Már a német kormány sem javasolja a kipa viselését a zsidóknak

Már a német kormány sem javasolja a kipa viselését a zsidóknak

 

Az antiszemitizmus erősödése miatt nem javasolja a Németországban élő zsidóknak kipa nyilvános viselését a német szövetségi kormány antiszemitizmus elleni kormánybiztosa – derül ki a Funke médiacsoport lapjaiban megjelent interjúból.

Felix Klein korábban azon az állásponton volt, hogy Németországban bárki bárhol viselhet nyilvánosan kipát, mert emiatt semmilyen bántódás nem érheti, most viszont már úgy véli, hogy sajnos már nem ez a helyzet, egyre kevésbé kelt felháborodást az antiszemita nézetek hangoztatása.

Klein adatai szerint az antiszemita támadások elkövetőinek 90 százaléka szélsőjobboldali, és jóval kisebb számban olyan muszlimok, akik olyan arab tévécsatornákat néznek, melyek borzalmas képet festenek Izraelről és a zsidóságról.

Michel Friedman újságíró, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió egykori politikusa, az Európai Zsidó Kongresszus korábbi elnöke úgy értékelte Klein szavait, hogy ezzel a német kormány gyakorlatilag beismerte, hogy képtelen megvédeni zsidó állampolgárait.

 

Ha a szövetségi kormány képviselője hivatalosan közli a zsidósággal, hogy nincsenek mindenhol Németországban biztonságban az antiszemitizmustól és az erőszaktól, az a német jogállamiságról és politikai valóságról állít ki szomorú bizonyítványt – húzta alá Friedman.

Németországban is egyre több az antiszemita incidensFORRÁS: AFP/BRITTA PEDERSEN

Azt javaslom, hogy ezt a nyilatkozatot mindenki vegye nagyon komolyan, mert ahol a zsidók nem élhetnek szabadon és biztonságban, ott hamarosan másokra is sor fog kerülni – figyelmeztetett Michel Friedman.

Németországban 2018-ban 1646 antiszemita bűncselekményt jegyeztek fel, mintegy 10 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Ez naponta 4,5 zsidók elleni támadást jelent.Az erőszakig fajuló antiszemita támadások száma 37-ről 62-re nőtt a tavalyi évben.

A migránsok bejövetelével Európa-szerte erősödött az antiszemitizmus

Halállal fenyegették a migránsok a kóser étterem tulajdonosát Berlinben. Az izraeli származású, Jeruzsálemben született Yorai Feinberg Berlin egyik kóser éttermének a tulajdonosa. Saját bevallása alapján már nem érzi magát biztonságban a német fővárosban, mert állandóan halálos fenyegetéseket kap, többségében muszlim migránsoktól.

 

Az Egyesült Királyságban, Németországban és Dániában nőtt folyamatosan az antiszemita hátterű incidensek száma a migrációs válság 2015-ös kezdete óta. Ugyanakkor a támadások valódi mértéke jóval nagyobb lehet, ugyanis az ilyen incidenseket a hatóságok számos alkalommal nem könyvelik el antiszemita indíttatású támadásként.

Az Egyesült Királyságban például a Community Security Trust (CST) gyűjti az antiszemita motivációjú incidensek számát, majd elemzi azokat. Míg 2014-ben (a CST szerint az akkori gázai konfliktus okán) rekordnak számító 1168 atrocitást számoltak össze, addig 2015-ben ez a szám 924 volt. Ez követően a támadások száma 2016-ban 1309 volt, majd 2017-ben 1382.