A rendszerváltoztatás zsidó szemmel

A rendszerváltoztatás zsidó szemmel

Harminc éves idén a rendszerváltoztatás, erre kíván emlékezni az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár egy rendezvénysorozattal, amely első alkalommal a zsidó közösségi média ügyeit taglalja ki. Erről is beszélt Borgula András a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

 

Borgula András, a rendezvénysorozat házigazdája, a beszélgetések moderátora, aki nem mellesleg a Gólem Színház vezetője elmondta, az első alkalommal azt szeretnék körbejárni, hogy mi is történt az elmúlt harminc évben a zsidó médiában. Azt emelte ki Borgula András, hogy érdekes lesz meghallgatni, mit gondoltak 1989-ben a világról azok, akik a zsidó média megalapításában tevékenykedtek, mit gondoltak arról, hogy mi fog történni majd, ahogy az is, mi lett ezekből a tervekből.

Válaszokat szeretnének kapni a szervezők olyan kérdésekre, mint van-e ma szabad média, van-e zsidó média, létezik-e zsidó közösségi média. Borgula András a saját véleményét kifejtve közölte, szerinte nincs olyan, hogy zsidó újságíró, vannak újságírók, akik jók, vannak, akik nem jók, mindkét halmazban vannak zsidók.

Ugyanígy probléma például a mindennapokban, így a médiában is a hazafiság kérdése, mert ahogy azt Borgula András kifejtette, ha valaki kormánykritikus, netán bármelyik politikai oldallal szemben kritikus, attól még igenis lehet hazafi,  saját példáját hozva fel, mely szerint képes nagyon mélyen megélni a magyarságát, a zsidóságát, sőt még az izraeliségét is.

Mindezek mellett az is igaz, hogy a történelemben, a közéletben bármilyen témára lehet ráaggatni a zsidó jelzőt, holott nem lenne szabad általánosítani. Pont erről is szól a mai beszélgetés, hogy létezik-e zsidó szemszög a médiában, egyáltalán létezhet-e ilyen kifejezés vagy sokkal inkább maradni kell az objektív, szubjektív fogalmaknál.

Borgula András beszélt Izraelről, amelyről azt mondta, ez az ország minden borzalma és gyönyőrűsége ellenére a demokrácia egyik lakmuszpapírja