SAJTÓINFORMÁCIÓK – EE19 MEDIA ADVISORY

SAJTÓINFORMÁCIÓK – EE19 MEDIA ADVISORY

x
Európai Parlament
Magyarországi Kapcsolattartó Irodája
Az alábbiakban összefoglaljuk a rendelkezésre álló információkat és technikai hátteret az európai választásokkal kapcsolatban: választás napjára és választási éjszakára vonatkozó, csúcsjelölti vitára vonatkozó, valamint mandátumbecslésekre vonatkozó információk. 
 
SAJTÓINFORMÁCIÓ – EE19 MEDIA ADVISORY

MANDÁTUMBECSLÉSEK:

 

Az EP februárban indította mandátumbecsléseit a tagállamokban elérhető közvélemény-kutatások alapján

Következő és egyben utolsó becslés időpontja: április utolsó hete.

Az eljárás (következő EP mandátumainak előrejelzése) online itt érhető el: www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/elections-press-kit/5/a-kovetkezo-parlament-mandatumainak-elorejelzese 

A Parlament közvélemény-kutatásokkal foglalkozó egysége,a Kantar Public-kal együttműködésben szavazói szándékot felmérő tagállami, nyilvánosan hozzáférhető közvélemény-kutatások alapjánelőrejelzést készít arról, hogy hogyan alakul a képviselőcsoportok mérete a következő Parlamentben.

Mivel az új Parlament képviselőcsoportjainak száma és összetétele előre nem látható, az előrejelzések a jelenlegi Parlamentben működő képviselőcsoportjait feltételezve készülnek.

További információ: [email protected]

Sajtóközleményünk, linkkel a módszertanhoz is, itt: europarl.europa.eu/hungary/hu/aktualis/2019-hirek/2019-februar/itt-az-elso-mandatum-elorejelzes-az-europai_parlamenttol.html; europarl.europa.eu/hungary/hu/aktualis/2019-hirek/2019-marcius/friss-mandatumbecsles-az-europai_parlamenttol.html

CSÚCSJELÖLTI VITA:

Május 15-én Brüsszelben a plenáris teremben kerül megrendezésre, az Eurovision szervezi. 90 perces élő vita a csúcsjelöltek között, tolmácsolással. Előzetes jelentkezés szükséges a helyek biztosítása érdekében.

Aki bent szeretne ülni, ahhoz regisztrálni kell (a helyek véges száma miatt): [email protected]. Az EbS és az EBU 23 nyelven adja majd az eseményt, átvehető ingyenesen. Az AV-készségek, sajtótermek a média rendelkezésére állnak úgy, mint máskor.

 

VÁLASZTÁSI ÉJSZAKA:

AV-technikai, vagy standup-helyigényt itt kell jelezni április 15-ig: [email protected]

A választás napjára az Európai Parlament üléstermét és a Spinelli épület harmadi emeleti folyosójának nagy részét átrendezik a média (írott és online sajtó, rádiók és TV-k) munkatársainak, újságíróknak és technikusoknak alkalmas munkaterületté. a hatalmas sajtószobává alakított ülésteremben elhelyezett technikai berendezéseken folyamatosan mutatják az érkező adatokat, exit pollokat, részleges és végső eredményeket (adatok, grafikák), háttéranyagot szolgáltatva ezzel a médiának.

 • 1000 munkaterületet alakítunk ki a plenáris teremben és környékén. Sajtóakkreditáció szükséges, amennyiben nem rendelkezik állandó belépővel. A sajtóakkreditáció módjára vonatkozóan további információkat küldünk április 20.-ig!
 •          Foglalható AV technika (pl. stand-up pozíció) és szolgáltatások (korlátozott számban, kérjük, előre jelentkezzen):  [email protected]
 • Az EP által biztosított információk a választások éjszakáján:
  • A választási napon/éjszakán csak az adott tagállamban lezárult választás / urnazárás után kerülnek ki az adott tagállamra vonatkozó, exit pollokon (vagy utolsó elérhető közvélemény-kutatáson) alapuló mandátumbecslések (és miután a tagállamban elérhetőek a közölt adatok).
  • a tagállamok választási eredményei (százalékosan és a mandátumok számát tekintve)
  • európai eredmények: mandátumok száma, a politikai csoportok százalékos eloszlása, a politikai csoportok nemzetek szerinti összetétele
  • a parlament összetételének grafikai megjelenítése
  • nemzeti és európai részvételi arányok, adatok
 • élőben közvetített sajtókonferenciák a választások napján és estéjén a választások főbb szereplőivel/résztvevőivel (pl. politikai csoportok vezetői). Itt az újságírók élőben követhetik a főbb európai vezetők nyilatkozatait, beszámolóikat kiegészíthetik az érkező adatokkal.
 • lehetőség lesz élő kapcsolat létrehozására abban az esetben is, amennyiben az elérni kívánt személy nem lesz jelen Brüsszelben.
 • a médialétesítményeket már a választások előtt beüzemelik, az Eurovízió/Csúcsjelöltek vitaestén. Pár nappal május 26.-a előtt ismét felépítik, és csak a választások utáni 2.-3. napon bontják le. Az EP az Európai Műsorszórási Unióval (European Broadcasting Union/EBU) kötött partnerségi megállapodása értelmében össze tud kapcsolni különböző tagországokban lévő riportereket/sajtószobákat, koordinálni tudja tagjaitól érkező hírriportokat és továbbítja azokat a médiának Brüsszelbe.

Mandátumbecslések a választási éjszakán: Minden média számára elérhető szolgáltatás az adatok felhasználása (kész grafikák vagy saját feldolgozás).

Kérjük, jelentkezzen a megadott linken amennyiben szeretné az adatokat felhasználni, hogy az EP szakszolgálata harmonizálni tudja a média igényeinek megfelelően az adatközlését!

Azon média, amely rendelkezik saját technikai erőforrással a teljes adatsor feldolgozására és közlésére, előzetes jelentkezés alapján tud regisztrálni az április 25.-i, május 7.-i és 14.-i főpróbákra!

Jelentkezés előzetesen adatfelhasználáshoz: [email protected].

Tájékoztató a választási adatok embedjéről letölthető formátumban.   

 •        18:00 órától a nemzeti eredmények előrejelzései vagy, ahol van, előzetes adatok, azokra a tagállamokra vonatkozóan, ahol lezárult a szavazás – folyamatosan frissül az este folyamán
 •        20:00 Első teljes mandátumtérkép (camembert) az EP-ről a tagállamokban elérhető adatokra alapozva
 •        21:00 Update
 •        22:00 Update
 •        23:00 EP mandátumok előrejelzése hivatalos tagállami adatok (előzetes eredmények) vagy exit pollok alapján

 WEBOLDALAK, KÖZÖSSÉGI MÉDIA:

ÚJ – Választási eredmények weboldal: www.election-results.eu

A www.valsztasi-eredmenyek.eu oldal a választás éjszakáján, május 26-án a nemzeti hatóságoktól érkező hírek függvényében valós időben frissül az összeurópai eredménnyel és az egyes országos eredményekkel.

Az 1979-es választásokig visszamenően megtalálható eredmények; tartalmazza a tagállami választások adatait, a részvételi arányokat, a nemek megoszlási arányát, a parlamenti camembert összetételét.

 

Mit tud a weboldal?

Az összehasonlító eszközzel összevethetők a különböző választások eredményei.

A felhasználók a többségkalkulátor segítségével különböző parlamenti koalíciókat állíthatnak össze, amint az első hivatalos becslések befutnak május 26-án.

Egy alkalmazás révén a weboldal a felhasználó saját igényeihez szabható. Az alkalmazás az összes korábbi európai választás eredményét és az élő eredményeket jeleníti meg a felhasználó által kívánt oldalon.

Nyílt adatformátumban (json, xml és csv) és grafikus formátumban (jpg és png) tölthetők le adatbázisok.

 

Ha a választás éjszakáján érkező adatokat szeretné beilleszteni a weboldalára, itt iratkozzon fel emailben a részletekért és a hírekért: [email protected]

 

Az átvitel, a fogadás és az egyéb funkciók helyes működésének tesztelését április 25-én, május 7-én és május 14-én végezzük. Ha szeretné kipróbálni, hogy működik-e a rendszer, írjon emailt az [email protected] címre.

 

A nemek megoszlását május27-én teszik közzé. Az európai választások eredményei (becsült, részeredmény és végeredmények) táblázat, diagram és a parlamenti félkört jelképező diagram formájában lesznek elérhetők. Kép formátumban utóbbi kettő lesz letölthető.

Az Európai Parlament új weboldalt indít az európai választások eredményéről

 

A korábbi európai választások

A weboldal 1984-től kezdve az összes távozó Európai Parlament összetételét, 1979-től a helyi pártok és a képviselőcsoportok szerinti lebontást, és 2009 óta pedig az összes országos európai választási eredményt tartalmazza. Az oldalon az európai választásokkal kapcsolatos egyéb trendekről, például a nemek egyensúlyának alakulásáról is találhat információt.

 

Sajtócsomag a választásokról: www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/elections-press-kit. A választási sajtóanyag további információkkal szolgál a választással kapcsolatban, többek között tényekkel és adatokkal a választási folyamattal kapcsolatban, a vezető jelöltekről és az Unió eredményeiről. Ugyanitt friss információ található az Eurobarométer felmérésekről és a Parlament munkájával foglalkozó újságírók számára hasznos elérhetőségekről.

 

Választási weboldal: www.europai-valasztasok.eu/

Minden tagállam tekintetében az érvényes választási információk egybegyűjtve, egy helyen, 24 nyelven.

 

EE19 intézményi kampányoldal: www.szavaznifogok.eu/

A szavaznifogok.eu kampány hivatalos weboldala; önkéntesek számára.

 

Európának köszönhetjük weboldal: www.what-europe-does-for-me.eu/hu/portal

Az EU eredményei felhasználóbarát-módon, demográfiai, szociológiai, regionális és szakpolitikai szűrők.

 

Instagram www.instagram.com/europaiparlament/

#szavaznifogok  #EUválasztás2019

 

Facebook www.facebook.com/EuropaiParlament/

 

Twitter twitter.com/EP_Budapest