A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Családpolitikai rangsort vezet Magyarország. A Kopp Mária Intézet tizenkét szempont alapján értékelte 45 európai ország családpolitikai intézkedéseit. Hazánk Franciaországgal együtt a rangsor élén végzett. Tízmillió forintos babaváró hitel, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, kibővített jelzáloghitel-elengedési program és a használt ingatlanokra is felhasználható Családi Otthonteremtési Kedvezmény – ezzel a négy intézkedéssel indult el július elsején a Családvédelmi Akcióterv. Tizenkét szempont alapján értékelték 45 európai ország családpolitikai intézkedéseit. Többek között azt vizsgálták, hogy az adott országban mennyire sokrétű és milyen széles a családokat támogató intézkedések köre, és mennyire komplex a családpolitika.

Az intézet rangsora szerint hazánk előkelő helyet foglal el: Magyarország Franciaországgal együtt a rangsor élén végzett. A második helyen Belgium, Észtország, Lengyelország, Luxemburg és Oroszország áll, míg a harmadik helyet Csehország foglalja el.

 

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a költségvetésről, az Európai Unió ügyeiről, a V4-es országok összefogásáról.

A politikus beszámolt arról, hogy a Parlament pénteki ülésén fontos döntések születtek, döntöttek az ország jövő évi költségvetéséről, az adójavaslatokról. Ami a költségvetést illeti, a kormányszóvivő kiemelte, ez egy nagyon jó tervezet, ami egy százalékos hiányt tartalmaz, ami tartható, ahogy az összes eddigi vállalás, amit a Fidesz kormány tett meg az eddigi költségvetések során. Hozzátette, ilyen alacsony hiánnyal még senki nem tervezett költségvetést, de az is rendkívüli, hogy a családok támogatására 2200 milliárd forint van betervezve a büdzsében.

Azokra az ellenzéki felvetésekre, hogy ezek a kedvezmények bár jók, de pont a szegényebb csoportokhoz nem jut el, a politikus úgy felelt, a babaváró program tervezésekor is úgy gondolkodott a kormány, hogy ezt a támogatást a lehetőség szerint minden család igénybe vehesse. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben a babaváró hitelt felvevők valamiért nem tudják teljesíteni a vállalt gyermekszámot, akkor átalakul egy hitellé, aminek a havi törlesztőrészlete nem lehet több mint ötvenezer forint. A képviselő szerint egy olyan házaspárnál, ahol mindkét fél minimálbért kap, is visszafizethető a havi részlet. Már ezért sem igaz az ellenzéknek ez a vádja – tette hozzá a politikus. Arról nem is beszélve, hogy az ellenzék, amikor kormányon volt, akkor semmilyen családtámogatási programot nem indított, de még azokat is visszavette, amit az első Orbán-kormány tett le az asztalra 1998 és 2002 között.

 

Az MSZP EP-képviselője szerint „a kormánypárt verbális fogdmegjei az elmúlt napokban hazaárulást kiáltottak, amiért az ellenzéki magyar EP-képviselők is kiálltak a fideszes EP-tisztségviselők bojkottja mellett”, miközben a Fidesz „téglánként bontotta le a jogállamot, és amely kéjes büszkeséggel rúgta fel az európai csúcsjelöltek szokásjogának rendszerét a saját pártcsaládjuk győztes jelöltjének, Manfred Webernek a legyilkolásával”. Ujhelyi szerint „figyelemre méltó, milyen hevesen reagáltak a kormánypárt vezetői, sőt, maga a kormányfő is arra, hogy EP-képviselőik bizony bukdácsolnak Brüsszelben”. Ujhelyi szerint ugyanakkor „az egész hisztéria valójában Trócsányi László egyre közeledő bukásáról szól”. Az MSZP-képviselő úgy látja: „az már régóta tudható, hogy fajsúlyos portfólióra nem számíthat, az is csoda lesz, ha átmegy majd a meghallgatásán a jogállamiság lebontásához vígan asszisztáló, a közigazgatási bíróságok rendszerét visszaépítő, az Európai Ügyészséget vadul elutasító közig-stróman”.

 

A DK után még két párt jelezte, hogy nem támogatják Janiczak Dávid jelölését az őszi önkormányzati választásokra, korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt. „A Momentum és a Párbeszéd eleve nem is ment bele Janiczak támogatásába” – írja a Mérce. A portál információi szerint a Párbeszédnek már korábban is súlyos gondjai voltak Janiczakkal, aki polgármestersége alatt számos olyan intézkedést tett, amelyek a szegényekkel és romákkal szemben kirekesztők voltak, valamint „haveri, urambátyám szempontok alapján” döntött arról, ki kaphat szociális bérlakást és ki nem. A Momentum elnöksége pedig Donáth Anna kezdeményezésére hozta azt a döntést, hogy nem támogatja Janiczak jelölését.

 

Külföld:

 

Európai vezetők részvételével tartották meg a katonai díszszemlét Párizsban a francia nemzeti ünnepen, a Bastille 1789-es ostromának tiszteletére. A katonai parádé az európai katonai együttműködés jegyében zajlott. Az európai katonai kezdeményezés Emmanuel Macron francia elnöktől indult, célja a rendkívüli hadi helyzetek, humanitárius válságok kezelése. Tíz ország, közte Franciaország és Németország is részt vett benne, katonáik vasárnap ott voltak a francia főváros sugárútján, a Champs-Élysées-n. Az ünnepélyes hangulatot csupán az törte meg, hogy amikor Macron a katonai parádé előtt gépkocsiján elhajtatott a Champs-Élysées-n útján hangos hurrogás követte az úttest mentén álló 20-30 sárgamellényes részéről. Egyesek mozgalmuk jelképeként sárga léggömböket eresztettek a levegőbe.

 

Aggodalomra ad okot, hogy Moszkva felfüggesztette a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) hatályát, a következő napok azonban még lehetőséget adnak a párbeszédre, hogy szükséges intézkedések születhessenek az augusztus 2-án lejáró határidőig a globális biztonság megőrzése érdekében – jelentette ki Federica Mogherini. Az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában hangsúlyozta, a globális béke és a biztonság fenntartásához elengedhetetlen, leszerelést és fegyverzetellenőrzést rögzítő nemzetközi megállapodások veszélyben vannak. Komoly aggodalmakat kelt, hogy Oroszország a megállapodásban tiltott, 9M729 nevű, földi indítású, új rakétarendszert fejlesztett.

 

A „segíteni készek szövetségének” létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter. „Tovább kell lépnünk azokkal a tagállamokkal, amelyek készek menedékkérőket befogadni, és a többi tagállam is bármikor csatlakozhat” – tudatta a német külügyminiszter, aki szerint az önként jelentkező országok között viszont kötelező elosztási mechanizmusra van szükség. „A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni, és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi” – hangoztatta Heiko Maas. A szociáldemokrata külügyminiszter úgy gondolja, elfogadhatatlan az, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik „emberéletekről”.

 

Donald Trump amerikai elnök gyakorlatilag csak azért mondta fel az iráni nukleáris fejlesztési tevékenység korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodást, mert azt hivatali elődje, Barack Obama írta alá az Egyesült Államok részéről – ez derül ki azokból a kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai táviratokból, amelyeket a volt washingtoni brit nagykövet küldött a londoni külügyminisztériumnak. Sir Kim Darroch, aki a botrány egy héttel ezelőtti kirobbanása után lemondott nagyköveti posztjáról, az elmúlt hónapokban igen lesújtó értékeléseket tartalmazó tájékoztatókat küldött Londonnak Donald Trump amerikai elnökről és a Fehér Ház munkájáról, és e táviratok közül többet valaki eljuttatott a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglaphoz.  Darroch a lap által először egy hete közzétett táviratcsomagban egyebek mellett azt írta, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház „egyedülálló mértékben működésképtelenné vált”, az elnök pályafutása „dicstelen véget érhet”, és valószínűtlen, hogy a Trump-kormányzat a jelenleginél valaha is „számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé kétbalkezes” lesz.

 

Két nappal Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezér figyelmeztetését követően, hogy egy háború az USA és Irán között Izrael elpusztítását eredményezheti, Benjamin Netanjahu miniszterelnök azzal fenyegette a terrorista csoportot, hogy támadás esetén döntő csapást mér Libanonra. „A hétvégén hallottam Naszrallah arrogáns szavait a támadási terveiről,” mondta Netanjahu a heti kabinetülés kezdetén. „A tisztázás végett, ha a Hezbollah ostobaságra adja a fejét és megtámadja Izraelt – intézkedni fogunk, és Libanonra döntő erejű katonai csapást mérünk. De Naszralláhval ellentétben nekem nem áll szándékomban részletesen bemutatni a tervünket. Legyen elég annyi, hogy Naszrallah éveken át ásott terroralagutjait napok alatt megsemmisítettük. Ahogy a mondás tartja – ne igyál előre a medve bőrére.”

 

Gazdaság:

 

Öt éven belül mintegy 1700 milliárd forint értékben fejleszti a kormány a vasúti közlekedést – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasúti szakasz villamosításának befejezése alkalmából szervezett ünnepségen. A miniszter az átfogó korszerűsítés egyik fontos elemének nevezte az egyes vonalak villamosítását. A cél a gyors, kényelmes, versenyképes személy- és áruszállítás kialakítása – tette hozzá.  Közlése szerint a Mezőzombor és Sátoraljaújhely közötti – 46 kilométernyi szakaszt érintő, 23 milliárd forintos – fejlesztés során a villamosítás mellett „felszámolták a szűk keresztmetszeteket, megszüntették a lassú jeleket”. Az utaskomfort emelése érdekében minden állomáson és megállóhelyen korszerű térvilágítást, modern utastájékoztató berendezéseket telepítettek. Több helyen átépítették a közúti és gyalogos átkelőhelyeket is. Sárospatak és Sátoraljaújhely között, az árvízveszélyes szakaszokon  megemelték a töltést – sorolta.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt a napos és felhősebb területek egyaránt jelen lesznek, elszórt jelleggel fordulhat elő zápor, néhol zivatar. Délután a több órás napsütés mellett gomolyfehők képződnek, elszórtan alakulhat ki zápor, néhol zivatar. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Hétfőn nem érkezik front. A pár fokos melegedés hatására a fokozottan érzékenyek migrént és fáradékonyságot tapasztalhatnak, de intenzív tünetekre nem kell készülni. Az északnyugati szél helyenként erős lesz, emiatt a fejfájás fokozódik. A közlekedés során az erős oldalszél és a helyenként kialakuló záporok fokozzák a balesetveszélyt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.