Ez a magyar nemzeti érdek

Ez a magyar nemzeti érdek

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a miniszterelnök kínai útjáról, Magyarország energiahelyzetéről, de szóba került a kormány családpolitikai programja is.

Orbán Viktor Kínában van egy csúcstalálkozón, a miniszterelnöknek ezt az útját több nyugat-európai politikus kritizálta, a Hollik István szerint az ilyen kijelentések mögött egyrészt egy álszentség húzódik, másrészt pedig érezhető az a kettős mérce, amit Magyarországgal szemben már több mint tíz éve lehet tapasztalni. Hozzátette, azért is álszentség, mert mindenki üzletel Kínával, hiszen ez az ország lassan a világ legnagyobb gazdaságává válik, elképesztő exportteljesítménnyel. 604 milliárd eurós kereskedelemi forgalmat bonyolít le Kína az Európai Unióval. Azért is fanyalognak Európában a mostani magyar látogatás miatt, mert a Kínával való gazdasági kapcsolatok erősítésében is egy verseny van az európai országok között, ezért is értelmezhetetlen és álszent az a kritika, amit most Orbán Viktorral szemben fogalmaztak meg néhányan. A mostani látogatások egyik kézzelfogható eredménye, hogy sikerült megegyezni a Belgrád-Budapest vasútvonalról, másodjára sikerült a közbeszerzés lebonyolítása. Ezt a vonalat alapvetően az áruforgalom érdekében fejlesztik, de lehetséges a személyi forgalom is – tette hozzá a politikus, mind a két érintett ország, Szerbia és Magyarország is azt várja ettől a projekttől, hogy a felek közötti gazdasági és egyéb, kulturális kapcsolatok is erősödnek a jövőben.

Arra a felvetésre, hogy ez a vasútvonalat ugyanúgy érik kritikák, mint a paksi beruházást, a kormányszóvivő szerint a kifogásolók számára nem számit semmit a magyar érdek, ez pedig nem más, mint hosszabb távon is biztosítani az ország számára a károsanyag-kibocsátástól mentes, olcsó áramot. Ezt pedig csak PaksII tudja biztosítani, tehát aki a beruházás ellen van, az veszélyezteti Magyarország energiabiztonságát és azokat a rezsicsökkentő intézkedéseket, amiket eddig sikerült elérni. Aki pedig a vasútvonalat kifogásolja, az veszélyezteti azt, hogy a Kínából Európába menő exportból Magyarország is kivegye a részét, hogy ennek az amúgy is meglévő folyamatnak az ország is nyertese legyen. Magyarország abban reménykedik, hogy ez a vasútvonal további beruházásokat is vonz majd maga után. Nem lehet mást tenni – emelte ki Hollik István, mint azt, hogy ki kell emelni az ország geopolitikai előnyét, ez a magyar nemzeti érdek, aki ezt támadja, az bizony a magyar érdekeket támadja.

A hazai energiahelyzetet illetően arról beszélt a politikus, hogy van egy világos cél, a villamosenergia tekintetében száz százalékban a károsanyag-kibocsátástól mentes áramot akar az ország előállítani 2030-ra. A szükséges mennyiség felét PaksII biztosítja, a másik felét pedig megújuló forrásokból, szélerőművekből, napelem parkokból. Ez egy világos, bátor vállalás, de Magyarország meg fogja csinálni – fűzte hozzá a kormányszóvivő.

Az Oroszországból Ukrajnán keresztül érkező gáz tekintetében Hollik István szerint vannak kockázatok, de nem lehet tudni, hogy a szomszéd országban lezajlott elnökválasztás hoz-e valami előrelépést az oroszokkal való kapcsolatukon. Magyarország mindenesetre a legrosszabb forgatókönyvre készül, azaz arra, hogy idén jön utoljára orosz gáz Ukrajnán keresztül. A kormány mindent megtesz az ország gázellátása, energiabiztonsága érdekében, több tárgyalás is volt már ebben a kérdésben.

A kormányszóvivő arról is beszámolt, hogy a Jedlik program keretében a kormány egyre több elektromos töltőállomást hoz létre, ezeknek jó része ingyenes, sőt azoknak, akik elektromos autót vásárolnak, a kormány két és félmillió forintos vissza nem térítendő támogatást is ad.

A kormány családpolitikai tervezetét sokan ismerik, ezeket nagy többséggel fogadta el az Országgyűlés, a képviselő szerint egyelőre nem kell változtatni az eredeti elképzeléseken. A tervek szerint a nyáron a legfontosabb intézkedések hatályba lépnek, ahogy majd jövő év elejétől a négy gyermeket nevelő édesanyák adómentessége.

A kormányszóvivő szerint az ellenzék erősen túlzó számokat mond a kilakoltatási veszélynek kitett családokról, Hollik István szerint az ellenzéknek először azokat a törvényeket kellett volna megszavaznia, ami segített a devizahiteleseken. A Fidesz-KDNP kormány segített rajtuk, azokon a hiteleseken, akik azért voltak kénytelen devizában eladósodni, mert a szocialista kormányok megszüntették az otthonteremtési támogatásokat – tette hozzá a kormányszóvivő, sőt még az akkori MNB vezetés sem hívta fel a veszélyekre a figyelmet.