Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a költségvetésről,

Ez az összefogás maga a geopolitikai valóság

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a költségvetésről, az Európai Unió ügyeiről, a V4-es országok összefogásáról.

A politikus beszámolt arról, hogy a Parlament pénteki ülésén fontos döntések születnek, döntenek az ország jövő évi költségvetéséről, az adójavaslatokról. Ami a költségvetést illeti, a kormányszóvivő kiemelte, ez egy nagyon jó tervezet, ami egy százalékos hiányt tartalmaz, ami tartható, ahogy az összes eddigi vállalás, amit a Fidesz kormány tett meg az eddigi költségvetések során. Hozzátette, ilyen alacsony hiánnyal még senki nem tervezett költségvetést, de az is rendkívüli, hogy a családok támogatására 2200 milliárd forint van betervezve a büdzsében.

Kérdésre válaszolva a képviselő megerősítette, ez a keret felülről nyitott, azaz, ha úgy alakul, hogy a tervezettnél többen vennék fel a babavárós hitelt, a kedvezményes autóvásárlási támogatást, a CSOK-ot a tervezettnél, akkor erre is lehetőség van. A kormányszóvivő elmondta, az eddigi információk szerint például több mint négyezren vették fel az autóvásárlási támogatást, de a babaváró hitel iránt is hatalmas az érdeklődés. Hollik István kiemelte, úgy alkották meg a szabályokat, hogy minden ilyen eljárás illetékmentes.

Azokra az ellenzéki felvetésekre, hogy ezek a kedvezmények bár jók, de pont a szegényebb csoportokhoz nem jut el, a politikus úgy felelt, a babaváró program tervezésekor is úgy gondolkodott a kormány, hogy ezt a támogatást a lehetőség szerint minden család igénybe vehesse. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben a babaváró hitelt felvevők valamiért nem tudják teljesíteni a vállalt gyermekszámot, akkor átalakul egy hitellé, aminek a havi törlesztőrészlete nem lehet több mint ötvenezer forint. A képviselő szerint egy olyan házaspárnál, ahol mindkét fél minimálbért kap, is visszafizethető a havi részlet. Már ezért sem igaz az ellenzéknek ez a vádja – tette hozzá a politikus. Arról nem is beszélve, hogy az ellenzék, amikor kormányon volt, akkor semmilyen családtámogatási programot nem indított, de még azokat is visszavette, amit az első Orbán-kormány tett le az asztalra 1998 és 2002 között.

A kormányszóvivő beszélt a falusi CSOK-ról, amellyel a kormány azt akarja elérni, hogy ne legyen hátrány a falvakban való élés, azaz ugyanazokat a minőségű szolgáltatásokat lehessen igénybe venni, mint a városokban. Mindezek mellett megoldható az is, hogy a falvakban élők akár a környező városokba bemehessenek dolgozni, köszönhetően többek között a folyamatos közúti infrastruktúra-fejlesztéseknek.

Hollik István beszélt az Európai unióról, megemlítve azt is, a V4-es országok Izrawel melletti folyamatos kiállása kapcsán, amivel a közösségben szinte egyedül vannak, hogy nagy szerencse az, hogy az EU-nak nincs közös külpolitikája, bárkit is nevezzenek ki külügyi főtárgyalónak. Azt is megjegyezte a politikus, hogy a visegrádi országok külpolitikája sem fog megváltozni, továbbra is stratégiai partnerként tekintenek Izraelre.

Hollik István beszélt arról az esetről is, amelynek során az Európai Parlamentben három fideszes képviselőt egyelőre nem sikerült beválasztani azz illetékes bizottságokba. Mint megjegyezte, ez eddig példa nélküli eset volt, ami mögött a Demokratikus Koalíció áll. A kormányszóvivő szerint azok, akik nemmel szavaznak egy ilyen választáson, nem demokraták, hiszen a különböző bizottsági jelölések is tükrözik a választások végeredményét, ez így van a hazai Parlamentben is.  Ezzel a mostani esettel egy íratlan szabályt rúgtak fel, szembemenve az európai emberek akaratával.

Mindez a történet nem fogja Hollik István szerint befolyásolni majd az Európai Bizottság elnökjelöltjének a megválasztását. Azokra a cikkekre, melyek szerint Magyarország az EU peremvidékére szorult, a kormányszóvivő úgy felelt, pontosan az látszik a közösségben, hogy a V4-es országoknak ma már komoly súlya van, azaz nélkülük nem lehet döntéseket meghozni. Ez az összefogás maga a geopolitikai valóság, ha a visegrádi országok összefognak, akkor együtt jóval erősebbek, ezt mutatta meg az európai csúcsjelöltekkel kapcsolatos tárgyalássorozat is.