A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök a horvátországi Dubrovnikba utazik, ahol részt vesz a nyolcadik „16+1” csúcstalálkozón, amely Közép- és Kelet-Európa, valamint Kína vezetőinek legfelsőbb szintű gazdasági együttműködési fóruma – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.  A magyar delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A program csütörtök este a részt vevő országok díszvacsorájával kezdődöt , majd pénteken üzleti fórummal, plenáris üléssel és gazdasági együttműködési megállapodások aláírásával folytatódik. Orbán Viktor miniszterelnök külön kétoldalú megbeszélést is folytat Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel – közölte a sajtófőnök.

 

A bírák függetlenek, a jogállamiság feltételei teljesülnek Magyarországon – hangoztatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Handó Tünde megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy az „úgynevezett országjelentésekben” nem a jogszabályokban biztosított garanciák, tények vagy a tényleges gyakorlat, hanem mindenféle bulvárhírekből merített információk „köszönnek vissza” a magyar bírák ítélkezéséről. Hangsúlyozta, a magyar bírók függetlenségét százötven évvel ezelőtt elfogadott szabályok, hatályos rendelkezések garanciális elemei biztosítják, s egy közelmúltban végzett felmérésben a bírók döntő többsége is úgy nyilatkozott: függetlennek tartja magát.

 

Az uniós klímatervre adott magyar vétó visszavonására szólította fel a kormányt az LMP országos elnökségének. Turcsán Szabolcs pártja szlogenjére utalva kijelentette: tudatosítani kell a kormányban, hogy Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz. Az unió végre felismerte, hogy a globális felmelegedés legfőbb okozója a szén-dioxid-kibocsátás, ezért 2030-ig 45 százalékosra akarta csökkenteni a káros gázok kibocsátásának szintjét, 2050-re pedig nullára – fejtette ki. Hozzátette, azok a kormányok azonban, köztük a magyar is, amelyek a gazdasági lobbik játékszerei, megvétózták a klímatervet. Az LMP petíciót indított a vétó visszavonása érdekében – jelezte.

 

Eddig 57 ezer páciens mintáját küldték be a kémiai laborokba a vastagbélszűrési programban, ezek közül 3680 főnél további vizsgálatra van szükség – nyilatkozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Hírlapnak. A miniszter ismertetése szerint már több mint 220 ezren kaptak meghívót a vastagbélszűrési programba, valamennyi megyében és a fővárosban is elindult a program, március végéig mintegy kétezer orvos csatlakozott hozzá, 1634 háziorvossal együttműködési megállapodást is kötöttek. tárcavezető elmondta, ezek közül mintegy 3700 volt a nem negatív, ám ez nem jelenti azt, hogy ennyien rákbetegek lennének, csupán esetükben további vizsgálatra van szükség. A székletmintában jelenlevő vérnek számos oka lehet, egyáltalán nem biztos, hogy azt egy kezdődő daganat okozza. Lehet gyomorfekély, gyulladásos bélbetegség, aranyér, vérző elváltozás és bizonyos esetekben daganat – mondta.

 

Tanulással a reménytelennek tűnő helyzetekből és környezetből is ki lehet törni – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára a pécsi Gandhi Gimnázium indulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Bódis József Magyarország és Európa elsőként roma nemzetiségi érettségit adó intézményének oktató-nevelő munkáját méltatva azt mondta: a gimnázium különleges helyzetét nemcsak itthon, hanem külföldön is elismerik. Ennek bizonyítéka, hogy a gimnáziumot az UNESCO is felfedezte, és a pécsi oktatási módszer 2017-ben felkerült a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatokat tartalmazó regiszterére – fogalmazott.

 

Gaál Gergely, a KDNP kommunikációs vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az EP választásról, az őszi helyhatósági választásokról, a két voksolás összefüggéseiről, de természetesen szóba kerültek az európai értékek is.

 

A napilapokban megjelent híreket kommentálta a kereszténydemokrata politikus. Az egyik lap a baloldali pártok közötti ádáz harcról írt, ennek kapcsán úgy vélte, valóban úgy tűnik, hogy ez a harc megvan az ellenzéki pártok között, ami nem most kezdődött, hanem az utóbbi évek választásai előtt is érzékelhető volt. Véleménye szerint bár összefogásról beszélnek, ám ez nem sikerült még soha, így ebből az egészből egyfajta bohózat alakul ki.

Ezen pártok ugyan igyekeznek együttműködni a Jobbikkal – tette hozzá, de az természetes, hogy a baloldali szavazóknak viszont ezzel szemben van egy ösztönös ellenérzésük. Ez érthető, hiszen ha csak a Jobbik retorikáját nézik, akkor láthatják, ez egy szélsőséges párt, amelyikkel nem szívesen működnének együtt – mondta el Gaál Gergely.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki pártok jelenleg mintha csak az őszi önkormányzati választásra készülnének, a KDNP politikusa elmondta, idén két fontos választás lesz, májusban, amikor is az Európai Parlament tagjait lehet megválasztani, míg ősszel helyhatósági választások lesznek és az ellenzék, mintha már most beárazta volna a májusi voksolást, pontosabban elengedte volna. Talán belátták, hogy tavasszal nem tudnak eredményt elérni, ezért helyezik a hangsúlyt őszre, de be kell látni – tette hozzá Gaál Gergely, hogy nem lehet elválasztani egymástól ezt a két fontos eseményt. A különböző pártok EP listájával kapcsolatban azt mondta el a KDNP kommunikációs vezetője, minden párt maga dönti el, hogy kiket kíván szerepeltetni a listáján, egy biztos, a Fidesz-KDNP szövetség olyan jelölteket állított, akiket a legalkalmasabbnak tartanak a magyar érdekek megvédésére Brüsszelben, nem pedig a brüsszeli érdekeket itthon.

 

A Várkert Bazár Testőrpalotájában rendezhet kiállításokat a felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum. Az Iparművészeti Múzeum a Várkert Bazárban nyíló első kiállítása Értékőrzés, értékteremtés a 21. században címmel májusban lesz látható – hangsúlyozta Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, hozzátéve: a terveik szerint félévente rendeznek majd időszaki kiállításokat három éven keresztül. Bemutatták a Várkert Bazár húsvéti és tavaszi programjait is, amelyek között gólyalábas utcaszínház, kézműves vásár, valamint koncertek, irodalmi programok is vannak.

 

Külföld:

 

Theresa May szerint továbbra is lehetséges a kilépés az Európai Unióból úgy, hogy az Egyesült Királyságnak nem kell részt vennie a május végi európai parlamenti választásokon. A konzervatív párti brit miniszterelnök tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) újabb halasztásáról döntő, előző este tartott soron kívüli EU-csúcsról. May kijelentette: ha a parlamentnek május 22-ig sikerülne elfogadnia a Brexit feltételrendszeréről novemberben elért, az alsóház által eddig háromszor visszautasított megállapodáscsomagot, akkor az Egyesült Királyság május 31-én, brit idő szerint 23 órakor kiléphetne az Európai Unióból.

 

Az ukrajnai elnökválasztás második fordulójában Volodomir Zelenszkij humorista elnökjelöltre az ukránok 51 százaléka, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőre 21 százalékuk készül szavazni – derült ki a Rejting közvélemény-kutató csoport felméréséből. A felmérést április 5-10. között végezték háromezer fő részvételével. A megkérdezettek 18 százaléka válaszolta azt, hogy még nem döntötte el, kire szavaz az április 21-i második fordulóban, 10 százalék pedig azt, hogy nem megy el szavazni.  Azok közül viszont, akik biztosra mondták, hogy részt vesznek a választáson és már döntöttek, kire szavaznak, 71,4 százalék választja Zelenszkijt és csak 28,6 százalék készül Porosenkóra voksolni. Ljubomir Misziv, a Rejting igazgató-helyettese elmondta, hogy míg Zelenszkij választói bázisa folyamatosan növekszik, addig a hivatalban lévő elnöké lényegében változatlan, támogatottsága nagyjából 20 százalékos.

 

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus „a sajtószabadság sötét pillanatának” nevezte a Twitteren, hogy Londonban őrizetve vették Julian Assange-t. „A képek, amelyeken az ecuadori nagykövet behívja a titkosrendőrséget, hogy kirángassanak egy kiadót, aki – akár tetszik, akár nem – díjnyertes újságírói anyagokat adott ki, történelemkönyvekbe kerülnek. Assange bírálói örülhetnek, de ez a sajtószabadság sötét pillanata” – írta Snowden. Assange hét éven át élvezte a londoni ecuadori nagykövetség menedékét. Edward Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy az NSA tömeges adatgyűjtést folytat, és lehallgatóprogramokkal figyeli az amerikai állampolgárokat és külföldi vezetőket, köztük európai szövetséges országok politikusait is. Snowden akkor Oroszországba menekült, ami miatt erősen lehűlt Moszkva és Washington viszonya. Hazatérése és bírósági tárgyalása esetén harminc évig terjedő börtönbüntetés várhat rá, az 1917-es kémtörvény értelmében.

 

Donald Trump gratulált várható újraválasztásához Benjamin Netanjahunak, akit elemzők az egyik legszorosabb külföldi szövetségeseként tartanak számon. Majd kifejtette: „ez talán kicsit túl korai még, de úgy hallom, győzött és szépen győzött, s mondhatom, kemény verseny volt, de úgy tűnik, Bibi megnyerte ezt a versenyt”. Becenevén szólítva Benjamin Netanjahut, az amerikai elnök azt mondta az izraeli politikusról, hogy „nagyszerű szövetséges” és „jó barát”. Donald Trump, aki március elején – pár héttel a választások előtt – a Fehér Házban fogadta Benjamin Netanjahut, a palesztin-izraeli békemegállapodás szempontjából ígéretes fejleménynek nevezte a várható választási győzelmet. „A tény, hogy Bibi győzött, szerintem jó dolog a béke szempontjából” – szögezte le. Hozzáfűzte: „mindenki azt mondta, hogy lehetetlen a békekötés Izrael és a palesztinok között, de azt hiszem, van rá esélyünk. Most, hogy Bibi győzött, jobb is az esélyünk erre”.

 

Gazdaság:

 

A magyarországi bankok termékei továbbra is nagyon drágák, jelentősen javítani kell a hatékonyságukat és erőteljes innovációt kell végrehajtaniuk, emellett jelentősen fokozniuk szükséges a hitelkihelyezést – emelte ki Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfolio.hu gazdasági portál Hitelezés 2019 című konferenciáján. Az MNB alelnöke szerint Magyarország „túlbankosított”, a jövőben az országban elég lenne öt univerzális, nagy hitelintézet. A fenntartható gazdasági növekedés támogatására szólította fel a bankrendszert, amihez a hosszú távú hitelállomány évi 12-14 százalékos növelése szükséges. Úgy látja, kevesebb, de korszerűen átalakított bankfiókra lenne szükségük a hazai pénzintézeteknek, és előre kellene lépniük a digitalizációban is, hogy alkalmazkodni tudjanak az új fintech megoldásokhoz.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt a borult időben helyenként eső, zápor is előfordulhat. Délután folytatódik a felhős, borongós idő. Elszórtan számíthatunk eső, zápor kialakulására. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 3, 9 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 8, 16 fok között alakul. Késő este 5, 10 fok lesz. Pénteken ugyan újabb front nem érkezik, de többen tartós fejfájásra, migrénre, illetve ingerlékenységre panaszkodhatnak, ezen kívül az arra hajlamosak körében vérnyomás-ingadozás is felléphet. A borongós, lehangoló időben általános rosszkedvet tapasztalhatunk, csak keleten javíthat kevés napsütés a hangulaton. Gyakoriak lehetnek az alvászavarok, csökken a teljesítőképesség. A szabadban a csapadék mellett néhol erős szél is rontja a hő- és komfortérzetet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

 

 

A bírák függetlenek, a jogállamiság feltételei teljesülnek Magyarországon – hangoztatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Handó Tünde megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy az „úgynevezett országjelentésekben” nem a jogszabályokban biztosított garanciák, tények vagy a tényleges gyakorlat, hanem mindenféle bulvárhírekből merített információk „köszönnek vissza” a magyar bírák ítélkezéséről. Hangsúlyozta, a magyar bírók függetlenségét százötven évvel ezelőtt elfogadott szabályok, hatályos rendelkezések garanciális elemei biztosítják, s egy közelmúltban végzett felmérésben a bírók döntő többsége is úgy nyilatkozott: függetlennek tartja magát.

 

Az uniós klímatervre adott magyar vétó visszavonására szólította fel a kormányt az LMP országos elnökségének. Turcsán Szabolcs pártja szlogenjére utalva kijelentette: tudatosítani kell a kormányban, hogy Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz. Az unió végre felismerte, hogy a globális felmelegedés legfőbb okozója a szén-dioxid-kibocsátás, ezért 2030-ig 45 százalékosra akarta csökkenteni a káros gázok kibocsátásának szintjét, 2050-re pedig nullára – fejtette ki. Hozzátette, azok a kormányok azonban, köztük a magyar is, amelyek a gazdasági lobbik játékszerei, megvétózták a klímatervet. Az LMP petíciót indított a vétó visszavonása érdekében – jelezte.

 

Eddig 57 ezer páciens mintáját küldték be a kémiai laborokba a vastagbélszűrési programban, ezek közül 3680 főnél további vizsgálatra van szükség – nyilatkozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Hírlapnak. A miniszter ismertetése szerint már több mint 220 ezren kaptak meghívót a vastagbélszűrési programba, valamennyi megyében és a fővárosban is elindult a program, március végéig mintegy kétezer orvos csatlakozott hozzá, 1634 háziorvossal együttműködési megállapodást is kötöttek. tárcavezető elmondta, ezek közül mintegy 3700 volt a nem negatív, ám ez nem jelenti azt, hogy ennyien rákbetegek lennének, csupán esetükben további vizsgálatra van szükség. A székletmintában jelenlevő vérnek számos oka lehet, egyáltalán nem biztos, hogy azt egy kezdődő daganat okozza. Lehet gyomorfekély, gyulladásos bélbetegség, aranyér, vérző elváltozás és bizonyos esetekben daganat – mondta.

 

Tanulással a reménytelennek tűnő helyzetekből és környezetből is ki lehet törni – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára a pécsi Gandhi Gimnázium indulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Bódis József Magyarország és Európa elsőként roma nemzetiségi érettségit adó intézményének oktató-nevelő munkáját méltatva azt mondta: a gimnázium különleges helyzetét nemcsak itthon, hanem külföldön is elismerik. Ennek bizonyítéka, hogy a gimnáziumot az UNESCO is felfedezte, és a pécsi oktatási módszer 2017-ben felkerült a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatokat tartalmazó regiszterére – fogalmazott.

 

Gaál Gergely, a KDNP kommunikációs vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az EP választásról, az őszi helyhatósági választásokról, a két voksolás összefüggéseiről, de természetesen szóba kerültek az európai értékek is.

 

A napilapokban megjelent híreket kommentálta a kereszténydemokrata politikus. Az egyik lap a baloldali pártok közötti ádáz harcról írt, ennek kapcsán úgy vélte, valóban úgy tűnik, hogy ez a harc megvan az ellenzéki pártok között, ami nem most kezdődött, hanem az utóbbi évek választásai előtt is érzékelhető volt. Véleménye szerint bár összefogásról beszélnek, ám ez nem sikerült még soha, így ebből az egészből egyfajta bohózat alakul ki.

Ezen pártok ugyan igyekeznek együttműködni a Jobbikkal – tette hozzá, de az természetes, hogy a baloldali szavazóknak viszont ezzel szemben van egy ösztönös ellenérzésük. Ez érthető, hiszen ha csak a Jobbik retorikáját nézik, akkor láthatják, ez egy szélsőséges párt, amelyikkel nem szívesen működnének együtt – mondta el Gaál Gergely.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki pártok jelenleg mintha csak az őszi önkormányzati választásra készülnének, a KDNP politikusa elmondta, idén két fontos választás lesz, májusban, amikor is az Európai Parlament tagjait lehet megválasztani, míg ősszel helyhatósági választások lesznek és az ellenzék, mintha már most beárazta volna a májusi voksolást, pontosabban elengedte volna. Talán belátták, hogy tavasszal nem tudnak eredményt elérni, ezért helyezik a hangsúlyt őszre, de be kell látni – tette hozzá Gaál Gergely, hogy nem lehet elválasztani egymástól ezt a két fontos eseményt. A különböző pártok EP listájával kapcsolatban azt mondta el a KDNP kommunikációs vezetője, minden párt maga dönti el, hogy kiket kíván szerepeltetni a listáján, egy biztos, a Fidesz-KDNP szövetség olyan jelölteket állított, akiket a legalkalmasabbnak tartanak a magyar érdekek megvédésére Brüsszelben, nem pedig a brüsszeli érdekeket itthon.

 

A Várkert Bazár Testőrpalotájában rendezhet kiállításokat a felújítás alatt álló Iparművészeti Múzeum. Az Iparművészeti Múzeum a Várkert Bazárban nyíló első kiállítása Értékőrzés, értékteremtés a 21. században címmel májusban lesz látható – hangsúlyozta Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, hozzátéve: a terveik szerint félévente rendeznek majd időszaki kiállításokat három éven keresztül. Bemutatták a Várkert Bazár húsvéti és tavaszi programjait is, amelyek között gólyalábas utcaszínház, kézműves vásár, valamint koncertek, irodalmi programok is vannak.

 

Külföld:

 

Theresa May szerint továbbra is lehetséges a kilépés az Európai Unióból úgy, hogy az Egyesült Királyságnak nem kell részt vennie a május végi európai parlamenti választásokon. A konzervatív párti brit miniszterelnök tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) újabb halasztásáról döntő, előző este tartott soron kívüli EU-csúcsról. May kijelentette: ha a parlamentnek május 22-ig sikerülne elfogadnia a Brexit feltételrendszeréről novemberben elért, az alsóház által eddig háromszor visszautasított megállapodáscsomagot, akkor az Egyesült Királyság május 31-én, brit idő szerint 23 órakor kiléphetne az Európai Unióból.

 

Az ukrajnai elnökválasztás második fordulójában Volodomir Zelenszkij humorista elnökjelöltre az ukránok 51 százaléka, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőre 21 százalékuk készül szavazni – derült ki a Rejting közvélemény-kutató csoport felméréséből. A felmérést április 5-10. között végezték háromezer fő részvételével. A megkérdezettek 18 százaléka válaszolta azt, hogy még nem döntötte el, kire szavaz az április 21-i második fordulóban, 10 százalék pedig azt, hogy nem megy el szavazni.  Azok közül viszont, akik biztosra mondták, hogy részt vesznek a választáson és már döntöttek, kire szavaznak, 71,4 százalék választja Zelenszkijt és csak 28,6 százalék készül Porosenkóra voksolni. Ljubomir Misziv, a Rejting igazgató-helyettese elmondta, hogy míg Zelenszkij választói bázisa folyamatosan növekszik, addig a hivatalban lévő elnöké lényegében változatlan, támogatottsága nagyjából 20 százalékos.

 

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus „a sajtószabadság sötét pillanatának” nevezte a Twitteren, hogy Londonban őrizetve vették Julian Assange-t. „A képek, amelyeken az ecuadori nagykövet behívja a titkosrendőrséget, hogy kirángassanak egy kiadót, aki – akár tetszik, akár nem – díjnyertes újságírói anyagokat adott ki, történelemkönyvekbe kerülnek. Assange bírálói örülhetnek, de ez a sajtószabadság sötét pillanata” – írta Snowden. Assange hét éven át élvezte a londoni ecuadori nagykövetség menedékét. Edward Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy az NSA tömeges adatgyűjtést folytat, és lehallgatóprogramokkal figyeli az amerikai állampolgárokat és külföldi vezetőket, köztük európai szövetséges országok politikusait is. Snowden akkor Oroszországba menekült, ami miatt erősen lehűlt Moszkva és Washington viszonya. Hazatérése és bírósági tárgyalása esetén harminc évig terjedő börtönbüntetés várhat rá, az 1917-es kémtörvény értelmében.

 

Donald Trump gratulált várható újraválasztásához Benjamin Netanjahunak, akit elemzők az egyik legszorosabb külföldi szövetségeseként tartanak számon. Majd kifejtette: „ez talán kicsit túl korai még, de úgy hallom, győzött és szépen győzött, s mondhatom, kemény verseny volt, de úgy tűnik, Bibi megnyerte ezt a versenyt”. Becenevén szólítva Benjamin Netanjahut, az amerikai elnök azt mondta az izraeli politikusról, hogy „nagyszerű szövetséges” és „jó barát”. Donald Trump, aki március elején – pár héttel a választások előtt – a Fehér Házban fogadta Benjamin Netanjahut, a palesztin-izraeli békemegállapodás szempontjából ígéretes fejleménynek nevezte a várható választási győzelmet. „A tény, hogy Bibi győzött, szerintem jó dolog a béke szempontjából” – szögezte le. Hozzáfűzte: „mindenki azt mondta, hogy lehetetlen a békekötés Izrael és a palesztinok között, de azt hiszem, van rá esélyünk. Most, hogy Bibi győzött, jobb is az esélyünk erre”.

 

Gazdaság:

 

A magyarországi bankok termékei továbbra is nagyon drágák, jelentősen javítani kell a hatékonyságukat és erőteljes innovációt kell végrehajtaniuk, emellett jelentősen fokozniuk szükséges a hitelkihelyezést – emelte ki Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfolio.hu gazdasági portál Hitelezés 2019 című konferenciáján. Az MNB alelnöke szerint Magyarország „túlbankosított”, a jövőben az országban elég lenne öt univerzális, nagy hitelintézet. A fenntartható gazdasági növekedés támogatására szólította fel a bankrendszert, amihez a hosszú távú hitelállomány évi 12-14 százalékos növelése szükséges. Úgy látja, kevesebb, de korszerűen átalakított bankfiókra lenne szükségük a hazai pénzintézeteknek, és előre kellene lépniük a digitalizációban is, hogy alkalmazkodni tudjanak az új fintech megoldásokhoz.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt a borult időben helyenként eső, zápor is előfordulhat. Délután folytatódik a felhős, borongós idő. Elszórtan számíthatunk eső, zápor kialakulására. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 3, 9 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 8, 16 fok között alakul. Késő este 5, 10 fok lesz. Pénteken ugyan újabb front nem érkezik, de többen tartós fejfájásra, migrénre, illetve ingerlékenységre panaszkodhatnak, ezen kívül az arra hajlamosak körében vérnyomás-ingadozás is felléphet. A borongós, lehangoló időben általános rosszkedvet tapasztalhatunk, csak keleten javíthat kevés napsütés a hangulaton. Gyakoriak lehetnek az alvászavarok, csökken a teljesítőképesség. A szabadban a csapadék mellett néhol erős szél is rontja a hő- és komfortérzetet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

 

Rovatok: Egyéb