt áldozatai előtt fejet hajtva július 14-én, vasárnap. A csepeli zsidó sírkertben Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi emlékezett meg a dél-pesti városrészről elhurcolt zsidó lakosokról.

snj8520.jpg
A Budapesti Zsidó Hitközség szervezésében megtartott ceremónián arra a 960 csepeli zsidó polgárra emlékeztek, akiket a holokauszt idején hurcoltak el, s akik közül mindössze hatvanan tértek haza. A megemlékezésen – amelyen jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is – Kerényiné Rippner Zsuzsa, a hitközség dél-pesti körzetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük a holokauszt még élő túlélőit.

snj8571.jpg
„Azért jöttünk, hogy emlékezzünk a budapesti hatos zónában élt, egykori csepeli zsidó testvéreinkre, emlékezzünk 1944. április 24-re: hogy hogyan írták össze a hat évnél idősebb gyerekeket és felnőtteket a sárga csillag hatékonyabb viselése érdekében. És emlékezzünk 1944. június 7. hajnali óráira, amikor több ezer embert hurcoltak a csepeli városszéli telepekre” – mondta Totha Péter Joel, felidézve a második világháború és a holokauszt könyörtelenségét. Hozzátette, hogy a dél-pesti városrészből összegyűjtött csaknem 21 ezer zsidó polgárt 1944. július 6-án deportálták.

snj8546.jpg
„Emlékezzünk az 1944. július 16-án, a Miniszterelnökség részére megírt táviratra, amiben az áll, hogy nincs többé szükség segítségre, mivel a Csepel-szigetközi zsidóinternáló tábor tegnap óta teljesen üres. Emlékezzünk azokra, akiket megöltek Auschwitz-Birkenauban. Ezért emeljük fel a szívünket minden évben az éghez, hogy fohászkodjunk a mindenség urához és alkotójához, hogy hadd találjanak nála nyugalmat zsidótestvéreink” – fogalmazott Totha Péter Joel.

snj8610.jpg
Fotó: a szerző felvételei

Forrás: honvedelem.hu/cikk/116998_a_holokauszt_aldozataira_emlekeztek_csepelen