A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A Magyarságkutató Intézet olyan szakmai kvalitásokkal rendelkezik, ahol „idiótáknak” nincs keresnivalója.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő a szokásos Kormányinfón várták az újságírók kérdéseit, a Heti Tv is megtette ezt.

A Heti Tv a mostani amerikai-izraeli-orosz tárgyalások kapcsán, melynek témája Szíria, arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány, a magyar gazdaság szeepet kíván-e vállalni a háború utáni rendezésben.

Gulyás Gergely elmondta, tudomása szerint nem elsősorban a szííriai rendezés, hane Irán kérdése volt a legfőbb téma, de az biztos, a magyar kormány minden megoldást támogat, mindenben szerepet vállal, ami a békés rendezést, valamint a migránsok megállítását eredményezi. Ugyancsak a Közel-Kelethez tartozó másik fontos ügy, az amerikai palesztinokkal kapcsolatos béketere kapcsán azt nyilatkozta a miniszter, hogy a magyar álláspont ebben is ugyanaz, mint eddig volt.

A Jeruzsálemben található egykori osztrák-magyar vendégházzal kapcsolatos kérdésre a kancelláriaminiszter ismertette, a magyar kormány az osztrákoknak javaslatot tett az épület közös megvásárlására, üzemeltetésére, ám ez nem sikerült, az osztrák fél nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

A Heti Tv a sajtóban megjelent hírről kérdezte Gulyás Gergelyt, mely szerint Kasler Miklós, az EMMI első embere a kormány elé tett javaslatában a Magyarságkutató Intézet költségvetését kívánja megemelni, ahol egyébként olyan történészeket is alkalmazna, akik korábbi nyilatkozataikban erősen kirekesztő, antiszemita gondolatokat, mondatokat tettek.

A miniszter megjegyezte, a Magyarságkutató Intézet olyan szakmai kvalitásokkal rendelkezik, ahol „idiótáknak” nincs keresnivalója.

A Heti TV a kánikulai melegben a kormány lépéseire volt kíváncsi. A miniszter elmondta, valóban jó lenne, ha minden kórházban, közintézményben lenne megfelelő légkondicionálás, már lépések történtek, de persze még nem lehet elmondani, hogy ez mindenütt rendelkezésre állna.

Egy másik kérdésre a kancelláriaminiszter elmondta, egyelőre nem változott a kormány álláspontja a diplomák és a nyelvvizsga megszerzése tekintetében, így a pedagógushiány ellenére sem tervezik átmenetileg azon végzett pedagógusok alkalmazását, akik még nem szerezték meg a középfokú nyelvvizsgát.

A Heti TV a Budapest Airport kapcsán arra volt kíváncsi, hogy nem lenne-e rossz ismételten egy magyar tulajdonú repülőtér és légitársaság megalakítása. Gulyás Gergely válaszában elmondta, nagyon hasznos lenne, de ez nem egyszerű, hiszen még az MSZP kormány idején adták el a Budapest Airportot, minden baj ennek a privatizációnak az okozója. A mostani kormány csupán tárgyalni tud a tulajdonosokkal, nagyon lassú haladás mutatkozik, hogy az áldatlan állapotok megszűnjenek a repülőtéren. Természetesen egy nemzeti légitársaság is fontos lenne – jegyezte meg, de ez csak a reptér után következhet.

 

A tavaly elhunyt Randolph L. Braham történészről, holokausztkutatóról elnevezett intézet létrehozásán gondolkodik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, azaz a Mazsihisz. Heisler András elnök által készített vezetői előterjesztés született a témában, ám a tudományos háttérintézménynek és kommunikációs eszköznek szánt szervezet létrehozásáról az egyház közgyűlésének kell döntenie, amire akár még hónapokat kell várni. a cél az lenne, hogy az új intézet szakpolitikai munkákkal segítse a Mazsihisz döntéshozatalát, továbbá eltávolítsa az egyháztól azokat a konfliktusokat, melyek ma politikai vitáktól terheltek. Ismert, a Mazsihisz a holokauszt gyermekáldozatai emlékére szánt múzeum, a Sorsok háza és egyéb emlékezetpolitikai kérdésekben is markánsan a kormánnyal szemben foglalt, illetve foglal állást. Ezeket „vállalná át” az új szervezet, hogy a hitközség inkább a hitéleti és közösségi kérdések kapcsán kapjon figyelmet. A névválasztás aligha véletlen: az óriási nemzetközi tiszteletnek örvendő professzor egyik utolsó nyilatkozata éppen a Sorsok háza koncepciójának elítélése volt.

 

Külföld:

 

Rövid időn belül két öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát Tuniszban, Tunézia fővárosában. A halottak számáról még nincsenek hivatalos bejelentések. Az első híradások alapján ketten, köztük egy rendőr biztosan meghaltak.

Csütörtök délelőtt előbb egy rendőrségi konvoj mellett robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő Tunisz forgalmas városközpontjában. Az esetről a francia AfP adott elsőként hírt. Az eset a forgalmas Habib Burgiba sugárúton történt, és az első hírek alapján még nem lehet tudni, hogy a két halott között van-e a merénylő. Később szemtanúk újabb robbantásról adtak hírt, de ennek körülményei egyelőre szintén nem ismertek, de itt is többen megsérültek.

Az MTI az al-Arabíjja pánarab televízió értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy a második robbantást a Tunisz belvárosában lévő terrorelhárító központ parkolójában követték el, és abban négy ember sebesült meg. A rendőrség lezárta a környéket. Egy helyszínen tanuló magyar diák elmeséléséből azt is tudjuk, hogy a 100 ezres Gafsza városában is merénylet-kísérlet történt, de azt állítólag a hatóságok blokkolták.

 

Cseke Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan a bukaresti kormány által sürgősségi rendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyv, mert az a kisebbségi jogok tekintetében több tíz évvel, a múlt század 90-es éveibe veti vissza Romániát. Bár a kódexnek a keddi kormányülésen elfogadott szövege még nem jelent meg a közlönyben, az RMDSZ úgy értesült, hogy a törvénykönyv új változatából a kisebbségi anyanyelvhasználatot szabályozó, már hatályos rendelkezések egy része és az RMDSZ javaslatára a parlamenti vita során korábban elfogadott többletjogok többsége is hiányzik.

 

Feljött a harmadik helyre a népszerűségi listán Ukrajnában Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja a szűk egy hónap múlva esedékes parlamenti választás előtt, megelőzve Petro Porosenko előző ukrán elnök és Julija Timosenko volt kormányfő pártját is – derült ki a Rejting közvélemény-kutató csoport által közzétett felmérésből. A június 20-24. között végzett felmérés eredménye szerint öt pártnak van esélye átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. A biztos választók körében továbbra is a legtöbb támogatója Volodimir Zelenszkij Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártjának van, amelyre a megkérdezettek 45,3 százaléka készül szavazni.  A második helyen 12,1 százalékkal a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért nevű párt szerepel. A harmadik helyre a Hang (Holosz) került 8,4 százalékkal, míg Porosenko Európai Szolidaritás néven újjáalakított pártja a negyedik helyen szerepel 7,2, Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja pedig az ötödiken 7 százalékkal.

 

Várhatóan a jövő héten kitűzik a miniszterelnök-választás időpontját Spanyolországban – közölte a spanyol sajtó a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspártra (PSOE) hivatkozva. A beszámolók szerint Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök jövő kedden találkozik Meritxell Batettel, a parlament alsóházának elnökével, aki ezt követően jelenti majd be, hogy mikor tartják meg a kormányfőjelöltről szóló parlamenti vitát és szavazást. Sánchez, aki két hónappal ezelőtti spanyol parlamenti választásokon győztes szocialista párt jelöltje a posztra, annak ellenére méretteti meg magát, hogy egyelőre nem rendelkezik az újraválasztásához szükséges parlamenti szavazattöbbséggel. A 350 fős törvényhozásban egyelőre biztosan csak saját pártja 123 képviselőjének támogatására számíthat. A miniszterelnök-jelöltnek a szavazás első fordulójában a parlament abszolút többsége, azaz 176 képviselő támogatását kell megszereznie. Sikertelenség esetén második fordulót kell tartani, amelyen az egyszerű többség is elegendő az eredményességhez.

 

Izrael Állam 10. miniszterelnöke és 14. vezérkari főnöke, Ehud Barak bejelentette, hogy visszatér a politikai életbe, új pártot alakít és indul a szeptemberi választásokon.

„Azért vagyunk itt, hogy bejelentsük egy új párt létrehozását, amely az ország és a társadalom jelentős javítása érdekében fog működni,” mondta Barak a sajtótájékoztatón, majd egy sor kemény kritikával illette Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

„Netanjahu a karrierje végéhez ért,” jelentette ki Barak, azt állítva, ezzel a miniszterelnök munkatársai is tisztában vannak. „Bibi, ez az utolsó esélyed, hogy magad távozz,” mondta, Netanjahu becenevét használva, és arra kérte a minisztereknököt, hogy ne vezesse az országot „káoszba”, csak hogy „megmentsd magad a börtöntől”. Barakhoz pártjához Jáir Golán ex-vezérkari főnök helyettes is csatlakozik.   A 77 éves Barak Izrael történelmének egyik legtöbb kitüntetéssel rendelkező katonájaként számos csatában és harci küldetésben vett részt. 1991-95 között az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke volt. A választásokon legyőzve Netanjahut Barak 1999-2001 között Izrael miniszterelnökeként szolgált. 2001-es veresége után Ariel Sáronnak szemben visszavonult a politikától, majd 2005-ben visszatért a Munkapártba. 2007-2013 védelmi miniszterként szolgált, ebből az utolsó 4 évben Netanjahu alatt.

 

Gazdaság:

 

Magyarország és Törökország a kétoldalú kapcsolatok dinamikus fejlesztésében érdekelt az ipar, a kutatás-fejlesztés és innováció területén is – állapították meg kétoldalú egyeztetésükön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Mustafa Varank, a Török Köztársaság ipari és technológiai minisztere 2019. június 26-án, Budapesten.  Mustafa Varank, aki a Magyar-Török Gazdasági Vegyes Bizottság 6. ülése török tagozatának társelnökeként érkezett Budapestre.  találkozott Szíjjártó Péter külkereskedelmi és külügyminiszterrel is.     A magyar miniszter a fejlesztések eredményeit bemutatva felhívta a török fél figyelmét hazánk két K+F+I zászlóshajójára, a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézetre és a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályára. Palkovics László kifejtette, hogy a világszínvonalú infrastruktúra kiépítése mellett Magyarország megteremtette az önvezető autók közúti tesztelési lehetőségének jogi hátterét is. A tesztpálya környezetében a tervek szerint 2022-re 45 kilométer hosszú gyorsforgalmi út épül „okos” elemekkel kiegészítve.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt szikrázóan napos időben lehet részünk. Délután derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északi lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Pénteken nem érkezik időjárási front. A pár fokos lehűlés görcsös panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél. A levegő felfrissül most kifejezetten ajánlott akár hosszabb időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni. A közlekedést az erős napsütés nehezíti. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.