A Magyar Dal ünnepe New Yorkban

Pankovits Nikolett énekesnő és művész társai, a Sextet és a River Voices énekes lányai, a Magyar Dal ünnepévé tették New Yorkban, a Carnegie Hallban a május 20-i estét. Tudósítónk jelenti.

Pankovits Nikolett

A Pankovits Nikolett Sextet és a River Voices énekegyüttes a magyar népzenét hozta el a világ egyik leghíresebb zenei színpadára a Carnegie Hallba. Az amerikai közönség számára ismeretlen magyar népzenei dallamok csendültek fel a zenekar, az énekkar és a vendég művészek előadásában.

A koncert közönsége egyaránt hallhatott autentikus magyar népzenét és jazz feldolgozásokat, jazz-improvizációkat, illetve angol nyelven Boncz Ádám előadásában magyar költők, pl. Petőfi Sándor és József Attila gondolatait, valamint láthatott egy magyar táncos – Takácsy Dénes – előadásában igaz magyar táncot.

A közönség számára élmény volt Pankovits Nikolett szóló éneke, a Sextet játéka, a női kórus előadása. A koncert során a szólóban, a River Voices énekegyüttes, vagy az együttes tagjai triója, illetve három vendég népzenész kíséretével számos  Bartók Béla és Kodály Zoltán által felkutatott dal hangzott el.

A tudósító számára feltűnő volt, hogy koncerten elhangzott magyar dalok többsége, szomorú hangvételű, többségük lassú tempójú volt, a vágyról, a fájdalomról szóltak. A közönség magyarul nem tudó része számára – nem értvén a szöveget – talán nem tűnt fel, azonban a dallamokból ez kiviláglott. A fellépő művészek is érezhették ezt, ezért a koncert dalai között egy-egy magyar versen kívül, több jazz improvizációt is beiktattak, hogy ez is feloldja a szomorú zenei hangulatot. Talán nem véletlenül a legnagyobb sikert az “aki dudás akar lenni” kezdetű magyar népdal aratta.

A Sextet tagjai között a magyarországi születésű Pankovits Nikoletten kívül más magyar származású nincsen. Ezért is különleges, hogy Juancho Herrera, Alejandro Berti, Manu Koch, Bam Rodriguez, Franco Pinna mennyire hozzáértően szólaltatták meg a magyar zenét.

River Vioces

Pankovits Nikolett és a River Voices, Angyal Laura, Banyai Reka, Cserjesi Kinga, Harsaczki Kata, Nagy Ildiko, Polonyi Artemisz és Boglarka Goldea-Raksanyi egyedülálló repertoárral rendelkezik. A magyar népzene öt fő régiójából összegyűjtött dalok szerepelnek a művészek repertoárján.

A tudósító számára különös élményt nyújtott Pankovits Nikolett szóló énekén kívül a River Voices egyik tagjának különös zenei teljesítménye, Nagy Ildikó gardon játéka. A New York-i Délibáb Magyar Néptáncegyüttes művészeti vezetője és a New York-i Magyar Ház  igazgatója Nagy Ildikó, egy különös hangszeren, az ütőgardon nevű különleges hangszeren kísérte az énekegyüttes előadását. Ezt a hangszert – amelyből a tudósító ismerete szerint összesen kettő található az Egyesült Államokban – általában egy törzsből kivájt fateknőből készítik, amikor játszanak rajta egyik kézzel a húrokat ütik, a másik kézzel az egyik húrt, úgy mondanám, pengetik. Az ütés és a pengetés általi csattanás ritmus kíséretet ad elsősorban a gyimesi, csíki zenében.

A koncert vendégeként egy népzenei trió is nagy sikert aratott. Székely Levente, Székely Áron és Branislav Brinarsky kiválóan egészítették ki a Sextet és a River Voices előadását.

A tudósítónak felemelő érzésben volt része a koncerten. Már többször volt lehetőségem tudósítani a Carnegie Hall-ból, de ami a koncert végén történt, az meglepetés volt. A koncert közönsége hosszasan állva tapsolta meg a fellépő művészeket, követelte a ráadást. S amiért ez igazán érdekes, hogy a közönség között nem a magyar származásúak, hanem amerikaiak voltak többségben.

Pankovits Nikolett, a Sextet, a River Voices és a fellépő vendégművészek, a magyar dal ünnepévé tették a Carnegie Hall-beli estét.

 

WBPI / New York (A szerkesztő megjegyzése: a cikk illusztrációit köszönjük Piros Pazaurek-nek.)