A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

A kormány szerint Brüsszel továbbra is támogatni akarja az illegális bevándorlást, amiről a magyar embereknek tudniuk kell, ezért indítottak újabb tájékoztató kampányt – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán azt mondta, a migráció támogatását célzó tervek továbbra is ott vannak „a brüsszeli fiókokban”, és olyan döntések születnek a háttérben, amelyek ezek megvalósítását célozzák. Ilyen terv például a nem kormányzati szervezetek (NGO) támogatásának megsokszorozása és az illegális bevándorlást jogszerűvé tevő migrációs alap létrehozása is – tette hozzá az államtitkár.

A kisgyermekes édesanyák 98,6 százaléka egyetért a családvédelmi akciótervvel és 64 százalékuk tervezi legalább az egyik lehetőség igénybevételét – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) friss közvélemény-kutatásából. A kisgyerekes anyák átlagosan hétből hat intézkedéssel értenek egyet. Legtöbben, a válaszadók 95 százaléka, a bölcsődefejlesztésekkel, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítésével és a fiatal házasok gyermekvállalási kölcsönével ért egyet, ezt követi a lakáshitel-elengedés (86,5 százalék), a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása (80,7 százalék), a nagyszülői gyed (79 százalék) és a négygyermekes anyák szja-mentessége (78,5 százalék). Arra a kérdésre, hogy az intézkedések közül melyiket tervezik igénybe venni, a megkérdezettek 64 százaléka válaszolt úgy, hogy legalább egy lehetőséggel szeretne élni, átlagosan 1,55 intézkedést vennének igénybe az édesanyák. Az anyák 18,2 százaléka tervezi, hogy felveszi a fiatal házasok gyermekvállalási kölcsönét, 36,4 százalékuk a csokot, 21,8 százalékuk él a jelzáloghitel-elengedésével, 9,6 százalékuk a négygyermekesek szja-mentességével, 28,1 százalékuk igénybe veszi az autóvásárlási támogatást, 31 százalékuk használja majd a bölcsődéket, továbbá 11,3 százalékuk élne a nagyszülői gyed lehetőségével.

A Jobbik semmit sem változott, ugyanaz az antiszemita párt maradt, mint korábban volt – mondta Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője. A KDNP-s politikus felidézte, hogy az elmúlt napokban – az eddigieken túl – újabb vállalhatatlan, rasszista vagy antiszemita hangokat tartalmazó felvételek kerültek nyilvánosságra a Jobbik háza tájáról. Most a Jobbik szóvivőjéről láttak napvilágot felvételek, arról a Jakab Péterről, aki korábban Gyurcsány Ferenccel tett valamiféle esküt a Parlament előtt. Ezeken a KDNP korábbi képviselőjének Salamon Lászlónak a nevével és vélt származásával viccelődnek, s Jakab Péter láthatóan jót nevet ezeken a „gyalázatos vicceken” – közölte. Nacsa Lőrinc kijelentette: a KDNP visszautasítja, hogy a „kisnyilasok” korábbi képviselőtársaikon és embertársaikon ilyen gyalázatos módon viccelődjenek. Emlékeztetett: a KDNP idén 75 éves, és elődeik a legsötétebb diktatúrák időszakában is felemelték a szavukat az antiszemitizmus és a gyűlöletkeltés ellen.

Az LMP elhibázottnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját, amely csak a GDP-növekedés és az adóbevételek pillanatnyi maximalizálására törekszik. Frakcióvezető-helyettesük szerint a 4,8 százalékos növekedést a társadalmi különbségek felszámolására kellene fordítani, és csökkenteni kellene a gazdaság extrém függését a külföldi tőkétől. Schmuck Erzsébet a problémákat sorolva azt mondta: a magyar kis- és közepes vállalkozások stagnálnak vagy tönkremennek, a gazdaságot nem sikerült felkészíteni a jövő kihívásaira. Hiányolta a megújulóenergia-ipar, a kutatás-fejlesztés vagy a robotika fejlődését, a környezeti célok megvalósítását. Úgy ítélte meg: a növekedés eredményéből szélsőségesen egyenlőtlenül részesülnek az emberek, a lakosság harmada még mindig szegény, miközben az állami vezetők fizetése gyorsan növekszik.

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája kedden hozott végzésével nem engedélyezte Magda Marinko sorozatgyilkos feltételes szabadságra bocsátását. Juhászné Prágai Erika, a bíróság szóvivője elmondta: a bíró megállapította, hogy az elítélttel szemben kiszabott büntetés célja további szabadságelvonás nélkül nem érhető el. A döntés ellen az elítélt védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.

Az idei év első két hónapjában már több mint harminc háziorvosi és nyolc fogorvosi praxis üresedett meg, februárban 422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet regisztráltak, az üres fogorvosi szolgálatok száma 255 volt – ismerteti a Világgazdaság az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adataira hivatkozva. Azért, hogy az alapellátás biztosítva legyen, az ÁEEK évről évre pályázatokat ír ki a praxisjogvásárlásra és letelepedésre. Az idén egy nemrégiben megjelent tender szerint összesen 1,25 milliárd forintra pályázhatnak az orvosok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján megjelent kiírás szerint a háziorvosi praxisjog vásárlásához maximum négymillió forint támogatás nyerhető el. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek letelepedési támogatására pedig az elnyerhető legmagasabb összeg 20 millió forint, amelyet a legalább öt éve üresen álló praxis betöltése esetén fizetnek ki.

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint az ellenzék zsákutcába terelte magát, de nem akar kihátrálni, mert az politikailag „arcvesztést” jelentene. Párkányi Eszter azt mondta, azzal hogy az ellenzéki pártok kivonultak a parlamentből, a saját szavazóikat hagyták cserben, mert a szavazók azért bízták meg őket a mandátummal, hogy képviseljék az érdekeiket. Úgy fogalmazott, az ellenzéki pártok szereptévesztésben vannak: nem állnak elő javaslatokkal, helyette „produkálják magukat”, hogy felhívják magukra a figyelmet. Szerinte ez meg fog látszani az európai parlamenti választások eredményein is. Hozzátette, a Századvég kutatása szerint a megkérdezettek 83 százaléka elutasítja az ellenzék viselkedését.

A Párbeszéd költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert kétségbe vonja, hogy Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter jogosan vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik kutatóintézetétől. Az ügyben Mellár Tamás képviselő azt mondta, nem lehet tudni, hogy Palkovics László mit tett ezért a fizetésért, de nagyon valószínű, hogy nem végezte el azt a kutatómunkát és publikációs tevékenységet, amiért ezt a pénzt kapta. A politikus az MTA tervezett átalakításáról beszélve azt mondta, hogy éppen folyamatban van az akadémia „elfoglalása, bezúzása”, a kormányzat olyan akciókat indított el, amilyeneket legutoljára az ötvenes években lehetett megfigyelni. A kabinet megkérdőjelezi a tudományos kutatásokat és durván próbálja korlátozni és megszüntetni az MTA függetlenségét és autonómiáját – jelentette ki.

Egy társadalom ereje a szolidaritásban van, abban, hogyan bánik a rászorultakkal, és ebben az egészségügynek, azon belül is az ápolóknak kiemelt szerepük van – mondta az egészségügyért felelős államtitkár a magyar ápolók napja alkalmából tartott központi ünnepségen. Horváth Ildikó azt mondta, elkötelezettek, hogy növeljék ennek a szakmának az elismertségét. Az intézkedések között említette a négylépcsős, 72 százalékos szakdolgozói béremelést és a lakhatási körülmények javítását, hogy – mint mondta – az egészségügyben dolgozni ne veszteség, hanem nyereség és öröm legyen a család számára. Az államtitkár úgy fogalmazott, azt kívánja az ápolóknak, legyenek példaképek, hogy a fiatalok felnézhessenek rájuk azért a munkáért, amelyet végeznek. Hozzátette: ez a hivatás sok erőfeszítést kíván, erőt, energiát visz el, de törekedni kell arra is, hogy az egészségügyben dolgozók is megőrizzék egészségüket.

Külföld:

Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben fontos bejelentést tett:külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében. A kormányfő megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, majd azt követően kiemelte, hogy tájékoztatta izraeli kollégáját a közelgő európai parlamenti választásokról, amelynek egyik fontos célja lesz az antiszemitizmus visszaszorítása Európában. Közölte: arra törekszenek, hogy a választás után olyan új vezetők legyenek az EU-ban, akik nem finanszíroznak olyan NGO-kat, amelyek beleavatkoznak a politikai ügyekbe és Izrael-ellenes álláspontot képviselnek.

Benjamin Netanjahu hangsúlyozta: sok közös van a két ország múltjában, olyan kis népekről, kis demokratikus országokról van szó, amelyek a jövőt a békére, a szabadságra és a jólétre alapozva építik, ami erős köteléket jelent közöttük. Kiemelte az együttműködés jelentőségét a terrorellenes erőfeszítésekben, mint mondta, együtt szállnak szembe azokkal, akik az emberi civilizációt vették célba, az iszlám szélsőségesekkel, a terroristákkal. Az izraeli kormányfő arról is beszélt, hogy a két ország együttműködik a védelem, a kutatás, a tudomány és a környezetvédelem területén is. A Budapesten megrendezendő Maccabi Játékok rendezvénye pedig mutatja, hogy mennyire fontosnak tartja Magyarország a kapcsolatait Izraellel – közölte. Felidézte: Orbán Viktor tavaly is járt Jeruzsálemben, rendszeresen találkoznak, és minden alkalommal tovább erősítik a kétoldalú politikai, gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat. Benjamin Netanjahu köszönetet mondott, amiért Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben is.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint a Franciaországban jelentkező antiszemita erőszakhullám sokkolta az ottani közvéleményt. Kifejtette, 2018-ban 74 százalékkal nőttek az antiszemita cselekmények Franciaországban. Ezek a cselekedetek részben a három hónapja tüntető sárgamellényesekhez köthetőek, de Franciaországban korábban is problémát jelentett az antiszemitizmus, ezt mutatja az is, hogy a francia állam az elmúlt években sok pénzt költött antiszemitizmus és rasszizmus elleni akciótervekre – tette hozzá. A szakértő beszélt arról is, ha Emmanuel Macron elnök népszavazást írna ki a sárgamellényesek követeléseiről, az időhúzás lenne. Adott esetben szeptemberig kontrollálni tudná a politikai napirendet – tette hozzá.

Mohammed al-Emadi katari küldött a közelmúltban zárt ajtók mögött tartott tárgyalásokon közölte, hogy Katarnak nem áll szándékában továbbra is finanszírozni a gázai villamos energiát április után. A források szerint a lépés oka Katar csalódottsága, amit a számos nagyszabású gázai projekt halogatása váltott ki. Katar ígéretet tett arra, hogy hat hónapon át vállalja a gázai erőmű dízelüzemanyagának finanszírozását, és tavaly november óta havi 10 millió dollárt adott erre a célra. A finanszírozás áprilisban véget ér, és a katari küldött jelezte, hogy nem fogják meghosszabbítani.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a Szíriai Demokratikus Erők nevű ernyőszervezet próbálja felkutatni az Iszlám Állam  még rejtőzködő katonáit. Szalai Máté a azt mondta, Baghúz kis terület volt, az IÁ felszámolása mégis lassan ment, mert a terroristák túszokat ejtettek, és pajzsként használták őket. Az utolsó kitartó iszlám terroristák valószínűleg külföldiek, mert ha nem harcolnak tovább, sehova nem tudnak menni. Szíriában nem maradhatnak, de haza se tudnak menni, mert tudják, hogy az ottani állami politika szintén kemény kézzel bánna velük – mondta a kutató. Hozzátette, a szíriai kurdok nemzetközi különbíróságok felállítását javasolják, mert attól tartanak, hogy az elfogott embereket nem veszik át tőlük, nekik pedig véges számú börtönkapacitásuk van.

Brit, francia és belga adatok alapján az elmúlt évek meghatározó választásain a muszlim szavazók döntő többsége a baloldali pártokat preferálta – derül ki a Migrációkutató Intézet legújabb tanulmányából. Brit adatok szerint a politikai aktivitást vállaló muszlimok többsége szintúgy a baloldali pártok sorait erősíti. Ez szemben áll a progresszív pártok szekuláris értékrendjével, hiszen az erősen vallásos muszlim politikusok többsége progresszív pártokban politizál. A nyugat-európai baloldali pártok a szavazatmaximalizálás érdekében határozott taktikákat – muszlim jelöltek indítása, erősen vallásos közösségi vezetők megnyerése – alkalmaznak a muszlim szavazatok megszerzésére, ezek pedig saját szempontjaikat tekintve eredményesnek tűnnek. A brit baloldal a muszlim szavazók megnyerésével párhuzamosan egyre erősebben Izrael-kritikus, alkalmanként nyíltan antiszemita retorikát is alkalmazott. A közlemény szerint ez különösen jellemző a Munkáspárt vezető alakjaira és bevándorló hátterű politikusaira.

Álhírnek, dezinformációnak minősítette a magyar kormány újabb tájékoztató kampányának megállapításait az Európai Bizottság. Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület szóvivője kijelentette, hogy a bejelentett kampány „minden képzeleten túltesz”, illetve sokkolónak nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet” ekkora teret nyert. „Nem igaz, hogy az Európai Unió aláássa a nemzeti határvédelmet, éppen ellenkezőleg. Nincsen terv az úgynevezett humanitárius vízumok bevezetésére, a tagországok maguk döntenek arról, milyen mértékű legális bevándorlást fogadnak el” – hangsúlyozta.

A héten folytatódnak az egyeztetések annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása – közölte Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter, akiMichel Barnierrel, az EU főtárgyalójával egyeztetett Brüsszelben. A tárcavezető arról számolt be, hogy Geoffrey Cox brit igazságügyi miniszter össze fogja állítani módosítási javaslatait a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír tartalékmegoldásra vonatkozóan, és a felek hamarosan egyeztetést kezdenek ezekről. Diplomáciai források szerint a következő Barclay-Barnier találkozót a hét közepén tartják. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy senki nem ellenezné a bennmaradó EU-tagállamok közül a brit kilépés tervezett határidejének meghosszabbítását, amennyiben London kérelmezné. Hozzátette, elképzelhetőnek tartja a hosszabbítást a május végi európai parlamenti választásokon túlra is, amelyen szakértők szerint ez esetben a szigetországnak is részt kellene vennie valószínűleg. „A Brexit-folyamatban már így is annyi határidőt túlléptünk” – fogalmazott a bizottsági elnök.

A cseh külügyminiszter mérlegelni fogja távozását a kormányból, amennyiben a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) márciusi tisztújító kongresszusán nem választják meg a párt alelnökévé. Tomás Petrícek a kongresszusi kudarcot úgy értékelné, hogy politikai elképzeléseinek a pártban nincs meg a szükséges támogatása. „Amennyiben nem kapnám meg a szociáldemokraták támogatását, az azt jelentené, hogy politikámnak a pártban nincs olyan mértékű támogatása, amely feljogosítana a folytatásra” – mondta Petrícek. „Nem tudom, hogyan végződik a kongresszus, de a magam nevében elmondhatom, hogy kudarc esetén mérlegelni fogom maradjak-e a külügyminiszteri pozícióban” – szögezte le Petrícek, aki tavaly ősszel lett az Andrej Babis vezette kormány tagja. A 15 tagú kabinetben az ANO mozgalom tíz, a CSSD pedig öt tárcát vezet.

Hamis számlázás, adóelkerülés miatti csődeljárás címén az olasz hatóságok házi őrizetbe helyezték Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusának szüleit. A firenzei ügyészség 2009 óta vizsgálta a Tiziano Renzi és felesége, Laura Bovoli nevén nyitott, de később gyakran felszámolt és bezárt cégeket. Matteo Renzi szülei tucatnyi – marketinggel és más szolgáltatási tevékenységgel foglalkozó – vállalkozást működtettek. A hatósági nyomozás szerint a Renzi házaspár a nyereség érdekében számlákat hamisított, több százezer euró adót nem vallott be, valamint adóelkerülés céljából több csalárd csődeljárást is indított. A cégek egy részét rokonok és ismerősök nevén futtatták, az alkalmazottakat pedig feketén fizették. Ezekért a bűncselekményekért több mint öt év börtön is kiszabható, ezért rendeltek el házi őrizetet a volt miniszterelnök szülei számára.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt szavazói internetes szavazásukon nemet mondtak arra, hogy az olasz parlament megfossza mentelmi jogától és bíróság elé állítsa Matteo Salvini belügyminisztert egy korábbi migrációs intézkedése miatt. Az M5S, szokása szerint, a mozgalom regisztrált szavazói között online voksolást tartott a pártot is érintő kérdésről. A véleménynyilvánításban részt vevő több mint 52 ezer voksoló 59,05 százaléka úgy szavazott, hogy Matteo Salvini az olasz állam érdekében lépett, amikor tavaly augusztusban nem engedélyezte, hogy az olasz parti őrség hajója, a Diciotti fedélzetén érkezett 177 fős migráncsoport olasz partra lépjen. Az M5S internetes szavazása megelőzte az olasz parlament illetékes mentelmi bizottságának kedden délután várható döntését a Matteo Salvinivel szemben indított eljárásról.

Ukrajnát feltétel nélküli támogatásukról kell biztosítaniuk az Európai Uniónak és tagállamainak most, az orosz agresszió idején – hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke Kijevben az ukrán parlament rendkívüli ülésén felszólalva. Donald Tusk szavai szerint „csak annak van joga magát európainak nevezni, aki szolidáris Ukrajnával”. „Az, aki kész eladni Ukrajnát, eladja Európa jövőjét” – hangoztatta. Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen azok a politikusok, akik az egységes Európa ellen vannak, azok kérdőjelezik meg Ukrajna területi egységét. „Mondd, mit gondolsz Ukrajnáról, hogy tudjam, mit gondolsz Európáról!” – jegyezte meg a Donald Tusk.

A szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) jelöltje bejelentette, hogy nem indul a szlovákiai elnökválasztáson. Menyhárt József a felmérések által legerősebbnek tartott ellenzéki jelölt, Robert Mistrík javára lépett vissza. Az MKP elnöke a párt Országos Tanácsa (OT) által megerősített döntését a „közös felelősségvállalás szükségességével”, valamint azzal indokolta, fennáll a veszélye annak, hogy a márciusi államfőválasztás második fordulójába nem jutna „jobboldali, demokratikus” jelölt. Az MKP politikusa egyúttal felszólította a többi „jobboldali demokratikus” jelöltet, hogy értékeljék át jelöltségükkel kapcsolatos álláspontjukat. A magyar választókat pedig arra kérte, a voksoláskor álljanak ki Robert Mistrík mellett.

Gazdaság:

Magyarország versenyképességének további erősödése a digitalizáción múlik, ennek kiterjesztését ezért a legfontosabb gazdasági célok közé kell emelni – jelentette ki a pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács keddi ülését követően. Varga Mihály a digitális képességek fejlesztése érdekében mérhető, egyértelmű célrendszert és központi irányítást sürgetett, továbbá szorgalmazta az együttműködést a gazdasági élet szereplőivel. Az államigazgatásnak, valamint a kis- és közepes vállalkozásoknak egyaránt szüksége van a digitalizációra, a digitális képességek fejlesztésére emellett az oktatásban is meg kell találni a megfelelő helyet – hangsúlyozta. A miniszter ismertette, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács a szakképzés és felnőttképzés átalakítását, a sokoldalúan képzett munkaerőt és az innovatív cégek erősítését is a további fejlődés feltételének nevezte. Az ülés résztvevői üdvözölték, hogy a magyar gazdaság tavaly a várakozásokat meghaladva az uniós átlag háromszorosával bővült – tette hozzá.

Az építőiparban várhatóan idén és 2020-ban is tovább folytatódik a növekedés, mert ebben a két évben is rendelkezésre állnak még a szektor fejlődéséhez szükséges európai uniós fejlesztési források, ami nagyságrendileg 4,5 milliárd eurót jelent – mondta Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, idén a magyar építőiparban a GKI előrejelzése szerint 9 százalékos, a GKI európai partnere az Euroconstruct szerint több mint 10 százalékos, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint pedig 12 százalékos bővülés várható. Az építőipari szereplők számára 2020 lesz majd érdekes év, miután akkor ér véget az uniós költségvetési ciklus, ráadásul az új lakásoknál már nem lesz érvényben az 5 százalékos áfakulcs, csak azokra, amelyek 2018. november 1-jén már rendelkeztek építési engedéllyel.

Könnyű:

Elhuny Karl Lagerfeld, a világ egyik leghíresebb divattervezője. A Closer francia magazin beszámolója szerint a divattervező kedden néhány hét betegség után hunyt el. Lagerfeld egy jómódú hamburgi tejgyáros fiaként született. 1953-ban anyjával Párizsba költözött, és azóta is Francia fővárosban élt. Az igazi nemzetközi elismerést az 1972-es év hozta meg számára fekete-fehér aszimmetrikus szabású kollekciójával. Ezt követően már a Coco Chanel prêt-à-porter részlegének vezető tervezőjeként dolgozott, újabb mérföldkő az 1983-as Chloé-kollekciója volt. Emellett saját cégét is megalapította, ezt 2004-ben az amerikai Tommy Hilfiger-konszernnek adta el.