Egy jogász és egy kulturális szakember egy asztalnál

Egy jogász és egy kulturális szakember egy asztalnál

Fekete Péter, az EMMI kulturális ügyekért felelős államtitkára és Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszéltek kultúráról, törvényalkotásról, Magyarország értékeiről.

Fekete Péter egy beszélgetésen vett részt Erzsébetvárosban, ahol a partnere Bajkai István volt. Mint elmondta, számára még a cirkusz vezetőjeként egy nagyon jó kapcsolata alakult ki a kerülettel, ezért is volt megtisztelő számára ez a program. Az este folyamán az államtitkár beszámolt az elmúlt félév kulturális tevékenységeiről, de szóba kerültek a további tervek is, melyek azok az alapkérdések, alapproblémák, amelyek foglalkoztatják a kulturális élet vezetőit.

A politikus beszámolt az Operaház nagysikerű amerikai szerepléséről, mint megjegyezte piros-fehér-zöldre festették a Manhattan hidat is, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt, hiszen a magyar zene, kultúra bevette Manhattant. Két héten keresztül zajlottak a zenei, táncos, operaesemények, ráadásul Amerika azon területén, ahová tényleg csak a legjobbak képesek bemutatkozni. Az egész program egy fényfestéssel kezdődött, amikor is a Manhattan hídra kivetítették azokat a motívumokat, amelyek a magyar kultúra alapját képezik, majd hozzátette, már az ehhez szükséges engedélyek beszerzése is komoly munkát igényelt a külügyi munkatársaktól. Utána a Lincoln Centerbe kerültek a programok, Fekete Péter elmondta, a City balett épületében az elmúlt öt évben nem volt operaelőadás, így azért volt a szervezőkben egy kis félsz is, ám szerencsére sikeres volt itt is minden. Az egyik előadás Goldmark Sába királynője volt, ami teltházzal ment le, a közönség pedig állva tapsolta meg a darabot.

A jövőt illetően az államtitkár beszélt az izraeli Magyar Évadról is, amelynek az alapját a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója adja. A részletekről még nem kívánt beszélni Fekete Péter, a programok még egyeztetés alatt vannak többek között a Nemzeti Színházzal is. Annyit elárult a politikus, hogy a program során a magyar cirkuszművészet is megjelenik majd, készül egy speciális előadás, ahol a képzőművészetet, a kortárs zenét, a klasszikus zenét, a táncot és a cirkuszt mutatják be.

Bajkai István beszámolt arról, hogy a felesége, Bonnyai Apolka zongoraművésznő is rövidesen Amerikában lép fel, a Carnegie Hallban. Egyfelől egy nemzetközi kamaraversenyen elért eredményeként a kamarapartnerével, majd utána pedig Mága Zoltánnal játszik szintén ott.

A képviselő, mint a Parlament Törvényalkotási Bizottságának alelnöke beszámolt az előttük álló feladatokról. Elmondta, ne szeretne előreszaladni, most még a bizottsági ülések előkészítése zajlik éppen, de az biztos, a tavaszi ülésszak során több jogszabályt is terveznek megváltoztatni, olyanokat, amelyek kétharmados többséget igényelnek, az Alaptörvény is módosulni fog néhány ponton.

Bajkai István kérdésre válaszolva magyarázatot fűzött a Munka Törvénykönyvének a módosítása kapcsán, különös tekintettel az ellenzék által is többször emlegetett 36 havi csúszás kapcsán. Elmondta, minden munkát a szerződés szerint a hónap végét követő napokban kell kifizetni, nincs olyan szabály, hogy az elvégzett túlmunkát csak három év múlva kell kifizetni. Minden ezzel ellentétes véleményt kifejezetten hangulatkeltésnek mondott a politikus, amely elvezethet a felelőtlen utcai zavargásokhoz.

Szintén a tavalyi év törvényei kapcsán Fekete Péter beszélt a kulturális tao kivezetéséről. Megjegyezte, a kormány a döntés előtt alaposan megvizsgálta, hogy milyen utat válasszon utána. A döntés szerint az a központi költségvetési pénzmennyiség, amely eddig a tao-n keresztül folyt be az előadóművészeti szférába, az ezentúl központi költségvetési támogatásként jelenik majd meg. Azok az intézmények, színházak, színházi vezetők, akik hosszú időn át azt kérték, hadd meneküljenek meg attól a megalázó helyzettől, hogy decemberben kilincseljenek különböző cégeknél a tao támogatásért. Mellette pedig, hogy megkapják ugyanezen összegeket, ha azokat valóban becsületesen, valóban közcélra fordítják. Ők lesznek az új rendszer nyertesei, a kormány betartotta az ígéretét, 37.4 milliárd forintot bocsátott külön forrásként az EMMI részére erre a célra. Az új rendszerben azoknak kell félni, akik a tao rendszert csupán egy üzleti hullámként élték meg.

A művészeti elismerésekkel kapcsolatban kérdésre válaszolva Fekete Péter elmondta, az ezen a területen dolgozók a fizetésük harmadát tapsban viszik haza, ugyanakkor az is fontos, hogy ez a taps pénzre is legyen váltható. El kell ismerni az alkotókat, ezért is vannak az úgynevezett középdíjak is. Az államtitkár megjegyezte, kétszer annyi ilyen díjat osztanak idén, mint tavaly. Ez azért is fontos, mert az elmúlt években felgyülemlett azon művészek száma, akik bár megérdemelték volna, de nem sikerült részükre elismerést adni. Hozzátette, amikor az előző kulturális államtitkár döntött a díjazottak számának csökkentéséről, az is jó döntés volt, mert egyrészt megnövekedett az elismerések presztízse, de emelkedett a díjakkal járó pénz is. Azt nem lehet tudni, hogy a mostani kétszeres mennyiség a jövőben is így marad.

Bajkai István beszélt még arról a helyi önkormányzati rendeletről, amely szerint az Airbnb-s lakások tulajdonosainak parkolóhely megváltást kell fizetni Erzsébetvárosban. Miután robbanásszerűen megemelkedett az ilyen ingatlanok száma, ez komoly forgalomnövekedést, zajt, egyéb hatásokat eredményeztek, amelyek a helyi közösséget érintették hátrányosan. Arról nem beszélve, hogy eddig nem volt egyensúlyi helyzet a szállodákat üzemeltetők és az Airbnb-s lakásokat kiadók között, hiszen a szállodásoknak kötelező volt megfelelő parkolóhelyet létesíteni, míg a lakáskiadóknak eddig nem.  Mindezek mellett jelentős a parkolóhiány a kerületben, így ezzel az új rendelettel is megpróbálják elősegíteni új parkolók létesítését. A képviselő még a kampánya során vállalta fel a társasházi törvény módosítását, ezzel kapcsolatban elmondta, jelentős egyeztetéseken van már túl több érdekvédelmi és civil szervezettel, most kezdődik a parlamenti és kormányzati egyeztetés. Mint Bajkai István megjegyezte, reméli, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakán a képviselők elé kerül a módosítás.

Mellékletek terület